Nieuw waterfilter


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Ik lees zojuist in de Intermediair dat er sinds vorige week een nieuw waterfilter in de handel : de FilterPen van Filtrix. Het gaat om een membraanfilter in de vorm van een wat dik rietje.

Wat gegevens die ik citeer uit de Intermediair:

Je kan 100 liter water zuiveren voordat het verstopt raakt mits het af en toe wordt gereinigd met een water opgeloste chloortablet; daartoe wordt de FilterPen geleverd met een pipet en 10 chloortabletten.
Uit laboratoriumtesten met water verontreinigd met E.-coliebacterien hiervan 99,9999% niet door het filter komt waarmee de FilterPen voldoet aan een Amerikaanse norm die in de buitensport veel wordt gehanteerd.
Er wordt momenteel gewerkt aan alternatieven op het rietje die op bijvoorbeeld een PET-fles of een kraan kunnen worden geschroefd, alsmede aan een filter met kleinere porien dat ook virussen moet tegenhouden.

Ik heb het nog nergens te koop gezien, en er wordt geen prijs vermeld in de Intermediair.

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

[laatste wijziging op 10-04-02 om 22:48]Demmenie verkoopt dat ding en ik heb hem op verschillende internetsite's ook te koop gezien. Euro 17.50, 3o gram, capaciteit 100 liter. Wat ik er van begrijp is dat het ding wel na ieder gebruik gedesinfecteert moet worden, niet echt handig. Bovendien alleen voor drinkwater, je zuigt het water door het rietje op en kan dus geen water om te koken ed produceren. Alleen voor noodgevallen dus, maar daarvoor wel erg snugger...

Zie net dat Globy ook iets dergelijks heeft, zie:

http://www.globetrotter.de/de/htm_shop/detail.php3?artnr=bi-07-001

Groets, Rob.
 
Hoi Rob,

Ik begeef me nu op glad ijs aangezien ik geen ervaring heb met waterfilters, dus brand me maar af als ik er naast zit. ;)
Ik zie echter altijd bij filters de opmerking staan dat je ze tijdig moet vervangen omdat een oud en versleten filter dingen doorlaat die je niet wilt binnen krijgen.
Ik weet niet precies hoe die filters dan gemaakt worden, maar ik weet wel (als civieltechnicus) dat in de waterzuiveringsindustrie membraanfilters worden gebruikt omdat deze altijd alles blijven tegen houden. Ze verslijten dus niet (voor leidingwaterzuivering een must!) maar ze gaan alleen verstopt zitten zodat de doorvoercapaciteit afneemt.
Ik begreep uit het artikel dat deze FilterPen ook zo werkt, hij is dus lijkt mij veiliger dan bestaande pen/rietje filters.

En inderdaad, praktisch gezien is het dus nog even wachten op hun PET-fles-variant van dit filter.

Groetz,
Dennis
- kookt z'n water nog ouderwets (8 minuten) -
 
Ha die Dennis,

water koken hoeft niet zo lang. De meeste onregelmatigheden gaan maar 1 keer dood. Even de kook er over is ruim voldoende.

Op de Op Pad beurs kwam dit rietje ook even ter sprake. De man van Op Pad was er niet zo heel erg fan van. Je zuigt er inderdaad water door dat daarna nou niet echt als theewater voor je reisgezelschap kan gaan dienen. Voor nood is het wel wat. Verder betwijfelde men of de gewraakte 100 liter wel gehaald kon worden. De fabrikanten vergeten vaak te melden dat ze die test doen bij best wel schoon water. Het kan dus voorkomen dat je na 20 liter je je helamaal blauw zuigt voor een druppie.

Ik zelf heb nog geen keus gemaakt. Maar deze staat bepaald niet bovenaan. Ik heb echter nog geen ervaringen gehoord omdat nog zo vers op de markt is.

groeten
Richard
 
>water koken hoeft niet zo lang. De meeste onregelmatigheden
>gaan maar 1 keer dood. Even de kook er over is ruim
>voldoende.

Een van de LP gidsen beweert dat je voor Giardia water minimaal 3 minuten moet koken, in een ander boek kwam ik zelfs minimaal 6 minuten tegen. Een aangezien in Nieuw-Zeeland heden ten dage 80-90% van het stilstaande en langzaamstromende water besmet is met dit ellendige ding neem ik het zekere voor het onzekere.
Overigens, Giardia is geen bacterie, maar een (veel kleinere) protozo. Om Giardia te filteren heb je dus een filter nodig dat ook virussen kan filteren.

Groetz,
Dennis
 
Duidelijk dat de geleerden het nog niet helemaal eens zijn met elkaar. In 1 van de afgelopen Op Pad's stond een redelijk goed verhaal over dit onderwerp. Waarschijnlijk zul je per gebied moeten bekijken wat het meest betrouwbare middel is voor wat er voorkomt op het gebied van darm-activerende-beestjes en erger.

Je kunt het onderwerp helemaal gaan uitspitten met wat je specifiek wil verwijderen danwel vernietigen.Ik zit dan te denken aan zware metalen, chemische rotzooi (landbouwgif, het hele dierenrijk is immuun en lacht zich rot om al die wezenloos schijtende mensen), virussen, bacteriën en protozoa. Wie weet ben ik er wat vergeten. Parasieten misschien. Ik weet niet tot wat voor familie ze horen, waarschijnlijk die van je schoonmoeder.

Misschien is het interessant om eens een lijstje te maken voor hoe je wat kan voorkomen. Ik geloof niet dat dat op deze site onder zuiteren staat. Ik zal dadelijk eens kijken.

groet
Richard

- die een lekker slokje Spa Rood neemt -
 
>Ik zit dan te
>denken aan zware metalen, chemische rotzooi (landbouwgif,

Hier lees/hoor je nooit over. Wil eigenlijk toch wel meer weten erover, of het veel voorkomt en of het eruit kan worden gefilterd.

Henk
-die waarschijnlijk de [link:www.msrcorp.com/filters/miniworks.asp|MSR MiniWorks] gaat kopen
 
[laatste wijziging op 17-04-02 om 00:48]Dennis.

De volgende tekst heb ik even voor je opgezocht ivm Giardia Lamblia (giardiasis).
Komt van de website van het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigeradviesering.

www.lcr.nl


Every year many people return from camping trips to find that they are suffering from giardiasis, but the source of these infections remains uncertain. Some authorities believe that Giardia infects a number animals other than humans, particularly beavers, and that campers contract giardiasis from drinking stream water contaminated with cysts from beavers (hence, "beaver fever"). Other authorities, however, believe that these cases result from streams contaminated with human feces. Although mountain streams may appear to be "sparkling clean," some camper upstream may be using your drinking water as a toilet! Thus, no matter what it looks like, stream water should be treated before drinking. Boiling will kill Giardia cysts, and there are commercially available filters that will remove the cysts from water.

Hangt dus van je filter af.
Sommigen kunnen het blijkbaar wel.

C.M.
Peter.

(Je verliest niet altijd, als je iets niet wint).
 
Goeie keus, de MSR Miniworks.

Wij hebben deze al een paar jaar en hij bevalt prima. Goed schoon te maken onderweg en lekker water, hoe het er voor die tijd ook uitziet. Hebben alleen net een nieuw filterelement gekocht omdat er in de oude een barst zat :-(

Als wij water echt niet vertrouwen, gooien we er na het filteren nog een paar druppels chloor bij. Beetje paranoia misschien, maar beter zeker dan ziek!
Voor een betere smaak zou je er eerst chloor bij kunnen gooien, half uurtje laten staan en dan pas filteren, maar dan kan je je slangetje dus niet zo in de rivier gooien.

Wat betreft de chemische rotzooi, de meeste filters hebben behalve een keramisch filter ook een koolstoffilter die aardig wat troep tegenhoudt (o.a. dus chloor en iodium). Of het ook zware metalen en landbouwgif tegenhoud weet ik niet, maar van dat soort spul wordt je over het algemeen niet acuut ziek. Het gaat meer om het lange termijn effect, als je lange tijd dat spul binnenkrijgt. Zolang je dus niet continu je water uit de afvoer van een glastuinbouwer o.i.d. haalt hoef je je volgens mij niet al te veel zorgen te maken.

Carl
 
Dat is toch wat die Jetscan heeft (zie [link:www.hiking-site.nl/forums/DCForumID4/211.html|Island Hopping] in "Rond het kampvuur" ).
:+

Carl
 
Ik heb hier een woordje uitleg over het gebruik van waterfilters, tabletjes en andere rotzooi.

Kokon:
Dit dood sommige bacterien en virussen, maar niet allemaal,
over kooktijden en verschil in kooktijd op een andere hoogte
heb ik echter ook geen informatie.

Waterfilters:
De meeste bacterien zijn groter dan 22µm, zodat ze dus
weerhouden worden door een filter met een porie grootte van
22µm. Virussen zijn echter zo klein dat ze door geen enkele
filter tegengehouden kunnen worden(wat de fabrikant ook beweerd)

Chloor, en Jodium:
Deze doden de meeste bacterien en virussen, zodat deze middelen
een relatief goede bescherming bieden. De smaak moet je er
echter wel bijnemen.

Actieve kool:
Deze absorbeert sommige gevaarlijke stoffen, maar dood geen
beestjes. Wel absorbeert het (een beetje) jodium en chloor-
smaakjes.

Wat organische vervuilig betreft, hiermee worden nitraten, nitrieten, fosfaten en andere rommel bedoeld, dit komt normaal niet in de vrije natuur voor, maar enkel in de buurt van steden, dorpen, ...
Deze worden echter door geen van bovestaande methodes verwijderd, ik ken hiervoor echter geen afdoede oplossing.

Conclusie:

Een chloortabletje of jodium is het veiligste, nadien filtreren over actieve kool en je hebt redelijk proper water dat z'n slecht smaakje redelijk kwijt is.


Bart Joosen
Laborant en buitensporter
 
Thanks,

En aangezien je er verstand van hebt meteen nog 2 vraagjes:

1)
wat is gezondheidstechnisch het best: jodium of chloor ??

2)
Ondertussen is mij nog verteld dat virussen weliswaar heel klein zijn maar in principe altijd een drager nodig hebben; over het algmeen een bacterie of een eencellige. Als je filter die tegenhoudt, dan hou je dus de virussen ook tegen. Is dat waar?

Ik ga in september naar zuid-spanje en aangezien ik in 2000 in datzelfde land nog een gezellige bacterie binnen heb gekregen (zat in het leidingwater, grrr) waardoor ik een week aan de antibiotica moest probeer ik uit te vinden wat ik eens mee zal nemen om herhaling te voorkomen.

Groetz,
Dennis
- heeft liever dat zijn eten op reguliere wijze het lichaam verlaat -
 
Dag Dennis,

Jodium is beter dan chloor omdat het zowat alle bacteriologische onzuiverheden doodt (nog altijd oppassen voor chemische verontreiniging). Nadeel van jodium is de smaak... Chloor is al niet leuk, jodium is nog veel erger. Nu is dat op te lossen door een actievekoolfilter te gebruiken, of door een smaakstof toe te voegen aan je water.

Virussen zitten inderdaad meestal vast op dragers dus je filter zal die wel tegenhouden. Dat is natuurlijk niet 100% gegarandeerd.
Jodium/chloor doden geen virusen voor zover ik weet.

Ik denk dat je met chloor wel toekomt voor leidingwater te ontsmetten in Zuid-Spanje.

groetjes,
Jan
 
Dennis,

zoals Jan hierboven al schreef zitten virussen meestal op dragers.
Daarnaast zijn de meeste filters zgn. dieptefilters.
Dit betekent dat het filter de kleinste deeltjes niet tegenhoudt doordat de porien heel klein zijn, maar doordat het deeltje een heel lange weg moet afleggen door het filter.
Vergelijk het maar met een tennisbal die je door een 100 meter dikke heg wilt slaan!

Groeten,
Carl
 
Dat de meeste filters diepte filters zijn klopt inderdaad, maar als je bovenaan bacterien op je filter brengt, waarna je er een liter (of meer) verontreinigd water door gaat spoelen is zuiver water toch niet meer gegarandeerd. Je moet dus wel regelmatig je filter desinfecteren, zodat je uiteindelijk toch met chloor of jodium of iets anders desinfecterend moet rotzooien.


groetjes

Bart
 
Bart,

't is maar wat je onder regelmatig verstaat. Desinfecteren doen wij alleen na de vakantie (over het algemeen zo'n 4 weken gebruik met 2-4 personen), en zonder problemen tot nu toe.
Tijdens de vakantie is ook niet zo'n probleem, want het is een kwestie van een minuut of 10 uitkoken.

Hoe reinig jij als buitensportende laborant trouwens je water?

Groeten,
Carl
 
Uitkoken is inderdaad een oplossing, maar kan scheuren veroorzaken in het filter, en als je bedenkt dat de kleinste scheur al bacterien kan doorlaten (in het slechtste geval natuurlijk), tja ....

Dit is natuurlijk, op z'n negatiefst bekeken, vanuit wetenschappelijk oogpunt, in de praktijk zal dit allemaal wel meevallen.

Ikzelf gebruik de MSR Waterworks, nog steeds ten volle tevredenheid, alhoewel ik steeds jodium bijheb kwestie in het geval dat.


Groetjes,

Bart
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan