'n Ander deel van de Pyreneeën..

  • Onderwerp starter Onderwerp starter deronder
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
D

deronder

Guest
Hallo,
Wij willen dit jaar de PN D'Aigues Tortes (Spaanse Pyreneeën twv Andorra). Nog geen ervaring in dit gebied. Wie wel? Het plan is om te starten in Espot en van daar uit langs refuges te trekken. Is dat werkbaar, ook met het oog op reserveringen (hoe lang van te voren moet je je melden)? Periode: augustus. En hoe zijn de kampeermogelijkheden (of kun je net zo goed/beter zonder tentje gaan lopen)? Ik hou me aanbevolen voor alle tips en info, ook over goeie wandelroutes, prettige slaapplaatsen, plekjes die je niet mag missen (of juist moet vermijden) en alle verdere ervaringen in dit gebied. Wie?
Groet,
Ronald
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ronald,
er loopt een "standaard"tocht van enkele dagen door het park van hut naar hut.
Raymond zal je er vast wel meer over vertellen zodra hij dit leest.
Kamperen kan je vergeten in het park: het is er niet toegestaan, en het zit er vol met parkwachters.
Verder heb je er heel veel water, en is het er schitterend mooi, zowel 's zomers als 's winters.
Een paar plekjes in de omgeving die de moeite waard zijn: El pont de Suert, met een klein maar prima outdoorshopje (Yeti) en een gezellig klein centrum en een goed uitgeruste supermercado langs de doorgaande weg.
Camping La Baliera, 8 km van EPDS is prima als basiskamp als je de regio wilt verkennen, maar er zijn er nog veel meer daar. Veel grotere campings hebben trekkershutjes op het terrein.
Benasque en de vallei er achter is een wandelgebied bij uitstek, ook huier veel campings, hotelletjes, een reuze outdoorshop en uitgebreid uit eten voor 15 euro pp.
Ik zelf ga nu voor de derde achtereenvolgende zomer die kant op, met tussendoor ook 2 ritten naar de streek. MAW: Ik vindt het geweldig daar.
Vragen staat verder vrij via rob@twenot.nl maar voor de organisatorische details kan je beter even op Raymond wachten.
Rob
Zucht, 3 weken terug liepen we nog in Aigustortes......
Met z'n zessen...


.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Aigues Tortes

Ronald,

Inderdaad een schitterend gebied. Maar als je komende zomer in het park in een hut wilt slapen, ga dan gerust maar vast reserveren! Sommige van die hutten zijn zeker in de weekenden van de zomer overvol. Soms kun je geluk hebben, maar ik zou daar niet op rekenen.

Verder is er dit jaar een nieuwe wet aangenomen die het wildkamperen in het park nog meer aan banden legt. Als je gesnapt wordt ben je echt het haasje (en terecht daar eigenlijk) en zelfs bij de hutten mag er niet meer een tent op worden gezet.

Vanuit Espot heb je meerdere mogelijkheden, maar hoe meer je aan de randen van het park blijft (noord of zuid), des te minder kans loop je dat het druk is op het pad dat je kiest. Loop je door het midden, dan kun je NS-dagtocht taferelen verwachten.

Verder loopt er een minder bekend pad net ten zuiden van het midden van het park dat niet echt bekend is. Ik heb dat pad nu enkele keren gelopen en ben nog nooit mensen tegengekomen. Zelfs niet in weekends of de zomer. Dat pad kun je zelf makkelijk op de kaart vinden.

Mocht je meer specifieke vragen hebben, dan hoor ik het wel!

Raymond
 
RE: Aigues Tortes

Verder is er dit jaar een nieuwe wet aangenomen die het wildkamperen in het park nog meer aan banden legt. Als je gesnapt wordt ben je echt het haasje (en terecht daar eigenlijk) en zelfs bij de hutten mag er niet meer een tent op worden gezet.

Raymond geld dit ook in het park van ordessa?
kun je nu nog alleen op campings overnachten en in de hutten zelf?


groeten peter die zaterdag naar de pyreneeën afzakt:9
 
RE: Aigues Tortes

Letterlijk overgenomen uit de touristische gids die bij de kaart van Ordesa and Monte Perdido hoort (editorial Alpina)
Camping: except in Reserved areas(Umbria de Ordesa, Glacia de Monte Perdido and Gruta Helada de Casteret), camping is allowed at night with or without a tent (this must be removed at dawn), above 2100 m (Pins of Soaso) in Ordesa area; above 1800 m (fon Blanca) in Anisclo area; above 1800 m (La Ralla) in Escuain area and above 2500 (Balcon de Pineta) in Pineta area.
Er staan wel degelijk parkwachters. Als je van af een bepaald uur Valle de Ordesa wilt binnenlopen laten ze jou gewoon niet meer door (omdat je dan onmogelijk nog op hoogte kunt geraken)
Verder heb ik het verhaal gehoord dat, als je de tentstokken uit de tent haalt en alles plat legt, dit geen tent meer is. Zelf zou ik het niet durven doch wordt(werd?) gedaan door Monte Perdido lopers.
Op zomerdagen is het rond Goritz een echt tentenkamp
Ivo
 
RE: Aigues Tortes

Peter,

Ik weet niet of de regels bij Ordessa hetzelfde zijn. Ik weet ook niet hoe oud de kaart (waarbij de gids hoort) is die Ivo heeft en uit citeert. De nieuwe wet (ik meen pas 3 maanden oud!) heeft hier in elk geval veel stof doen opwaaien, want zelfs onderzoekers hebben nu speciale vergunningen nodig als ze een nachtje gemzen of marmotten willen observeren...

Raymond
 
RE: Aigues Tortes

[laatste wijziging op 23-05-03 om 15:31][laatste wijziging op 23-05-03 om 15:10 ]Tercera edicion: mayo 1999
Het zou inderdaad een grote ramp zijn doch ik kan mij niet voorstellen dat met één refuge voor gans het park iedereen verzocht wordt om daar te overnachten (de hut is nu al te klein voor de vele aanvragen in't hoogseizoen).
Kunnen we nu al gaan bespreken voor binnen 4 jaar. x(
En om er op een dag doorheen te jagen van zuid naar noord moeten we wel een heel goede conditie hebben.
Ivo

In een aanvulling en nog net binnen de tijd volgende site opgesnord.
Dat onze Spaanse meester eens leest en vertaalt:) ,
volgens mij klopt mijn info nog.
http://www.ordesa.net/normativa/index.htm

En dit is de site van Aigues Tortes (helaas ook in't spaans). Er wordt ook iets vertelt over de regels binnen het park
http://www.parcsdecatalunya.net/aiguestortes.htm
 
RE: Aigues Tortes

Hallo dan,

Met betrekking tot de site over Aigües Tortes (in het Catalaans overigens!): er staat inderdaad dat geen enkele vorm van wild/vrij kamperen is toegestaan. Evenmin het maken van vuur (indien nodig, mag wel een gasbrander gebruikt worden), het meenemen van gezelschapsdieren (behalve blinden-geleidehond), het verlaten van paden, het veroorzaken van onrust onder de daar levende dieren (dus geen kabaal), zwemmen, pootje baden of enige andere vorm van watersport, het meenemen van machines noch muziek-instrumenten die de rust kunnen verstoren....

Met betrekking tot Ordessa wordt wildkamperen alleen toegestaan BUITEN de speciale zones (reservaten). En dan alleen zonder tent of met een tent die lager is dan 1.30 meter (welke vóór het ontbijten moet worden afgebroken) en alleen boven de 2100 meter (sector Ordessa), boven de 1800 meter (Sector Añisclo), boven de 1800 meter (Sector Escuaín) en boven de 2500 meter (Sector Pineta).
Verder gelden hier ongeveer dezelfde regels als hierboven. Eigenlijk komen al die regels op het zelfde neer: respecteer de natuur en verstoor de dieren niet!

Raymond
 
RE: Aigues Tortes

als ik er iets van tegen kom zal ik het hier volgende week over zeker posten.

groeten peter met geladen rugzak en tentje
 
RE: Aigues Tortes

Zeer veel dank voor alle info. Kunnen we goed gebruiken!
Moeten nog wel een goede kaart van het gebied kopen om alle plekjes te lokaliseren. Ik vraag me trouwens wel af hoe we overnachtingen zo ver van te voren moeten reserveren. Zo precies weten we nog niet op welke dag we waar zullen zijn...hoe gaan anderen daar mee om? Of kun je het er door de week wel op wagen om 1 of 2 dagen tevoren te reserveren?
Gegroet,
Ronald
 
RE: Aigues Tortes

Ronald,
ik heb daar goede ervaringen met een aantal dagen van te voren reserveren vanaf de camping waar ik zat. (La Baliera) Sergi, de zoon van de eigenaar , heeft daar voor mij perfect de hut op de Posets (Refugo Angel Orus) als de Aneto (La Renclusa) gereserveerd. Bijde liggen op drukke klimroutes en ik praat over eind Juli/Begin Augustus, dus midden in het hoogseizoen.
Of dit ook zo werkt in Aigus Tortus weet ik niet uit ervaring, maar een heel groot deel van de mensen zijn dagjes mensen (Bussen vol!) die dus niet overnachten.
Gewoon proberen zou ik zeggen.
hth
Rob
.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: D'Aigues Tortes

Hier zijn we weer.
Zal ik ivm jou vraag eens een gouden tip geven?
Schaf je het boek ‘In de ban van de Pyreneeen’ aan
(Als er een boek in mijn boekenkast 'beduimeld' is, is het deze wel. Op het genante af probeer ik het iedereen aan te bevelen-> en ik werk niet op commissie;)).
Er staat een driedaagse tocht in beschreven die start vanuit Espot.
Ton Joosten is zowel lovend als heel kritisch over dit gebied. Ik siteer even letterlijk:
“Wie wil wandelen in het nationale park of net erbuiten, moet de wandeltocht goed voorbereiden en een strenge selectie maken. Het geheim van het wandelen in de Aigues Tortes, is te weten waar je wel en waar je niet moet lopen”
Je krijgt buiten een bespreking van de tocht nog heel wat suggesties over wat wel/niet...
Het parc zelf is niet zo groot en net erbuiten zijn ook prachtige gebieden (waar tussen 20u en 8u wel tenten mogen staan).
De wandelgids Spaanse Pyreneeen: de Catalaanse Pyreneeen en Andorra in 50 wandelingen overlapt dit gebied ook.
Sinds de Spanjaarden samenwerken met de Fransen en gezamenlijk kaarten uitgeven is de kwaliteit sterk verbeterd. (de 1/50000 kaarten geven ook een overzicht van hutten met hun tel. Nummer)
Kijk ook eens op zijn site. Daar kan je ook een bespreking vinden van de hutten.
http://www.pyreneeen-online.com/
Ivo
 
ben terug

heb met de parkwachter van het ordessa park gepraat over het camperen daar was alleen toegelaten op een hoogte boven 2200m
maar toen ik naar boven ging door valle de ordessa was er zeer slecht weer (sterke winden en ijsvorming op grotere hoogtes)
daarmee sprak hij mij aan en probeerde mij te overtuigen van niet naar refuge de goriz te gaan en indien ik toch zou gaan het weer goed te evalueren ter hoogte van de paardestaart waterval en in geval van nood zij hij zelf te gaan schuilen aan een rots die ongeveer een 15 minuten te gaan is van de laatste waterval dit is het voor de ordessa vallei.

groeten vermoeide peter ;-)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan