Noordwest Schotland in april


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Het einde van het jaar nadert en dan begint traditioneel het plannen voor volgend jaar. De zomer zal eerder rustig worden wat trekken betreft, maar toch wil ik zeker in 2009 ergaans gaan hiken. Schotland staat allang op mijn verlanglijstje en na de fotos van Nils <http://www.hiking-info.net/forum/viewthread/194/> zijn trip naar de Highlands vorig jaar is het blijven spoken door mijn hoofd.

De GR 107 deze zomer was een leuke kennismaking, maar nu zouden we (Stijn en ik) opteren voor een iets ruigere route. Daarom gaan we de whw links te laten liggen en denken we aan de Northwest highlands. Dit <http://www.buitensport-schotland.nl/route/r_voet_nwhighlands.php?thema=7> verslag vormt een bron van inspiratie. We denken dan vooral aan het gebied Glen shiel en eventueel Glen Affric, we gaan ongeveer 10 dagen dus 8 echte stapdagen . Ook deel 1 van Ivo’s Cape wrath trail is een leidraad. De kaarten zijn besteld dus er ligt nog niet echt een route vast, maar alle suggesties zijn welkom.

Nog enkele vraagjes
- het weer ik weet dat het het weer ginder kan spoken, maar heeft er iemand een idee hoe het daar in april zit. Ik denk dan vooral aan neerlag en temperatuur, waar moet je vooral opletten.
- praktisch: hoe geraak je het snelste in het noorden van Schotland (Mallaig/Knoydart). Ik veronderstel vliegen op Prestwick en dan treinen. Ivo heb je per toeval nog ergens uurregelingen liggen of internetadressen waar je die snel kunt terugvinden.
- bevoorrading: ik denk dat er niet al teveel bevoorrading mogelijk is, maar ik kan me vergissen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

-Het weer kan best slecht zijn die tijd. Houdt in ieder geval rekening met sneeuw, natte sneeuw, hagel en regen. Houdt ook rekening met storm. Het kan ook mooi weer zijn als je geluk hebt. Het kan vriezen, is niet zo erg, maar net boven nul met regen, natte sneeuw en harde wind is niet zo lekker, zeker nier als je dat 2-3 dagen achter elkaar hebt.
-Snelste is volgens mij vliegen naar Glasgow en treinen naar Mallaig en dan veerboot naar Inverie.
-Er zijn weinig mogelijkheden tot bevoorrading: Winkel in Inverie en een winkel in Shiel Bridge.
 
Aan de foto's van de WHW van hiking-info.net kun je zien dat er nog best behoorlijk wat sneeuw kan vallen in april. Nu heb ik eigenlijk altijd mooi weer als ik in Schotland zit en ook in april kun je gewoon fantastisch mooi lenteweer hebben, maar ook ongelofelijk pokkeweer. Neem kleding mee voor alle temperaturen tussen -5 en +25 en bereid je voor op alle mogelijke typen wind en neerslag.

Wat vervoer binnen Schotland betreft: www.travelinescotland.com. De snelste manier om in Schotland te komen zal inderdaad vliegen zijn. Ik ben niet zo ondersteboven van vliegveld Prestwick, alhoewel je daar wel met Ryanair heen kunt natuurlijk. Het is nog een eind van Glasgow vandaan. Ondanks dat ze het Glasgow Prestwick noemen ligt het er een uur treinen vanaf. Ik vind zelf met Easyjet naar Edinburgh prettiger. Vaak blijf ik dan nog even een dagje in die stad als ik wat tijd over heb. Ik weet niet of je vanuit Nederland of Belgie vertrekt, maar ik heb mezelf voorgenomen de volgende keer dat ik naar Schotland ga dat per trein te doen. Via Londen kun je binnen een dag in bijna heel Schotland komen en je hebt een mooie treinreis door heel Groot Brittannie heen. En het is ook nog eens beter voor het milieu.

Stel je van het winkeltje in Inverie niet te veel voor. Dat is niet meer dan een veredelde souvenirwinkel. Behalve in Mallaig, Shiel Bridge en Kyle of Lochalsh is er inderdaad weinig te koop.

Wat routes betreft. Er zijn eigenlijk nauwelijks uitgezette routes in Schotland. Ook de Cape Wrath Trail is slechts een beschrijving en niet in het terrein aangegeven door wegwijzers of rood/witte tekens. Wat ik meestal doe is het gebied bepalen waar ik heen wil. Daarvan de kaarten kopen en dan heerlijk avonden en avonden studeren en je route zo'n beetje uitstippelen. De route die je kiest hangt een beetje van je wensen en kunnen af. Wil je voornamelijk in de dalen blijven, of pik je ook graag wat topjes mee? En doe je die topjes dan als dagtocht, of zeul je gewoon lekker te hele tas mee (overnachten op hoog op de berg als het weer het toelaat is echt fenomenaal!)? Hoeveel uur per dag loop je meestal? Wil je voornamelijk over paden lopen, of vind je struinen ook een goed idee? Zeker in het gebied tussen Knoydart en zijn verschrikkelijk veel mooie routes te bedenken. Gewoon OS Landranger 25 en 33 kopen en avonden studeren. Je kunt ook vast online een beetje kijken op http://www.bdcc.co.uk/XMarksTheSpot.htm.

Ik heb overigens wel wat beschreven routes, waarvan een in Knoydart en een rond Loch Mullardoch, maar dit zijn beide tochten van drie dagen. Als je wilt kan ik die wel voor je kopiëren en je ze toesturen. Ze kunnen een uitgangspunt vormen voor een wat langere trektocht misschien.

Harold
 
Helemaal mee eens.
Houdt vooral rekening met pokkeweer. Dan kan het alleen maar meevallen. En als het dan mooi is is het geweldig!
Koop van tevoren de kaarten en probeer vooral hhg te lopen "if weather permitting"!
 
Cape Wrath Trail was wel fantastisch (ik heb alleen de eerste 8-10 dagen gelopen). Voordeel is dat je vanuit Fort William kan vertrekken en da's lekker makkelijk bereikbaar + je kan daar diverse voorraden kopen.
Ik was er eind februari (2006), maar geen sneeuw gezien. Wel veel boggy terrein. Na een paar dagen zijn je voeten zeikenat. Neem in ieder geval veel droge sokken mee.
Het mooie van deze 'route' is dat er inderdaad geen bordjes, paden, etc zijn, maar dat het wel goed doenbaar is. Af en toe kom je ook een Booty tegen, dus kan je soms even bijkomen en een vuurtje stoken.

Ik wil nog een keer!!

Succes en veel plezier. Jaap
 
Bedankt voor de tips al.

Die routes mag je altijd doormailen als je wil. Ik ben me nu een beetje aan het oriënteren wat het makkelijkste en snelste is op gebied van vervoer. Ik zie dat je vanuit Brussel ook naar Inverness kunt voor 280 EUR (heen en terug), wat op zich wel veel is maar als je nog eens bijna 100 pond aan treintickets kwijt bent is dat bijna even duur en je bent veel sneller op je bestemming. Edingburgh blijft ook nog wel een optie die blijft. Ik hoef niet perse vanuit België te vertrekken, maar dat zou natuurlijk wel het handigste zijn. Ik woon in Antwerpen dus Eindhoven en Amsterdam zijn nog steeds goed te doen.

Het is idd de bedoeling om zelf een tochtje uit te stippelen. De kaarten 33 en 25 van de OS Landranger serie zijn besteld, dus dan kan het stippelen en puzzelen beginnen.

Hoe hoog we zullen gaan zal vooral van het weer afhangen een topbivak zou ik graag eens willen mee maken, maar dat is in Schotland niet altijd zo eenvoudig denk ik (het weer kan nogal snel eens omslaan).

Het mag ook weleens struinen door onbegaand terrein zijn, maar niet constant. Onze oriëntatie zit wel goed denk ik al is die nog nooit op de proef gesteld in uitzonderlijke weeromstandigheden. Ik heb geen stijgijzers ofzo dus als er echt veel sneeuw zal liggen dan zullen we eerder laag blijven denk ik. Waar ik vooral mee zit is de wisseling van seizoenen. Als er veel sneeuw begint te smelten loop je waarschijnlijk heel der dagen door van die half gesmolten blubber te banjeren waar je heel traag doorheen komt en alles nat en koud van wordt.

Nu het is nog even dus moeilijk te voorspellen hoe het weer in april gaat zijn voor hetzelfde geld is het weer een milde winter en hebben we prachtig weer in april. Eerst maar eens wachten tot de kaarten aankomen.
 
280 euro alleen voor een ticket? Voor dat bedrag ben ik een week in Schotland en pik dan zelfs hier en daar een BenB mee en koop wat souvenirs (fudge bij de Fudge Kitchen aan de Royal Mile in Edinburgh!!!!). Als je graag met de trein reist zou je kunnen overwegen een Apex-ticket te kopen. Nadeel is dat bij zo'n ticket de reisdag en -tijd vaststaan, maar het voordeel is dat je deze tickets voor vrij schappelijke prijzen kunt kopen. Zo heb ik regelmatig retourtjes Edinburgh-Inverness voor 20 pond weten te bemachtigen, zelfs op de door mij gewenste tijden. Boeken van deze tickets kan pas drie maanden van tevoren.

Als je echt helemaal goedkoop wilt kun je met de bus, en dan wel de Megabus (http://www.megabus.co.uk/uk/index.php). Hierbij werkt de aanschaf van een ticket hetzelfde als bij Easyjet of Ryanair: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zo kun je voor twee pond heen en weer tussen Edinburgh en Inverness. Erg goedkoop, maar niet de meest comfortabele manier. Wel snel! Ook deze tickets kun je pas drie maanden van tevoren boeken en de bussen rijden alleen tussen grote plaatsen en stoppen bijvoorbeeld ook niet tussendoor op Aviemore op de route die ik noemde. De andere busmaatschappij die de Highlands in gaat is citylink (www.citylink.co.uk). Ook hier zijn vaste Apex-tickets te boeken voor aantrekkelijke prijzen en ook dit gaat sneller dan de trein, maar minder comfortabel. En bijvoorbeeld ook niet naar Mallaig. Wel naar Shiel Bridge.

Een routesuggestie: Als je vanaf Inverie naar Barisdale gaat, dan kan dat rechtstreeks, via de Mam Barisdale. Een route die ik aan kan raden, wel langer, maar zeker ook een stuk mooier en meer afgelegen, is via Gleann Meadail en Mám Meadail, ten oosten van Inverie. Dan zijn er twee mogelijkheden. Linksaf langs River Carnach of rechtsaf richting Sourlies bothy (schuilhutje!) en via Mam na Cloich Airde omhoog, tussen Sgurr na Ciche en Garbh Chioch Mhor door. Beide routes brengen je uiteindelijk bij Lochan nam Breac. Hier kun je aan de rand van het meer perfect je tentje neerprikken en badderen. De route via de River Carnach blijft lager, maar is vrij lastig begaanbaar op het eind. De hoge route is eenvoudiger, maar wel vrij steil aan de noordkant.
Vanaf Lochan nam Breac oostelijk over het pad dat langs de noordkant van Loch Quoich loopt. Gleann Cosaidh in. Het pad volgen langs Loch an Lagain Ainteich, waar ook een heerlijk kampeerplek is, noordwestelijk richting Glen Barisdale.

Op het stukje langs Loch Quoich na zijn dit allemaal heerlijke dalen, waar ik nog zelden andere mensen ben tegen gekomen. Het pad langs Loch Hourn wat je naar Kinlochourn brengt is ook erg mooi, alhoewel eigenlijk iets interessanter als je het de andere kant op loopt. In Kinlochourn kun je kamperen op de grasveldjes aan de noordkant van de rivier tegen betaling van 1 pond per tent, te voldoen bij de boerderij aan het eind van het karrenspoor dat daar langs loopt.

Als ik kans zie zal ik binnenkort de routes even scannen en ze je mailen.

In ieder geval veel plezier met alle voorbereidingen
Harold
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan