Nylon of Polyester


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb inmiddels al wat van het prikbord afgelezen en gezocht naar allerlei informatie, maar toch zou ik nog wel wat meer willen horen. Ik hoor vaak dat nylon dan wel lichter is dan polyester maar wel wat extra nadelen heeft; krimpen, extra condens. Hoe zit het nu precies met deze 2. Wie kan voor mij de dingen een beetje op een rijtje zetten?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Waarvoor wil je het gebruiken c.q. mbt welk product vraag je dit?
Als kleding?
Voor een tent?
Voor een tarp?
???
??

Johan.
 
Marius,

Ik wil wel een poging wagen. Ga ervan uit dat er wel iemand me terugfluit als ik ergens onzin uitkraam :)

Polyester zal sneller scheuren dan Nylon als het tegen een scherp voorwerp komt (punt van je wandelstok of stijgijzers bijvoorbeeld). Polyester is dan ook iets minder sterk dan Nylon. Nylon wordt onder invloed van UV echter beduidend minder sterk. Nylon is iets lichter dan Polyester. Polyester is minder elastisch dan Nylon en behoudt dus langer dienst vorm. Hierdoor kun je een tent vrij 'strak' opzetten, hoewel het dus ook eerder zal breken als het te erg wordt (storm). Polyester absorbeert minder water dan Nylon, een natte Nylon tentdoek zal dan ook sneller doorhangen.

Dit is heel kort samengevat wat zeer uitgebreid wordt uitgelegd op http://www.cookecustomsewing.com/nylontarps.htm. Erg de moeite waard om te lezen overigens, want er wordt ook exact uitgelegd welke soorten coatings er zijn en wat elke coating nou specifiek doet met je tentdoek.

Op http://www.sportmart.ca/store/buyingguide/sportswear/sportswearguide.htm valt te lezen (met betrekking tot kleding overigens): '[em]Nylon is favored by many manufacturers for its durability, strength, water resistance and ease of care. Nylon is highly versatile and can be manufactured in a variety of weights. Polyester shares many of the qualities of nylon. In addition, some manufacturers claim that polyester holds its color better than nylon.[/em]'.

En verder is er nog een leuk overzicht op:
http://www2.academy.com/MktgContent.nsf/0/2c8a62ce75f4df9b86256f58005b06e0?OpenDocument
http://midtown.net/dragonwing/col9804.htm
http://outdoorstore.espn.com/servle...ctID=28916&cat=&subcatID=0&objectType=article

Hoop dat je daar iets aan hebt!

Raymond
 
Mijn persoonlijke ervaring is dat Polyester behoorlijk meer condens genereerd als een nylon.

Qua gewicht?? geen iedee wat de twee type stoffen per vierkante meter wegen, dus kan ik daar geen antwoord op geven.\

Andere vraag, je hebt het over een tent, wanneer waar en hoe ga je die gebruiken?

Mijn 4 seizoenen tent is gemaakt van driemaal gecoat siliconenelastomeer (of zoiets) en moet zeggen dat dat ook in de zomer best aangenaam is, zeker vergeleken met een andere tent van mij, een van pu gecoat polyester. Maar waar wil je voor gaan, de polyester tentjes zijn iets (behoorlijk) vriendelijker in prijs maar kunnen minder direct zonlicht hebben.

Rek van de stof zou ik zo niet weten. Wel is het zo dat de meeste tenten voor het zwaardere werk van nylon zijn, maar er zijn ook een boel single wall tenten van totaal ander materiaal te vinden.

Maar er is ook een boel om te kiezen voor een katoene tent.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

B@s

Edit, zag net dat de beheerder ook aant reageren was, hoop niet al te veel verwarring zo.
 
Ik wil er het volgende aan toevoegen.

(Ripstop) Nylon hangt meer door onder vochtige omstandigheden en dit heeft te maken met de gebruikte coating. Bij Polyester doek wordt er bijna altijd een PU coating aangebracht. Dit gebeurt onder hoge temperatuur en het doek zet daarbij uit. Koelt de coating af dan krimpt het geheel en er is rek verloren gegaan. Je ziet dan ook bij Polyester tenten vaak "vouwen" in het doek zitten die er niet uitgaan. Voordeel van het "verloren" gaan van een stukje rek is dat het doek minder doorhangt maar ook minder sterk is (in trekkracht, niet in slijtvastheid) Bij gesiliconiseerde doeken wordt de coating gelijkmatig aangebracht wat temperatuur betreft en blijft de rek bewaard wat resulteerd in het meer doorhangen. Moet zeggen dat dit vooral bij de grotere tunnels goed zichtbaar is. Als je de betere (High tenacity) ripstop nylondoeken hebt (zeg maar de betere merken zoals een Hilleberg / Lightwave / TNF ) dan zijn deze voorzien van een UV filter en zijn ze beter bestand tegen zonlicht dan Polyester. Als je polyester en nylon vergelijkt zonder coating dan zal polyester het trouwens winnen. De coating speelt dus een belangrijke rol. Ook wat betreft pure treksterkte speelt de coating een rol. Een siliconencoating versterkt het doek terwijl PU een doek minder sterk maakt. Bij de keuze van een tent zou ik een aantal criteria gebruiken :
budget : ik bedoel wat er niet is kun je niet uitgeven
doel : trekking (tunnel) of alpinisme ( koepel / geodeet)
seizoen(en): wil je de tent gedurende alle seizoenen gebruiken, geodeet
Gewicht : zo licht mogelijk, budget is dan bepalend

En er zijn nog veel meer criteria te bedenken waaraan een tent moet/kan voldoen.

Succes met zoeken

Rene
 
Allemaal bedankt voor de reacties. Ik studeer nog even door op mooie tentjes en materialen! Heb iig een hele mooie op stap hier!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan