Noorse rantsoenen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ray Mears gebruikte in zijn serie over de "telemark saboteurs" rantsoenen van het Noorse leger. Deze zagen er ook wel handig uit als "hiking voer" , alleen water toevoegen, en klaar! Bovendien was de voedingswaarde ook erg hoog.

Wie heeft er ervaring met deze rantsoenen, en weet of ze ook voor burgers te koop zijn?

Dirk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo,

Met Noorse rantsoenen heb ik geen ervaring. Met Amerikaanse MRE's wel en zie zijn goed te eten. Water toevoegen en het verwarmt zichzelf.

Te koop bij grotere dump-zaken.

Duncan.
 
Hoi Dirk,

De firma die dit produceert heet Drytech. Hun website geeft op het moment dat ik dit test problemen, maar normaal gesproken zou http://www.drytech.no moeten werken.

Hun versie met hikingvoer voor gewone burgers heet Real turmat en is in vrijwel elke noorse sportwinkel te koop.

Inderdaad een kwestie van het zakje bovenaf openscheuren, kokend water erin gieten, doorroeren, dichtklemmen, 5 minuten wachten en uit het zakje eten. De smaak is helemaal niet verkeerd.

Linda
 
Hey!

Bedankt voor de link, ga zo meteen even kijken, het zag er op tv in ieder geval erg handig uit!

Wat betreft de MRE's daarvan vind ik dat je best veel afval krijgt, wat je dan weer mee moet slepen... Ik neem zowiezo toch een brander en dergelijke mee, dus het voordeel dat het zich zelf opwarmt valt dan weer weg. Overigens lijkt het me wel handig voor een dagtrip, of een weekendje lichtgewicht hiken!

Dirk
 
Ik "loop" al een paar jaar op de Noorse "field rations" van drytech.
De in de winkel verkrijgbare "Real Turmat" zijn onderdeel van het totale dagpakket en als zodanig een "slap aftreksel" van het dagrantsoen.
Wat zit er alzo in:
1. Ontbijt: pap, havermout o.i.d
2. thee en koffie
3. Energiedrank poeder
4. snoepjes
5. Vitaminetablet (voornamelijk C en B)
6. Chocola
7. Lunch: gevriesdroogde pasta meestal
8. Avondeten: verrukkelijke gevriesdroogde gerechten.
9. Keks
en ik ben vast nog wel wat vergeten. Een pakket voor een dag weegt geloof ik 900 gram en de afmeting is iets van 20x20x15: een driedelig gevouwen vacuumgezigen pakje; 1 deel voor ontbijt en losse troep, een voor lunch en een voor avondeten.
Totaal 3600 kcal, daar hoef je geen honger van te lijden
Niet te vergelijken zoveel beter als de amerikaanse MRE's (Meals Rejected by the Ethiopians) om maar niet over de nederlandse veldrantsoenen te spreken.......
Je kan ze het beste direct by drytech bestellen ( 26 euro per dagrantsoen) en als je naar Noorwegen gaat naar een kennis of een sportzaak laten sturen. Wil je ze hier hebben dan betaal je 20% invoerrechten extra. In de noorse winkels vind je het complete pakket niet. Soms wordt er bij bestelling moeilijk gedaan: alleen voor militairen. Blijven aandringen, dan lukt het wel.

Eet smakelijk.
Jaap
 
Hey Jaap,

Ook jij bedankt voor je reactie.

Deze militaire variant was inderdaad waar ik naar op zoek was!

Ik ga eerst maar eens zo'n burger pakketje bestellen, kijken of de smaak me bevalt, voor ik ze lastig gaan vallen over die militaire pakketten...

Weet je trouwens of ze daarvoor ook een minimum bestelling hebben, ik was namelijk van plan om ze als noodrantsoen en als afwisseling op bv. Globetrotter voer te gaan gebruiken bij slecht weer, aangezien je er niet al te veel kookwerk aan hebt. Waarschijnlijk heb ik dus geen enorme hoeveelheden nodig.

In ieder geval bedankt allen,

Dirk
 
@Jaap,

Lees ik dat nou goed, per dagrantsoen 26 euro ?
Dat vind ik nogal een behoorlijke prijs voor een dag eten, of ben ik misschien de enige.

En veel van wat er in dat dagrantsoen zit, kan je toch zelf veel goedkoper kopen en dan zelf een pakket samenstellen.

Over de turmat; die heb ik in Noorwegen eens geprobeerd en moet zeggen dat de smaak inderdaad niet verkeerd is.

russian_nomad
 
Hoi,
Op deze site staan veel van die tips bij de tips over koken en voeding
Zelf ben ik een pindakaasfan.Goedkoop,veel energie, voeding en smaak en zowel inzetbaar bij de keks als bij de warme maaltijd ( Er gaan ook altijd wat knoflook tenen en wat sambal mee en rijst natuurlijk en linzen). Wel even overdoen in een plastic potje natuurlijk
Groeten
Jannie
 
Ik heb geen idee of er een minimum hoeveelheid is die je moet bestellen; ik bestel ze meestal met 40 of 50 tegelijk.....Eind mei waarschijnlijk weer, dus wie een paar pakjes wil proberen zegt het maar...dan bestel ik wat extra.

De prijs is erg stevig ja ik heb nog even zitten rekenen en het is nog duurder: de laatste keer 29.25 euro/dagrantsoen. Maar duur? Dat is je goretex pak, je thermo-ondergoed, je tentje, je rugzak, je GPS, je digitale camera enzovoorts ook. Met eten kan je niet de blits maken als met die andere zaken, maar ik beknibbel er niet graag op. En eh... de overnachtingen zijn voor nix ;-)

Ik wil zeker zijn dat ik voldoende binnen krijg en niet gedurende 10 of 14 dagen aan het rommelen zijn met allemaal zelfgemaakte ingredienten. (Voor een paar dagen gaat dat best). Bovendien bespaar je aardig wat gewicht in benzine als voor je eten alleen een beetje water hoeft te koken en niet eindeloos allerlei zaken moet laten pruttelen.
Mij lukt het niet om 3500 kcal en allerlei extra's in 900 gram te stoppen; als je 10 dagen onderweg bent toch ook al 9 kilo.
Maar keuzes moet iedereen voor zich maken!

Jaap
 
Hey!

De prijs is inderdaad stevig, maar ik ga het denk ik toch maar eens proberen.

Mijn voornaamste reden dat ik naar dergelijke producten op zoek ben is om het te gebruiken tijdens slecht weer dagen, om kooktijden in het kamp en onderweg zo kort mogelijk te maken.

Bovendien heb je voor een redelijk gewicht toch een hoge voedingswaarde, en ik ben nogal een grote eter :)

Ik zal ook zeker de andere mogelijkheden die jullie aangedragen hebben gaan bekijken, niet voor alle tochten heb je natuurlijk dit soort uitgebreide pakketten nodig, dus: bedankt voor jullie tips, keep 'em coming!!

Jaap, Ik wil me graag aansluiten bij jou bestelling, ik heb niet zo heel veel nodig, en ik denk dat ze niet zo happig zullen zijn op van die kleine bestellingen van burgers. Maaruh, hoe regelen we dat?

Groet,

Dirk
 
Ik vind 900g voor een dag eten toch een behoorlijk gewicht! (Om niet te spreken van de prijs, 26 euro per dag is echt niet leuk meer) Bovendien heb ik het gevoel dat als je met meerdere personen loopt, het niet zo efficient (en handig) is om elk je eigen voer + verpakking mee te nemen. Als je alleen loopt is dat misschien anders.
 
900 gram is echt een minimaal gewicht voor wat er geleverd wordt: 3500 kcal, dat is een z.g. houthakkersrantsoen. Ik daag je uit: stel een menu samen dat lichter is en waar je het ook nog zonder problemen 14 dagen op kan doen, bij dezelfde hoeveelheid energie.

Ter vergelijking: 3500 kcal staat gelijk aan (vlg nederlandse voedingsmiddelentabel):
- 4,2 kilo aardappelen
- 970 gram havermout (droog)
- 1 kg macaroni (ongekookt)
- twee en een half volkorenbrood
- 950 gram goudse kaas volvet
- 40 eieren
- 3 potten pindakaas!
(Alles natuurlijk of/of). Vind je 900 gram voor dit rantsoen nu nog zwaar?

De hoeveelheid verpakkingsmateriaal is minimaal; alleen dunne folie.
Hier valt niks over te pakken en in andere zakken te doen zoals je misschien gewend bent; het volume zou alleen maar groter worden.
Het is daarom ook juist bijzonder praktisch dat iedereen zijn eigen eten meeneemt: elke rugzak wordt per dag evenveel lichter. (Ik loop nooit alleen).

De prijs... tsja...... voor wat je krijgt.... iedere waar naar zijn geld ...... Kortom: Ik ben blij dat dit spul er is en zou het beslist missen op de wat langere tochten.

Groeten, Jaap
 
OK Jaap, uitdaging geaccepteerd ;)

En trouwens al een paar jaar toegepast:

Kan lichter, kan een stuk goedkoper ..

Vooral voor de grammenjagers: hier valt winst te halen. Maar hoeveel eten je mee moet nemen is misschien wel het meest persoonlijke van de uitrusting (als je niet onderweg eten kunt inslaan). Volgens de adviezen die ik kreeg en op internet vond (lichaamsgewicht, soort terrein, bepakking), moest ik rekenen op dik 3000Kcal/dag. Achteraf blijk ik maar tussen 2000 en 2400/dag te gebruiken .. Gooi maar in mijn hoed (Tilley, ik heb geen pet). Ik heb een goede conditie. Scheelt dat?

Terug naar de uitdaging:
3600Kcal/dag voor 900 gram, dus 400 per 100gr. Dat is het minimum in mijn rantsoen, een aantal lekkere;) zaken leveren een hoop meer caloriën op: pinda's en andere noten, chocola, caramac, sommige soorten noga (600-700). Staat meestal op de verpakking.

Voor de maaltijden neem ik dingen als Adventure food, en tussendoor keks en goedkope mueslirepen (allemaal ongeveer 400Kcal/100gr of iets meer). Druivesuiker als back-up omdat het snel werkt (is ook maar 400).

Per dag per persoon dus ruim onder de 10€. En gemiddeld ruim boven de 400 Kcal. En ik houdt nogal van noten…

Wil je het echt opvoeren (maar dat vind ik dus niet lekker): een flinke scheut bakolie erbij: 900Kcal per 100 gr of zo, en heel goedkoop. Geen aanrader, voor alle duidelijkheid..

Hier vind je caloriën per voedingsmiddel: http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde.asp?prod=P

Maar: de paprika, kaas, tomaat en het biertje na een dikke week in de bergen smaken fantastisch…
Mocht je je zorgen maken over gemiste vitamines voor 1 of 2 weken: dat is onzin, maar neem anders gerust wat vitaminepilletjes mee. Wegen ook weinig.

gr. Joop
 
Ok, je hebt gewonnen!
(Of- we staan gelijk, want je komt op dezelfde waarde en de door mij al genoemde macaroni en havermout geven hetzelfde resultaat)
Ik heb de voedingswaarden hier op de computer in de vorm van de Nederlandse voedingsmiddelentabel die ik al noemde, maar dat maakt niks uit.

Toch ga ik voor 16 euro per dag niet over op jouw voer. Hoeveel pinda's, noga en mueslirepen en keks moet ik naar binnen wurmen om aan mijn caloriën te komen? Daar word ik letterlijk niet lekker van (misselijk dus, geen grapje)De Adventure food alleen zou ik het wel op kunnen doen, maar dan moet ik 3 1/2 zakje voor me alleen hebben en dat is weer 900 gram en kost dan 20 euro.
Voor dag of vier gaat het best, voor langere tijd bij mij niet. Ik ga te weinig eten omdat ik het gewoon niet weg krijg. Mijn tochten duren meestal 10-14 dagen

Ik ben, omdat de prijs zo belangrijk is, even globaal gaan rekenen:
10 mueslirepen 600kcal 6 euro
zakje adventure food 1000 kcal 5.95
100 gram pinda's 400 kcal 0.80
100 gram chocolade 400 kcal 1 euro
3 caramacs 360 kcal 1.20 euro
100 gram cashew noten 400 kcal 1 euro
50 gram dextrose tabletten 200 kcal 2 euro
pakje keks 60 cent 400 kcal
Totaal 3600 kcal, joepie, prijs: 18.55 euro :-(
Conclusie: jij eet per dag ongeveer 2000 kcal; dat kost namelijk 10 euro en dat weegt maar ongeveer 500 gram.

Ik heb de indruk dat het vooral de prijs is waarom een paar mensen hier geen noorse rantsoenen zouden kopen; dat daar andere argumenten (die volgens mij niet geldig zijn) worden bijgehaald.
De prijs, die dus eigenlijk nog meevalt, is een persoonlijke keuze, het stellen van prioriteiten. Het is ieders goed recht dit te duur te vinden. Op mijn prioriteitenlijst staat eten net zo hoog als mijn tent en regenpak.(Hilleberg Nallo 3 en 2nd generation ECWCS, maar dat terzijde).

Hou het droog en eet lekker
Jaap
 
Leuke discussie!

Effe kleine kanttekening ...
Zonder er een voedingsmiddelentabel op na te slaan, maar pinda's en cashewnotem bevatten geen 400, maar circa 600 cal. per 100 gram, chocola 560 en de meeste mueslirepen per 10 ook meer dan 600. Scheelt op het laatste lijstje waarschijnlijk nog 1000 calorieën.

Marla
 
Mijn man was van de zomer 2 keer 2 weken aan het trekken in Noord-Noorwegen op visvakantie. Toen had hij ook Real turmat en adventure food mee voor het avondeten. Verder muesli en chocola. Maar een deel van de voeding kwam vooral uit vissen. Je moet wel investeren in het gewicht van een hengel en toebehoren. Maar hij vangt zoveel vissen dat dat uiteindelijk wel loont. Hij kon ruim een kilo vette forel per dag eten en meer had ook gekunt.

Maar tijdens het ene weekje dat ik mee was, bleek ik toch 2-3 kilo te zijn afgevallen. Dat kwam denk ik doordat het erg ruig terrein was en we veel uren per dag liepen. Ik had misschien nog meer vis naar binnen moeten werken, maar uiteindelijk gaat ook dat tegen staan. Er is dus iets voor te zeggen om eten mee te nemen dat je niet gaat tegenstaan, zelfs al is dat wat duurder of iets zwaarder.

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben me aan het voorbereiden op een 3 daagse met pasen, hiervoor heb ik deze week mijn eigen maaltijden gedroogd (stampot boerenkool en macaroni), wat onwijs leuk en makkelijk was om te doen.

Ik ben bezig met de hoeveelheden calorieën en grammen te berekenen/meten, maar heb nog niet alle gegevens. Zodra ik die heb zal ik ze hier wel posten.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan