onervaren en waar te beginnen!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

Als eerste mijn complimenten voor deze site. Een schat aan informatie en mooi om te zien dat er veel mensen zo'n mooie hobby hebben.
Volgend jaar mei ben ik van plan om samen met een vriend door Noorwegen te gaan hiken. Vanuit Alta richting Oslo en dan door Denemarken en Duitsland terug naar Nederland. Een mooi plan maar we hebben een probleem. Beide hebben we weinig tot geen ervaring in lange hikes. Ik probeer nu zoveel mogelijk informatie op te doen en natuurlijk hebben veel trainingen gepland om te ervaren hoe dit zal zijn. Het is alleen zo lastig om prioriteiten te stellen. Welke informatie moet ik echt tot me nemen? Wat is echt van belang? Wat moet ik doen om deze reis succesvol te maken?
Ik ben me bewust dat dit een brede vraag is! Maar ik zie even door de bomen het bos niet meer.

Dave
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Inspirerend zeker, amai. Maar laat je niet beinvloeden door het aantal kilometers dat Twan per dag aflegt, die kerel is een wandel-atleet.
 
Hoi Dave,

Je vraagt waar je prioriteiten zou moeten leggen. Persoonlijk zou ik dit (onvolledige!) rijtje aanhouden:
- Leren hoe om te gaan met kaart/kompas (zonder kom je nergens)
- Buitensport-EHBO-cursus volgen (voor het geval dat)
- Conditie opbouwen (kan elke dag)

Twee zaken die er bij horen: materiaal en geld. Je hoeft niet voor duur te gaan, maar probeer wel de noodzakelijk spullen ruim van te voren aan te schaffen op basis van ervaringen van jezelf en anderen. Dan heb je nog voldoende tijd om te fine-tunen voor wat betreft je uitrusting vóór het zover is. Ik zeg ook geld, omdat het handig is om voor zo'n lange tocht wat extra te hebben voor last-minute aankopen en eventuele noodovernachtingen in hotels of herbergen.

Daarnaast moet je natuurlijk verdiepen in de route, overnachtingsmogelijkheden, etc., maar de eerste drie zaken zijn voor elke tocht het belangrijkst (wat mij betreft). De rest valt onder 'voorpret' :)

Raymond
 
>
>Je vraagt waar je prioriteiten zou moeten leggen. Persoonlijk
..
>- Conditie opbouwen (kan elke dag)
..
>De rest valt onder 'voorpret' :)
>
Ik begrijp dat conditie opbouwen niet voor iedereen onder voorpret valt ? ;-)

>Twee zaken die er bij horen: materiaal en geld.

Iets serieuzer: tijd is nummer 3 (bij mij op nr. 1). Van Alta naar Oslo is een heel eind, 2000 km of zo. Op de fiets heb ik daar eens 5 weken voor nodig gehad, maar goed, er was hoegenaamd geen asfalt, en weinig bruggen of tunnels.

M.a.w. tenzij je (ook) maanden de tijd hebt, moet je stukjes "aan elkaar plakken" en tussendoor ander vervoer nemen. Opties: liften (geen ervaring mee); Hurtigrute (een soort luxe postboot met passagiershutten die non-stop langs de kust vaart), trein (niet in de noordelijke helft) en de bus.

gr. Joop
 
Hoi Dave.

Probeer niet alleen informatie op te doen maar dus ook een stukje ervaring.
De Ardennen zijn dus uitstekend geschikt om enkele dagen te hiken en zo je eigen mannier te ontwikkelen.
Veel mensen hier doen veel dingen anders, puur omdat het hun eigen is.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Hoi Dave,

Als je in mei in Alta wil gaan beginnen, zou ik ook maar leren langlaufen. Overigens is de sneeuw in die periode erg nat (rot) en kun je je alleen vroeg in de ochtend verplaatsen als je niet te diep weg wilt zakken. Voor heel Noorwegen geldt dat je pas vanaf juni in sommige berggebieden te voet kunt rondtrekken, als je de gebieden weet te vinden die niet te hoog liggen en sneeuwvrij zijn. En dan kan er ook nog veel smeltwater zijn en gebrek aan bruggen. Dan moet je weten wat je doet als je een rivier wilt oversteken. In mei heb je over het algemeen nog ski's nodig, met uitzondering van misschien een paar gebiedjes. Maar zo hoog in het noorden gaan mensen juist naartoe om een voorjaarsskitochten te maken. Juli, augustus en september zijn beste maanden voor de noorse bergen.

Houd er rekening mee dat je met volle kampeeruitrusting vaak niet meer ca. 13-20 km per dag aflegt (over paden). En je hebt tussendoor ook nog rustdagen nodig. Verder raad ik je net als Peter aan om ook spesifiek te trainen op wandelen. Daarbij gebruik je namelijk andere spieren dan met fietsen of hardlopen. Ik maakte dinsdag een avondwandeling van een paar uur met een hoop heuvelop. De eerste wandeling van het jaar na geblesseerd te zijn geweest. Ik heb nu 2 dagen vreselijke spierpijn gehad... Ondanks dat ik al weer weken op de fiets zit en een beetje hardloop. Het wordt tijd om weer meer te wandelen. :-)

Groeten,

Linda
 
Hoi Dave,

Mijn man had nog een goed idee. Als je de route andersom loopt, kom je veel beter uit met de jaargetijden. Je hebt ook als voordeel dat je een steeds indrukwekkender landschap krijgt. De Oslomarka is prima om in te beginnen in mei, maar niet het meest spannende gebied om te eindigen aan het einde van de tocht. In het noorden kom je bijvoorbeeld door de Namsosfjellene die heel mooi zijn.

Je zou ook de grensesømmen kunnen lopen. Dat is een route, geopend in 2005 die is gemaakt ter markering van dat Noorwegen 100 jaar bevrijd was van Zweedse overheersing. Hij loopt over de grens van Noorwegen in Zweden, een beetje aan weerskanten van de grens.

Een link vind je hier:
http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/trip.php?ac_id=7438

In het noorden zou je een deel van de Nordkalottruta kunnen lopen. Die loopt over de grens Noorwegen/Zweden/Finland en loopt gedeeltelijk aan de grensesømmen.

Een link vind je hier:
http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/trip.php?ac_id=11022

Als je op internet zoekt op de woorden "Lindesnes Nordkapp" of "Norge på langs" kom je talloze routes van zuid naar noord door Noorwegen tegen.

Maar zoals gezegd is het in mei het slimst om in het zuiden te beginnen.

Groeten,

Linda
 
>Je zou ook de grensesømmen kunnen lopen. Dat is een route,
>geopend in 2005 die is gemaakt ter markering van dat Noorwegen
>100 jaar bevrijd was van Zweedse overheersing. Hij loopt over
>de grens van Noorwegen in Zweden, een beetje aan weerskanten
>van de grens.
>
>Een link vind je hier:
>http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/trip.php?ac_id=7438

Linda, ziet er uit als een leuke route. Heb je hier ook een engelse link van? Ik begrijp wel een beetje noors, maar Engels is toch makkelijker.

Groeten, Arjen
 
Tijd zal gelukkig geen probleem zijn. Ruim een half jaar er voor uitgetrokken. Dit ook mede omdat ik nog geen flauw idee heb hoeveel we per dag kunnen lopen. Dit heb ik nu maar geschat op 20km per dag en dan 5 dagen in de week lopen. Hopelijk genoeg om dan in 6 maanden de ongeveer 2500km toto 3000km af te leggen.
 
Hoi Arjen,

>Linda, ziet er uit als een leuke route. Heb je hier ook een
>engelse link van? Ik begrijp wel een beetje noors, maar Engels
>is toch makkelijker.

Helaas, zo internationaal zijn ze niet ingesteld. In elk geval niet consekvent.

Misschien dat deze commerciële link dezelfde route heeft:

http://www.natureadventuresport.com/

Klik op de link links "NorwaySouthToNorth"


Troms border trail (grens Noorwegen-Finland):

http://www.turistforeningen.no/tromsturlag/article.php?fo_id=693&ar_id=9897

Neem anders contact op met de DNT.

Linda
 
>Overigens is de sneeuw in die periode erg nat
>(rot) en kun je je alleen vroeg in de ochtend verplaatsen als
>je niet te diep weg wilt zakken.

Helpen sneeuwschoenen hier niet tegen?

>En dan kan er ook nog veel
>smeltwater zijn en gebrek aan bruggen. Dan moet je weten wat
>je doet als je een rivier wilt oversteken.

Dan moet je inderdaad weten wat je moet doen. Een probleem wat ik ook al voorzag. Helaas heb ik hier nog geen informatie over kunnen vinden. Tips misschien?

Bedankt voor de links! Deze zijn zeer handig!

Dave
 
>
>>Overigens is de sneeuw in die periode erg nat
>>(rot) en kun je je alleen vroeg in de ochtend verplaatsen
>als
>>je niet te diep weg wilt zakken.
>
>Helpen sneeuwschoenen hier niet tegen?

Ik denk het wel als ze breed genoeg zijn. Heb geen ervaring met die dingen.

>>En dan kan er ook nog veel
>>smeltwater zijn en gebrek aan bruggen. Dan moet je weten wat
>>je doet als je een rivier wilt oversteken.
>
>Dan moet je inderdaad weten wat je moet doen. Een probleem wat
>ik ook al voorzag. Helaas heb ik hier nog geen informatie over
>kunnen vinden. Tips misschien?

Een zo rustig mogelijk stuk rivier zoeken. Liefst breed en ondiep. Met een plek waar je er aan de overkant weer uit kunt komen. Stevige tak snijden als waadstok. Heup- en borstband van de rugzak losmaken. Slippers of sportschoenen aan. Oversteken en hierbij evt. licht stroomafwaarts lopen. Je komt niet tegen de stroom in. Als je met z'n 2-en bent elkaars hand vasthouden en een voor een een stap verplaatsen.

Maar tegen hele diepe en snelstromende rivieren is niet zoveel te doen. Dus de beste tip is om de route zuid-noord te lopen. In juni zijn de smeltwaterrivieren het grootst.

Linda
 
RE: rivieroversteek

>Dan moet je weten wat je doet als je een rivier wilt oversteken.

>Een zo rustig mogelijk stuk rivier zoeken. Liefst breed en
>ondiep. Met een plek waar je er aan de overkant weer uit kunt
>komen. Stevige tak snijden als waadstok. Heup- en borstband
>van de rugzak losmaken. Slippers of sportschoenen aan.
>Oversteken en hierbij evt. licht stroomafwaarts lopen. Je komt
>niet tegen de stroom in. Als je met z'n 2-en bent elkaars hand
>vasthouden en een voor een een stap verplaatsen.
>
Bij zo'n lange tocht, die ook nog gaat over veel onbekend terrein ga ik er zonder meer vanuit dat je met TWEE wandelstokken loopt. Wel zo prettig om op lastige stukken steeds op 3 poten te staan. En dat geldt zeker ook bij rivieroversteken.
Liever dan elkaar vasthouden dus twee stokken gebruiken, en ik zou ook zeker een of twee stukken touw meenemen met een paar karabiners. Komen zeker van pas.
Onderschat de kracht van stromend water niet!

gr. Joop
 
RE: rivieroversteek

Dave,

Ik lag er vanacht nog eens over te piekeren. Rivieren kunnen in de periode met smeltwater wel 10 x zoveel water bevatten als 's zomers. Dat betekent dat gewone riviertjes waar je zomers al goed moet kijken waar je ze oversteekt, echt onneembare hindernissen kunnen worden. Heb je ooit het boek "Into the wild" gelezen? Daar krijg je een beetje een indruk van hoe je ingesloten kunt raken door een grote rivier. Ik heb 's zomers wel eens een rivier moet overzwemmen omdat we geen oversteekplaats konden vinden. Dat kun je met smeltwater wel vergeten.
Ook is rotte sneeuw vervelender dan je je kunt voorstellen. In Finnmark is heel veel moeras. Als de sneeuw op het moeras smelt, terwijl de bodem nog bevroren is, kan het water dus niet wegzakken en krijg je een dik mengsel van sneeuw en water. Daar zak je zelfs met sneeuwschoenen denk ik nog wel doorheen. Waar wil je in zo'n gebied je tent opzetten?
Er is een reden dat alle Noren het land zuid->noord doortrekken. Dat is omdat het late voorjaar de tijd is dat het terrein in het noorden gewoon niet begaanbaar is. En dat heeft ook niets te maken met "bikkelen".

Linda
 
Dat is wel een heel end wat je gaat doen, Dave!
Er is nog een andere reden om in Nederland te beginnen en in het noorden te eindigen: Het gebied wordt op die manier steeds avontuurlijker. Ik ben bang dat wanneer je in Alta begint de terugkomst door noord-duitsland en nederland een beetje een anticlimax is. Persoonlijk zou ik denemarken t/m nederland maar laten voor wat het is.....

Jaap
 
>Ik ben bang dat wanneer je in Alta begint de
>terugkomst door noord-duitsland en nederland een beetje een
>anticlimax is. Persoonlijk zou ik denemarken t/m nederland
>maar laten voor wat het is.....

Nou, bergen en wildernis zijn een voldoende maar niet noodzakelijke voorwaarde voor mooi wandelen hoor... het is heel anders, maar ook leuk. Bovendien kan ik me wel de lol indenken van lopend thuis arriveren. De eerder genoemde argumenten voor Zuid->Noord lijken me meer hout snijden... om nu met je (zelfverklaarde) onervarenheid gelijk in het hoge Noorden van start te gaan... als je andersom loopt kan je tenminste onderweg nog ervaring (en conditie) opdoen.
 
Iedereen alvast bedankt voor het meedenken en de tips!
(Dat je er s'nachts zelfs van gaat piekeren is nou ook weer niet nodig hoor Linda ;))

Nou ik zal nog even goed na moeten denken dan over of de tijd wanneer ik ga of van zuid naar noord gaan lopen. Ik wil het ons natuurlijk niet onnodig moeilijk gaan maken door te gaan 'bikkelen'.
Vooral met weinig tot geen ervaring.

>als je andersom loopt kan je tenminste onderweg nog ervaring (en >conditie) opdoen.

Natuurlijk ga ik wel eerst wat ervaring opdoen in nederland met langere meerdaagse tochten en daarmee dus ook trainen. Verder is het niet zo dat ik helemaal geen ervaring heb met het lopen zelf. Ook niet in bergachtig gebied (lees beieren) Maar waar ik me vooral zorgen om maakte was lopen in sneeuw en de ervaring dus met meerdaagse tochten langer dan een week.

Maar bottom line, toch nog maar eens naar de route kijken en vertrekdatum!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan