onderhoud la sportiva nepal top


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo allemaal,

Vorig jaar heb ik mijn tweede cursus gedaan bij de NKBV. Echter mijn voeten werden elke dag nat, na een dag door de sneeuw lopen. Mijn gids gaf mij een potje sno seal, hiermee moest ik mijn schoenen insmeren en dan zou het wel goed komen. Inderdaad krijg ik geen natte voeten meer. Maar nu heb ik gehoord dat dit ongeveer het domste is wat ik kan doen met mijn schoenen. Want sno sneal maakt het leer soeper en ik had iets van nikwax moeten gebruiken. Tsja ik dacht dat mijn gids er wel verstand van zou hebben. Hij smeerde zijn schoenen er al jaren mee in. Ik heb ze tot nu toe 1 keer ingesmeerd met sno seal...moet ik er nu mee doorgaan? of overgaan op nikwax? is dat op dit moment nog mogelijk?

ik hoop dat iemand er verstand van heeft op dit prikbord...want nieuwe schoenen kopen zit er vanwege de financien niet in.

gr. simon
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, natte voeten krijg je toch wel, als het niet van buitenaf is, dan op den duur wel van binnenuit. Je kunt je schoenen insmeren met dat wittige spul van nikwax of een spray, maar het duurzaamste is voor mij nog altijd gewoon vet. Daar wordt de schoen wel iets soepeler van, maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. En schoensmeer maakt de zool van je D-schoen niet soepel hoor :)

Ik gebruik Koltec van Nikwax, een vaste was. Insmeren met je vingers, en laten intrekken. De schoenen worden er sowieso wat donkerder van, maar wel écht waterdicht, mits je het regelmatig herhaalt. En dat zal in de sneeuw vaak moeten, want daar loop je continue langs sneeuw en ijs te schrapen, een nattere omgeving is er bijna niet. Omdat je je schoen dichtsmeert zal je wel wat sneller zweetvoeten krijgen, maar dat is nog altijd minder erg dan natgeregende voeten.

Succes ermee!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi simon,

Maak je geen zorgen, snowseal is prima spul. De nepal top is van zichzelf al een stijve schoen (vergelijk hem eens met de nieuwe generatie la sportiva die veel slapper is). Die gidsen weten uit de praktijk wat ze gebruiken, veel nederlanders alleen uit (halfbakken) theorie.
Ik gebruik zelf altijd nikwax uit een alumunium potje, geen idee waarom dezw. Gaat prima, daar gaat het om.

Groeten Bas
 
Een ander verhaal over SnoSeal is dat het de stiksels van je schoenen zo aantasten....Of dat waar is of niet maar mijn eerst epaar Nepal Pro's van Meindel heb ik vrijwel uitsluitend met snoseal behandeld destijds en ja ik had wat problemen met de stiksles (Allemaal op te lossen door de schoenmaker hoor)
Maar of dit door de snoseal kwam? Ik heb de schoenen 11 jaar gedragen, waarvan de laatste 4 bijna dagelijks, duizenden km's op gelopen en geklauterd en ik draag ze nu nog elk jaar (18 jaar oud) nog met de Carnaval


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Je kunt je LS Nepal Top het best onderhouden door het leer te impregneren middels (de bekende) spuitbus op basis van fluor-carbon.
Deze spuitbussen zijn herkenbaar aan de GoreTex goedkeuring op de spuitbus.(Wat voor GoreTex schoenen goed is, is voor alle 'leder' schoenen goed!)
Deze spuitbussen zijn o.a. van het merk Collonil en Grangers's verkrijgbaar.
Verder is het bij DEZE schoenen op zich niet nodig om daarbij ook een ander onderhoudsmiddel te gebruiken. Vanuit de fabriek zij ze ook op deze wijze geimpregneerd.


Ook kleding kan geimpregneerd worden/zijn op basis van fluor-carbon. Een eigenschap van fluor-carbon is dat je fluor-carbon kan "re-activeren" (met warmte) door je kleding droog in een wasdroger te doen. Ik zou dit met schoenen beslist NIET doen. Daar rond de 65 graden C. de lijm van je zolen ook wordt "gereactiveerd" met loslaten als waarschijnlijk gevolg.

Mvgr.
Willem ( van cambreur)
 
Hey allemaal,

Ik kan je uit eigen praktische ervaring mededelen dat het eigenlijk niet zo gek veel uitmaakt wat je gebruikt als de voetjes maar droogblijven. Ik heb zo'n beetje alles geprobeerd (zelfs door elkaar) en kan je zeggen dat zowel snowseal, als nikwax als spuitbussen himalayawax goed werken. De 1 moet je wat vaker gebruiken en van de ander wordt de schoen wat soepeler maar uiteindelijk maakt het allemaal niet zo gek veel uit. Ik ben zelf van de gemakke en spuit ze de laatste jaren in. (heb zelfs een beklimming gedaan met Nepal Tops ingevet met olijfolie bij gebrek aan iets anders en zelfs dat heeft gewerkt)

Schuif dus alle technische verhalen aan de kant en koop dat wat iedereen gebruikt (snowseal/nikwax/himalayawax etc.)

suc-6-
 
Olijfolie :)
En maakt het dan nog uit of ie extra vergine is of niet? :7

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
The Miniman

Uiteraard!! Extra Vergine en met een beetje balsamico!!:p

eet-smakelijk

met een roma, een stukkie mozarella en een blaadje groen een heerlijke berg-caprese!!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan