optimus 8R of toch maar MSR


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vraag aan alle deskundigen op Hiking Site

In maart begin ik aan een wandeling naar Nice. Drie maanden onderweg met rugzak, tentje etc. Ik moet nog een goede benzinebrander kopen. Enkele oudere wandelfreaks raadden me een Optimus 8R aan, was hun steeds goed bevallen op hun lange tochten. Maar van vele andere, jongere buitensporters hoor ik dat MSR hét merk van nu is. Wat is wijs?

Angelo
 
Een vriend van me had vroeger een 8R, deed het altijd. Het tankje lijkt me wat klein. Zelf heb ik een MSR Whisperlite, doet het ook altijd, fles 0,6 l, meer inhoud, meer gewicht. Volgens mij is het allebei goed spul. De optimus is een lekker compact "doosje".
 
Heb geen persoonlijke ervaring met een 8R maar wel met een 30 jaar oude Svea. Geef grif toe dat het iets heeft om met een brandertje te koken waarvan het design ruim 100 jaar oud is maar praktisch is anders. Je bent zeker 5 minuten bezig om hem aan de praat te krijgen, de output is minder dan de helft van een moderne brander, met 650 gram (zonder pomp of fles) behoorlijk aan z'n gewicht en het kleine tankje moet je vaak bijvullen.

Bij een moderne brander sluit je de fles waarin je de brandstof vervoert rechtstreeks aan op de brander en een pomp zorgt voor een constante output. Kooktijden van een liter water zakken van 12-15 minuten naar ca 3-5, een set weegt nog maar 450-550 gram, meerdere brandstoffen kunnen gebruikt worden, etc.

Hoewel MSR nog steeds leuke brandertjes maakt voor een gunstige prijs is het niet (meer) hét merk op brander gebied. Sinds ze jaren geleden overgenomen zijn door Rei.com is de legendarische kwaliteit ver te zoeken. Dit zie je vooral terug in het gebruik van goedkope materialen, zo zijn bv de pompen van plastic die makkelijk schijnen te breken.

Dé merken van het moment zijn Optimus en Primus met hun top modellen de Nova en Omnifuel. Denk dat deze expeditie branders een beetje overkill zijn voor jou gebruiksdoel, bv een Primus Gravity MF zou met z'n lage gewicht beter passen. http://www.primus.se/EN/products/products_outdoor_index.html

Maar laat je niet gek lullen door andere mensen, zet voor jezelf goed op een rijtje waar JIJ denkt waar een brander aan moet voldoen (gewicht, performance, betrouwbaarheid, multi-fuel, gebruiksgemak, etc). Ga eens een keer langs bij een Demmenie of Bever en ga de branders van dichtbij bekijken en voelen of vraag eens om een demo.

Succes met de speurtocht,
Jan Anne
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan