Newbie met vragen over klettersteigen e.d.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
H

hasato

Guest
Hoi iedereen,

Ik ben van plan om een Höhenwege (bijv AV3) te gaan lopen in de Dolomieten.

Nu lees ik dat ik 1 klettersteig zal tegenkomen, waarmee ik tot voorheen nooit iets te maken heb gehad.

Kan ik hier het beste een cursus voor volgen? En hoeveel geld zal het me het gaan kosten om het materiaal aan te schaffen; en wat heb ik precies nodig?

En wat betreft de moeilijkheidsgraad, er wordt vermeld bij AV3, "regelmatig 2e graads klimpassages", ik heb in Nepal de Annapurna gelopen en een paar tochten van 3 a 4 dagen in Nieuw Zeeland....zal de AV3 heftiger zijn, eenvoudiger...? Graag jullie reactie.

Dank van een beginnende loper!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hasato,

Ik denk meer dat het probleem is dat er niet zoveel klettersteigeraars zitten :)

Daarvoor zou je eens te rade kunnen gaan op www.viaferrata.nl.

Grtx,

Raymond
 
nee, je zit hier niet verkeerd als nieuweling ;)

Een kennis van me heeft 2 jaar geleden ook de Annapurna trail gelopen, en wat ik van hem begreep is dat technisch totaal niet moeilijk. Het is de hoogte die het zo moeilijk maakt, maar dat heb je destijds vast zelf wel ervaren :) De hohenwege in de Alpen zijn wat dat betreft conditioneel minder zwaar (wat niet wegneemt dat ze nog steeds pittig kunnen zijn!) doordat je gewoon veel lager zit. Technisch komt er echter wel wat meer bij kijken dan bij de Annapurna trail. "2e graads klimpassages" betekent dat je in terrein komt waar je je op handen en voeten zult moeten bewegen. De graad die er aan toegekend wordt is dan vaak een combinatie van de moeilijkheid van de grepen en treden, en de risico's op vallen. Dit 2e-graads terrein is vaak eenvoudig rotsterrein, waar het eenvoudig klimmen is, en daarom gaat het veelal ongezekerd. Als je valt kan dat dus hele nare gevolgen hebben. Op de moeilijke stukken wordt dan vaak een klettersteig ingericht, of er hangen staalkabels waar je je aan vast kunt houden. Hiervoor zou ik inderdaad een cursus doen, bij een c1 cursus leer je bijvoorbeeld hoe je moet bewegen in rotsachtig terrein en ijs.

Over dat klettersteigmateriaal: Je hebt nodig: een paar goede schoenen, minstens cat. b/c of liever c. Dat betekent in de praktijk dat je de klettersteig op de schoenen kunt doen waarop je ook de hohenweg loopt. Verder heb je nodig: een klimgordel (vanaf 30-40 euro), een klettersteigset (50-60 euro) een helmpje (vanaf 30 euro) en een paar handschoenen (voor scherpe gerafelde staalkabels) Dat kunnen gewoon simpele stratenmakers handschoenen zijn.

Maar waarom zou je het allemaal in een keer kopen? Straks blijkt dat je het niks vindt... Al deze materialen kun je in de alpen op elke straathoek huren. Om uit te vinden of klettersteigen wat voor je is is zo'n eerste keer ideaal. Ook in sommige Nederlandse klimhallen kun je een cursus volgen waar je de basisbeginselen van klettersteigen worden bijgebracht. Volgens mij biedt ayers rock in zoetermeer wel zoiets aan. Ook in het gebied kun je een gids huren, voor cursussen, maar ook om met je mee te gaan op de klettersteig en/of hohenweg. Ik zou in ieder geval met de ervaring die je nu hebt niet meteen een pittige hohenweg gaan lopen zonder eerst wat bij te leren...

Veel plezier ermee!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Misschien dat je eerst eens een route loopt waarbij je een klettersteig tegenkomt en dan maar bekijkt of dat wat voor je is. Je kunt vaak met gidsen een klettersteig lopen. Ik zou zeker niet in 1 keer al het materiaal kopen, want dat kost je klauwen met geld.
 
Ha newbie,

De alta via nr3 in de dolomiten is een meerdaagse, pittige wandeltocht met op enkele punten moeilijkere stukken. Over het algemeen vallen de klimpassages en klettersteig syukken mee.
Als je eerder in de bergen hebt gelopen, 'schwindelfrei' bent en niet te bang aangelegd, moeten deze klettersteigen niet teveel problemen opleveren. Het is tenslotte geen Martinswand in Oostenrijk.

Ik zou inderdaad geen spullen kopen, maar in bv Cortina of ander dorp ter plekke huren. Volgens mij kan je bij deze klettersteig ook de helm thuislaten en kun je je beperken tot gordel en set.

Note1: De klettersteigen in de AV1 t/m 10 zijn typische italiaanse klettersteigen en bestaan meestal uit roestige kabels die soms niet allemaal vast zitten en/of gecontroleerd zijn. Probeer de kabels dan ook zoveel mogelijk te gebruiken om je aan te zekeren, maar niet als 'trektouw' om je mee voort te bewegen. Dit in tegenstelling tot de modernere sportklim klettersteig routes waar je je bijna continu aan de kabels optrekt.
Note2: Inbinden en gebruik van de set is afhankelijk van de soort set moet je even voor laten doen bij de verhuurder. In 5 min. is dit gebeurt.

Tenslotte:
Als de route echt tegenvalt, heb je voldoende mogelijkheden om deze af te breken. Ook handig als het weer niet zo mooi is en dergelijke.


veel plezier, Jaap
 
Toch effe reageren:
Geen helm nodig???
De helm zegt niets over de moeilijkheidsgraad van een klim/via ferrata of wat dan ook.
Een helm draag je om 2 redenen:
Ten eerste:
Zwaartekracht
Er hangen geregeld mensen mensen boven je in een VF, in een "makkelijke" eerder meer dan minder.
Mensen zijn slordig, wrikken stenen los, laten hun carabine vallen, shoppen je tegen je hoofd en noem maar op.
Los daarvan is ook de natuurlijke erosie een oorzak van vallend gesteente.
Op een VF kan je meestal niet effe wegduiken, is de wand steil, dus de valsnelheid hoog.

Ten tweede: Zwaartekracht:
Als je een slipper maakt en je gaat eens de valsterkte van zowel je gordel als de kabels testen bestaat er altijd een gerede kans dat je met je hoofd ergens tegenaan slaat. Ook dan kan een helmpje enorm schelen in de verwondingen.

Rob
_Martins wand in Oostenrijk?
Die ken ik nog niet
Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
En er komt nog bij dat als je een zwaardere rugzak om hebt, je zeker een intergraal gordel nodig hebt of een heup en borst gordel.
Anders kun je bij een val nog je rug breken.

Peter.
 
Helm!

Inderdaad, de noodzaak van de helm wil ik graag even benadrukken. Onder sportklimmers, waar ik zelf vaak tussen hang :), is een helm eerder een teken van zwakte dan van verstand. Als sportklimmer heb je tenslotte 9 levens... Zelf ben ik deze vakantie gevallen met het touw om mijn been. Ik kwam ondersteboven te hangen en sloeg erg hard met mijn kop tegen de wand. M'n klimmaatje had me vlak daarvoor geattendeerd op het feit dat m'n kinbandje nog loshing, een zwakte waar ik me vaak schuldig aan maak. Als ik geen helm op had gehad, had ik in het ergste geval nu door een slangetje gegeten, en in het gunstigste geval had ik de rest van de vakantie plat op m'n rug in een donker kamertje mogen doorbrengen. Juist in een via ferrata, waar zowel het risico op vallen als op steenslag groot is, is een helm van levensbelang. Klinkt dramatisch, maar het is echt zo. Je kunt blijven haken met je voet achter zo'n "nietje" of achter de kabel en dan ga je geheid achterover en met je hersenpan tegen de wand aan. bescherm je kop, je hebt er maar een, en de inhoud is (bij de meeste mensen tenminste... ;) ) waardevol en kwetsbaar. Ik klim iig voortaan met. Bin zuunig op m'n koppie.

Ook weer m'n zegje gedaan.
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: Helm!

Nadere uitleg:

Ieder voor zich moet maar uitmaken of hij een helm wil dragen of niet. Op veel (sport)klettersteigen doe ik dit zelf wel, maar als ik een hoheweg wandel niet. Ook dan kan er wel eens een steentje naar beneden vallen.
Uiteraard kan je ook op de AV3 in de kabels vallen en met je kop tegen de wand slaan. Deze klettersteigen zijn m.i. echter een stuk minder gevaarlijk. Ik weeg gewicht en pakvolume (en daardoor snelheid) af tegen dit soort veiligheid. Maar bij twijfel, gewoon meenemen.

Note1: Denk aan 'typisch' Dolemieten weer. Rond 14:00 uur gaat het onweren ook als het eerder op de dag prachtig weer was. Om 16:00 uur is het dan weer mooi. Onweer in de bergen en m.n. op een klettersteig is natuurlijk levens gevaarlijk.

Note2: De dag-etapes van de AV3 zijn lang. Vertrek dus vroeg om voor 14:00 weer in de volgende hut te zitten, of plan 10 dagen in plaats van 7 voor de tour.

Note3: Voor een extreme klettersteig als bijvoorbeeld de Martins Wand. zie:
http://www.klettersteig.com/klett1/kMartinswand/MW.htm
http://www.viaferrata.nl/Oostenrijk/oo martinswand.htm
http://www.kompass.at/Tourdetails.aspx?id=70
http://www.alpenfuehrer.de/alpin.htm?../touren/b0049.htm
Allen zeer leuke links voor de klettersteigers onder ons.


groetjes, Jaap
 
Even geen antwoord op de gestelde vraag maar een vervolgvraag...

Tot nu toe heb ik één keer een soort klettersteig gedaan, in een Limburgse grot. Hier liepen we op tweeenhalve meter hoogte op een smal randje (was voor sommigen al te eng), gezekerd aan een staalkabel. De gordel bestond uit een stuk touw wat we onder leiding van de gids op een speciale manier hebben geknoopt. Hier hingen dan twee touwen met carabines aan.

Wordt zo'n zelfgeknoopte gordel vaker gebruikt?
En wie kent deze knoop?

grtz
Henk
 
Hoi Henk,

Er zijn een aantal knopen die je daarvoor zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld een twee- of driedubbele paalsteek (heeft twee of drie vaste lussen)of de brandweermanknoop (heeft twee vaste lussen). Beide knopen worden gebruikt bij reddingsoperaties, zowel op zee als in de bergen. Ze hebben ongetwijfeld nog andere namen, bekend bij de alpinisten onder ons. Zoeken op het net levert fraaie knoopvoorbeelden op.

Overigens: het werkt, het is redelijk veilig maar het doet gruwelijk pijn bij een eventuele val (sprak hij uit ervaring) en een gordel is veiliger. Ga voor de gordel, dus, en gebruikt dit soort oplossingen alleen in noodgevallen.

Groets, Rob.

PS: Aardig boek over knopen: Het knopen handboek van Maria Costantino, isbn90 6113 953 8, uitgeverij Atrium. Was recent en is misschien nog steeds bij de Slegte verkrijgbaar voor 4 of 5 euro.
 
Zoek via Google eens op swiss seat. Je vind dan legio verwijzigen naar dit soort knopen.

Ik heb wel eens een gordel geknoopt (inclusief borstgordel) op deze manier voor mijn zoontje van 7, omdat ik de aanschaf van een klimgordel in zijn maat nogal prijzig vond. Voor klimmen in de hal huren we nu een gordeltje en als het blijft bevallen, kopen we er misschien nog wel eens een.

Ik heb zelf ook wel eens gehangen in zo'n touw gordel, maar dat is al niet prettig, laat staan dat je er in valt. Ik zou dus inderdaad dit alleen in noodgevallen gebruiken.

groetjes, Jaap
 
Een geknoopte gordel is geen goede oplossing. Zoals aangegeven moet je daar geen 10 minuten in hangen want je bloedtoevoer wordt volledig gestremd. Als je wilt gaan klettersteigen moet je er gewoon voor zorgen dan je een helm, zitgordel en eventueel borstgordel draagt. Een klettersteigset met dynamische rem moet je gebruiken en een stel stevige handschoenen voor kapotte kabels meenemen. Of je dit nu huurt of koopt , klettersteigen blijft een vorm van klimmen die onderschat wordt en in sommige gevallen zelfs gevaarlijker is dan het klettern. Het punt is, als je tijdens zo'n tocht niets gebeurt heb je achteraf altijd het idee dat je de spullen voor niets hebt gehuurd cq. aangeschaft. Maar onderschat niet het psychisch voordeel van materialen.

platbandgordels en klettersteigsets van Singing Rock zijn prettig geprijsd trouwens.

Succes met toekomstige tochten
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan