Niet het gewicht, maar het volume


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo allemaal,

Ik lees regelmatig de discussie over het gewicht van een uitrusting.
Heel interessant, maar ik worstel vaker met het volume. Ben weleens bij een lezing van de rugzaklopers geweest, en was verbaasd dat ze tent, slaapmateriaal, eten en kleren in een rugzak van ca. 40 liter kregen.
Nou ga ik nooit met een tent weg, maar wel vaak op rondreizen. Ik blijf niet altijd 2 nachten op een plek, dus tijd om er te (laten) wassen is er ook niet altijd. Hoe doen jullie dat?
Ter info een lijst van mijn uitrusting met evt. motivatie.
Dit najaar ga ik 17 dagen naar Kroatie inc. 1 week zeilen

- Rugzak: Vaude Astra 65 + 15 of een Deuter Futura 32 AC
- Schoenen: vanwege zwakke enkels Lowa Lady GTX, maar om in stad rond te banjeren loop ik graag op lage wandelschoenen. Teva,s lijken me op en om de boot ook wel fijn.
- Standaard ondergoed 4 x, heb het niet op syntetisch ondergoed
- sokken:Coolmax, van Falke.
- Broeken en shirts: zijn allemaal van supplex en dergelijke, allemaal lichtgewicht van Columbia, Fjallraven etc. hiervan neem ik 3setjes mee. Geen katoen.
- Handdoeken van Rubytec, 2 stuks, en kleintje van Packtowel.
- fleece vest
- TNF hardshell vogens mij Mountain Guide jacket. Ik weet het, die is zwaar, maar om nou ook nog een softshel erbij te kopen, vind ik ook weer zowat. Bovendien loop ik vaak met een rugzak, dus dit jack wordt vaak gebruikt.
- EHBO
- toillettas: douche-olie in miniverpakking, net als tandpasta, de meeste ruimte wordt ingenomen door medicijnen, zonder dat kan ik mijn
rondreis wel vergeten. Ik neem nooit make-up, geurtjes o.i.d in, zonde van de ruimte.
- diversen: hoofdlampje, spel kaarten, buff sjaaltje
- fotospullen gaan in aparte tas mee.
Kortom: wie heeft tips?
Alvast dank!

Mirjam
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Misschien is het handig om te vertellen hoe je een en ander nu inpakt. Rol je bijvoorbeeld alles en stop je het dan in je rugzak, of vouw je alles netjes. Of probeer je het met een uitgekiende mix?

Over tent en slaapmateriaal mee in een rugzak (wat jij niet noemt), weet je zeker dat die anderen het in de rugzak stoppen? Ik bond een en ander meestal aan de zijkanten of onderkant of bovenkant van de rugzak.

Echt tips heb ik verder niet, maar misschien anderen hier wel.
 
Hallo Mirjam,

Vraag eens aan de postbode van die grote elastieken, daarmee kun je setjes kleding ingerold en omwikkeld met zo'n elastiek comprimeren tot een acceptabel bundeltje. Is tevens handig als je bepaalde kleding apart wilt houden voor een bepaalde gelegenheid o.i.d.
Goede reis
Theo
 
Inderdaad, ik was vergeten te melden hoe ik het in de rugzak doe. Ik stop altijd soort bij soort in van die gaaszakjes b.v. van Eagle Creek. Voordeel: nooit zoeken naar sokken en ondergoed. Nadeel: met van die pakketten krijg je snel loze plekken in je rugzak. Die probeer ik wel op te vullen met m'n fleece of lange broeken, maar dat lukt niet altijd even goed. Mijn man gooit alles er los in, bewaart het ondervak voor vuile was. Maar als hij dan een schone onderbroek wil hebben, komt er onbedoeld vaak een shirt mee:)
En nog even over slaapmateriaal: heb ik meestal niet bij me, omdat ik meestal met reizen van Djoser en Baobab meeging. In het verleden had ik met SNP en dergelijke wel eens een slaapzak mee(Bever Fitzroy dons), dan kon er echt geen muis meer bij in de rugzak.
Maar goed, die heb ik in sept. in Kroatie niet echt nodig.
Het mooiste vind ik, als ik de hele handel in die Deuter 32 zou krijgen..
Iemand trouwens wel eens in Kroatie geweest?
Ik zit er over te denken om hoge en lage wandelschoenen mee te nemen, de hoge van wege Plitvice NP en enkele eilanden, de lage o.a voor Dubrovnik, en Trogir, om over de kinderkopjes heen te lopen. Wellicht te veel van het goede, of toch niet?

Groetjes,

Mirjam
 
Een lichtere uitrusting is ook minder volumeus, dus kijk eens kritisch naar de spullen die je meeneemt (zijn 3 broeken écht nodig). Het beste is na de vakantie kijken wat je niet nodig hebt gehad, dat hoeft de volgende keer niet mee.

Over het efficient inpakken. Je geeft zelf al aan dat er loze ruimtes in je rugzak overblijven, dus probeer het anders en efficienter in te pakken. Dat verschilt erg veel per rugzak en uitrusting. Je kleding kan je ook bv. in een compressiezak stoppen, dat scheelt meer volume dan een paar stieken. Stop evt. je slaapzak en tent in een kleinere compressiezak dan bijgeleverd.

Probeer gewoon wat verschillende inpakopties (tijdens je vakantie elke dag een andere, dan leer je het snel), maar let altijd op dat de gewichtige zaken onderin en tegen je rug zitten.

grtz
Henk
 
Hoi Mirjam,

Ik denk ook dat je misschien wat kleren thuis kunt laten. 1 broek voor wandelen en een broek voor 's avonds moet genoeg zijn. Wassen kan wel. Meteen 's avonds doen en als je kleren nog niet droog zijn als je weer verder gaat, hang je ze aan de buitenkant van je rugzak. Een halfvochtige broek kun je met mooi weer ook weer aantrekken tijdens het lopen.
Heb je 3 paar schoenen bij je? Ik zou dit beperken tot 1 paar wandelschoenen en 1 paar schoenen of slippers voor 's avonds.
Je hebt ook niet meer dan 1 handdoek nodig. Als je die wast, droogt hij supersnel. Sokken volstaat met 3 paar.

Groeten,

Linda
 
Het beste is na de vakantie kijken wat je niet nodig
>hebt gehad, dat hoeft de volgende keer niet mee.

Behalve je EHBO set natuurlijk.


>maar let altijd op dat de gewichtige zaken onderin en tegen je rug
>zitten.

Ik dacht boven in je rugzak tegen de rug aan. Daardoor krijg je het zwaartepunt van de rugzak gemakkelijker boven je eigen zwaartepunt waardoor je minder voorover hoeft te lopen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, die is uitgepakt).
 
Linda en Henk,
Doen jullie dat zelf wassen ook in een hotel? soms mag je al blij zijn als er een handdoekenrekje is..
Aan de rugzak hangen werkt helaas niet als je de volgende dag met een bus(je) verder reist. Waarom dan een rugzak, zul je zeggen. Kroatie heeft veel autovrije stadjes, dus zullen we een stuk moeten lopen. Daarom verkies ik de rugzak boven de TNF Base camp Duffle, die ik ook heb.
Wegens gezondheidsredenen hike ik geen hele lange stukken meer, en zeker niet met een grote rugzak. Om diezelfde reden kampeer ik ook (helaas) niet meer, behoudens een enkel nachtje.

Linda, ik neem idd 2 paar schoenen en 1 paar Teva,s mee. Welke wandelschoenen zou jij thuislaten? De stad in op m,n Tevaatjes gaat niet werken op kinderkopjes, ook al omdat ik inlegzooltjes draag.
Maar ik ga toch ook nog graag eens buiten de asfaltpaden lopen.
Wat te doen?

Ben benieuwd naar nog meer tips!
Alvast bedankt, en groetjes,
Mirjam
 
>Linda en Henk,
>Doen jullie dat zelf wassen ook in een hotel? soms mag je al
>blij zijn als er een handdoekenrekje is..

Ik heb niet zoveel ervaring met lange hotelvakanties, de tips waren van kampeervakanties. Dan was ik normaal gesproken in een week tijd geen broeken. Er is toch niemand die je ruikt. Ik was wel ondergoed, sokken en shirtjes.
Maar ik heb wel eens een t-shirtje gewassen in de wasbak van een hotel en over de stang van het douchgordijn laten drogen. Soms hangen er ook hangertjes in de kast. Doorgaans na een nacht droog.

>Linda, ik neem idd 2 paar schoenen en 1 paar Teva,s mee. Welke
>wandelschoenen zou jij thuislaten? De stad in op m,n Tevaatjes
>gaat niet werken op kinderkopjes, ook al omdat ik
>inlegzooltjes draag.
>Maar ik ga toch ook nog graag eens buiten de asfaltpaden
>lopen.
>Wat te doen?

Zou je niet een paar wandelschoenen en een paar sportschoenen (of lage wandelschoenen) meenemen? Ik zou in jouw geval denk ik de tefa's thuislaten.

Kijk ook eens naar zo'n boodschappentas-karretje. Ziet er niet echt flitsend uit, maar kan misschien een oplossing zijn...

Linda
 
Linda,
Mmm, zo'n boodschappentas-karretje zal flink hobbelen op de kinderkopjes- grote aanslag op de polsen en armen waar het grootste probleem zit. Bovendien zit daar een vrij hard frame bij, kunnen ze lastig stouwen

Moeilijk he, zo'n geval als ik ;-), maar ik wil, nu ik het nog kan, zoveel mogelijk uit mijn reizen halen. Gelukkig kan ik nog wel een behoorlijk stuk lopen, wandelen is echt een verslaving voor mij.
Hiking-site bezoek ik ook meerdere keren per dag, en ik heb nog zoveel dingen op mijn verlanglijstje staan...
Toen ik in Noorwegen met vak. was, had ik inderdaad die grote rugzak
bij me, ga het naar Kroatie eens met die kleinere proberen. Wat ik al zei, het gewicht is nooit het probleem, 12 kilo is echt veel, zoveel heb ik nooit
Teva,s thuislaten is mss een optie, zal Djoser er eens over mailen, of die dingen echt nodig zijn.


In ieder geval op zijn Noors: Takk! (en de rest weet ik helaas niet meer)

Groetjes,
Mirjam
 
Tja ga eens na wat je ECHT nodig hebt als je op reis gaat.

Ik ben afgelopen donderdag naar slovenie gereisd en op zaterdag weer terug. Ik had een 26 liter Deuter Futura bij me, met in het ondercompartiment: TAR matje (standard uit 19 2001 ofzo), bivakzak, lakenzak en poncho/tarp, voor het geval ik moest kamperen tijdens het liften.

Bovenin zaten twee onderbroeken en twee sokken, normale toilettas met normaal formaat tandpasta, deo en douchgel etc. Twee kaarten, een vejaardags cadeau (boek), boterhammetjes en bij tijde een softshell.

Verder buff en zonnebril in de mesh zijvakken en zonnebrand/aftersun in het klepvak, samen met portemonee en paspoort.

Voor jouw reis zou ik het volgende meenemen:
-5 onderbroeken
-5 paar sokken
-1 set kleding dragen
-1 set kleding in rugzak
-1 paar schoenen dragen
-geen (!) tevas of andere schoenen
-toilettas met mini deo, tandpasta, etc
-softshell (ipv fleece vest), die wanneer niet gedragen onder bungeecord buiten de tas geklemd zit
-halve rubitek handoek (of deze thuis laten en afdrogen met buff)
-geen (!) hardshell, ook geen paclite*
-EHBO (5cm verband, 2,5cm verband, paar steriele gaasjes, beetje sport tape, een tampon (om bloed op te vangen in een verband), 10 cm pleisters, paar ibuprofen) is zo klein dat het makkelijk ergens tussen gepropt kan worden
-voor foto's: digitale point-to-shoot (in zakje aan schouderband)
-spel kaarten thuis laten
-Cd speler met 8 cd's in een hoesje-ding

En ja, dat past prima in mijn 26 liter Deuter. Sterker nog nu ik deze paklijst doorlees denk ik dat ik zelfs nog ruimte zou hebben voor paclite jas en broek.

Op dag 4, 8 en 12 de onderbroeken, sokken, handdoek en 1 kledingset ff wassen. Als je deze goed gekocht hebt zijn ze in een nachie droog.

Suc6 Eins

PS Let op het woord ik in: "Voor jouw reis zou ik het volgende meenemen" Dit zou dus mijn paklijst zijn. Hoeft nog niet te betekenen dat jij ermee uit de voeten kan, maar zoals je ziet zal jouw 32 liter Deuter moeten volstaan voor je reis naar Kroatie.


*wil je toch een hardshell meenemen, neem dan een paclite. aangezien je toch niet veel meeneemt heb je echt niet zo'n zware jas nodig.
 
Cd-speler?? Knap dat je zoiets meeneemt, ik laat zelfs mijn mp3-tje thuis..Maar een bridger kan moeilijk zonder een pak kaarten:7
 
Ja een cd spelertje, kijk als ik een echte hike maak (meestal een dag of 10) gaatíe echt niet mee, maar jij heb het over een rondreis en dan vind ik een muziekie op zijn tijd best fijn. En ik heb geen i-pod anders had ik die natuurlijk meegenomen.

Eins
 
Sorry maar ik snap hier nog steeds geen hout van.
Je hebt een 65 + 15 liter rugzak en je krijgt alles wat je op de lijst hebt staan er niet in????.
Als ik een wintertrekking hou, met tent gaat alles er nog in (over 2 man verdeeld) bij een 72 liter rugzak.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje om bij te komen van verbazing).
 
Jawel, daar gaat het makkelijk in, incl. slaapzak en matje.
Maar ik zou het liefst het bovenstaande in mijn Deuter Futura 32 krijgen( zonder slaapzak en matje dan)
En Eins, wat voor schoenen had jij aan in Slovenie?
Groetz,
Mirjam
 
Gaat niet echt lukken denk ik.
Heb je toch gauw een 40 liter rugzak nodig.
Daarnaast neemt het draagcomfort af, doordat de deuter vlgs mij geen echte heupband heeft en het gewicht veel meer op de schouders gaat hangen.

Als je de grote rugzak nou neemt en de spanbandjes aan de zijkant inkort, zodat de rugzak niet zo diep is, kun je alles toch hoog inpakken en dat verhoogd weer het draagcomfort.

Daarnaast, volume heb je nooit te veel maar altijd te weinig.
Het gaat om de zelfbeheersing van wat je er in stopt.
Hou je nog extra ruimte over voor souveniers etc, wat al niet meer zij.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Inderdaad Peter, die compressiebanden trek ik al vaak maximaal aan.
Die Deuter heeft wel een heupband, maar minder stevig(denk ik) als mijn grote rugzak..
En zelfbeheersing... ik sta er altijd versteld van wat mensen voor zooi kunnen meeslepen op rondreis. Vorig jaar deed ik een Amazone reis, en zelfs daar hadden een paar meiden jurkjes, glitterbadschuim en dergelijke ongein bij zich. Ik had gehoopt dat op een Djoser-reis niet tegen te komen.. En toch, ze doen maar wat ze niet laten kunnen.
Groetjes,
Mirjam
 
Ik vind je paklijst helemaal niet slecht hoor, ik vind 3 broeken voor 2 en een halve week nog zo gek niet.
Wat ik altijd meeneem als het ook maar een beetje warm wordt is een tropenblouse. Ik verbrand mega vlug en blote armen is geen optie, maar zo'n ding is ook nog eens lekker cool en luchtig.

verder zou ik als ik op een boot zit juist mijn teva's meenemen. Ze kunnen nog eens natworden en als je ergens gaat zwemmen en je wilt niet op blote voeten hou je ze gewoon aan! Daarentegen zou ik een van de beide paren wandelschoenen thuis laten, ga ne welke je het meest aan denkt te hebben en als je twijfelt neem je de zware mee.
ik weet niet hoe blij je bent met je teva's, maar ik loop gerust 25 km op die dingen(wel met sokken erin overigens), dus die zou je ook voor de stad kunnen gebruiken.

Wat ik altijd doe om mijn kleren compact en bij elkaar te houden is dat ik alle kleren(ook ondergoed) in een compressie zak van mij slaapzak doe en dan zo klein mogelijk maak. je krijgt dan een soort ronde schijf die je tegen je rug kunt zetten.

Voor wasmiddel is zo'n tube van de kruidvat het best, werkt zelfs in koudwater!(het is en blauwe tube en kost 99 cent)

nog even over de discussie waar je het zwaarst in moet pakken, ik heb altijd geleerd dat dat tussen je schouder bladen moet, zo dicht mogelijk tegen je rugzak aan. een truucje om dat te controleren is de volgepakte rugzak recht neer te zetten. hij moet dan heel rustig omvallen richt de kant van rug(rechtop blijven staan is ook goed, maar dan moet hij bij een klein duwtje wel omvallen)

volgens mij moet het wel lukken om alles in je kleine rugzak te stoppen. ik ben laatst een maand naar Spanje geweest en had echt VEEL meer bij me(ook 6 studieboken bijvoorbeeld en veel meer kleren) en dat paste ruim in mijn 45 liter rugzak.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en heel veel plezier in Kroatie

Groetjes Martine
 
>En Eins, wat voor schoenen had jij aan in Slovenie?

Gewoon mijn alledaagse schoenen. Was geen wandelvakantie. Nu zijn mijn alledaagse schoenen wel A-categorie outdoorschoenen, maar ik had op deze trip ook prima nette schoenen aan kunnen trekken.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Inderdaad Martine, die shirts die op mijn paklijst staan zijn tropenblouses, met lange mouwen die je op kunt rollen, ze zijn echt ontzettend fijn. Met lange broeken doe ik net zoiets, gewoon oprollen die handel
Op m,n Tevaatjes de stad in gaat niet lukken, ik heb doorgezakte voeten, dus zonder m, n inlegzooltjes wordt het lastig. Maar met zwemmen etc. zijn die Tevaatjes weer goud!
De reisroute is ongeveer: eerste 4 nachtent Dubrovnik, maar uiteraard ga ik ook eens in de omgeving kijken, 1 nacht Split, 2nachten Plitvice NP,2 nachten Trogir, dan 6 nachten boot, langs de eilanden Vis, Korcula, Mljet, Hvar en Milna. Daarna nog een nachtje in Split.
In Plitvice NP schijn je echt hele eenvoudige wandelpaden te hebben, maar ik heb geen idee hoe dat zit met die eilanden. Wie weet er meer hierover?
Ik vind het trouwens knap dat je ook nog zoveel studieboeken wist mee te nemen, dat heb je kennelijk vaker gedaan!
Groetjes,
Mirjam
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan