Noorwegen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Mijn vriendin en ik willen deze zomer (medio juli/augustus) op vakantie naar Noorwegen.

We zijn nu aan het twijfelen of we mee doen aan een meerdaagse tocht via een organisatie (intertrek) naar Jotunheimen of dat we zelf naar Noorwegen gaan en daarvandaan eendaagse tochten gaan ondernemen.

Als we kiezen voor de eendaagse tochten dan weten we niet naar welk gebied we moeten gaan, waar we het beste kunnen overnachten, etc.

We willen wel graag een gletsjertocht maken onder leiding van een gids.

Heeft iemand tips/ervaringen hiermee ?

Alvast bedankt,

Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Dennis,

Ik ben van plan deze zomer een 30-tal dagen noorwegen onveilig te maken, in de vorm van een trektocht van een dag of 7 in het zuiden (hardangervidda plateau) en 2 a 3 meerdaagse tochten in het noorden (saltfjelletvidda en lofoten). eventueel kunnen we samen wat bekijken.
Mijn oorspronkelijk plan is om solo over de hardangervidda te gaan (maar is geen must), voor saltfjellet zoek ik eigenlijk wel gezelschap.
Mogelijk (momenteel is er nog absoluut niets concreets) spreek ik ook nog af met iemand hier uit de duurt die sowieso met z'n zeilboot naar noorwegen trekt deze zomer. als dat zou doorgaan bestaat er een mogelijkheid om walvissen te gaan spotten.

hardangervidda wil ik met de tent doen (met bediende hutten als back-up), saltfjellet ga ik voor de combi tent/dnt-hut.

foto's van saltfjellet en de lofoten waar ik graag naar toe zou trekken staan oa op http://www.brentdhooge.com/norway.htm . waarschijnlijk maak ik wel een variante op de tocht die brent gevolgd heeft.

het meest gekende ijs in jotenheimen ligt volgens mij op de galdopighen en de glittertind. de laatste kan je gerust zonder gids doen, de eerste is het mss beter toch gids mee te nemen. beide toppen zijn echter beestig druk => wat mij betreft te vermijden. Ten westen van de lofoten kan je ook een hoop ijs vinden (de naam van het gebied ontgaat me)
Bij saltfjellet zijn ook wel wat ijskappen die vermoedelijk wel te bewandelen zijn met gids (geen ervaring mee)


waarschijnlijk vertrek ik rond 23/7 naar de hardangervidda om door te vliegen naar het noorden rond 3 augustus. ten laatste 24 augustus moet ik terug in het land zijn.

groeten
Luk
 
Ik was afgelopen zomer in Noorwegen. Op de camping stond een gezin dat daar ter plaatse een gletjestocht met gids in het Jotunheimen gebied geboekt heeft. Volgens mij hebben ze dit in het touristbureau in Lom geregeld

De site van het tourist bureau lijkt in onderhoud te zijn, maar je kunt ze wel een mail sturen.
http://www.visitlom.com/Default.aspx?referer=reiselivsbasen.no

Hoop dat je er wat mee kunt.

Harmen
 
Dennis,

afhankelijk van wat je zoekt heb je misschien wat aan onderstaande:
ik ben een paar jaar geleden in noorwegen geweest. We hebben toe o.a. bij Geilo op een camping gestaan en vandaaruit een aantal dagwandelingen in de omgeving gemaakt. o.a. hallingskarvet en ook eerst een stukje met de trein naar finse en vandaaruit een wandeling naar de hardangerjokulen gletsjer (daar hebben we ook groepen gezien die onder leiding van een gids een wandeling op die gletser maakten, volgens mij ook vanuit finse) Ook hebben we in de buurt van ovre eidfjord gekampeerd en vandaaruit ook enkele tochten naar/op de hardangervidda gemaakt (o.a. voringfossen), en ook een meerdaagse tocht waarbij we in een berghut geslapen hebben (dit was een privehut, dus dnt lidmaatschap was niet nodig. wel vrij prijzig overigens). het leuke van eidfjord vond ik dat je dan wat meer aan de fjordenkant zit.
Over de hardangervidda zijn erg veel tochten te lopen, al dan niet wildkamperend, overnachtend in bemande, danwel onbemande hutten. Wil je veel in hutten overnachten is een dnt lidmaatschap handig.
Wij waren met de auto waardoor het makkelijker was op vanuit de camping vrij snel naar een verschillend aantal wandelingen te komen.

De markeringen van de paden waren in mijn ogen erg goed en duidelijk, en ondanks dat het volgens zeggen een druk wandelgebied is kwamen wij nauwelijks mensen tegen.

Of kamperen een optie is hangt erg van het weer af volgens mij, wij hadden droog weer dus geen probleem, veel campings hebben echter ook hyter, kleine vakantiehuisjes, die je kan huren. Sommige erg eenvoudig andere behoorlijk luxe. In hoeverre die per dag en adhoc beschikbaar zijn weet ik echter niet.
 
Hoi Dennis,

Ik heb hem wel eens eerder geplaats, maar hier is ie nog een keer, de link naar de noorse toeristenvereniging DNT:

http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/location.php

Het lijstje op de pagina bevat gebieden waar gemarkeerde wandelingen zijn. Klik op een gebied en je krijgt een kaartje met de hutten in het gebied. Als je op een hut klikt, krijg je rechts de routes die vanaf die hut lopen. Voor de onbediende en zelfbediende hutten moet je lid zijn van de DNT om aan een sleutel te komen. Voor bediende hutten hoef je geen lid te zijn. Je kunt natuurlijk ook een tent meenemen en kamperen. Ben je ook onafhankelijk van de lengte van dagetappes. Koop een kaart van het gebied waar je heen wilt gaan (1:50.000 of 1:100.000). Te loop bij diverse buitensportzaken in Nederland. De gemarkeerde routes staan daarop ingetekend. Op elke route staat het aantal uren dat je erover doet met een dagrugzakje. Denk er aan dat je met een kampeeruitrusting meer tijd gebruikt dan staat aangegeven op de kaart. Je kunt dus zelf een aantal dagetappes aan elkaar plakken en zo een meerdaagse route maken. De noorse bergen zijn echt niet zo dat je met begeleiding rond moet trekken als je geen ervaring hebt. Gewoon proberen.

Maar voor gletsjertochten inderdaad wel een gids zoeken. Op alle plaatsen waar gletsjers zijn, hangen doorgaans advertenties van gletsjergidsen bij de plaatselijke hotels/toeristenkantoren.

Groeten,

Linda
 
Dank jullie wel voor alle info.

Ik denk dat we het volgende gaan doen: via DNT en onder leiding van een gids een meerdaagse tocht door de Jotunheimen. Deze toch duurt 7 tot 8 dagen. Mijn vriendin gaat namelijk voor het eerst mee en de eerste keer wil ze graag onder leiding van een gids staan aangezien ze een beetje angstig is.

Daarna rijden we met de auto naar Hardanvinga en daar willen we een dagtochtje houden en evt. een gletsjetocht. Vervolgens rijden we weer verder richting Stavanger en hier willen we ook nog een tochtje houden naar een uitkijkpunt bij een fjord. Hier ben ik de naam even van kwijt.

Hebben jullie enige ervaring met het rijden van de routes in Noorwegen ? Maw. hoe lang doe je er over om van Jotumheimen naar Hardanvinga te rijden ?

Groeten,

Dennis
 
Net een heel verhaal ingetypt, krijg ik een foutmelding bij het verzenden. Teveel tijd gebruikt... Dus nog een poging.

Vanuit Oslo rijd je normaal gesproken richting Jotunheimen via Valdres en kom je door Fagernes heen. Als je op de terugweg weeg naar fagernes rijdt, kun je weg nr 51 naar Gol nemen en daar vandaan naar Geilo. Ongeveer 3 uur rijden. Bij Geilo kun je Hardangervidda op (ik neem aan dat je dat gebied bedoelt). Vanuit Geilo kun je met de trein naar Finse en daar een gletsjertocht maken. Ook kun je er fietsen huren de Rallervegen rijden.

Bij Stavanger bedoel je waarschijnlijk de Preikestolen. Binnenin die fjord licht een leuke envoudige camping Lysefjorden.

Je kunt vanaf Jotunheimen ook verder naar het noorden rijden over de Valdresflya. Daarna richting Lom en bij Lom de bergen in richting zuid-west (als ik het uit mijn hoord goed herinner). Daar is het erg mooi.

In Noorwegen rijd je gemiddeld 60 km per uur. Koop een kaart waar kilometers opstaan en je kunt een planning maken.

Groeten,

Linda
 
Dennis

Als angst jullie voornaamste raadgever is om op pad te gaan met een gids zou ik het volgende aanraden.
Ga eens 3, 4 dagen op stap in de ardennen/vogezen/... en proef er eens van of het iets is om zelfstandig te trekken. Je kan gemakkelijk gebruik maken van GR-boekjes om een tocht te volgen of, iets "avontuurlijker" zelf een kaart uit de kast halen en je eigen route uitstippelen.
Wanneer die tocht goed meevalt kan je evengoed zonder gids op tocht in noorwegen. Valt het tegen kan je nog steeds opteren voor zo'n tocht met gids. In dat laatste geval is die gemaakte tocht eens een goeie training om met een (zware) rugzak meerdere dagen na elkaar te stappen.

Luk

Je mag ook steeds aansluiten bij mij mochten je daar zin in hebben. Ik heb momenteel een idee van wat ik graag zou doen maar voorlopig ligt niets vast (tijdens de tocht zelf ligt het eigenlijk ook nog niet vast :) )
 
Ha Luk,

Ik ben zelf niet angstig want ik heb al meerdere malen meerdaagse tochten gemaakt in noorwegen, zweden en ierland. (Wel met een groep vrienden)Mijn vriendin is een klein beetje angstig aangezien ze dit voor het eerst gaat doen met mij.

We gaan nu dus waarschijnlijk 5 tot 8 dagen met een gids naar de Jotunheimen.

Bedankt in elk geval voor de info en het aanbod !!!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan