Ongelode benzine in Optimus Nova?


Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben net een Optimus Nova gekocht en in de handleiding hiervoor staat:
"vermijd het gebruik van autobenzine, het is gevaarlijk voor de gezondheid en extreem vluchtig. Het bevat toevoegingen, die de verstuiver regelmatig doen verstoppen. Gebruik autobenzine alleen voor korte tijd"

verder staat door het boekje heen vermijd ongelode benzine. In de winkel is ons verteld dat er wel ongelode benzine in kan. Op de site van MSR staat dat er in deze branders wel ongelode benzine in kan. Hadden we nu beter een MSR-brander kunnen nemen? Weet iemand meer van het gebruik van ongelode benzine in de Optimus Nova, of dit echt zo schadelijk is voor de brander en/of gezondheid?

Groeten Nina

p.s. We gaan de brander gebruiken op de Azoren dus waarschijnlijk is daar alleen ongelode benzine makkelijk te krijgen
 
Hoi Nina,

Voor zover mij bekend kan het wel en klopt ook gewoon wat in de handleiding staat. Maar je moet het wel een beetje relativeren (ook aan de hand van wat je zelf van plan bent). Stel dat je met ongelode benzine elke ochtend en avond in je tentje kookt, met alle risten dicht, dan ben je verkeerd bezig Maar dat eldt eigenlijk voor alle brandstoffen.

En schoonmaken is inderdaad vaker nodig, maar voor één vakantie is dat niet zo'n probleem. Wél geldt dat overigens voor alle branders waar je ongelode bezine in doet: dat is nu eenmaal smeriger en vraagt dus om meer onderhoud. Óók bij MSR-branders.

Raymond
- één keer posten is voldoende, vandaar dat je andere posting in het andere prikbord is verwijderd...
 
Hoi Nina,

Ik had je al gemaild aangezien je ook een berichtje in mijn Inbox had gezet, maar wist niet dat je het ook al gepost had.
Hoe dan ook, (on)gelode benzine is inderdaad erg schadelijk, voornamelijk bij langdurige blootstelling.
Het verschil is dat een Optimus uit Zweden komt waar het verplicht is om opmerkingen over de schadelijkheid van benzine te maken, en een MSR komt uit de VS waar ze het zo nou niet nemen met de gezondheid (totdat er iemand over 20 jaar een schadeclaim indient natuurlijk ;-))

Groetz,
Dennis

- Heeft Optimus Nova met succes laten werken op Coleman Fuel, wasbenzine, gelode en ongelode benzine, superbenzine en diesel -
 
Wij hebben een MSR Wisperlight. Die kan volgens de gebruiksaanwijziging op loodvrije autobenzine kunnen branden met een speciale branderkop. In praktijk betekent het dat ie steeds verstopt zit. Misschien komt dat doordat benzine in Noorwegen minder schoon is dan die zou moeten zijn. We zijn nu maar over gegaan op lampolie. Dat is ook bij elk benzinestation te koop en dat brandt perfect. Wel iets minder warm dan coleman fuel, maar een stuk makkelijker te verkrijgen.

Linda
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan