Onderhoud Schoenen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
T

tepami

Guest
Afgelopen week-end heb ik een paar Lowa Trekker schoenen gekocht. Maar wat is nu HET middel om de schoenen goed te onderhouden. De schoenen, B-categorie, zijn van Nubuck-Leer en de winkel adviseerde Boston Super Protector Concentrate, wat helaas niet op voorraad was.

Maar nu hoor, en lees, ik dat de één zweert bij Nikwax, de ander bij Villmax en weer een ander neemt gewoon simpel leervet.

De schoenen hebben geen Gore-Tex binnen laag en ik wil wel de ademende werking van het leer behouden natuurlijk. Wie heeft ervaring met een van de bovenstaande merken? Zit er nu werkelijk zoveel verschil tussen de produkten of kan je gewoon een bekend merk nemen en zit je altijd wel goed?

Bedankt!

Peter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Naar mijn idee maakt het niet zo heel veel uit wat voor middel je gebruikt.
Door velen wordt nikwax aangeraden, zelf gebruik ik aquaseal omdat je dit ook op kunt brengen als de schoenen nat zijn, dat kan nl. met nikwax niet. Potje kost 18,95 en daar doe je heel lang mee. Is een produkt op basis van bijenwas dus ook nog milieuvriendelijk en makkelijk met de hand op te brengen. Verder kun je wel leervet gebruiken maar dan wordt de ademende werking wat minder en worden je schoenen er ook niet echt mooier op.
 
Peter,

Om vooral een antwoord te geven op de vraag 'ziet er nou veel verschil tussen Nikwax of Villmax?': zelf heb ik ervaring met beide merken en zie niet echt veel verschil in kwaleit.

Ik denk dan ook dat je vooral moet kijken naar de geschiktheid van het smeermiddel voor de stof waar je het op aanbrengt: dus geen leervet op gotetex, etc.

Verder is het naar mijn idee vooral een kwestie van voorkeur voor merk.

Grtx,
Raymond
 
Hallo Peter.

Er is één klein detail.
Nubuckleer ziet er mooi uit maar is dat belangrijk.
Je kan speciale middelen gebruiken die het nubuckleer in stand houden maar wat ik begrijp zijn deze middelen over het algemeen iets minder dan de middelen waarbij het verdwijnt.

Je kan ze dus met hardere vetsoorten insmeren, wat iets beter is maar dan heb je geen nubuck leer meer.

Moet je zelf beslissen.

Groetjes.

Ook een Peter.
 
Hooi Tepami..

Met de ademende werking van jouw schoenen zou ik niet al te zeer rekening houden. Het meeste vocht verlaat de schoen via de schacht. Loop je in een kurkdroge omgeving hoef je je schoenen ook niet te impregneren, toch?

Belangrijk is dat je je schoenen behandelt met een middel op wax-basis. Vet heeft inderdaad de eigenschap het leer iets uit te rekken waardoor de schoen kan gaan 'lubberen'.

Nikwax is, in tegenstelling tot een eerder bericht, prima op natte schoenen aan te brengen. Ik gebruik dit middel voor mijn Lowa B/C's. Zijn de omstandigheden erg nat en het terrein nogal ruig dan moet je dit vaak doen omdat het spul er ook behoorlijk snel weer af gaat.
Mijn Scarpa D-schoenen behandel ik met Snow-Seal. Dit is beter gedoseerd aan te brengen en werkt langer. Tijdens de tocht de kwetsbare plekken bijhouden, en je houdt het redeljk droog.
Het Nubuck uiterlijk heb ik wel op moeten geven (lekker belangrijk).
Nadeel van wax (ook van vet trouwens) kan zijn dat het de lijm aantast waarmee bij veel schoenen de rubberen stootrand om de schoen gelijmd zit. Deze gaat na verloop van tijd los zitten. Raakt de rand meer los kun je hem na verloop van tijd bijknippen.

Wat zou trouwens de overweging zijn van de fabrikanten om nubuck te gebruiken? Is het echt alleen een kwestie van uiterlijk, of is het ook functioneel?

Poets ze
:7
martin
 
Hai Martin.
Ben blij dat je er weer bent.

Ze doen dat Nubuck voor de dames en dat het er mooi uit ziet.
Er zijn nog altijd mensen die proberen een wandelschoen op uiterlijk te kopen.
Stom he, ze vinden het gewoon ......

Groetjes.

Peter.
 
jongens, jongens, jongens en meisjes ook
als je iets wil weten over onderhoud vraag je dat gewoon aan de schoenmaker ik dus, wat martin zegt klopt wel je moet absoluut geen vet gebruiken op je nubuck schoenen want de lijm lost inderdaad op en er laat van alles los incl. je zool.
er is een verschil tussen onderhoud en impregneren; met nikwax en vilmar impregneer je alleen maar droogt het leer op den duur uit
nubuck heeft vanuit de looierij een vetlaag megekregen dit moet je van tijd tot tijd weer aanbrengen MAAR NIET MET SNOSEAL om de vetlaag te herstellen gebruik je een product speciaal voor nubuck er zijn verschillende merken ik heb zelf het e.e.a. uitgeprobeert en daar een aantal producten in mijn winkel gezet waar ik ook achter kan staan.
ik wil niet te veel reclame maken daar is deze site niet voor maar als je wat wil weten zoek de link op de linkpagina leuke puzel voor jullie
groetjes
John / de schoenmaker
 
John wat moeten we zonder jou.
Stom dat ik niet aan je heb gedacht.
Ben maandag nog bij je langs geweest maar je was dicht.
Ik kom mischien binnenkort gewoon eens buurten.

CM.
Peter.
 
Hallo John..

Ben jij DE Schoenmaker?? Die van De Schoenmaker??
Maak dan maar gewoon lekker wel reclame want daar worden we allemaal wijzer van.
Welk spul moet ik dan wel op m'n Scarpa's smeren ipv sno-seal??

:7
martin
-dank
 
En alweer een volslagen overbodig berichtje waar helemaal niemand iets aan heeft..

Met dergelijke waste of space ben ik helemaal niet gebaat en wat mij betreft horen dergelijke berichten via de optie 'e-mail aan verzender' opgelost te worden opdat wij niet allen van jullie eventuele wederzijdse genegenheid getuige hoeven te zijn.
'Rond het Kampvuur' is ook een optie.

dank u

:7
martin
-die het prikbord graag informatief voor allen wilt houden
 
Excuses Peter,

Ik bedoelde eigenlijk Martin, die als donderslag bij heldere hemel weer eens vol ten aanval trekt met de botte bijl en bepaalt welke berichten nuttig zijn of niet. Of misschien heeft hij het moeilijk met genegenheid..?
Als het hem niet bevalt wat hij leest, kan hij het natuurlijk gewoon niet lezen, toch? :p

Groetjes,
Dennis
(die wel eens een berichtje onder de verkeerde persoon hangt)
 
ik wil best reclame maken maar ten eerste was mijn tekstvlak te klijn en ik weet helemaal niet of het gewaardeerd wordt meestal wordt je van een prikbord gekegeld in principe zit ik hier niet om mijn bedrijf te promoten maar als er vragen gesteld worden wat betreft schoenen e.d. kan ik het toch niet laten om antwoord te geven ik krijg vaak dit soort problemen te doen, verkeerd behandeld e.d. en dan moet ik de schoenen weer knap zien te maken ( vindt ik niet erg ) maar voorkomen is beter dan repareren.
je had ook gelijk dit kon ook bij het kampvuur maar daar stond de vraag niet.
wat betreft de snoseal dit is geen slecht product maar er word gauw te veel op gesmeerd waardoor je de bekende problemen krijgt ik kan ook wel een elle lang verhaal ophangen maar dan krijg ik kramp in mijn vingers dit verhaal heb ik al opgehangen op de website van Oppad mischien wat makkelijker als je nieuwe schoenen koopt zit er altijd een boekje bij die iedereen weggooid daar staat in wat de fabriek adviseerd en ook dat de garantie vervalt bij verkeerd onderhoud.
John
 
als jij de Scarpa cerro torre hebt een D schoen was je eigenlijk verkeerd bezig Scarpa heeft net als de La Sportiva nepal extreme 3 m/m dik leer en is waterafstotend behandeld vanaf de fabriek en in de fabriek adviseren ze voor deze schoenen Nikwax waterproofing op waterbasis nu je ze met snoseal behandeld hebt zou ik voorzichtig doorgaan en niet extreem veel op smeren
John
 
Hoi John..

Volgens het boekje bij mijn Scarpa's mocht ik alleen hun eigen onderhoudsmiddel gebruiken. En die was natuurlijk nergens te koop. Ik ben zelf best tevreden met sno-seal, hoewel ik het er meestal wel dik opsmeer. Daarna effe de föhn erover en klaar. Het valt me wel tegen hoe snel het er weer af is. Zeker na een dag klimmen en sneeuwstampen moet je, met name, de neuzen meestal wel weer bijwerken.
Ik vind dat jij een rete-interessant vak hebt en wil er graag meer over weten.. Zou je niet zo af een toe een tipje van de sluier willen oplichten? Tips van de vakman hier op het prikbord. Daar kunnen we veel van leren.

Groets..
:7
martin
-die dus nog steeds niet weet hoe het moet..
 
Onze berichten hebben elkaar gekruist.

Ik heb een paar Bergell's van datzelfde leer en heb er dus inderdaad al regelmatig behoorlijk wat opgesmeerd. Kan ik dat nu laten slijten en overgaan op nikwax of zit ik nu vast aan sno-seal?
Wat is trouwens de reden dat ze nubuck gebruiken?? Ik heb deze schoenen gekocht omdat ze van alle modellen het beste zaten. Mijn Lowa's zijn van 'gewoon' leer en die blijven na behandeling wel een stuk langer waterdicht. M'n Scarpa's moet ik op tocht om de dag bijpoetsen..

:7
-?
 
Hoi,

Op de Lowa website onder FAQ staat:

Regarding waterproofing, use a silicone based liquid or spray!
The retailer probably recommended Nikwax because that is what they stock and sell.
Nikwax is a good product and will help, not hurt your boots, but a silicone liquid or spray will impregnate better into the leather.

en:

Sno-seal: Is it ok since it is essentially a bees wax based protective seal?
You can use many products and they will not do damage, per se. However, using a paste will clog the pores and non-silicone products just don't work all that well - they will not impregnate into the leather quite as well as silicone, which is why we recommend it.

Er wordt dus geen merk siliconen spray genoemd, maar dit soort spray heeft blijkbaar de voorkeur boven vet- en bijenwasproducten.
Ik heb zelf ook Lowa Trekkings en ze altijd met was ingesmeerd, maar d'r is dus blijkbaar iets beters....


Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dennis!!!!!!!
Het is alleen een aanval als je het als een aanval opvat.
Dat doe ik niet.
Martin mag gerust zeggen wat hij er van vind.
Doe ik ook.

C.M.
Peter.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan