Nederlander vermist op Mont Blanc


Status
Niet open voor verdere reacties.
D

D Oude Vos.

Guest
Kreeg ik net te horen van Robo.

Een Nederlander is samen met zijn Franse gids overvallen door een lawine op de Mont Blanc en wordt sindsdien vermist.
De alpinist was zaterdag bezig met de afdaling van de 4200 meter hoge top van het Mont Blanc-massief toen ze op 3900 meter door de sneeuwmassa. De man en de Franse gids waren het gezelschap waarmee ze waren kwijtgeraakt. Een ooggetuige waarschuwde de politie.

Vijftien reddingswerkers zochten met name in een 80 meter diepe kloof, die door de wind ook nog bedolven was door een dikke sneeuwlaag. Tot nog toe had de zoektocht echter nog een resultaat.

Volgens een woordvoerder van de politie is het gebied erg gevaarlijk en bestaat het risico op sneeuwstormen, vallende ijsblokken en gletsjerspleten.

De identiteit van de Nederland is bij de Franse autoriteiten bekend, maar die hebben ze nog niet bekend gemaakt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Tja, waarom ga je met dit beestenweer dan ook omhoog? 't Is al 2 weken erg slecht in de Alpen...
Heb vanmorgen nog beelden gezien van de Zugspitze; d'r was vanacht 10cm sneeuw gevallen, het was -6 en er stond een ijzige wind. Ik zou m'n tochtje dan toch nog effe uitstellen...

Groetz,
Dennis
 
van nu.nl (als aanvulling) Ook nu geldt weer, even afwachten in hoeverre alle berichtgeving juist/volledig is.

CHAMONIX - De Nederlandse bergbeklimmer en zijn Franse gids, die zaterdag op de Mont Blanc verdwenen, zijn waarschijnlijk om het leven gekomen. De gendarmerie van Chamonix meldde maandag dat zoekacties onmogelijk zijn wegens het slechte weer op de berg.

Het gaat om een 29-jarige Nederlander, die samen met twee andere Nederlanders een Fransman en twee gidsen de Mont Blanc wilde beklimmen. Op weg naar de hoogste berg van West-Europa raakte het slachtoffer op de noordkant van de Mont Blanc du Tacul erg vermoeid. Zijn gids besloot hem terug te brengen. Tijdens de afdaling zijn de twee overvallen door een lawine, zo verklaarde de commandant van de gendarmerie maandag.
 
CHAMONIX - De Nederlandse bergbeklimmer en zijn Franse gids, die zaterdag op de Mont Blanc verdwenen, zijn waarschijnlijk om het leven gekomen. De gendarmerie van Chamonix meldde maandag dat zoekacties onmogelijk zijn wegens het slechte weer op de berg.

Een woordvoerder van de lokale reddingsdienst Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) vertelde maandagmiddag dat de kans dat de twee nog leven 'zeer klein' is. Ook hij noemde de huidige weersomstandigheden met hevige sneeuwval en regen, te slecht om actie te ondernemen.

Lawine

Het gaat om een 29-jarige man uit Utrecht, die samen met twee andere Nederlanders (onder wie zijn broer), een Fransman en twee gidsen de Mont Blanc wilde beklimmen. Op weg naar de hoogste berg van West-Europa raakte het slachtoffer op de noordkant van de Mont Blanc du Tacul erg vermoeid. Zijn uit Chamonix afkomstige 56-jarige gids besloot hem terug naar beneden te brengen. Tijdens de afdaling zijn de twee overvallen door een lawine, zo verklaarde de commandant van de plaatselijke gendarmerie.

Doorzoeken

Zaterdagavond en de hele zondag is er naar de twee gezocht. Maandag waren de weersomstandigheden echter te slecht om de zoekactie te vervolgen. De gendarmerie verwacht dat het weer ook het zoeken op dinsdag onmogelijk maakt. Vermoedelijk wordt dinsdag een beslissing genomen over het vervolgen van de zoekactie. Het PGHM is van plan, mits de weersomstandigheden dat toelaten, woensdag nog te zoeken.

Ervaren

Volgens het PGHM werkte de vermiste gids voor een berggidsenbedrijf uit Chamonix en was hij 'zeer ervaren'. De medereizigers van de Utrechter en zijn gids hebben onder leiding van de andere gids zondag de top van de Mont Blanc bereikt en zijn veilig teruggekeerd.

Bron: Nu.nl 12 juli 2004 15:42
 
En welke lering kunnen we hier nu uit halen. Blijkbaar was deze persoon wel in gezelschap van een ervaren lokale gids en ondanks de slechte(re) (weers)omstandigheden is het clubje toch aan het beklimmen begonnen. Ik denk hierbij mat name aan de storm van kritiek die de nederalndse gids te verduren heeft gehad vanuit de lokale en nederlandse pers voor de tragedie in spanje. Of is de les gewoon dat wij als mensen soms te grote risico's nemen en soms daarbij dan domme pech hebben?
Let wel ik heb geen oordeel, want de achtergrond van het hoe en waarom komt toch niet naar buiten. Alleen het feit dat er twee mensen verongelukt zijn is duidelijk en spijtig voor de nabestaanden.
Ik ervaar altijd een ambivalnet gevoel bij dit soort risicovolle expedities, net zoals reizen naar de noorpool of zuidpool etc.
Enerzijds begrijp ik de drang om grenzen te verleggen, maar anderzijds vraag ik me af waarom het risico nemen dat je omkomt en je geliefden met het verlies opzadelt. Maar als je mijn redenering volgt, dan zouden er wellicht ook geen mensen zijn die voor bijv artsen zonder grenzen gat werken of hoe dan ook in dat soort werk de nood van anderen lichter maakt.
Wellicht geeft het de familie troost om te weten dat hun geliefde gestorven is terwijl hij datgene deed waaraan hij zijn hart had verpand.

Ali
 
Bron: nu.nl 15 juli 2004 14:58

CHAMONIX - Reddingswerkers hebben donderdagochtend in het Franse Chamonix het lichaam van de vermiste Nederlandse bergbeklimmer en zijn gids gevonden. De twee lagen bedolven onder een dik pak sneeuw, meldde de lokale politie.

De 29-jarige Utrechter en zijn 57-jarige gids waren sinds zaterdag vermist op de Mont Blanc. De Utrechter was die dag met een groep op weg naar de hoogste berg van Europa, toen hij op de noordkant van een nevenpiek, de Mont Blanc du Tacul, erg vermoeid raakte. Zijn uit Chamonix afkomstige gids besloot hem terug te brengen naar beneden. Tijdens de afdaling werden de twee overvallen door een lawine.


Moeizaam

De zoektocht naar de bergbeklimmers verliep moeizaam, wegens de slechte weersomstandigheden. Woensdag konden reddingswerkers de actie hervatten, nadat ze zondag hun werk hadden moeten neerleggen. De ANWB Alarmcentrale kon donderdagmiddag nog niet zeggen wanneer het stoffelijk overschot naar Nederland komt.

De bond stuurde eerder al een hulpverlener naar het gebied om de afgereisde familieleden van de vermiste Nederlander bij te staan.
 
Om een aantal misverstanden uit de wereld te werken, wil ik reageren op de berichtjes.

De familie, vrienden en kennissen worden verscheurd door verdriet en dan zijn er mensen die roepen dan stel je de tocht toch uit!!
Ik wil mededelen dat de klimmer en zijn gids, niet de anderen zijn kwijtgeraakt, maar dat ze op het verzoek van de klimmer zijn teruggekeerd. De klimmer en zijn gids hebben zelfs de makkelijke weliswaar lange afdaling gekozen, ipv de korte moeilijke. Ze hebben getracht alle risico's te minimaliseren. Een lawine kan altijd en overal in de bergen voorkomen, vooral als een punt van de gletsjer afbreekt. Een hele andere groep klimmers heeft alles zien gebeuren.
Niet alleen de klimmer is op een noodlottige wijze om het leven gekomen, ook de gids.

De broer van de klimmer was niet aanwezig tijdens de klim, hoe de media daar aan komt?!

Bergsport is nu eenmaal een risico sport, maar ja wat is dat nu niet... zelfs in een auto stappen is risico nemen.

Een verdrietige vriendin
 
Als je aanstoot genomen hebt aan mijn bericht, dan oprecht excuses want dat was zeker niet mijn bedoeling. Ik wilde alleen stellen dat het vanuit de persberichten op een vergelijkbare situatie leek als in Spanje, maar dat dat nooit duidelijk wordt voor buitenstaanders en derhalve alleen het feit blijft dat nabestaanden hun geliefden hebben verloren. Blijkbaar is er in deze situatie sprake van bijzonder veel pech.
Ook ik betuig hierbij mijn deelneming aan de nabestaanden.

Ali
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan