'nieuwe' branders: hype of toch niet?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
In mijn zoektocht naar een nieuwe brander neig ik steeds meer naar een model a la jetboil of msr reactor.
Ik ga ze binnenkort zelf testen. Maar ik vroeg me af of er hier al ervaringsdeskundigen rondlopen betreffende deze branders. Maar natuurlijk staat het iedereen vrij zijn/haar mening betreffende dit soort branders te deponeren.

Groeten Erik
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Erik,

Ik ben Jetboil-gebruiker van het eerste uur. Ben erg tevreden over de brander, de zuinigheid ervan en de snelheid waarme m'n water kookt. Ook het pakvolume is lekker klein en handzaam.

Er kleven echter ook wat nadeeltjes aan de Jetboil, waar je eigenlijk pas bij intensief gebruik achterkomt:
- de kleine gastankjes zijn niet overal te koop (en dus loop je kans dat je alsnog je (te grote nieuwe) gastankje niet in de pan kunt opbergen: weg voordeel van ruimtebesparing)
- het is niet altijd even handig om de pan goed droog/schoon te krijgen vanwege de fluxringen onderop en de diepte van de pan
- ik doe tegenwoordig altijd een stuk keukenpapier om het gasblikje vóórdat ik deze weer in de pan opberg (anders krijg je roestkringen onderin de pan van het gasblikje)
- ik heb tegenwoordig het extra lange bestek van Jetboil, met gewoon (kort) bestek kun je niet makkelijk uit het pannetje eten.

Voor met z'n tweeën had ik het opzetstuk gekocht voor de grotere pan, maar dat vond ik achteraf toch te onstabiel. Daarom gebruik ik in die gevallen tegenwoordig de EtaPower van Primus. Daar komt trouwens komend seizoen ook een kleine versie en losse pannen van uit, dus wellicht iets om mee te nemen in je besluitvorming.

Raymond
 
Hi Erik,

zelf heb ik tot op heden nog niet de mogelijkheid gehad om met een van de twee type "nieuwe branders" te koken.

Maar wel heb ik ervaring met waarvan ze het hebben "afgekeken":

http://trangia.se/core/images/4635.montage.jpg

heb dan zelf geen originele trangia maar werkt precies hetzelfde, steek gewoon mijn bezinebrander eronder en je hebt een veel groter rendament.

Gebruik deze setup voornamelijk als we met scouting weg zijn voor een langweekeind, kun je gemakkelijk voor een wat grotere groep koken en het gaat behoorlijk rap.

Ben in de overweging om er ook een gasbrandertje voor te kopen, ook wel handig denk ik.

Bas
 
Hey Erik!

Ik gebruik sinds zomer 2006 de Jetboil en ben er erg tevreden over. Ik heb ook de uitbreiding met de meerpersoonspan gekocht en als je een groter gasblikje (die wel in de grote pan past) onder de brander plaatst en de stabiliseringsstandaard (ook een apart verkrijgbare optie) daaraan bevestigt, dan is hij redelijk stabiel. Verder ben ik het wat de minpuntjes betreft eens met Raymond.

Ik vind het heerlijk dat mn water binnen de minuut kookt als ik na een dag bikkelen iets warms wil drinken of droogvoer wil rehydrateren:9 .
En met een beetje improvisatie kan je voor flink wat mensen eten koken in een relatief korte tijd. Ik deed dat afgelopen zomer met 1 grote pan en 1 bekerpan voor 5 personen (2 volw. en 3 kids). Wat nou campinggazkooktoestel meenemen op een familievakantie?!?:7

Groetjes!
Léonie
 
Ik heb onlangs meerdere branders naast elkaar vergeleken in onze winkel, dus ook de Jetboil en de MSR Reactor. Wat mij vooral opviel is dat de Jetboil erg klein is. Voordeel: compact. Nadeel: weinig inhoud. De MSR Reactor heeft een 1,5 liter pan, en is daarmee dus iets veelzijdiger. Voordeel: hier passen wel grotere gasblikjes in. Ook kookt de MSR Reactor 1 liter water sneller dan de Jetboil.
Jetboil heeft weer piezo, wat de MSR niet heeft.

Maar ja, het is nogal een prijsverschil tussen die twee. Dus daar zou ik ook rekening mee houden.

Overigens was de snelste brander tijdens mijn test de Primus ETApower...

Groeten,
Joris
 
Het hangt er ook maar van af wat je belangrijk vindt. Ik kan alleen maar constateren dat beide branders toch vrij zwaar zijn, zelf al schermen ze met de verbeterde efficientie. Directe ervaring met beide branders heb ik niet. Ik weet alleen dat de Reactor in juni nog onaanvaardbare niveau's CO produceerde (tot 1000 ppm terwijl 100 ppm al als een limiet mocht beschouwd worden). Reden ook waarom de lancering van de Reactor met enkele maanden werd uitgesteld. Ik wacht alvast eerst op een nieuwe review vooraleer nog maar te overwegen er één aan te schaffen.
Snelheid is voor mij van geen belang. Of ik nu 1 minuut moet wachten of 3, dat maakt me niet zo uit. Verbruik en gewicht daarentegen interesseert me wel. En ik kan alleen maar constateren dat de combinatie die ik gebruik (snowpeak brander van 106 g + 700 ml van 147 g + zelfgemaakte warmtereflector en windscherm) niet alleen een stuk minder weegt dan de Jetboil, maar daarentegen bij slim gebruik best efficient kan wezen. Op een tankje van 100 g kan ik een dag of 4 à 5 voort.
 
Bedankt voor de visies. Het is de msr reactor geworden. Net even getest en in 3.20 een liter water aan de kook. verder wel een mooi systeem, en weinig onderdelen.

gr. erik
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan