My first Victorinox


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
>Nu heeft Victorinox bovengenoemd zakmes speciaal voor
>kinderen, maar ik vind hem nu nog te jong. Zijn er hier ouders
>of ooms en tantes in de zaal met een mening hierover?

Ik denk dat het per kind verschilt, en de enige ouders die hierover beslissen kunnen zijn de ouders van je neefje imho.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb wel eens gehoord dat kinderen bij de scouting vanaf hun 11e een mes mogen hebben.
5 vind ik nog wel wat jong ja.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, ook zonder mes te openen).
 
Daar noem je zoiets, scouting.
Ik denk dat een goede leeftijd is, wanneer hij weet hoe je veilig met een zakmes om moet gaan, en waar je het voor kan en mag gebruiken, en waarvoor absoluut niet. En ik denk dat dat oa bij scouting je ook aangeleerd wordt.
En inderdaad, degene die het OK moeten geven, zijn de ouders.
 
Als welp had ik al een zakmes. Heb er toen zelf nog een gemaakt van een keukenmesje (1 popnagel eruit slopen dan heb je een soort knipmes).

Veilig was het allerminst, ik heb me vaak gesneden. Maar daar leer je van.

grtz
Henk
 
Het heeft er natuurlijk mee te maken op welke leeftijd je veilig met gereedschap kunt omgaan. Zo heb ik op de basisschool eens een cursusje timmeren begeleid (als ouder) en daar zag je ze met de minuut vooruitgaan! Een paar keer een voltreffer op de vingers kan wat dat betreft erg leerzaam zijn.
We hadden natuurlijk wel een verbandtrommel paraat! (he, weer zo'n scouting-uitdrukking).
Groeten,
Boelo
 
Ik denk dat je hem wel een mes kunt geven. Vrienden van mij gaven ook hun zoontje een groot mes kado toen hij vijf was. Maar hij mag het niet zonder toezicht gebruiken. Natuurlijk moet je het de ouders vragen. Als die er tegen zijn, dan niet doen. En anders geven, maar de ouders laten bewaren. Dan kunnen ze af en toe samen met het jongetje het mes gaan gebruiken. Dan leert hij meteen hoe hij het goed gebruikt.

Linda
 
Het hangt heel erg van het kind af, is het erg druk of kan het al goed stilzitten en echt ergens mee bezig zijn. Sommige kinderen kunnen met 7 jaar met een zakmes omgaan en sommige met 13 nog steeds niet. Toen ik nog beverleiding was 5-7 jaar, mochten de kids geen zakmes. Als we met z'n allen gingen koken mochten de oudsten een aardappelschilmesje gebruiken en de jonsten mochten champignons snijden(met een broodsmeermes). Bij onze welpen, 7-11 jaar, mogen ze wel een zakmes, maar die neemt de leiding in en die krijgen ze als ze hem nodig hebben en mogen hem dan alleen onder toezicht gebruiken. Als je echt 1 op 1 met je neefje er voor gaat zitten zou het kunnen, maar 5 jarigen hebben vaak nog niet lang genoeg de aandacht ergens voor en raken snel afgeleid. Het lijkt mij ook zonde om het te proberen en er dan achter te komen dat het nog niet lukt(en dat hij dan nog 2 jaar moet wachten op zijn mes).
Het verschilt dus heel erg per kind, kijk eens naar hem en wat hij al wel en niet kan. Helpt hij z'n vader met klusjes, kan hij rustig zitten tekenen of knutselen.

Ik moet wel zeggen dat ik 5 wel jong vind voor een zakmes, ik zou zelf zeggen dat 7 of 8 jaar een mooie leeftijd is.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt

groetjes Martine
 
Dank voor de reacties tot dusver. Ik vind 5 ook nog te jong hoor en ik zat er zelf aan te denken om pas een zakmes te geven als hij richting de tien jaar gaat, uit de reacties tot nu toe lijkt dat zo de gemiddelde leeftijd te zijn. En dan natuurlijk alsnog in overleg met zijn ouders.

Eins
 
RE: HIS first Victorinox

Beetje vreemd dat je deze vraag hier stelt als je uiteindelijk meldt dat je al wist dat 10 jaar een goede leeftijd is..... ZUCHT!! Da's pas over 5 jaar.......
 
RE: HIS first Victorinox

Hmmm, Eins zegt dat hij VINDT dat 10 jaar een goede leeftijd is, niet dat hij WEET dat 10 jaar een goede leeftijd is. Daarom stelt hij de vraag, om te kijken wat hij VINDT niet totaal afwijkt van wat gangbaar is.

Grtz,
Dennis
 
Een idee kan zijn om hem voorlopig een oud, perfect bot gemaakt mes te geven, iets waarmee je nog geen champignon mee door kan snijden.
Nadeel is wel dat vriendjes, en vooral ouder van vriendjes alleen maar zien dat hij met een mes rondloopt, iets wat snel opgeklopt kan worden.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
RE: HIS first Victorinox

Dennis, fijn dat er mensen op dit prikbord zijn die wel kunnen lezen en daardoor begrijpen waarom een vraag gesteld word.

Eins
 
Dan moet het zo bot zijn dat het ook niet gevaarlijk is. Want als je een bot mes gaat proberen te gebruiken en je ketst af (grotere kans dan bij een scherp mes) dan kan je lelijke wonden krijgen.

Grappig trouwens, dat de "my first victorinox" een ronde punt aan het lemmet heeft :)

grtz
Henk
 
Mijn personlijke mening is dat je juist geen botte messen moet gaan geven, hierdoor leer je een kind aan dat een mes bot is en er dus nix kan gebeuren, want je kan je er toch niet mee snijden. En dan krijgt ie later een "echt" mes en dan heeft ie bij het eerste mes geleerd dat dat het niet scherp was. Ik denk dat je met een zakmes moet beginnen als het kind eraan toe is om met iets scherps om te gaan en ook juist inziet dat het gevaarlijk kan zijn. Maar niet iedereen hoeft het hier natuurlijk mee eens te zijn he :)
GRoetjes Martine
 
Leeftijd is inderdaad trouwens een slechte graadmeter, de vermogens en aard van het kind zijn belangrijker.
Iedereen die in dienst gezeten heeft weet nog wat er gebeurt nadat je de nieuwe lichting op dag 3 hun nieuwe vlijmscherpe PSU zakmes geeft..
Binnen een uur zitten de eersten op de MGD, en ik heb als hospik ook mooie, peesdiepe snijwonden mogen behandelen in die tijd...:)

Enige verschil trouwens met mensen die op jongere leeftijd al aan het zakmes mogen: die zitten wat eerder bij de huisarts...
Rechterwijsvinger: diepe snee, 2 hechtingen
Muis van rechterhand, idem, 3 hechtingen, bij een arts in Spanje op de derde dag van een vakantie...

Daarna mezelf nooit mee echt zwaar gesneden.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hallo Eins,

Leuik dat je je neefje zo'n waardevol cadeau wilt geven.

Mijn zoon kreeg op zijn achtste een zakmes. Hij had geluk: we hadden een proefzending Leathermans liggen waaruit hij de Wave koos, een tool met vlijmscherpe messen, zaagje etc. Ondanks het intensieve gebruik heeft hij zich er nog nooit noemenswaardig aan gesneden! Is ook niet zo gek: hij weet dat het zo scherp is en heeft dar respect voor. De tool gaat altijd mee op wandelingen, vakantie, als hij gaat vliegvissen of kiten.

Ik weet zeker dat elke jongen zich zijn eerste zakmes de rest van z'n leven zal herinneren. Dus als je onsterfelijk populair wilt worden bij je neefje: geven dat ding! Totdat hij eraan toe is kun je hem natuurlijk ook alvast een beetje laten oefenen. Maak bijvoorbeeld samen met hem een pijl en boog of een zeilbootje.

Hartelijke groet,
Helene
 
Ik zou het met de ouders bespreken en aan de ouders overlaten of hij het mes mag hebben, die zijn uiteindelijk verantwoordelijk.... Jij bent dan wel een aardige oom maar na een uurtje weer verdwenen

Ik zat een keer in een zwitserse hut, zoontje likt de honing van de Victorinox af (mama zat te praten met de buren) en snijdt zich in zijn tong.... het leek wel een slagaderlijke bloeding, moest met spoed per helicopter naar het ziekenhuis..... en mama had nog wel gezegd: "voorzichtig hoor!" Tja, daar kwam ze bij de politie niet mee weg en kon voor de (helicopter-)kosten opdraaien !!!!

M.i. geef je niet alleen een mes maar leg je ook de verantwoordelijk neer bij een kind van 5....
 
>Hallo Eins,
>
>Leuik dat je je neefje zo'n waardevol cadeau wilt geven.
>
>Ik weet zeker dat elke jongen zich zijn eerste zakmes de rest
>van z'n leven zal herinneren. Dus als je onsterfelijk populair
>wilt worden bij je neefje: geven dat ding!

Onsterfelijk populair ben ik al bij mijn neefje. Maar zoals Eddie al zegt: "Jij bent dan wel een aardige oom maar na een uurtje weer verdwenen" en das waar, dus ik zal er zeker met mijn zus over hebben wanneer zij hem oud genoeg vind. Ze heeft er natuurlijk sowieso meer zicht op.

Ik kan me nog herinneren dat ik mijn eerste zakmes kocht, helaas moest ik hem zelf kopen, maar sindsdien heeft het zakmes niet meer mijn broekzak verlaten. Alhoewel ik al wel een paar keer een nieuwe moest kopen doordat ik het mes ben kwijt geraakt.

Het is een beetje als heel lang geleden en we nog in grotten leefden dat je als jongen voor het eerst een speer ofzo kreeg, daarmee was je al groter dan andere kinderen en een eerste grote stap naar het man worden. En zo is het ook een beetje (let op ik zei beetje) als je je eerste mes krijgt, althans dat vind ik.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Ik kan me nog herinneren dat ik mijn eerste zakmes kocht,
>helaas moest ik hem zelf kopen, maar sindsdien heeft het
>zakmes niet meer mijn broekzak verlaten. Alhoewel ik al wel
>een paar keer een nieuwe moest kopen doordat ik het mes ben
>kwijt geraakt.
>
>Het is een beetje als heel lang geleden en we nog in grotten
>leefden dat je als jongen voor het eerst een speer ofzo kreeg,
>daarmee was je al groter dan andere kinderen en een eerste
>grote stap naar het man worden. En zo is het ook een beetje
>(let op ik zei beetje) als je je eerste mes krijgt, althans
>dat vind ik.

Waar ben jij geboren??


D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).:+ :+
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan