Nood MIOX m.b.v. No-Battery-Flash-Light


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Om onderweg mijn GSM te kunnen opladen en batterijen van mijn hoofdlamp te sparen heb ik een Rubytec No-Battery-Flash-Light aangeschaft. Leuk dingetje, alhoewel de degelijkheid zich nog moet bewijzen. Nu zit ik eraan te denken om het multifunctionele apparaatje nog functioneler te maken: voor de ontsmetting van water. Geinspireerd door de MSR Miox heb ik twee koolstofelektrodes (potloodstiften) op de Rubytec aangesploten. Deze electrodes heb ik in een bakje zout water gehangen. Bij het draaien aan de zwengel van de Rubytec is een duidelijke reactie zichtbaar: een boel geborrel en een sterke zwembadlucht (chloor). Ik vraag me nu af of deze reactie feitelijk die van de MSR Miox is, of dat dat apparaatje toch wat meer is dan mijn simpele opstelling. Verder vraag ik me af hoe een en ander te doseren zou zijn. Hoeveel zout/water in het reactiebakje? Hoe lang zwengelen voor een liter water? Is er een microbioloog of scheikundige in de zaal?
 
Vroegah konden we dat zelf nog uitrekenen, nu geef ik het woord aan Miox zelf;

Since we’re starting with only water (H2O) and salt (NaCl) as feed stocks, we know that any compound created has to be some combination of those 4 elements. These are the known or possible electrolytic reactions at the anode of the mixed-oxidant cell:

2 Cl- = Cl2 + 2e-
2H2O = O2 + 4H+ + 4e-
HOCl + H2O = ClO2 + 3H+ + 3e-
O2 + H2O = O3 + 2H+ + 2e-

The major reaction at the cathode is electrolysis of water:
2H2O + 2e- = H2 (gas) + 2OH-

The bulk solution can also undergo hydrolysis, which does not involve a transfer of electrons:
Cl2 + H2O = HOCl + Cl- + H+
HOCl = OCl- + H+

Here are what those chemical terms mean:
Cl2 = chlorine
O2 = oxygen
ClO2 = chlorine dioxide
O3 = ozone
H2 = hydrogen gas
OH- = sodium hydroxide
HOCl = hypochlorous acid (the more effective disinfecting component of chlorine)
OCl- = hypochlorite ion (the less effective disinfecting component of chlorine)

Bovenstaand is een simpele anode/cathode reactie die de Miox (6volt) opwekt, jouwn draaiorgel zal denk ik hetzelfde doen. De tijd die je mag draaiorgelen hangt af van de power die het ding genereert en de vervuiling van het te zuiveren water.

De makkelijkste manier om de effectiviteit van je opstelling te testen is gebruik te maken van de MSR teststrips, hiermee meet je de nog actieve cloor welke niet gereageerd heeft met vervuilingen in het water (ook handig voor onderweg om je water te ijken). Deze strips zitten in het MSR Miox vervangingssetje en zijn volgens mij ook bij je apotheker te krijgen.

Ben benieuwd naar je testresulaten..

Groet,
Jan Anne
- Heeft vandaag weer hartelijk gelachen om al die mensen met een waterfobie -
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan