natte schoenen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Ivo
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Variatie op een gekend thema.
Ik loop al een hele tijd te denken hoe ik het steeds weerkerend probleem van natte binnenschoen kan oplossen. De gore-tex binnenvoering is niet zo dampdoorlatend dat alle vocht verdwijnt met het gekende resultaat. 's zomers stelt zich dit probleem veel minder. Ik weiger (voorlopig) om met plastiek zakken om mijn voeten rond te lopen. Schoenen worden regelmatig gespoeld om de gore-tex porieën open te houden. Sokken en binnenzooltjes gaan steevast mee de slaapzak in. Die krijg ik wel weer droog tegen de ochtend. Wie heeft de oplossing voor dit probleem.In een gedachten-experiment had ik het volgende bedacht: Ik neem een zakje argex-korrels mee tijdens mijn trekkings (argex is een merknaam voor 'gepofte' kleikorreltjes->licht poreuse steentjes)'s avonds maak ik deze warm maar niet heet!!! (hoe warm is warm,->voor de gore-tex voering of het leder zijn genadeslag krijgt)en kieper ze in mijn schoenen; Vermits ik toch een zee van tijd heb herhaal ik dat desnoods nog een paar keer voor ik in mijn nest kruip. Onze altijd bedrijvige Martin ;-) heeft hetzelfde ooit gedaan las ik in een van zijn schrijfsels.Hij deed het toen met kiezelsteentjes die hij onderweg tegenkwam. Het voordeel van mijn systeem zou kunnen zijn dat een deel van het vocht door de argex wordt geabsorbeerd zo vlug deze gaat afkoelen.
Voor ik zelf aan't experimenteren ga (WWH2003?)-> zou mijn redenering kunnen kloppen of moet ik de volgende keer een ander soort schoenen kopen?
Ivo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

[laatste wijziging op 17-12-02 om 00:55]:)

Schoenen mee de slaapzak is symptoombestrijding. Comfortabeler is Richard's trucje met de handwarmers of mijn met heet water gevulde bidon. Maar het blijft symptoombestrijding.
Beter is het de oorzaak aan te pakken. Je hebt zweetpoten mien jong! Daar bestaan weer allerlei kuurtjes en middeltjes voor. Zelf heb ik goede ervaringen met kamferspiritus.

Met een takje dille tussen de bille zou methusalem nog wel wille..

:7

Oh ja.. Je schoenen drogen door ze mee de slaapzak in te nemen? No Way Jose..

I'll be Back
 
;-)
Tja,
't is wennen aan de gedachte om zweetvoeten te hebben. In het dagelijkse leven normaal geen last van.
Groeten,

Ivo (die wel van zijn schoenen houdt:* maar er daarom nog niet mee gaat slapen;-) )
 
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met korrels lijk je meer op de rattenvanger van hamelen! Neem een krant mee en maak er tegen de avond proppen van, stop ze in je schoen en de volgende morgen zijn ze gegarandeerd kurkdroog!

Nog een voordeel kranten, newspapers en periodico´s zijn wereldwijd verkrijgbaar, veel succes, maris
 
Bij een buitensportzaak (die met zo'n knaagdier in het logo;-)) heeft men me eens verteld dat de drukinkt in kranten de pest is voor leren schoenen. Dus als dat waar is, zijn misschien kranten niet zo'n goed idee.

Groetz,
Dennis
 
En met een weertje als vandaag zullen kranten niet helpen om de schoenen binnenin droog te krijgen. Zonder toevoegen van extra warmte zal niets helpen denk ik zo.
Ivo
(kamfer in zijn koffie x( )
 
Als je kranten kunt kopen ben je ook vaak in een omgeving dat je op andere wijze je schoenen kunt drogen. Een pak kranten meenemen voor een hike buiten de bewoonde wereld is geen optie lijkt me, tenminste als je met een volgepakte rugtas gaat.

Natte schoenen zijn een wezenlijk onderdeel van het hiken. Het komt zelden voor dat er geen moment is dat je wel je schoenen kunt drogen. Tot het zover is het het ongemak voor lief nemen lijkt me. De goedkoopste oplossing die je niet wilde horen.groet
Richard

- een probleem is er pas als hem alzodanig ziet en accepteerd
 
Ik heb weinig of geen ervaring met natte schoenen op een hike (afgezien van vorige maand op de Milford Track, maar dan heb ik de laatste dag maar op m'n Teva's gelopen - niet aan te raden overigens ;) ), maar misschien zou je het eens kunnen proberen met silicagel-korrels. Heb geen idee hoeveel vocht die juist kunnen opnemen, maar ik vrees ergens ook wel dat dat lang niet voldoende is (ofwel kan je het meeste vocht er uithalen met kranten en dan met silicagel). Anyway, heb het dus nog niet geprobeerd, maar wie weet...
 
Ben het voor een groot deel met Richard eens...
Als je eindigt met natte schoenen tijdens een hike betekend dat dat je de volgende dag ook weer erg snel natte schoenen zult hebben.
Persoonlijk doe ik niet te veel moeite om ze echt droog te krijgen.
Mijn schoenen drogen het snelst door er mee te lopen, over een droge ondergrond.
Wat ik wel doe: 's ochtens een paar schone, droge wrme sokken aan en dan zo laat mogelijk de schoenen er overheen.
Het is uitstel van de ellende maar zo kan ik het spiegies net aan :)
Rob
Die gelukkig zelden of nooit blaren loopt, zowel op droge als natte schoenen

"The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hopla,

hier moet ik even op reageren. Silicagel is in mijn ogen geen optie. Het is namelijk redelijk zwaar, neemt weinig vocht op en moet luchtdicht meegenomen worden omdat het vocht uit de omgevingslucht trekt. Ze zijn wel herbruikbaar door ze gedurende 16 uur op 105 graad celsius in de oven te leggen.

groet
Richard
 
Tsja, ik denk dat ik het gewoon voor lief neem.
Ooit in Schotland de WHW gedaan.
10 dagen regen en miezer weer.
Na de eerste dag waren ze al nat en zijn de hele route niet meer droog geweest.
Maar mijn schoenen waren goed ingelopen en ondanks dat mijn voeten er erg rimpelig uitzagen heb ik er prima op kunnen lopen.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Hallo Maris ;)

Als je je Gore-Tex schoenen eens goed wilt verzieken, moet je er vooral kranten in stoppen. De inkt van de krant trekt namelijk netjes in de Gore-membraan en verstopt zo onder andere de poriën, waardoor je gegarandeerd een paar natte voeten oploopt tijdens je volgende wandeling. Keukenpapier zou een (dure) oplossing zijn, maar het beste is en blijft gewoon aan de lucht laten drogen (En liefst niet onder de verwarming o.i.d., want daardoor drogen de schoenen te snel en droogt het leer uit.) of, zoals Rob al zei: een paar droge sokken aan en gewoon gaan stappen.

Groeten

Sebastian :D
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan