Op zoek naar een mooi en rustig gebied niet te ver van Nederland

  • Onderwerp starter Onderwerp starter sander
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

sander

Guest
Beste mede-hikers,

Ik ben de drukke stad helemaal zat en wil er binnenkort een weekendje tussenuit en lekker wandelen in een rustig gebied met veel bossen of bergen en met de mogelijkheid om wild te camperen. Kan dit uberhaupt ergens niet te ver van Nederland (Den Haag)? Kan dit bijv. in de Ardennen?

Ik dacht eraan om dan vrijdag-middag met de auto te vertrekken en om diezelfde avond een korte tocht te maken voordat ik de tent ergens in de natuur opzet, waarna ik zaterdag en zondag lekkere dagtochten maak van zo'n 6-8 uur en ook weer ergens in de natuur de tent opzet. Eventueel zonder tent als het weer dit toelaat. Het moet dus het liefst een rustig gebied zijn zonder teveel doorkruisende wegen en met de mogelijkheid om wild te camperen.

Weet iemand een mooi gebied dat binnen een paar uur rijden vanaf de Randstad te bereiken is en waar dit allemaal kan? Links naar sites waar ik informatie kan vinden is ook van harte welkom.

Groetjes van een hoopvolle Sander.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hola Sander..

Da's een mooi streven! Dat willen er wel meer hier..
De Ardennen liggen behoorlijk dichtbij.. Nou moet je je niet voorstellen dat daar ergens echte 'wildernis' te vinden is, maar soms komt het aardig in de buurt. Je zal altijd verharde wegen kruisen en vaak ook een stuk langs verharde wegen of paden moeten lopen.. De 'wildernis is het grootst in de Hoge Venen, en het gebied rond de Amblève. Ik raad je aan gewoon een trekking-gidsje te kopen. Een hele goeie is 'Trektochten in de Ardennen' van Peter Smets en Luc West (je vind ze ook bij de boekenafdeling hier). Daar staan prachtige meerdaagse tochten in. Het lekkerste vind ik ze in het voor en het najaar, als het wandelseizoen nog niet losgebarsten is. Je komt dan zelden wandelaars tegen..
Wildkamperen mag officieel niet, maar als je een goed plekje kiest zal niemand je wegsturen of überhaupt vinden.. Een plekje vind je altijd. Links naar sites met meer info vind je hier voldoende lijkt me. Een verslag van je eerste tocht vinden we wel terug op het schrijfblok hier.

Loop ze dan..
:7
 
hallo,

ook wij trekken er binnenkort efkes tussenuit. Ook met het boekje dat Martin aanraadt. 't ziet er in ieder gval veelbelovend uit.
wij gebruiken ook vaak de topogidsen van grote-routepaden.
zeer mooie paden, bewegwijzerd, en beschreven in de bovengenoemde topogidsen.

http://www.welcome.to/gr-lf-routes

groetjes

geert
 
Hoi!

Martin en Geert, bedankt voor de reacties! Ik heb inmiddels een paar boeken uit de bieb gehaald, maar niet dat waar jullie het over hebben. Ik zal in de boekhandel ernaar gaan kijken.

Wat ik me overigens afvraag is of het niet mooier is om juist niet op de law of gr-paden te wandelen. Zijn die niet heel erg druk, of valt het wel mee?

En een vraagje aan Martin; ik heb je verhaal in de schrijfblok over die wintertocht door de Ardennen gelezen. Daar loop je op kompas. Kan/mag dat ook als er geen sneeuw ligt en je de paden dus wel kan zien of moet je dan op de paden blijven? In Nederland zie je altijd van die borden waarop staat dat je op de paden moet blijven lopen en dat je er na zonsondergang niet mag komen. Geldt dat officieel ook in de Ardennen of alleen in sommige gebieden zoals de Hoge Venen?

Nogmaals bedankt,

Sander.
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 20-03-01 om 02:03AM (GMT 1)[/font][p]Hola Sander..

Wat ik bedoel met lopen op kompas is dat we geen kaart bij ons hadden. We kiezen grof een richting, om deze vervolgens zoveel mogelijk aan te houden omdat je anders geen enkele houvast meer hebt na zo'n 8 uur lopen in onbekend terrein. We gebruiken het kompas dus heel grof en peilen niet met de spiegel. Hemelsbreed van A naar B lopen werkt niet bij dergelijke afstanden en zeker niet in de Ardennen. We lopen dus alleen op paden, daar waar het hopelijk toegestaan is (uitzonderingen daargelaten). In het geval van de Veluwe, waar het verhaaltje over ging, hebben we 5 uur in NO-richting gelopen (de ene keer een beetje noord, de andere keer een beetje oost), vervolgens 2 uur in N-richting, en om terug te keren 9 uur in ZW-richting waarbij we af en toe een kwartiertje pal in Z-richting gingen. Die twee uurtjes verschil zit 'm in het feit dat je er op deze manier zo maar eens een kilometer of wat naast kan zitten omdat de paden niet altijd de kant opgaan die jij wilt. Dit doen wij zo omdat we het leuk en verassend vinden zo af en toe en tevens is het een vrij aardige mentale training...
Wat de Ardennen betreft kun je er gerust vanuit gaan dat zo een beetje ieder paadje waar je loopt wel onderdeel uitmaakt van een GR of een of ander plaatselijk rondje. Soms volg je weleens trajecten waar meerdere routes samenkomen, dan wordt de 'wildernis' ineens opgesierd door bomen met merkjes en kleurtjes in alle tinten van de regenboog. In het hoogseizoen is het dan ook redelijk druk te noemen. Buiten het hoogseizoen kom je soms een hele dag niemand tegen. Het voorjaar is altijd erg mooi en de herfst en winter mogen er ook best wezen. Het 'rustigst' zijn de Hoge Venen. In het hoogseizoen kun je beter de Eiffel opzoeken misschien. En helemaal te gek zijn de Vogezen op 7 uur rijden. Verder misschien Schwarzwald of de Harz..
Hoe het wettelijk allemaal zit.. waar je wel en niet mag lopen en wat de eventuele sancties bij 'betrapt worden tijdens wildkamperen' etc. weet ik eigenlijk niet. Ik trek me er nooit wat van aan, maar ik laat ook nergens sporen achter dus doe het op mijn eigen manier erg verantwoord. Ik ben ook nooit 'betrapt'. Misschien dat Raym dat wel weet.. Voor de Hoge Venen gelden wel de strengste regels geloof ik.
Ik vind het overigens niet erg avontuurlijk om vantevoren een route of gebied helemaal uit te kouwen (de Mont Blanc uitgezonderd!). Het is vaak erg leuk om zomaar, blind een route te kiezen in een mooi gebied, en je ziet maar. Voor een dag of wat eten mee en investeren in een waterzuiveringsapparaat en je bent compleet selfsupporting..
Het gidsje waar ik het over had is overigens te koop bij de ANWB, of probeer eens een link hier op de site bij de boekenhoek.


voorproefje..

http://users.skynet.be/jan.decreton/14.jpeg

http://users.skynet.be/jan.decreton/13.jpeg

http://users.skynet.be/jan.decreton/17.jpeg

http://users.skynet.be/jan.decreton/16.jpeg


GAAN!

:7
 
Bueno,

Het wel of niet volgen van paadjes is iets heel persoonlijks. Zelf vond ik een van mijn leukste tochten een tocht puur op kompas (zoals Martin beschrijft) in de bossen nabij Herbeumont in België. Dit zorgde er voor dat we soms een rivier doormoesten, een stukje moesten klimmen, dalen, etc.

In de Hoge Venen zijn ze inderdaad erg streng. Niet alleen omdat het hier om een beschermd natuurgebied gaat, maar vooral ook omdat men doodsbenauwd is voor bos (of beter veen-)branden. Als je ergens wordt 'gesnapt' zal men je meestal wijzen op de regels en je verwijzen richting het dichstbijzijnde pad. Zit je echter lekker bij een kampvuurtje, dan kun je maar beter een verdomd goed excuus hebben (gebroken enkel ofzo), want anders ben je goed nat.

En terecht overigens... want een klein vuurtje kan hele gebieden binnen enkele uren totaal vernietigen. Kijk maar eens naar het natuurgebied Cap de Creus in het noordoosten van Spanje. Afgelopen zomer één grote ramp!

Om tot slot aan te sluiten bij Martin: ik heb ooit in hartje winter in 'Klein Zwitserland' in Luxemburg gelopen. Gedurende 2 volle dagen ben ik welgeteld één wandelend echtpaar tegengekomen. In de zomer zul je hier echter al blij zijn als je gedurende 5 minuten niemand tegenkomt...

Grtx en loopse,

Raymond
(die bijna rond is met de verhuizing)
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 26-03-01 om 01:54PM (GMT 1)[/font][p]ietsje verder weg, maar als je bossen zoekt: de Morvan in Frankrijk. Gewoon 's ochtends heeeeeel vroeg uit Den Haag vertrekken!

Goeie ervaringen!

Jeroen
 
Martin, Raymond, Geert en Jeroen:

Heel erg bedankt voor jullie tips. Uiteindelijk zijn we met pasen gegaan. In de drukste periode, dus. Het kon uiteindelijk niet anders.. Hoe dan ook, door wat ik o.a. hier hoorde, hebben we een rustig gebied uitgezocht, namelijk bij de grens tussen Belgie en Frankrijk, iets ten noorden van de rivier Semois. Bij Croix Scaille lieten we de auto staan en vandaar hebben we een rondtochtje van vier dagen gemaakt. We hebben heerlijk genoten van de rust in de bossen, en in het zuiden was er zelfs nog af en toe een aardige uitzicht op de Semois en wat hoogteverschillen. Tijdens deze tocht zijn we heel weinig mensen tegengekomen; in een klein gehuchtje waar we voor de gein even doorheen zijn gegaan en twee keer in het bos zelf. Dat viel dus reuze mee!

We hebben voornamelijk paden en brandgangen (heet het zo in het nederlands?) gevolgd. De franse kaart die we hadden (nieuw en 1:25000) was niet echt van goede kwaliteit, dus soms zijn we op de compas dwars door het bos gaan lopen totdat we weer op een pad in de goede richting kwamen. In principe vind ik het helemaal niet erg om buiten het pad te lopen, maar omdat het verboden is om buiten de paden te lopen, ergerde ik me er wel een beetje over dat ze dan niet eens kaarten kunnen uitgeven waarop de paden juist erop staan. Maar ja, zo kwamen we natuurlijk wel de goede campeer-plekken tegen.

Om het kort te houden; we hebben genoten!

Ik kan het gebied aan iedereen aanraden. Het is daar rustig. Spectaculaire beklimmingen en uitzichten zijn er niet, maar ja, dat kom je volgens mij nergens tegen zo dicht bij Nederland.

Nogmaals bedankt!

Sander
 
Dussuh... we kunnen binnenkort een kort verhaal in het 'Schrijfblok' lezen?

:)

Grtx,

Raymond
 
Afgelopen week stuk GR5 gelopen: 127 km, welgeteld 0 wandelaars tegengekomen (en ik liep hem nog wel van Z naar N). Wel gewandeld van dinsdag tot vrijdag. Dus...

Vooral niet in het weekend, als je echt rust wil. Heel vroeg opstaan wil ook helpen.

GR5: Ardennen, dus dichtbij genoeg.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan