Onervaren GPS-ers


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ben nieuw op dit forum maar heb het gevoel dat hier de oplossing ligt voor mijn probleem.

Afgelopen donderdag na lang wikken en wegen GPS (Garmin GPSmap 60CSx) gekocht plus digitale Topgrafische kaart van Nederland om te beginnen. Afgelopen weekeinde lopen klooien om de kaart te laden op mijn GPS. Tot op heden niet gelukt. Dat ligt niet aan de apparatuur maar waarschijnlijk aan mijn onkunde met PC's. Kan iemand mij helpen aan een "Jip en Janneke" stap voor stap oplossing?

Heb telefonisch contact gehad met Bever waar ik de GPS gekocht had. Die wisten mij te vertellen dat ik Trip & Waypointmanager niet hoefde te installeren?! Waarom krijg ik die dan geleverd? Eh?

Nou weet ik ook wel dat uitleg via mail/telefoon lastig is. Wellicht dat iemand in de buurt van Denkamp (oost Nederland) mij op weg kan helpen.

Roy
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Roy

Beste is natuurlijkje door Bever alles ter plekke laten uitleggen, maar da's vaker theorie als praktijk. Ook het forum van GPS.nl geeft een hoop uitleg.

Hier in ieder geval wat uitleg;
* Als het goed is heb je bij je GPS ook het programma MAPSOURCE gekregen. Dit is een gratis hulpprogramma waarmee je kaarten, waypoints, routes en dergelijke kan managen. Dit programma draai je op je PC. Als je het niet hebt, kan jet via Garmin.com (support-downloads-mapsource) gratis downloaden.
* Op je 60CSx heb je alleen wat simpele basiskaarten staan. Enkele hoofwegen, grote plaatsen en verder niet zo veel. Je kan wel waypoints aanmaken, tracks loggen en dergelijke. Met het gratis programma Trip & waypoint manager kan je dit dan van je GPS naar je PC halen. Ik persoonlijk doe hier verder niets mee en gebruik dit programma niet. Zeker niet als je ook nog TOPO software hebt gekocht.
* Het verschil tussen een 60Csx en een simpele GPS unit, is juist het gerbuik van kaarten. Kaarten zijn een goede business, want die kosten geld. Je TOPO nederland bv kost doorgaans iets van 100Euro. Je hebt verschillende kaarten voor verschillende toepassingen. Zeer bekend is Citynavigator, wat eigenlijk een wegenkaart is en die je met jouw GPS ook kunt gebruiken om te navigeren van A naar B (autorouting heet dat). De topo kaarten zijn normaal gesproken niet gemaakt voor autorouting, maar alleen voor positie bepaling en de kleine weggetjes zien.

Hoe instaleer je je topokaart nu op je GPS.
* Installeer eerste het programma MAPSOURCE (eenmalig)
* Installeer dan de CD van je topokaart
* als je mapsource nu opent, kan je linksboven een pulldown menutje zien, waarin de kaarten staan die jij hebt (alleen topo NL in dit geval.
* Je moet nu je C60 met kabeltje verbinden met je PC. Als het de eerste keer is, moet je wellicht nog een driver installeren, maar doorgaans herkent je PC meteen jouw GPS.
* In mapsource kan je ergens rechts een pulldown menutje zien, waarin je bv je serienummer van je GPS kan zien. Dit is de GPS die je met kabeltje aan de PC hebt hangen. Je ziet dan meteen of je verbinding hebt of niet.
* Ook heb je rechts een menu waaarin je je kaart kan unlocken. Unlocken betekend dat je de kaart software niet alleen op je PC kunt gebruiken, maar ook op een specifieke GPS unit. Je kunt kaartsoftware normaliter niet op meerdere GPSén gebruiken. Bij het unlocken moet je het serienummer van de toposoftware ingeven (sommige map software is serienummer vrij).Soms kan je tijdens installeren van de software meteen het serienummer ingeven, maar meestal is dit gekoppeld aan je GPS.
* Als je linksboven de juiste kaart heb gekozen (n jouw geval dus TOPO NL), zie je die als het goed is ook in het grote scherm van Mapsource staan. Je kunt inzoomen, uitzoomen, etc. Opnieuw ergens bovenin kan je een selectie tooltje kiezen; een vergrootglas, een handje, maar ook een area tooltje. Dit kaartselectttooltje moet je aanklikken en dan kan je vervolgens op je topokaart gebieden selecteren. Met jouw C60 met veel geheugen selecteer je gewoon alle delen van de topokaart. Deze delen krijgen een andere kleur.
* Vervolgens kan je kiezen om alle info naar je GPS te downloaden. Dit doe je door het download symbooltje bovenin te klikken. Als je ook nog waypoints, routes of tracks had aangemaakt, kan je deze ook downloaden. Als je alles goed hebt geinstalleerd en geunlocked, wordt nu de toposoftware op je GPS gezet. Dit kan even duren!
* Mapsource wijst zich verder vanzelf, dus gewoon mee spelen.

succes, Jaap
 
Ha die Jaap,

Met je tips is het GELUKT. Als PC no no ben ik ontzettend happy. Ga dit weekeinde oefenen op de heide bij Dwingeloo.

Nogmaals bedankt.

Roy:) :) :)
 
Als je vragen hebt over een GPS kun je vaak je antwoord vinden of krijgen bij geocaching.nl . Op het forum kunnen ze je helpen met al je problemen.
Succes.

Monica
 
Wat is er mis met het antwoord dat hij op dit forum/prikbord kreeg dan?? ;-)

Raymond
 
Sorry dat ik laat reageer ,ik was een paar dagen weg.

Er is helemaal niks mis met de antwoorden die zij hier kregen.
Maar ik weet zelf uit ervaring dat als je een vraag hebt daar waarschijnlijk meer vragen uit voort kunnen komen.
Ik wilde alleen helpen ,ik bedoel er verder niets mee.
 
Ik bedoel er ook niets mee hoor, maar ik vond het wel een bijzondere verwijzing nadat iemand hier juist al een zeer uitgebreid, informatief en duidelijk antwoord had gegeven.

Raymond
 
>Heb telefonisch contact gehad met Bever waar ik de GPS gekocht
>had. Die wisten mij te vertellen dat ik Trip & Waypointmanager
>niet hoefde te installeren?! Waarom krijg ik die dan geleverd?
>Eh?

Het CDtje dat bij de GPS zit (Trip&Waypoint Manager) bevat Mapsource. Op de CD van TopoNL staat dit programma ook. Dus als je TopoNL installeert heb je Mapsource ook. Je hoeft het dus niet dubbel te installeren.

Sowieso zijn de versies van Mapsource die je op CD krijgt altijd verouderd. Daarom altijd even de laatste versie downloaden van de Garmin website.

Groeten,
Joris
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan