noorwegen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter stmoens
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

stmoens

Guest
Aan allen,

Deze zomer trek ik erweer op uit. Dit keer gaat de tocht naar Noorwegen, daar zou ik graag een meerdaagse tocht maken over de Hardangervidda.
Alle info hierover is welkom, van de kwaliteit van de hutten tot weerinfo.

Ik dank alvast iedereen die mij hierover meer informatie kan bezorgen.

Stefan ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gegroet,
even ter onvolledigheid ben ik nog niet in het bezit van bijster veel informatie over de Hardanger, maar ik heb wel het woeste plan om daar van de zomer ook een weekje te vertoeven.
Mocht je ondertussen wel bulken van de tips en verstandigheden, dan zou ik daar natuurlijk graag in willen delen :)

Met ook natuurlijk mijn dank ter waardering.


"Open the window and let the spirit fly free."
 
Hoi Stefan,

Zelf heb ik 2 jaar geleden aan de westkant van de Hardangervidda een 4-daagse tocht gemaakt. We begonnen in Lofthus en eindigden in Kinsarvik. Je begint dan op zeenivo (aan de Sorfjorden) en gaat naar ruim 1000 meter, oftewel een flinke klim en dito afdaling aan het eind. De watervallen en uitzichten onderweg zijn echter zeer de moeite waard en ook als je eenmaal boven bent is het er erg mooi. Aan de oostkant zijn de hoogteverschillen overigens minder groot. Wij kampeerden dus over de hutten kan ik je niet informeren (maar in andere gebieden heb ik wel van hutten gebruik gemaakt en dat ging altijd prima). Over het algemeen hadden we goed weer (1 dag of en toe wat regen, eind augustus). Volgende week vertrek ik weer naar Noorwegen en ook de Hardangervidda staat weer op het programma, dus als je niet voor half juli weggaat kan ik je m'n nieuwe ervaringen ook nog laten weten.
Op internet is uiteraard van alles te vinden (zeker als je redelijk duits kunt lezen is er veel info te vinden). Verder heb ik de volgende wandelgidsen: Rother wandelgidsen, Wandelgids Noorwegen van Gerard Dielessen en Bergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten. Alle drie vind ik dit leuke en handige boeken.
Mocht je meer willen weten hoor ik het wel.

Groeten, Jasper
 
Hallo,

Op deze website staat een boekrecensie van het boek Bergtochten in Noorwegen. In dat boek worden ook een aantal meerdaagse tochten over de Hardangervidda besproken. Het kost wat, maar dan heb ie ook wat...
http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_bin.php

Zelf heb ik een korte trektocht gemaakt westelijke lands de Hardanger Jolulen een gletsjerberg Hardanger-Jokulen in de noordelijk Hardangervidda. Vanaf de weg over de Hardangervidda zijn we in 4 dagen gelopen naar het station aan de spoorlijn. Al met relaxte dagtrajecten.

Trastolen - Dyranutane - DNT route naar Kjeldebu - doorsteek naar Smyttes hut - splitsing Finse/Rembesdalsette (camperen)
10½ km, 200 m stijgen, 450 dalen

splitsing Finse/Rembesdalsette - route ZW langs de Hardanger-Jokulen - Rembesdalsette (hut)
16½ km, 400 stijgen & dalen

Rembesdalsette - NW langs de Hardanger-Jokulen - meertje bij gletsjer (camperen)
8 km, 500 m stijgen en 100 m dalen

gletsjermeertje - langs de Dyrhaugane - Finse
12 km, 100 stijgen en 300 m dalen

groet Ron:)
 
Hoi Stefan,

Ik heb in 1999 met een paar vrienden 2 tochten gemaakt op de Hardanger Vidda en ga dit jaar weer er heen. De 2 tochten die we gemaakt hebben zijn:

Route 1:
Tyssedal – Tyssevassbu – Torehytte – Stavali – Kinsarvik

Je gaat bij Tyssedal met een baantje omhoog dat een hele klim scheelt. De totale tocht duurde 5 dagen en was erg mooi. Qua natuur: er zijn weinig tot geen dieren. Zelfs van de muggen hebben we eigenlijk weinig last gehad. Ook wandelaars zie je niet veel.
Bij Kinsarvik maak je de afdaling weer van de hoogvlakte af. Deze is redelijk inspannend, je gaat over gladde rotsen stijl naar beneden. Goed oppassen dus. Voor zwakke knieën geen aanrader, met regen erg vervelend (glad).

De hutten zijn onbemand. Je kunt er slapen en eten kopen wat redelijk duur is. Wij hebben maar 1 keer in een hut geslapen (Tyssevassbu) en verder gekampeerd in een tent. Je moet het geld in een envelop doen en in de brandkast gooien. Je kan er ook koken.Verder kan je overal kamperen, je moet wel even zoeken voor je een plekje gevonden hebt zonder al te veel rotsen. Water is in overvloed aanwezig.

Oriënteren is niet altijd even gemakkelijk. De route is aangegeven met ‘steenmannetjes’ (op elkaar gestapelde hopen stenen met een rode T er op geschilderd) en staat ook op de DNT-kaart aangegeven. Vanaf bijna overal is de Harteigen zichtbaar, een berg die als een puist boven het landschap uitsteekt, en kan misschien enig hulp bieden qua oriëntatie.
Op de kaart is de tijd aangegeven die je er over loopt maar deze tijd is meer voor de wat ervaren loper (lees: topatleet).

Qua weer: kan heel verschillend zijn. We hebben regen (1 dag), harde wind, 3 graden met sneeuw en 26 graden met zon gehad. (We waren er in juli).


Route 2:
Finsehytte – Geiterygghytte – Ragsteindalen – Finsehytte

Bij Finse kun je alleen met de trein komen. Er gaat een trein van Oslo naar Bergen die ook in Finse stopt. Wij hebben de auto bij Geilo (een wintersportoord) geparkeerd en zijn daar op de trein gestapt. De route is 3 dagen. Je gaat bij Finse flink omhoog door de sneeuw. Het was hier ook wat drukker in vergelijking met route 1. De afdaling gaat door een soort ‘ravijn’ met veel stenen, erg mooi.

De hutten zijn groot en bemand.

Je kan al je route’s plannen m.b.v. routeplankaartjes die je bij de DNT (soort Noorse VVV) kan krijgen / bestellen. Ze staan ook op internet bij de DNT pagina. Kaarten hebben wij gekocht bij de DNT in Oslo maar je kan ze denk ik ook gewoon in Nederland krijgen.

Veel succes en wandelplezier!!!!

Groeten,
Arthur Stam
 
Hoi Stefan

ik ben net nieuw op de site dus vandaar mijn reactie nu pas.

Zelf heb ik noorwegen met 2 vrienden voor een gedeelte door getrokken.
mijn ervaringen zijn:
- openbaar vervoer kan veel tijd kosten
- zorg dat je in Nederland al goede kaarten koopt, mogelijk schaal 1: 20.000 zodat je noet het zelfde overkomt als ons. (dat de kaarten die je daar koopt al 20 jaar niet meer zijn ge-update.x(
- de hutten in noorwegen zijn goed, soms ligt er al een voedsel voorraad in de hut (alleen bij afgelegen hutten komt dit vaak voor) met een prijslijstje er naast. gewoon gebruik van maken en netjes betalen dan smaakt het hetlekkerste:9
- het weer: Let op houd rekening met heerlijk stralend weer van 25 graden wat snel kan dicht trekken, dan is get plots 17 graden. ook 's avonds kan het een graad of 6 worden. als je echt hoog gaat zitten kan het ook richting vriezen gaan.

een goed advies misschien, vraag aan de lokale mensen over het gebied en spreek met iemand af wat je gaat doen, waar je heen gaat. ook even bellen als je op het einde van je tocht bent.

heel veel plezier, het is een prachtig land en ik heb heel veel lol gehad. ik zou zo weer terug willen gaan

groeten Christian
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan