Ook de MB staat op instorten


Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Marc K

Guest
Afgelopen weekend heb ik met een groep kennissen de MB beklommen. Tijdens de afdaling zijn wij een groep van ongeveer 30 personen op 3500 meter hoogte middels een helicopter in veiligheid gebracht. De stenen die naar beneden kwamen werden op een gegeven moment zo groot als auto's. Niet alleen de Matterhorn staat op instorten, ook de Mont Blanc begint op losse schroeven te staan. Schijnt dat door het warme weer het ijstussen de stenen smelt en de stenen loslaten.

Het is in mijn geval goed afgelopen.

marc_koks@mail.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ha Marc,

Zijn jullie gered, of uit voorzorg vlug naar beneden gehaald?

Gr,
Maarten
-eergisteren nog contact met de MB, vanaf 3365m hoogte, niks gehoord over instortende bergen...


Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
Ik hoorde vandaag op TV dat om al het weggesmolten ijs weer terug te brengen er minstens 50 meter verse sneeuw nodig is. De verwachting is dan ook dat de gevolgen van deze zomer pas over 5 jaar weer ongedaan zijn gemaakt. In de verwachting natuurlijk dat we in 2004 niet weer zo'n zomer als deze krijgen ;-)

Groetz,
Dennis

- 50 meter sneeuw klinkt heerlijk als het 30 graden in je slaapkamer is -
 
Het gaat niet om de top van de mont blanc maar om de Aiguille du Gouter. Het is ook lastig om rotsblokken van de Mont Blanc te gooien, want het is in zijn geheel een sneeuwtop. Onder de Aiguille du Gouter ligt een goot die al jaren steenslag gevaarlijk is. Geknipt van de NKBV site:

Reactie van Bas Visscher
Geplaatst op 10 Aug 12:57 uur


Net zoals ik al schreef bij mijn bericht in het algemene deel, een bepaald deel tussen de tete roussehut en de gouterhut is zeer gevaarlijk geworden. Het gevaarlijkste gedeelte is het oversteken van het coiloir, waar echt heel veel stuiterende stenen naar beneden komen. Er is weinig beschutting op het moment dat er een zo'n lawine plaatsvindt en eigenlijk komen er wel elke 15 minuten wel de nodige stenen naar beneden. Ook onder coiloir kan het nog behoorlijk gevaarlijk zijn. Als je voorbij het coiloir bent, ben je relatief veilig omdat er dan veel schuilplaatsen zijn. Het is echt zeer gevaarlijk en gisteren zijn er dan ook de nodige mensen weggehaald met de helikopter. De route vanaf de gouterhut naar de top is trouwens prima begaanbaar, maar 1 spleet en die is goed zichtbaar. Wel op tijd terugzijn ivm papsneeuw die 's middags komt. De sneeuw vriest niet helemaal op, maar met stijgijzers valt er prima doorheen te lopen.

groetjes Bas
 
De Grand Couloir is altijd al een gevaarlijk punt in de normaalroute naar- en vooral van de top.
Hoe later op de dag hoe meer zon, des te meer warmte en dus losse stenen.
Maar als jullie inderdaad met een heli van de berg geplukt zijn moet het wel heel erg zijn, want ze zijn wel wat gewend daar.
Ik heb zelf ook heel wat naar beneden zijn stuiteren daar, maar met een kwartiertje vertraging zijn we er allemaal veilig doorheengekomen.
Dit was een jaar of 4 terug.
In ieder geval gefeliciteerd met de beklimming
Rob.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Maarten,

onze tent stond bovenop de gletscher Glacier de Geant bij de Torino hut. Dat is een flinke grote ijsplaat waar geen gevaar voor steenslag is, zolang je maar bij de rotsen vandaan blijft. Je hoorde wel ongeveer elke 15 minuten een flink brok puin naar beneden donderen. Dit is een magnifiek geluid, maar ik kan je verzekeren dat je er niet al te dicht bij in de buurt wil zijn. Door het hele gebied hoorde je dit fenomeen. We hebben zelfs een brok ter grote van een Corsa naar beneden zien glijden! Mede door deze steenslag konden we ons programma niet uit voeren en moesten we alternatieven zoeken. De beklimming van de Mont Blanc vanuit de Gouterhut en de beklimming van de Dent de Geant werden te gevaarlijk geacht.

Wat het Grand Couloir betreft. Ongeveer 2 weken geleden zijn er nog twee mensen gedood en anderen zwaar gewond geraakt door. Ik heb met een Duitse gids gesproken die met klanten naar de top wilde en uit voorzorg het infopunt in Chamonix heeft gebeld. Deze verzekerde hem dat de geruchten over het gevaar sterk overdreven waren. Ter verificatie heeft hij nog de hut gebeld met als resultaat het zelfde antwoord. Hij vertrouwde het nog steeds niet en heeft een bevriende (franse) gids gebeld die hem meldde dat hij geen gids kende die naar boven wilde, alleen door het gevaar van steenslag. Het moge duidelijk zijn dat de hut en eigenlijk het hele Mont Blanc gebied een economisch minder jaar zullen hebben (veel mensen zijn richting Zwitserland gegaan) maar hun reactie (hut en info-punt) is er eentje van ronduit hufterig gedrag. En ik druk me zachtjes uit.


groet
Richard

- net terug met een grote grijns op zijn smoel van twee weken topvakantie
 
Ik wilde ook niet zeggen dat ik het verhaal niet geloofde, ik zou niet durven, hoorde alleen verhalen. Jij, of jullie, zijn er geweest en hebben het meegemaakt, maar ik was gewoon nieuwsgierig naar de redenen, en dit vind ik een hele goede.

En inderdaad, die info van hut en info-punt, heel fijn, lekker betrouwbaar (als er maar mensen komen, in GTX of Bodybags, het maakt ze schijnbaar niets uit...)

Gr,
Maarten
-ook net terug van een top-vakantie!!! :)

Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
Grappig om dat te horen.

Dat is namelijk exact de reden waarom ik altijd bel mat het nationale informatie-punt voor weer (hier in Spanje kun je zeer specifiek per bergstreek opvragen wat de verwachtingen zijn) én vraag ik altijd aan plaatselijke gidsen of zij zelf omhoog gaan en hoe (niet elke klant is immers hetzelfde).

Maar het geeft inderdaad wel aan dat men daar behoorlijk op de knikkers zit te springen. Zonde eigenlijk, want het gebied is zo mooi!!

Raymond
 
We zijn wellicht gered door uit voorzorg naar beneden te zijn gehaald.
Het waren onmiskenbaar grote stenen, zoals ik al zei. Ik heb begrepen dat dit soort acties niet gebruikelijk zijn in Chamonix, omdat ze al heel wat gewend zijn. Maar er vielen een paar minuten voordat wij echt moesten schuilen een aantal gewonden, die inderdaad waren geraakt tijdens 'de oversteek'. Bovendien is een paar dagen ervoor iemand overleden, zover ik het goed heb begrepen.

Het volgende stond even wat later dan ook in de Telegraaf:

GRENOBLE - De Franse politie heeft zaterdag 38 in moeilijkheden geraakte bergbeklimmers in veiligheid gebracht. Een helikopter heeft de groep vanaf de Mont Blanc in etappes naar het dal gevlogen. Dat heeft een politiewoordvoerder in Chamonix laten weten.

De alpinisten zaten vast op de helling van de Mont Blanc en liepen het gevaar te worden getroffen door stenen. Die komen los te zitten door de smeltende ijslaag op de berg, onder invloed van het warme weer van de laatste weken. Donderdag kwam een bergbeklimmer uit Macedonië om het leven toen hij door een steen werd geraakt en in de afgrond viel.

Bron: De Telegraaf

Achteraf een groot avontuur.

Marc Koks.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan