Nachttemperaturen Dovrefjell zomer


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Ik ga in augustus 3 weken hiken in Noorwegen, waarvan het grootste deel vd tijd in en rond Dovrefjell. We slapen in een tentje (Haglofs Genius). Nu probeer ik erachter te komen op wat voor nachttemperaturen we daar in augustus kunnen rekenen. Heeft iemand daar ervaring mee? Alvast bedankt!
Groeten Bagghie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

En misschien nog handig erbij te vertellen; het is omdat ik wil weten of ik aan een nieuwe slaapzak toeben (zit een beetje te azen op de Haglofs Goga 5x + lakenzak) of dat ik genoeg heb aan een nieuwe lakenzak bij m'n Haglofs Lim +5. Daarbij vermeld: de nieuwe slaapzak hoeft NIET door te gaan voor een winterslaapzak want die heb ik ook al. Dus als je nog slaapzakadvies hebt zou dat helemaal übercool zijn:)
Gr Bag
 
Tja, ik heb daar laatste week augustus al eens 3-5 graden vorst gehad 's nachts. Geweldig zonnig weer, maar koud...x(

Groetz,
Dennis
 
Aangezien je je geniale haglofs tentje goed kunt afsluiten, is het dan nog wel wat warmer binnen, een graad of 5 verschil haal je zo. Dan denk ik dat je het in LIM + 5 nog wel koud hebt, en in je Goga -5 misschien niet.
Liever iets te veel isolatie bij je dan te weinig toch?

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Extra setje thermokleding mee doet wonderen. Kan je gewoon je lichte slaapzak meenemen, en je thermokleding ook op de koudere dagen/avonden dragen.;-)
 
Dat vind ik wel heel interessant dat je dat zegt. Want daar heb jij veel ervaring mee, in bijvboord Scandinavië? Met thermo-kleding in een slaapzak slapen die eigenlijk meer geschikt is voor 'n warmer klimaat?

Ik heb namelijk de Western Mountaineering - Mity Lite, op het oog. De bever-catalogus vermeldt dat hij slechts 740 gr weegt. Wat betreft temperatuurbereik (Bever-catalogus geeft de slaapzak 2 sterretjes), voldoet hij voor kamperen in Nederland en zuidelijkere landen.

Voorlopig ben ik met mijn zomer-fietsvakanties nog Midden- en Zuid-Europa aan het verkennen. Maar ik acht het best mogelijk dat ik over een paar jaar eens naar Scandinavië, of IJsland de oversteek maak.
 
Hoi Naamloos,

Toch is dat niet helemaal de manier; je kan met thermokleding best de comforttemperatuur van je slaapzak wat oprekken, maar niet een zomerslaapzak in een winterklimaat gebruiken.
Isolatie is gebaseerd op het vasthouden van een luchtlaagje, aangezien een hele goede warmteisolator is. Voorwaarde is dan wel dat dat luchtlaagje stil staat, en dus niet gaat stromen.
Het is beter dat deze isolerende luchtlaag in je slaapzak zit en niet in je thermokleding. Ten eerste al omdat de luchtlaag die je slaapzak vasthoudt dikker is dan de luchtlaag in je thermokleding. Maar wat veel belangrijker is, als je 's nachts beweegt in je slaap zal de luchtlaag in je slaapzak weinig verstoren, het zit vast tussen het dons en de tijk. De luchtlaag in je thermokleding direct op het lichaam wordt echter wel verstoord waarna er weer koude lucht op je lichaam komt, die weer langzaam opwarmt door lichaamswarmte totdat de laag weer verstoord wordt. Zo raak je dus nog best wat warmte kwijt en zal je 's morgen toch minder comfortabel wakker worden.

Groetz,
Dennis (met naam)
 
Hoi Dennis.

Aha, dat is heel verduidelijkend. En ja..., het was ook eigenlijk te mooi om waar te zijn.:-(
Na ja, terzijnertijd er dan maar een extra winterslaapzak erbij nemen. Ook leuk voor de verzameling.:) ;-)

Groeten uit Alkmaar,

Marco
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan