Oplaadbare batterijen + mag-lite


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben sinds enige weken in het bezit van een zeer grote mag-lite en heb inmiddels ervaren hoeveel batterijen het ding gebruikt. Nu vroeg ik me af of ik daar ook oplaadbare batterijen voor kan gebruiken. Nu snap ik wel dat dit technisch kan, maar is het in de praktijk ook handig. Hoe zit het met de licht opbrengst en hoe lang gaan die batterijen ongeveer mee? Ik heb een 5 D-cell.

Alvast bedankt,
 
Hoi,

Het antwoord op de vraag of oplaadbare batterijen beter zijn dan alkalines hangt af van het vermogen dat je uit de batterijen probeert te trekken.
Veel mensen staren zich blind op de capaciteit van de batterijen. De capaciteit wordt opgegeven in mAh en is in het algemeen voor alkaline batterijen hoger dan voor oplaadbare NiCd en NiMH batterijen. Wat de capaciteit voor D-cel batterijen is weet ik niet zo uit mijn hoofd, voor penlites (AA) is het voor alkalines iets van 2500 mAh, voor NiMH rond de 2000 mAh en voor NiCd rond de 1600 mAh. Conclusie zou dus kunnen zijn dat alkalines beter zijn. Helaas wil het feit dat deze capaciteiten alleen worden gehaald als je heel langzaam stroom trekt uit een batterij, terwijl bij stroomverslindende apparaten de capaciteit veel lager licht. Bij alkaline batterijen neemt de capaciteit sneller af als je meer vermogen gebruikt in vergelijking met NiMH batterijen.
M.a.w., voor apparaten die weinig vermogen gebruiken en die dus sowieso al lang met batterijen doen gaan alkaline batterijen het langste mee. Voor apparaten die veel vermogen trekken (en dus maar kort met hun batterijen doen) zijn gaan juist oplaadbare batterijen het langst mee.
Wat betreft de lichtopbrengst. Voor iedere batterij geldt dat je tot het eind toe eigenlijk wel de vereiste stroomsterkte uit de batterij kan trekken, maar dat het voltage langzaam daalt naarmate de batterij leger wordt. Gevolg: de lichtopbrengst neemt af. Voor alkaline batterijen neemt het voltage vanaf het begin heel geleidelijk af dus daalt ook de lichtopbrengst heel geleidelijk. Bij oplaadbare batterijen is het geleverde voltage praktisch constant tot de batterij bijna leeg is, daarna daalt het voltage snel. Bij deze batterijen is de lichtopbrengst redelijk constant, maar als deze eenmaal afneemt weet je dat de batterijen snel leeg zijn en je dus op korte termijn in het donker zit.
Bij zo'n grote Maglite zou ik dus zeggen, neem NiMH batterijen; ze gaan langer mee en geven ook langer een grotere lichtopbrengst dan alkalines.

Groetjes,
Dennis
 
Hey,

Bedankt van die kant had ik het nog helemaal niet bekeken. Ik had het uit financieel oogpunt bedacht omdat oplaadbare batterijen een stukje goedkoper zijn!

Nu blijkt het ook nog eens beter te zijn!

thanx,
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan