Even samenvattend,
kHeb meerdere verre bergtochten/reizen gemaakt en heb daardoor redelijk wat ervaring in zulke hikes, maar het is vooral gewoon gaan. Je zult zien dat je tot meer in staat bent dan jezelf voor mogelijk acht. Vooral niet al te lang gaan dubben over alle 'risico's' die mogelijk zouden kunnen gebeuren. De kans op als-als-als is erg klein. Bereidt je goed voor, koop goede kaarten (of digitale kaarten voor GPS), degelijke uitrusting en vooral een goede conditie. Ik heb ongeveer 20km per dag gelopen, dat is goed te doen. In Varmalid heb ik een dag rust genomen omdat er in het noorden in de bergen nog vrij veel sneeuw lag en ik verkouden was geworden, het waait altijd op IJsland en boven op een platte berg is het fris. In Havalirr had ik ook een dag rustdag en was naar de vulkaan gelopen die daar pal naast de camping is. De lavavelden met kokend water en de hotpot daar was natuurlijk ook wel lekker. Onmdat er veel koude wind was en het water ook erg koud had ik me na 2 weken pas gedoucht...met wollen thermo kleding aan kan dat wel en je zweet nauwelijks in IJsland.
Mijn uitrusting:
Lowe 70+15 rugzak (al jaren oud)
Helsport Ringstind 2 light tent (heb wel 2x storm gehad maar dat kon de tent nog net hebben)
1x grondzeil van Tyvek
Ufema boulder haringen (beetje zwaar maar supersterk en lang, vulkaanas...)
Thermarest 4 matje
Birdland Serai Extra XTR 2 slaapzak (dons)
1x zijden lakenzak
Marmot softshell met windstopper
Mammut GT jas
Northface Event regenbroek
Northface windstopper handschoenen
1 paar schoonmaakhandschoenen, gevoerd (erg handig als het continue regent)
1x Windstopper muts
1x syntetische/wollen muts
1x buff
1x fleech kort sjaal
1x Icebreaker shirt korte mouw
1x Icebreaker shirt lange mouw
1x Icebreaker lange pijpen
2x Icebreaker onderboek
1x Columbia microfleece lange mouw
2x syntetisch T-shirts
1x Fjalraven G1000 (niet afritsbaar)
1x Perry Sport afritsbroek (syntetisch)
2 paar sokken
1 paar Meindl Perfekts (al paar jaar oud maar mijn inziens de beste bergwandelschoenen, wel beetje zwaar)
1 tube was voor de schoenen (zijn van leer en maakt ze waterproof)
1 paar crocs
1x muggennet hoofd
1x Primus 1L kookpot
1x Primus Micron gasbrandertje
1x 250 gr primus gastankje (had er nog een met de bus verstuurd, kookte er slechts water mee)
1x spork
1x Platypus 3L waterzak
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1916 II Glerárdalur
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1916 III Myrkájökull
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1816 II Bl"nduhlid
1x Ferdakort 1 Nordurland 1:250K ISBN 978-9979-67-199-2
1x Ferdakort 2 Sudurland 1:250K ISBN 978-9979-67-200-5
1x Garmin 60Cx + footprint Iceland
1x Recta Turbo 20 kompas
1x Canon pocketcamera
12 litium penlite batterijen (een volgende keer neem ik een Goal zero + Guide 10 mee !)
1x EHBO kitje
1x zonnebril
1x zonnehoed
1 paar extra veters
4x reserve scheerlijnen
1x GSM
1x GSM noodlader op 1 penlite batterij
1x puzzelboek
Verders wat kleine dingen die je nodig heb tijdens hiking
Toen ik aan de reis begin had ik 10 avondmaaltijden van Adventure Food, 10x muesliontbijten, 10x Dr. Oetker toetjes+melkpoeder, 10 choco repen, 20x pakjes fruitreepjes, zelfgedroogde banaan/appel, 10 snickers, 1 pak couscous en een pak rijst, een doos thee, 250 gram kokosschilfers en een zak rozijnen bij me. Daar kon ik 10 dagen van eten. Vanuit Reykjavik heb ik per bus een doos voedsel voor 5 dagen gestuurd naar de camping in Landmannalaugar. Toen ben ik naar Akureyi gevlogen (kost €39 enkele reis 1pp.) en van daaruit een doos voor 5 dagen naar de hut in Havalirr in en een doos voor 7 dagen naar Kerlingarfjoll. Per doos kost dat verzenden tussen 500-800 kroon wat tussen de 3-5 euro is. Dat ging prima. Voor een maand voedsel meenemen vond ik wat gortig worden, aangezien ik in mijn uppie was moest ik alles zelf meenemen. Ik liep zo ongeveer met 26/27 kilo aan bagage in het begin, exclusief water want dat kun je overal drinken. Waterfilter thuislaten, ga je toch niet gebruiken. Ik hing een plastic bekertje aan de rugzak en kon zo eenvoudig uit de rivieren drinken. Ik had wel een drinkzak bij me maar dat was meer als ik ergens de tent had staan zodat ik niet steeds naar de rivier hoefde te lopen als ik ging koken. Tevens had ik een kleine PVC fles bij me voor als de drinkzak kapot ging, was het toch mogelijk om water bij te hebben. In de Highlands is niet zo heel veel water, daar had ik wel wat water in de drinkzak omdat het daar nogal stoffig was. Vergis je niet dat het stoffig is, dat maakt het niet warm ! Het droogt daar erg snel omdat het altijd waait. Ik had geluk en had de eerste 10 dagen super goed weer, 10 dagen geen spat regen, daarna had ik elke dag wel wat regen, soms ook uren achter elkaar miezerregen. Stel je erop in dat het best vaak kan regen op IJsland, neem daarom goede regenkleding mee. Trouwens, op de Landmannalauger route heb ik mensen met lage wandelschoenen in de stromende regen zonder regenbroek zien lopen. Die waren dus helemaal niet voorbereidt. Neem ook handschoenen, muts en sjaal mee, die heb je daar ook nodig. De muts kan je eventueel vervangen door een paar buffs.
In het binnenland zie je weinig tot geen mensen, wat ik wel is zag waren jeeps. Maar heb geen andere wandelaars in de binnenlanden gezien. Rondom Havalirr wel redelijk wat fietsers maar die fietsten op de F35, ik heb de oude Kjölur route gelopen, daar kom bijna niemand tegen maar daar kun je dan ook niet fietsen. Je zult er wel geregeld een rivier moeten doorwaden maar had daar Crocs voor, ideaal die dingen. Qua paden heb ik me aan de 4x4 tracks of schapen/paardenpaden gehouden. Je hebt er vaak van die enorme graspollen van soms wel een meter hoog, dat is heel vermoeiend lopen. Ook al loop je vaak op de 4x4 trails, dat wil niet zeggen dat dat ook een 'weg' is, vaak zijn er twee profielsporen in het zand. Ik had een GPS bij me gebruikte die meer dan de kaart. De route had ik thuis al helemaal voorbereidt, de kaarten had ik bij me als backup. Ga nimmer weg zonder papieren kaarten en kompas.
In Tröllaskagi (westen van Akureyi) lag nog veel sneeuw op de bergen omdat het een strenge winter was geweest. Toen ik er aankwam op de BSI van Reykjavik met de Flybus op 8 juli zeiden ze daar dat de Kjölur route pas een paar weken geopend was. De Sprengisandur was nog niet begaanbaar vanwege het vele smeltwater. De Landmannalaugar route was ook pas half juni geopend omdat daar ook nog veel sneeuw lag. Ik heb me thuis georienteerd via de topo kaarten (contourlijnen) en Google Earth, erg handig voor planning en bekijken van elevaties. Voor Holar ben ik weer afgedaald, 3km voor Holar heb ik de tent gezet. Ik had gamaschen tegen de sneeuw maar zakte gezien de gewichtige bagage toch diep in de sneeuw. Was daarom een hele klim. Het waaide enorm bovenop de (tafel)bergen.
Ik had een zwarte windstopper en groene broek aan en geen regenhoes over mijn groene rugzak. Ik stopte op het pad om een foto te maken en zag toen de poolvos op een van de foto's. Het gebied was de Porsmörk, je hebt daar twee valleien, een waar de Landmannalauger loopt en een waar helemaal niemand was. Het was puur geluk dat ik de poolvos zag, het zijn erg schuw maar als je geen geluid maakt en onderwinds loopt (dan ruiken ze je niet) kun je ze tegenkomen. Toen ik in terug in Reykjavik was heb ik een tour op zee gemaakt van 3,5h en ben walvissen en papagaaiduikers wezen spotten.
IJsland is een prachtig mooi land, als je van ongerepte natuur hou zou je daar zeker is naar toe moeten gaan. Voor geïnteresseerden heb ik wel een GPS bestand met route en de plekken waar ik overnacht hebt. 4x in een hut en 25x met de tent.
Ciao,
Remo