Noord-zuid trekking te voet door IJsland

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Fiber
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Hoi, ben net terug van een solotrekking van de noord- naar de zuidkust in IJsland. 550km in 27 dagen struinen met de rugzak, tent en eigen voedsel door dit super mooie land.

Hier zijn de foto's.

IJsland, een aanrader als je van ongerepte pure natuur houdt.

Groetjes,

Remo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zo dat moet een erg mooie trip geweest zijn. Even een leuk vraagje. Hoe heb je het met het eten gedaan voor die 27 dagen (kan leerzaam zijn)?
 
Ik ben ook wel benieuwd naar een verslag! Begonnen in Akureyri, hoe is dat gedeelte tussen daar en het midden? k zie wel heel veel vlakte, keien en stof op de foto's van dat stuk...
Laugavegur als "toetje" op je tocht is ook niet vervelend :)

Mooie lange tocht! Heb je onderweg eten ingeslagen in hutten, of "solo&unsupplied" gelopen. En wat woog je rugzak?

Gr,
Pieter
 
Ik ben ook erg benieuwd hoe je het met eten gedaan hebt! Ooit (jaren negentig) heb ik ook eens vier weken in IJsland rondgetrokken. Wij hadden aanvankelijk ook het plan om van zuid naar noord door te steken, maar zagen daarvan af toen we hoorden dat het benzinestation halverwege (de enige vaste menselijke aanwezigheid) alleen marsen verkocht. In 2008 was ik er opnieuw en er leek wat dat betreft niet veel veranderd.
 
Woow wat ongelooflijk mooi en gaaf.....
Ben eigenlijk wel benieuwd naar het hele verhaal. Denk aan het hele plaatje:

Proviant, kleding, water, planning, navigatie. Welke tent, uitrusting. Survival training gehad?
Hoe voorkom je verveling, bereikbaarheid bij noodgevalen enz :)

Kan je geen lezing geven? hahaha

Respect hoor....
 
Laatst bewerkt:
Even samenvattend,

kHeb meerdere verre bergtochten/reizen gemaakt en heb daardoor redelijk wat ervaring in zulke hikes, maar het is vooral gewoon gaan. Je zult zien dat je tot meer in staat bent dan jezelf voor mogelijk acht. Vooral niet al te lang gaan dubben over alle 'risico's' die mogelijk zouden kunnen gebeuren. De kans op als-als-als is erg klein. Bereidt je goed voor, koop goede kaarten (of digitale kaarten voor GPS), degelijke uitrusting en vooral een goede conditie. Ik heb ongeveer 20km per dag gelopen, dat is goed te doen. In Varmalid heb ik een dag rust genomen omdat er in het noorden in de bergen nog vrij veel sneeuw lag en ik verkouden was geworden, het waait altijd op IJsland en boven op een platte berg is het fris. In Havalirr had ik ook een dag rustdag en was naar de vulkaan gelopen die daar pal naast de camping is. De lavavelden met kokend water en de hotpot daar was natuurlijk ook wel lekker. Onmdat er veel koude wind was en het water ook erg koud had ik me na 2 weken pas gedoucht...met wollen thermo kleding aan kan dat wel en je zweet nauwelijks in IJsland.

Mijn uitrusting:

Lowe 70+15 rugzak (al jaren oud)
Helsport Ringstind 2 light tent (heb wel 2x storm gehad maar dat kon de tent nog net hebben)
1x grondzeil van Tyvek
Ufema boulder haringen (beetje zwaar maar supersterk en lang, vulkaanas...)
Thermarest 4 matje
Birdland Serai Extra XTR 2 slaapzak (dons)
1x zijden lakenzak
Marmot softshell met windstopper
Mammut GT jas
Northface Event regenbroek
Northface windstopper handschoenen
1 paar schoonmaakhandschoenen, gevoerd (erg handig als het continue regent)
1x Windstopper muts
1x syntetische/wollen muts
1x buff
1x fleech kort sjaal
1x Icebreaker shirt korte mouw
1x Icebreaker shirt lange mouw
1x Icebreaker lange pijpen
2x Icebreaker onderboek
1x Columbia microfleece lange mouw
2x syntetisch T-shirts
1x Fjalraven G1000 (niet afritsbaar)
1x Perry Sport afritsbroek (syntetisch)
2 paar sokken
1 paar Meindl Perfekts (al paar jaar oud maar mijn inziens de beste bergwandelschoenen, wel beetje zwaar)
1 tube was voor de schoenen (zijn van leer en maakt ze waterproof)
1 paar crocs
1x muggennet hoofd
1x Primus 1L kookpot
1x Primus Micron gasbrandertje
1x 250 gr primus gastankje (had er nog een met de bus verstuurd, kookte er slechts water mee)
1x spork
1x Platypus 3L waterzak
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1916 II Glerárdalur
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1916 III Myrkájökull
1x Landmalingar Islands 1:50K topo kaart 1816 II Bl"nduhlid
1x Ferdakort 1 Nordurland 1:250K ISBN 978-9979-67-199-2
1x Ferdakort 2 Sudurland 1:250K ISBN 978-9979-67-200-5
1x Garmin 60Cx + footprint Iceland
1x Recta Turbo 20 kompas
1x Canon pocketcamera
12 litium penlite batterijen (een volgende keer neem ik een Goal zero + Guide 10 mee !)
1x EHBO kitje
1x zonnebril
1x zonnehoed
1 paar extra veters
4x reserve scheerlijnen
1x GSM
1x GSM noodlader op 1 penlite batterij
1x puzzelboek
Verders wat kleine dingen die je nodig heb tijdens hiking

Toen ik aan de reis begin had ik 10 avondmaaltijden van Adventure Food, 10x muesliontbijten, 10x Dr. Oetker toetjes+melkpoeder, 10 choco repen, 20x pakjes fruitreepjes, zelfgedroogde banaan/appel, 10 snickers, 1 pak couscous en een pak rijst, een doos thee, 250 gram kokosschilfers en een zak rozijnen bij me. Daar kon ik 10 dagen van eten. Vanuit Reykjavik heb ik per bus een doos voedsel voor 5 dagen gestuurd naar de camping in Landmannalaugar. Toen ben ik naar Akureyi gevlogen (kost €39 enkele reis 1pp.) en van daaruit een doos voor 5 dagen naar de hut in Havalirr in en een doos voor 7 dagen naar Kerlingarfjoll. Per doos kost dat verzenden tussen 500-800 kroon wat tussen de 3-5 euro is. Dat ging prima. Voor een maand voedsel meenemen vond ik wat gortig worden, aangezien ik in mijn uppie was moest ik alles zelf meenemen. Ik liep zo ongeveer met 26/27 kilo aan bagage in het begin, exclusief water want dat kun je overal drinken. Waterfilter thuislaten, ga je toch niet gebruiken. Ik hing een plastic bekertje aan de rugzak en kon zo eenvoudig uit de rivieren drinken. Ik had wel een drinkzak bij me maar dat was meer als ik ergens de tent had staan zodat ik niet steeds naar de rivier hoefde te lopen als ik ging koken. Tevens had ik een kleine PVC fles bij me voor als de drinkzak kapot ging, was het toch mogelijk om water bij te hebben. In de Highlands is niet zo heel veel water, daar had ik wel wat water in de drinkzak omdat het daar nogal stoffig was. Vergis je niet dat het stoffig is, dat maakt het niet warm ! Het droogt daar erg snel omdat het altijd waait. Ik had geluk en had de eerste 10 dagen super goed weer, 10 dagen geen spat regen, daarna had ik elke dag wel wat regen, soms ook uren achter elkaar miezerregen. Stel je erop in dat het best vaak kan regen op IJsland, neem daarom goede regenkleding mee. Trouwens, op de Landmannalauger route heb ik mensen met lage wandelschoenen in de stromende regen zonder regenbroek zien lopen. Die waren dus helemaal niet voorbereidt. Neem ook handschoenen, muts en sjaal mee, die heb je daar ook nodig. De muts kan je eventueel vervangen door een paar buffs.

In het binnenland zie je weinig tot geen mensen, wat ik wel is zag waren jeeps. Maar heb geen andere wandelaars in de binnenlanden gezien. Rondom Havalirr wel redelijk wat fietsers maar die fietsten op de F35, ik heb de oude Kjölur route gelopen, daar kom bijna niemand tegen maar daar kun je dan ook niet fietsen. Je zult er wel geregeld een rivier moeten doorwaden maar had daar Crocs voor, ideaal die dingen. Qua paden heb ik me aan de 4x4 tracks of schapen/paardenpaden gehouden. Je hebt er vaak van die enorme graspollen van soms wel een meter hoog, dat is heel vermoeiend lopen. Ook al loop je vaak op de 4x4 trails, dat wil niet zeggen dat dat ook een 'weg' is, vaak zijn er twee profielsporen in het zand. Ik had een GPS bij me gebruikte die meer dan de kaart. De route had ik thuis al helemaal voorbereidt, de kaarten had ik bij me als backup. Ga nimmer weg zonder papieren kaarten en kompas.

In Tröllaskagi (westen van Akureyi) lag nog veel sneeuw op de bergen omdat het een strenge winter was geweest. Toen ik er aankwam op de BSI van Reykjavik met de Flybus op 8 juli zeiden ze daar dat de Kjölur route pas een paar weken geopend was. De Sprengisandur was nog niet begaanbaar vanwege het vele smeltwater. De Landmannalaugar route was ook pas half juni geopend omdat daar ook nog veel sneeuw lag. Ik heb me thuis georienteerd via de topo kaarten (contourlijnen) en Google Earth, erg handig voor planning en bekijken van elevaties. Voor Holar ben ik weer afgedaald, 3km voor Holar heb ik de tent gezet. Ik had gamaschen tegen de sneeuw maar zakte gezien de gewichtige bagage toch diep in de sneeuw. Was daarom een hele klim. Het waaide enorm bovenop de (tafel)bergen.

Ik had een zwarte windstopper en groene broek aan en geen regenhoes over mijn groene rugzak. Ik stopte op het pad om een foto te maken en zag toen de poolvos op een van de foto's. Het gebied was de Porsmörk, je hebt daar twee valleien, een waar de Landmannalauger loopt en een waar helemaal niemand was. Het was puur geluk dat ik de poolvos zag, het zijn erg schuw maar als je geen geluid maakt en onderwinds loopt (dan ruiken ze je niet) kun je ze tegenkomen. Toen ik in terug in Reykjavik was heb ik een tour op zee gemaakt van 3,5h en ben walvissen en papagaaiduikers wezen spotten.

IJsland is een prachtig mooi land, als je van ongerepte natuur hou zou je daar zeker is naar toe moeten gaan. Voor geïnteresseerden heb ik wel een GPS bestand met route en de plekken waar ik overnacht hebt. 4x in een hut en 25x met de tent.

Ciao,

Remo
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Yf-
Remo Hartelijk dank voor je toelichting ziet er echt geweldig uit en het is nu helemaal duidelijk voor me hoe je het met het voedsel hebt gedaan. ik had al zo'n vermoeden dat het zoiets moest worden want voor 27 dagen voedsel meesjouwen moet je hulk zijn of een karretje achter je aanslepen (ook optie, ik had op die manier laatst 18 dagen voedsel voor een heel gezin met 2 kleine kinderen bij me om te testen wat we mee konden krijgen, uiteindelijk maar 12 dagen gedaan want de tijd was op)
 
Ik heb alleen deze reis gemaakt maar moest daarom wel alles zelf meenemen. Qua eten had ik denk ik 10 kilo bij me, ik had zelf van thuis melkpoeder meegenomen in zakjes met muesli, daar hoefde ik alleen water bij te doen, ook bij de dr. Oetker pudding (veel suikers). In IJsland heb ik nog een bus van 1L melkpoeder gekocht. Toen die op was heb ik de muesli droog gegeten uit de zak met een kopje thee. Heb zo weinig mogelijk in de pot gekookt, alleen water om gas te besparen. Heb veel suikers gegeten, denk wel 2 kilo chocolade repen. Vooral als ik van die velden met die grote graspollen koste dat veel energie. Eten vervoeren per bus in IJsland gaat heel goed, is ook goedkoop en snel. Je haalt bij de BSI busstation (daar kom je vrijwel altijd aan via de Flybus en Keflavik) een schema met de buslijnen in het land. Je gaat dan naar de Bonus of the Kauping supermarkt en haalt wat je nodig hebt, doe dat in de doos en schrijft er met een stift op waar het naar toe moet, gewoon de hut erop schrijven. Adres hoeft niet want dat hebben die hutten niet, je schrijft er ook op wanneer je denkt aan te komen. Ik heb 2 dagen later ook nog gebeld of de doos aangekomen was. Dan wist ik zeker dat ik voedsel had. Alleen in Landmannalaugar was een klein winkeltje in een oude bus. Voor de rest waren er geen bevooradingsmogelijkheden. In het noorden (Varmalid en Holar), wat een klein dopje waren, was wel een supermarkt. Het is erg van belang dat je voldoende voedsel heb als je de highlands oversteekt, daar is namelijk helemaal niets, daar woont ook niemand en zie je niemand. De GPS gebruikte ik alleen voor navigatie, had ik alleen aan staan om te bepalen op de kaart waar ik was. Heb 30 dagen met 2 penlite batterijen kunnen doen. De rest van de batterijen was voor de fotocamera.
 
Laatst bewerkt:
Haha, dus jij had ook ruimschoots meer bij je dan de limiet van 3 kg voedsel die je mag invoeren..

In 2008 waren wij met de veerboot (met eigen auto) naar ijsland, en hadden we ook best wat kratjes eten, adventurefood, en maaltijd onderdelen bij ons. Ook ruim boven de 10 kg. Uiteraard werden we bij de douane eruit gepikt voor een routine controle toen we op IJsland aankwamen.

Zweten terwijl we in de rij stonden... Gelukkig gingen er telkens 2 auto's tegelijk in een soort garage met roldeuren voor en achter. De andere auto was een rotte oude Litouwse BMW met 3 jongens erin, en net toen een douanier wilde gaan snuffelen aan een van onze voedselkratjes, begon de drugshond bij de auto van die jongens te kwispelen.

Wij moesten dus snel instappen en meteen de garage verlaten. Pfff!

Mooie tip van die voedselpakketten maken en versturen. Is ook eigenlijk wel de enige manier om zo'n lange tocht te doen zonder door je benen te zakken. Hoewel, deze gasten deden het unsupported, geweldig verhaal met mooie foto's:
http://www.alastairhumphreys.com/adventures/transiceland/

gr,
Pieter
 
Mag je maar echt max 3 kg invoeren of kan je gewoon aangeven dat je meer bij hebt en bijbetalen?
 
Je mag 20kilo met IcelandAir meenemen en dat deed ik dan ook. Ik had 22 kilo als ruimbagage en daar deden ze niet moeilijk over. Voor de rest had ik ook bijna het maximale aan cabine bagage bij me. Mbt eten had ik 10 kilo bij me, dede ze gans niet moeilijk over, je levert je rugzak in bij het inchecken en klaar.

IcelandAir is de moeilijkste niet, zijn relaxe mensen. Zo had ik op de terugreis aansteker in mijn zak van m'n brander en kwam daarmee door de bagagecontrole. Tis geen Amerika waar ze paranoia zijn geworden.
 
Hallo Remo,

Dit is NIET het antwoord op de vraag. Je mag van Iceland Air bepaald gewicht meenemen, maar dat heeft niets te maken met de douane regelingen. Ongeacht hoe je reist gelden in heel veel landen import en transito beperkingen voor voedsel. Deels heeft dat te maken met volksgezondheid en deels met belasting wetgeving.

Voor IJSLand gelden deze regels

Let daarbij op volgende citaten:

"Travelers may import duty-free up to 3 kg of food, not exceeding the value of ISK 18.500." ( dus meer mag, maar dan moet je wel belasting betalen.)

"Among articles which are prohibited from importation are the following types of products:


Uncooked meat and various meat products e.g. dried meat, uncooked smoked ham, bacon, saddle of pork, smoked uncooked sausages (e.g. salami), uncooked poultry etc.
Meat and meat products have to be fully cooked in order to be allowed into the country.
Uncooked milk and uncooked eggs.

let dus op met gedroogd vlees en eipoeder

En :

"If a traveler suspects that the importation of any item, which he is bringing to Iceland, might be restricted or prohibited, he should declare and produce it at customs at his own initiative"

Kortom eigen verantwoordelijkheid. Niemand vraagt je wat, maar als ze wat vinden ben je de klos. Volgens mij heb je, net als Pieter, gewoon geluk gehad.

MVG

Rolf
 
Laatst bewerkt:
Van die zakjes met eten zoals Adventure food en Real Turmat bevatten vaak gedroogd vlees. Maar het lijkt mij waarschijnlijk dat dit al gekookt is geweest. Daarom denk ik dat je dit wel in mag voeren. Het is vast het beste om dat van tevoren te vragen bij de douane.

Linda
 
IcelandAir is de moeilijkste niet, zijn relaxe mensen. Zo had ik op de terugreis aansteker in mijn zak van m'n brander en kwam daarmee door de bagagecontrole. Tis geen Amerika waar ze paranoia zijn geworden.

Ik had in 2001 een steuksleutel van 40cm in mijn handbagage (om de pedalen van mijn fiets te halen), dat vonden ze dan weer wat minder. Uiteindelijk hebben ze een speciale vergunning uitgeschreven om eenmalige een steeksleutel van deze proporties in het vliegtuig mee te nemen.
Ik had 'm natuurlijk kunnen inchecken....maar ik ontdekte dattie nog op de incheckbalie lag toen mijn bagage uit het zicht verdween :)

Na het zien van de IJsland fotos besefte ik dat het veel te lang geleden is dat ik in IJsland was. Vrouwlief werd ook enthousiast, dus we overwegen nu om komend jaar (eind mei, begin juni) de boot naar IJsland te nemen en ook nog een paar dagen op de Faroer eilanden rond te hangen....
Iets om de komende 9-10 maanden naar uit te kijken :)

Groetzels,
Dennis
 
Hallo Remo,

Dit is NIET het antwoord op de vraag. Je mag van Iceland Air bepaald gewicht meenemen, maar dat heeft niets te maken met de douane regelingen. Ongeacht hoe je reist gelden in heel veel landen import en transito beperkingen voor voedsel. Deels heeft dat te maken met volksgezondheid en deels met belasting wetgeving.

Voor IJSLand gelden deze regels

Weet ik wel Rolf maar ze doen daar helemaal niet moeilijk over, ik snap ook wel dat men ergens een definitie aan toekent om duidelijkheid te verschaffen maar als je 10 kilo voedsel meeneemt in je rugzak en nog een 4 kilo in de cabine dan kan dat gewoon. Althans bij IcelandAir wel. Zulke reglementen gelden vooral voor importeurs en commerciële aangelegenheden en bedrijven. Als toerist kun je net zo veel voedsel in de rugzak doen totdat ie vol is als je maar zo rond de 20 kilo aan gewicht blijft.

Ik had een halve rugzak aan voedsel meegenomen :) Bovendien, die veiligheidsreglementen mbt 100mL vloeistof, puntige dingen, nagelknippers enz enz is een beetje achterhaalt en voorbeeld van een doorgeschoten beleid. Neem dat gedoe in de USA,3 dagen van te voren aanmelden op een site voordat je gaat inchecken, is al helemaal buiten elke proprotie. En dat noemen de Amerikanen, 'The Land of the Free...'
 
Hi Remo,

Je haalt van alles door elkaar. Deze import regels gelden voor individuele reizigers. Luchtvaartmaatschappijen, veiligheidsregels, en immigratie wetgeving hebben er allemaal niets mee te maken. Op het moment dat jij met je bagage door de groene zone loopt en daarmee verklaart dat je niets hebt aan te geven, kan je bagage gecontroleerd worden. Het niet aan geven van belastingplichtige goederen is een belasting overtreding. Overtreding van de gezondheidsregels is een misdrijf. Los van het feit dat ik geen reden zie waarom je je als gast van een land niet aan de daar geldende regels zou houden, is de pakkans ook heel reeel.

Ook is het helemaal niet moeilijk om je wel aan de regels te houden. Voor handel, maar ook voor post en pakket verkeer gelden heel andere regels. Met een beetje handigheid had je dat risico helemaal niet hoeven lopen.

MVG

Rolf
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Weet ik wel Rolf maar ze doen daar helemaal niet moeilijk over, ik snap ook wel dat men ergens een definitie aan toekent om duidelijkheid te verschaffen maar als je 10 kilo voedsel meeneemt in je rugzak en nog een 4 kilo in de cabine dan kan dat gewoon. Althans bij IcelandAir wel. Zulke reglementen gelden vooral voor importeurs en commerciële aangelegenheden en bedrijven. Als toerist kun je net zo veel voedsel in de rugzak doen totdat ie vol is als je maar zo rond de 20 kilo aan gewicht blijft.

Toch niet helemaal, ze gelden voor iedereen die Ijsland binnenkomt: officieel max 3 kg eten, en max 18.500 ISK (100€) De douanebeambte op Keflavik zal er weinig boodschap aan hebben dat het stewardess-meisje op Schiphol jou gewoon doorliet met 20 kg eten. :)

Maar zoals Rolf al zegt, je hebt gewoon geluk gehad, en ikzelf zou het een volgende keer ook zo weer proberen. Alleen dan niet zeuren als je importheffing moet betalen over je maaltijdjes.

Overigens mag je ook niks van IJslands erfgoed het land uitvoeren, en toch hebben wij de auto op de terugweg verzwaard met wat schitterende blokken puimsteen en obsidiaan...

Belangrijkste blijft dat je een prachtige tocht hebt gemaakt!

Gr,
Pieter
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan