Noorwegen juli 2005: materiaal?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

we zijn van plan begin juli naar Noorwegen te trekken, vnl. om aan bergwandelen te doen. We zullen in ieder geval Jotunheimen en Hardangervidda aandoen, hoogstwaarschijnlijk ook enkele fjorden, en als er nog wat tijd overblijft willen we eventueel ook nog Rondane of Dovrefjell aandoen. Meestal zullen we in berghutten verblijven, alhoewel we ook onze tent meenemen.

Nu heb ik wat advies nodig over materiaalkeuze, vooral wat betreft kledij.
1° Is het noodzakelijk een regenbroek en/of getten mee te nemen? Ik heb gehoord dat in Jotunheimen nogal eens sneeuw blijft liggen tot in de zomermaanden...
2° Zijn er mensen die ervaring hebben met het "muggengevaar" }( ? We zijn niet echt van plan om naar het Noorden te trekken waar wel meer van die diertjes zitten, maar toch. Volstaat een goede repellent? Heb je zo'n klamboe-hoofd-netje nodig? Dichtgeweven kledij?
3° Ik heb tijdens m'n vorige wandelreizen altijd gebruik gemaakt van een Jack Wolfskin Soft Shell jasje. Nu zijn we eigenlijk altijd naar gebieden getrokken die "redelijk" warm zijn of waar we in ieder geval niet veel last gehad hebben van regen (vorig jaar bijvoorbeeld Rocky Mountains). Volstaat dit volgens jullie voor Noorwegen? Of zouden jullie aanraden een ander wind/regenjack te kopen?
4° Denken jullie aan nog andere materiaaltips voor Noorwegen dan zijn die heel erg welkom!

Bedankt alleszins!
Nouckie

PS heb het boek van Jolanda Linschoten. Volstaat dit qua kaartmateriaal of raden jullie aan nog meer gedetailleerde kaarten te kopen? Op vorige bestemmingen altijd goed aangeduide trails gehad en al veel "overbodige" (en soms dure) kaarten gekocht, vandaar mijn vraag.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Nouckie,
ik heb redelijk vaak in Noorwegen bergtochten gemaakt, vooral dagtochten, en ga dit jaar eind juli naar de Hardangervidda voor een rugzak trektocht met tent van meerdere dagen. Alhoewel we vooral vorig jaar in Noorwegen prachtig weer gehad hebben (in Jotunheimen; over Beseggen gelopen met strakblauwe lucht! Supermooi!) kun je daar zeker in Noorwegen nooit op rekenen. In Rondane ben je misschien meer verzekerd van mooi weer, maar voor de rest zou ik zeker een goede regenbroek en regenjas meenemen; ik heb dat altijd standaard meegenomen en er nooit spijt van gehad, al was het soms alleen maar om het gevoel. Ook qua temperatuur kan het alle kanten op, en juni is ongeveer de lente van Noorwegen, tot dan kan de sneeuw blijven liggen. Begin juli kan het dus ook zeker in de bergen nog erg koud zijn; wij hebben vorig jaar rond die tijd zelfs nog ijs op de tent gehad (in Jotunheimen weer, wat weliswaar tot hooggebergte wordt gerekend én waar het op dat moment dus supermooi weer was en met heldere hemel koelt het altijd meer af, maar toch!). Wat ik maar wil zeggen is dat ik zou aanraden toch kleding mee te nemen waarin je het goed warm kan houden, en die regen buiten kan houden.
Wat het muggengevaar betreft: ik heb er nog nooit last van gehad maar heb echter wel verhalen over de Hardangervidda gehoord dat er veel muggen kunnen zitten. Ik kan niet inschatten hoe dit zal zijn, ook voor mij dit jaar, maar ik heb er in ieder geval nog nooit hinder van ondervonden. In het Noorden van Noorwegen is dit wel veel erger, maar je hebt daar, zo te lezen, zeker geen plannen voor, dus daar hoef ik je niet voor te waarschuwen...:) Ik zou zeggen: neem een goede repellent mee, dat lijkt mij iig genoeg...
Kaarten kun je ter plekke kopen, plaatselijke VVV's verkopen vaak goede wandelkaarten. Ik heb verder geen ervaring met dat boek van Jolanda Linschoten en kan je ook niet vertellen of die kaarten voldoende zijn, maar kaarten met een schaal van 1:50000 zijn vaak voldoende (en die kun je dus bij de plaatselijke VVV's vaak wel halen). Toevallig kwam ik trouwens net nog een site tegen met een hele goede kaart van geheel Noorwegen waarbij je behoorlijk ver kunt inzoomen: http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/default.html Handig voor het plannen!
Hmm, lang verhaal; mijn eerste hier...:) -zwaait tussen het typen door even naar iedereen- Ik hoop dat je er wat aan hebt! In ieder geval veel plezier!
 
Hey Sjoerd,

alvast heel erg bedankt voor de tips! Ja, ik ben nogal van het type dat een voorkeur heeft voor lichte bagage (dat neemt soms extreme vormen aan, mijn reisgenoten hebben nogal wat lol met de organisatie van mijn rugzak enzo, maar het gaat me goed af :)) vandaar dat ik me altijd zo goed mogelijk op voorhand wil inlichten. Maar in het geval van Noorwegen lijkt het me, zoals je aangeeft, misschien best op verschillende weertypes voorbereid te zijn. Wat voor een regenbroek heb je? Die URL van die kaart heb ik alvast opgeslagen, kan ik meteen de plannen wat concreter maken zeg maar.Misschien tot op de vidda ;)
Nouckie
 
Hee Nouckie,
van een goede voorbereiding is nog nooit iemand slechter geworden, dus ik geef je groot gelijk! Ik ben begin maart al vliegtickets gaan boeken, lekker goedkoop! :)
Mijn regenbroek is een 'klu', althans, dat stond er op het labeltje...:) Geen idee of dat het merk is, zal wel. Een redelijk lichte broek, ademt en voldoet tot zover goed, maar hij is nog niet een jaar oud en een échte vuurdoop (in de regen) heeft hij daarom nog niet gehad... Maar hij werd me aanbevolen door een verkoper die ik kende en in wie ik wel vertrouwen had...
Hoelang was je eigenlijk van plan te gaan? En met welk vervoersmiddel? (even uit pure nieuwsgierigheid...:))

Misschien inderdaad tot op de Vidda! ;) Eind juli huppel ik er rond (en heb er zin in...:))
Groet
 
We landen in Oslo en gaan daar een golf station wagon huren (we zijn met z'n 5en, dus we hebben wat bagageplaats nodig), vandaar uit rijden we dan verder via Lillehammer richting Jotunheimen (miss ook Rondane), waar we een paar dagen blijven. Daarna gaan we via de fjorden terug richting zuiden, met een ommewegje naar de Hardangervidda. We stijgen weer op vanuit Bergen. We doen dus eigenlijk een fly & drive, hoewel we niet van plan zijn veel in de auto te zitten! Het lijkt ons echter een noodzakelijk kwaad, aangezien we beperkt zijn in tijd (10 à 12 dagen). Openbaar vervoer schijnt goed van kwaliteit te zijn, maar om de afgelegen gebieden te bereiken dien je rekening te houden met treinen en bussen die soms maar een paar keer per dag rijden. We houden het dus liever wat flexibeler.
We gaan onze vliegtickets boeken vanuit Nederland trouwens, vanuit Brussel komt het allemaal veel duurder uit... Vergeef mij m'n indiscretie, maar bij welke maatschappij heb jij geboekt en hoeveel heeft je ticket gekost?

Groetjes
Nouckie
 
Hoi Nouckie,

Als eerste: ontzettend leuk dat jullie naar Noorwegen op vakantie gaan, Het is een onwijs mooi land en meer dan de moeite waard.

Ik lees dat jullie naar de Hardangervidda willen gaan, de vidda staat er wel om bekend dat er veel muggen kunnen zitten. Ze hebben mij destijds iig goed weten te vinden. Dichtgeweven kleding etc. vond ik niet nodig. zo'n hoofdnetje had ik wel mee, maar vond dat niet lekker zitten. Ofwel gewoon zorgen dat je anti-muggenspul mee hebt (kan je daar het beste kopen, de noren weten precies wat werkt en wat niet. In Geilo zijn een paar buitensportzaken waar eea te verkrijgen is.). Zowel 's avonds als overdag loop je kans geprikt te worden, maar het is best te doen hoor :)

Hou er trouwens wel rekening mee dat de wegen in Noorwegen over het algemeen kronkelige bergweggetjes zijn waar je niet harder kan of mag dan 60 km per uur. Ze kennen ook flitspalen en de boetes zijn hoog!. Daarnaast zorgen die bergweggetjes ervoor dat je niet heel erg veel opschiet als je van A naar B wilt. Met name omdat jullie maar 10 a 12 dagen hebben is het wel iets om rekening mee te houden.

Have fun!
Nanda
 
Hmm, je moet je ook niet verkijken op de afstanden; je schiet inderdaad op bergwegen niet heel erg op, alhoewel je direct na Oslo goeie stukken vierbaansweg hebt. Een auto is wel het handigst, gezien het feit inderdaad dat je mobieler bent, zeker met zijn 5en. Wij (met zijn tweeën) gaan alles binnen Noorwegen echter per trein of bus doen, wat waarschijnlijk prima te doen is, alhoewel het duur schijnt te zijn. We vliegen met Transavia, vanuit Rotterdam naar Oslo, en het heeft me voor 2 personen iets meer dan € 200 gekost, voor een retour. (je indiscretie is je vergeven...:)) Maar dat was begin maart dus; ik geloof dat die prijzen nog wel's willen verschillen als je het later boekt...

Groet,
 
Hello,

inderdaad, die kilometers kan je je beter niet aan mispakken... we hebben via de routeplanner van Michelin al het een en ander uitgerekend en de gemiddelde snelheid ligt idd niet veel hoger dan 60 km/u. Nu ja, de grootste afstand die we op één dag moeten afleggen is 200 km en dat is tussen oslo en lillehammer op grote banen dus dat zal hopelijk wel meevallen.

Bedankt voor de reactie!
Nouckie
 
Wij zullen waarschijnlijk vanuit Amsterdam vliegen met KLM, zal ons zo'n 130 euro per persoon (retour) kosten, maar komt ons nog altijd stukken goedkoper uit dan vanuit Brussel vliegen met SN Airlines of iets dergelijks.
 
Hoi Nouckie,


>Nu heb ik wat advies nodig over materiaalkeuze, vooral wat
>betreft kledij.
>1° Is het noodzakelijk een regenbroek en/of getten mee te
>nemen? Ik heb gehoord dat in Jotunheimen nogal eens sneeuw
>blijft liggen tot in de zomermaanden...

Ik neem al jaren geen regenbroek meer mee op trektochten met de tent. Zeker als je van plan bent veel in hutten te slapen lijkt me dit niet nodig. De sneeuw zal er inderdaad nog wel liggen, maar daar heb je toch geen regenbroek voor nodig? Ik heb wel in mijn korte broek door de sneeuw gelopen op Hardangervidda eind juli. Misschien moet je de hoogstgelegen gebieden bewaren tot het laatst in je vakantie. Begin juli ligt er misschien nog wat veel sneeuw in Jotumheimen en Hardangervidda.

>2° Zijn er mensen die ervaring hebben met het "muggengevaar"
>}( ? We zijn niet echt van plan om naar het Noorden te trekken
>waar wel meer van die diertjes zitten, maar toch. Volstaat een
>goede repellent? Heb je zo'n klamboe-hoofd-netje nodig?
>Dichtgeweven kledij?

Er kunnen heel veel muggen zijn. Zelf heb ik er een gruwelijke hekel aan en raad daarom aan om dichtgeweven kleding en een muggenhoedje/ -netje mee te nemen. In warm weer is een dichtgeweven overhemd lekker. Anders volsta je met het aantrekken van je jas.
In Noorwegen kun je Radar muggel kopen bij de apotheek of bij de dorpswinkel. Dat is 10% deet (maximum grens voor deet in Noorwegen). Ik vind het prettig spul omdat je het goed kunt uitsmeren en het blijft goed zitten. Vloeibare deet vind ik zo snel uitlopen. Maar als je sterk spul wilt hebben, moet je het in NL kopen.

>3° Ik heb tijdens m'n vorige wandelreizen altijd gebruik
>gemaakt van een Jack Wolfskin Soft Shell jasje. Nu zijn we
>eigenlijk altijd naar gebieden getrokken die "redelijk" warm
>zijn of waar we in ieder geval niet veel last gehad hebben van
>regen (vorig jaar bijvoorbeeld Rocky Mountains). Volstaat dit
>volgens jullie voor Noorwegen? Of zouden jullie aanraden een
>ander wind/regenjack te kopen?

Ik zou wel een regenjas meenemen. Het kan wel eens lang achter elkaar regenen, maar het weer is niet echt voorspelbaar dus je kan ook gokken dat het wel meevalt.

>4° Denken jullie aan nog andere materiaaltips voor Noorwegen
>dan zijn die heel erg welkom!

Ik weet niet wat van plan bent met water, maar ik neem nooit water mee onderweg. Dat schep je gewoon uit stroompjes. Hang een drinkkop makkelijk pakbaar aan de rugzak. Een opvouwbare fles voor op de kampeerplek is wel handig.

Voor Hardangervidda en sommige andere gebieden zijn ook 1:100.000 kaarten te koop. Die zijn gedetailleerd genoeg als je op de paden blijft. Te koop bij de boekhandels in de buurt van dat gebied.

Die verkeersboetes zijn inderdaad erg hoog. Sinds januari verhoogd tot ca. NOK 5000 voor door rood licht rijden... Hardrijden is ook duur. Als je vanaf het vliegveld richting Lillehammer rijdt, staan er een stuk of 6 flitspalen. Opletten dus.

Groeten,

Linda
 
>Die verkeersboetes zijn inderdaad erg hoog. Sinds januari
>verhoogd tot ca. NOK 5000 voor door rood licht rijden...
>Hardrijden is ook duur. Als je vanaf het vliegveld richting
>Lillehammer rijdt, staan er een stuk of 6 flitspalen. Opletten
>dus.

....... en ze staan ook verdekt opgesteld en plukken je vervolgens van de weg........ x(
 
Even ingaan op de muggen...

Ik ruik zelf nogal lekker, dat vinden de muggen in zweden ten minste. Lokale middelen al dan niet met deet helpen enigzins.

Wind is ook een goede muggen verdrijver, eens in Finland met tent op een heuvel gestaan, een licht briesje door de bomen, weg muggen. Zolang je loopt in open gebied heb je dus minder last. Mocht het niet koud zijn en niet echt waaien, zet je tent dan niet op een al te beschutte plaats, mochten er erg veel muggen zijn.

In naaldbos kun je een dennenappels laten smeulen bij het kampvuur, de vettige rook van de dennenappels zijn die muggen niet blij mee! (brand de appels aan en leg een flinke hoeveelheid in een kuilte of zo).

Die Finse Luchtmacht (muggen) steekt door t-shirts en dunne spijkerbroeken heen, dus dichtgeweven stof is wel een must.

groeten, Rob
 
Die Finse muggen zijn echt hufters en groooooot..

Ik heb het echter niet zo op smeer en spuit middeltjes die zwaar kankerverwekkend zijn, ongelofelijk vies smaken en plastic oplossen.

In Australië zo’n paranoïde malloot meegemaakt die maar bleef sprayen met die DEET troep, na twee dagen kon hij het schermpje van z’n dure sporthorloge niet meer lezen (echt moeite gehad om niet in lachen uit te barsten). Zelf heb ik een keer een tube met DEET moeten lossnijden van m’n dashboard omdat die met elkaar versmolten waren, de auto is er niet mooier van geworden kan ik zeggen.

Gewoon een kooltruitje met lange mouwen, lange broek, schoenen aan en je bent aardig save. Vooral niet je Teva’s aantrekken, heb nog nooit zo’n hoge concentratie muggenbulten gezien als op de voeten van een sandaallopende reisgenoot.

Slapen doen we achter gaas, in tegenstelling tot DEET heb je dan de geruststelling dat ze je echt niks kunnen doen als ze massaal een vliegshow aan uitvoeren zijn boven je hoofd.

Fijne trip toegewenst trouwens,
JAO
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan