nieuw voorstel Waals bosdecreet bedreiging voor wandelaar ?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie enigszins vertrouwt is met de Franse taal moet eens een bezoekjebrengen aan www.grsentiers.org/decret.htm
Een voorstel tot wijziging van het huidige bosdecreet wil het wandelen in bossen buiten de gemarkeerde paden verbieden. Voor sommige gebieden zou dat bv betekenen dat tot wel 85 % van de paden niet meer toegankelijk zou zijn voor wandelaars. Voor motorvoertuigen daarentegen worden de mogelijkheden echter uitgebreid. Lijkt me een zorgwekkende evolutie.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Woubier of iemand anders.
Zou je het belangrijkste deel kunnen vertalen.
Mijn Frans is knap beroerd.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken).
 
Veel meer staat er niet in hoor, 't is maar een kort stukje. De essentie is al opgeschreven... :-)
Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Hoi Woubier,

Gebaseerd op jouw korte sammenvatting, want ik heb ook moeite met Frans.
Dit lijkt mij helemaal fout. Het doet me denken aan Nederland waar stukjes bos opgekocht zijn door natuurmonumenten waar je lid van moet zijn om in dat bos te mogen wandelen.
Ik snap best wel dat het bos kan beschadigen als iedereen willekeurig buiten de paden struint. Maar uit jouw verhaal begrijp ik dat je zelfs niet op gewone ongemarkeerde paadjes mag lopen. Daar zie ik het nut echt niet van in.

Groeten,

Linda
 
Nou, zo'n vaart loopt dat niet met die motorvoertuigen hoor. Ik heb hieronder de vertaling gegeven van de bewuste artikelen.

Groetz,
Dennis
------------------------------------
Art.20: Toegang voor voetgangers is verboden buiten de gemarkeerde routes, wegen en paden evenals gemarkeerde openbare terreinen.
Toegang voor voetgangers op paden en terreinen die niet zijn genoemd in de 1e alinea kan worden toegestaan bij uitzondering en van tijdelijke aard door de door de overheid aangestelde boswachter voor medische, pedagogische, wetenschappelijke en culturele reden evenals voor natuurbeheer.

Art.21: Toegang voor fietsers, skiers en bestuurders van trek-, last-, rij- en fokdieren op paden en terreinen die niet zijn genoemd in de 1e alinea kan worden toegestaan bij uitzondering en van tijdelijke aard door de door de overheid aangestelde boswachter voor medische, pedagogische, wetenschappelijke en culturele reden evenals voor natuurbeheer.

Art.22: Toegang voor motorvoertuigen is verboden buiten de wegen evenals buiten openbare terreinen, wegen en paden aangewezen voor dit gebruik.
Toegang voor motorvoertuigen op openbare terreinen, wegen en paden niet genoemd in de 1e alinea kan worden toegestaan bij uitzondering en van tijdelijke aard door de door de overheid aangestelde boswachter voor medische, pedagogische, wetenschappelijke, culturele en beveilingsreden evenals voor natuurbeheer.
De bekeuring jegens de organisator van een groepsactiviteit die inbreuk maakt op de artikelen 21 en 22 wordt verdubbeld.

Art.23: Voor toegang op percelen die niet kunnen worden bereikt middels een geschikte weg zijn de artikelen 20, 21 en 22 niet van toepassing op de eigenaar, noch op zijn rechthebbenden binnen de grenzen van wat de uitoefening van de rechten die hun zijn verleend vereist, zover de toegang tot stand komt via de minst schadelijke openbare weg en qua afstand de meest directe weg.
 
Om te beginnen .... het is Woubeir, niet Woubier ..... zelfs ondanks het feit dat er in België genoeg bier te vinden is.

Wat dan het nieuwe decreet betreft, ruwweg vertaalt staat er ongeveer dit:

Minister Happart wil het wandelen in bos buiten de gemarkeerde paden verbieden en en de creatie van pistes voor motoren, 4X4,... toestaan. Het Waals parlement moet zich over dit voorstel nog uitspreken. De link extraits du texte verwijst dan naar het relevante deel van het ontwerp. Artikel 20 heeft het over de beperking voor wandelaars buiten gemarkeerde paden, alinea 21 vermeldt hetzelfde voor fietsers, skiërs, paardrijden, ... Art 22 vermeldt hetzelfde voor motorvoertuigen (dus geen toegang voor motorvoertuigen buiten de gemarkeerde pistes), met dat verschil dat dergelijke gemarkeerde pistes nog dienen te worden gecreëerd).

(terug naar de hoofdpagina) Zonder voorafgaand overleg (Préparé sans concertation) met betrokken sociale en milieuactoren, toont dit voorstel een visie over de rol van het bos en het beheer ervan tegengesteld aan de verwachtingen van de gemeenschap. Meer nog, het jaagt de zachte gebruiker weg en introduceert motorvoertuigen.

De studie van dit voorstel door de betrokken commissie van het Waalse parlement is gepland op de vergadering van 27 april. Hoewel de stemming over dit voorstel waarschijnlijk niet meer zal gebeuren voor de aanstaande verkiezingen van juni, vragen de betrokken verenigingen aan de parlementsleden om zich niet uit te spreken voor dit voorstel. Verder willen ze een diepgaand debat over de toekomst van het Waalse bosbestand om aldus tot een gefundeerde hervorming van het Waalse bosdecreet te komen.

Happart haalt milieu- en gezondheidsredenen aan voor z'n voorstel, maar eigenlijk komt het neer op verkiezingskoorts. Happart is zelf dik bevriend met de jagende populatie en bovendien wil hij die ook nog bevriend houden met het oog op de komende verkiezingen. Wandelaars en andere zijn vaak Vlamingen en buitenlanders en vormen dus geen potentieel kiezerspubliek dus wat zij er van denken, kan hem dan waarschijnlijk ook weinig schelen. Denk ook maar eens terug aan de besluiten die zijn genomen waardoor kajakken op de Waalse rivieren nu een stuk sterker beperkt is dan oorspronkelijk. Milieuoverwegingen ? Hm, ik vermoed van niet.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan