Opleiding buitensportmonitor


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Allemaal,

Reeds enige tijd breek ik mijn kop hierover:


Ik ben Bachelor Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie, dit wil zeggen dat ik een driejarige opleiding heb gehad in het Belgische Leuven.

Nu ben ik op zoek naar een deftige opleiding waar ik de échte knepen van het vak leer tot buitensportmonitor. In principe ben ik al een sportmonitor, maar mijn kennis ivm kayak, rotsklimmen, grotten, ... is te beperkt.

Ik werk momenteel bij een buitensportbedrijfje dat eerder teambuilding voor bedrijven op poten zet, aan de hand van proeven en spelletjes. Dit te Corsendonk :: Oud-Turnhout :: België.

Ik zou me echter willen voorbereiden op het 'hardere' werk in de Ardennen of eventueel het buitenland om hiervan mijn job te maken. Ik woon tenslotte op minder dan 2 uur rijden van de Ardennen, dus dat is zeker te doen.

Via andere topics ben ik al het één en ander te weten gekomen, zoals oa het cios en de buitenlandse (canadese en amerikaanse) cursussen die peperduur zijn. Zoals op http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=129&topic_id=3873&mode=full

Dit is echter geen volledig antwoord op mijn vraag.

Zijn er mensen die hier goede ervaringen mee hebben aangaande opleidingen. Buitenland kan eventueel, maar niet voor een te lange periode uiteraard. Of niet 'elke donderdagavond ofzow'.

Of om iemand anders van dit forum te quoten, hij zei het nog zo goed: "Waar het mij vooral om gaat is om zo snel en intensief mogelijk een zo groot mogelijke kennis en vaardigheid op verschillende buitensport-activiteiten te ontwikkelen, omdat ik uiteindelijk daarmee mijn brood wil verdienen." (dat laatste is nog zeer de vraag natuurlijk :))

Nu weet ik niet of hier veel (belgische?) outdoormonitoren op dit forum komen, maar laat me zeker je ervaringen horen.

gegroet !
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ja, inderdaad.

had dat eerst gelezen, maar vond daar niet wat ik moest vinden. blijkbaar heb je in nederland daar voldoende studierichtingen van en in belgië is daar eigenlijk amper iets over te vinden, terwijl het uiteindelijk toch allemaal in de ardennen te doen is.... vind ik een beetje vreemd.

die link gaat vooral over het cios en opleidingen in canada voor 'n €3000,- enzo, maar dat gaat toch net mijn petje te boven, hoe graag ik zoiets ook zou willen ondernemen.

kom recht van de hogeschool en zou wat geld willen verdienen, niet opdoen met andere woorden :)

na enkele jaren zou ik zo'n canadese opleiding eigenlijk dan nog wel zien zitten.


groet
 
Ruud,

De belgische opleidingen werken een beetje anders he. In clubverband doe je de nodige technische vaardigheden op en na verloop van tijd ga je bij bloso of adeps een didactisch brevet halen. Dat systeem heeft voor en nadelen maar persoonlijk verkies ik het in ieder geval boven schoolse opleidingen.

wat betreft speleologie kan je wel een korte opleiding volgen bij de UBS (Adeps erkend) om initiaties "speleologie" te mogen geven. het gaat dan om het BARS brevet
http://users.skynet.be/speleo/ebs/ebs1.htm
kostprijs van dit brevet was een 10-tal jaar geleden een dikke 11000 frank (opleiding duurde 3 weekends)
wat betreft klimmen en dergelijke zal je moeten kijken naar trainer A en trainer B opleidingen

Mijn ervaring met buitensportbedrijfjes (heb er toch zo'n jaar of 5 in vertoefd) is dat je als begeleider eigenlijk over weinig ervaring moet beschikken om vlot in dat wereldje om te kunnen. De meeste van de activiteiten zijn van een zeer basic niveau met veel te grote groepen om echt ingewikkelde dingen te kunnen gaan doen. Daarnaast zijn die mensen ook veelal niet geinteresseerd in de finesses van wat ze doen, t zijn hooguit kennismakingen.
Als je jezelf verder wil trainen zal het er op neer komen zelf de activiteiten veel meer te beoefenen om op die manier ervaring, inzicht, .... op te bouwen dat je dan kan gaan doorgeven. concreet betekent dit dat je in de winter veel kan doen (weinig klanten) in minder gunstige omstandigheden en dat je tijdens het seizoen overdag je klanten begeleidt en s avonds laat wat dingen voor jezelf gaat doen (als daar tijd en energie voor overschiet)

didactische vaardigheden zou je meer dan voldoende moeten hebben via je opleiding LO dus daar gaat geen enkele bloso of adeps cursus een grote meerwaarde betekenen. om wat meer te weten ivm geschiedenis, materiaalkennis, .... enz moet je gewoon maar eens wat boeken gaan zoeken, internet afschuimen ... daarvoor heb je ook geen opleiding nodig. t gaat mss wat meer tijd en energie kosten dan als je alles voorgekauwd krijgt, maar je gaat er meer aan hebben
 
ah, oke merci.


meer tijd en energie is niet erg. 'k heb tijd en ben bereid :).

zonde dat 'r zo geen opleidingskes bestaan, maja. dan schuim ik tinternet nog wel wat af op zoek naar kleine midweek- of weekendopleidingskes, zodat de kennismaking met 't circuit zich al wat in gang zet en dan zal 'k ook eens in die richting gaan solliciteren.

als er verder nog tips zijn.... altijd welkom !


gegroet.
 
Ruud,

de meeste buitensportorganisaties zorgen zelf voor interne opleiding (niet te veel van voorstellen). Neem asap contact op met een aantal, bij voorkeur grotere, buitensportfirma's en informeer, stel je kandidaat (de meeste bedrijven zijn nu bezig met de voorbereiding naar volgend seizoen toe)

omdat je een diploma LO hebt vermoed ik dat ze je graag gaan zien komen. bedenk wel dat de kans klein is om er vast werk te vinden (hooguit seizoensarbeid) en dat het wereldje draait op de rug van "freelancers". daarnaast is de verdienste laag. men doet dit werk namelijk als "hobby". de eisen die deze bedrijven stellen liggen eerder in de richting van goed kunnen omgaan met groepen, flexibel zijn, .... dan specifieke kennis van de sporten.

informeer daarnaast eens bij de ubs (www.speleo.be) naar de opleiding BARS. dat brevet is gegeed bij buitensportfirma's omdat het je toegang geeft tot een aantal grotten beheerd door de UBS

wanneer je een jaar of 2, 3 in het wereldje hebt rondgedraaid (ervaring opgebouwd) en intussen actief gesport hebt via een club (en brevetten behaald zoals equipier en monitor niveau 1 om die van de ubs/adeps even aan te halen) kan je op zoek naar kleinere buitensportbedrijfjes waar de aandacht meer ligt op kwaliteit/flexibiliteit en minder op kwantiteit. Daar ga je je volgens mij meer in uitleven.
Volgens mij kan je de bedrijven in 3 groepen onderverdelen. Enerzijds de hele grote, bieden alles aan en zijn nergens uitgesproken goed in. oneerbiedig zou je hen de pretparken van de buitensport kunnen noemen, genre durbuy adventure en dergelijke. Dan heb je middelgrote met meestal een zeer goede achtergrond in 1 of 2 activiteiten en nemen de rest erbij om hun aanbod te verruimen. Denk dan bijvoorbeeld aan brandsport die bijzonder goed zijn met alles wat met kayak te maken heeft. Tenslotte heb je nog de kleintjes, gespecialiseerd in 1 of 2 activiteiten en waarbij men zich grosso modo beperkt tot deze. de ubs organiseert tegenwoordig blijkbaar dergelijke activiteiten ook http://www.speleo.be/ubs/guidage2.htm maar er zijn evengoed priveinitiatieven te vinden

sportfederaties kunnen advies geven ivm buitensportfirma's. ik heb ooit een aantal adressen gevraagd bij de ubs en heb toen een lijst gekregen. Zij vermeldden toen ook met welke firma's regelmatig problemen waren en van welke zij de kwaliteit zeer goed vonden. (bedenk dat een firma je kan "dwingen" inbreuken" te doen op regelgeving die zonder gevolg blijven wanneer er geen ongevallen gebeuren, maar dat je wel hoofdelijk aansprakelijk bent als er met een groep die jij begeleid daadwerkelijk iets mis gaat.

Tijd om zelf nog veel te doen buiten de "werkuren" heb je in het seizoen echt niet. dagen van 7u s ochtends tot 1u s nachts zijn geen uitzondering. een kleine 10 jaar geleden was het tarief voor een dergelijke dag 100 gulden

nog even een opmerking ivm "zonde dat 'r zo geen opleidingskes bestaan"
je didactische vaardigheden heb je meegekregen in je schoolopleiding. die ga je niet meer leren in zo'n "opleidingskes". al de rest is puur en alleen ervaring, en die doe je niet op tijdens "opleidingskes" maar wel door zelf je sport veelvuldig uit te oefenen. de vraag is gewoon hoe hoog je de lat voor jezelf legt
Ik ben ooit begonnen met bijzonder weinig ervaring bij een hollands buitensportbedrijf (om de grootte te schetsen, topdagen hadden zowat 350 klanten). ik heb toen die bars opleiding gevolgd en ben kort nadien overgestapt naar een waals bedrijfje, kleiner en meer specifiek bezig met speleo en klimmen (topdagen 80 tal klanten). toen kon ik nog een stap verder gaan, opleiding equipier en monitor 1. .... gaan volgen maar heb er toen voor gekozen andere paden te gaan bewandelen.
 
heel hard bedankt, hier ben ik heel wat mee.

enige problemen nu zijn het afwezige rijbewijs en de gebrekkige kennis van de franse taal, maar dat zal nog wel komen.

durbuy adventure is inderdaad wel 'n enorm groot bedrijf, effe hun website bekeken.

merci !

andere tips of dergelijke nog steeds welkom, maar nu ben 'k toch al een beetje in de juiste richting bezig.

btw, 100 gulden (€50 denk ik?) voor 'n dag van 7u 's morgens tot 1u 's nachts? ...... hoop dat de tijden 'n beetje veranderd zijn. momenteel verdien ik €65 per dag en dat zijn dagen van soms 3 uur en maximum 8 uur. maar dat is iets voor later.

groeten.
 
Hai Ruud,

Heb zelf ook een aantal jaren free-lance gewerkt in de buitensport en me bijzonder goed vermaakt. Als 'echte' free-lancer' (kleine zelfstandige en ingeschreven bij de KvK) kun je wat meer vragen, omdat je je opdrachtgevers btw kunt vragen die zij dan weer kunnen aftrekken. Ik verdiende rond de 100 euri per dag, maar het was ook wel eens minder. Voor de goede orde: de belastingdienst vindt dat je wel minstens 3 opdrachtgevers per jaar moet kunnen opvoeren, maar hoe meer hoe liever. Je moet dan ook een boekhouding en dergelijke bijhouden.... Was niet mijn sterkste kant, maar toch!

En verder kan ik het met Luk eens zijn: veel, heel veel ervaring opdoen. Da's het allerbelangrijkste. Ben zelf al jaren met buitensport bezig: speleologie (heb indertijd ook mijn BIRS gedaan), klimmen (4,5 jaar in een klimhal gewerkt, veel cursussen gegeven), bergwandelen, klettersteigen, (toer)skiën, sneeuwschoenentochten, beetje canyoning, beetje mountainbiken, en het bevalt me nog steeds. Woon nu in Oostenrijk en ben nu echt elke vrije dag buiten aan het spelen... Heerlijk. En ik leer nog elke dag bij.

Veel succes met je zoektocht naar kennis...

'caveman' Peer
 
peer
wanneer heb jij de birs gevolgd? wie weet hebben we nog samen op de rac gehangen en naar de uitleg van vanderlinden, fontenelle, .... zitten luisteren
 
Hai Ruud,

Da's alweer een hele poos geleden, als ik me niet vergis heb ik de cursus in het eerste kwartaal van 1998 gedaan... Een paar jaar later is de opzet en de naam veranderd: van vier naar drie weekenden en van BIRS naar BARS. 'Mijn' groep bestond uit Nederlanders en Vlamingen, maar vanwege een of andere kromme wet moest de cursus (gedeeltelijk) in het Frans gegeven worden. Was niet voor iedereen een makkie, heb 's avonds nog wat 'bijles' gegeven aan sommige Hollanders. Waren trouwens wél gezellige weekenden. Zo te horen nog steeds dezelfde instructeurs...

Groetjes,
caveman.peer
 
Peer,

dat frans is niet zo'n kromme wet hoor. Belgie bestaat nog steeds uit 3 taalgemaanschappen met oa sport als hun bevoegdheid. Als de franse taalgemeenschap dan een cursus organiseert, tja, dan is de voertaal frans he :)

ik denk dat jij de cursus een jaar voor mij gevolgd hebt. Bij mij waren het 3 weekends. het eerste eliminatie om te kijken wie uit de voeten kon met het ijzer- en touwwerk op de RAC. de andere twee gingen meer in op het gidsen zelf. Uiteindelijk hebben we tijdens de cursus 2 grotjes gedeeltelijk gedaan. de st anne in tilff en de chawresse daar niet zover vandaan. (deze laatste is eigenlijk wel eigenaardig daar deze met de birs/bars helemaal niet gegidst mag worden)

de naamsverandering is er gekomen omdat "initiator" hoger aangeschreven staat dan "animator" en in een omgeving met een aversie tegen alles wat commercieel is, kon de waardering niet laag genoeg zijn :). inmiddels is ook het initiator brevet speleologie omgedoopt naar monitor niveau 1

Momenteel zal er nog meer veranderd zijn. villers st gertrude wat vroeger de uitvalsbasis was voor de cursus is geen eigendom meer van de ubs en voor zover ik nog iets heb opgevangen zijn er binnen de ubs/ebs serieus wat spanningen geweest rond hervormingen. 'k zit niet meer in het wereldje, t fijne weet ik er dus ook niet meer van. op de website van ebs/ubs staan ook geen data meer voor deze cursus.

uit curiositeit. kon jij een jaar lang leven van het buitensportwerk (is toch nogal seizoensgebonden) en hoe pakte je dat aan naar firma's toe? Mijn ervaring was dat de meesten je graag in de groep "hobby-isten" trachtten te houden omdat je dan het minst op je strepen kon staan.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan