Optimus Nova betrouwbaar?

Goede 5 jaar terug heb ik deze brander gekocht en is me heel goed bevallen om de volgende punten:

Betrouwbaar
(bijna) geen onderhoud nodig
vlam extreem goed te regelen
fles omdraaien om brandstofleiding te legen en fles ontluchten
hoge warmte opbrengst.
lekker laag en stabiel

Nu is bij mij de bevestigingsschroef aan de onderzijde van de brander afgebroken en ook de pompzuiger (het deel dat je op en neer beweegt) is slecht.

vraag 1
De nieuwe modellen zijn anders en de verkrijgbare onderdelen passen dus niet op mijn brander en ik weet niet of ze mijn oude branderkop/onderdelen nog hebben/repareren?

vraag 2
Ik zat er daarom aan te denken om ee nieuwe nova te kopen, aangezien deze online maar 125eur kost.

Nu las ik echter op een forum van een grote duitse winkel (en vele andere) dat optimus in 2007 door katadyn overgenomen was en dat de kwaliteit dramatisch slecht geworden was (nog afgezien van de terugroepactie) door productie in china. Schijnbaar is de productie nu in taiwan (waar het al eerder was) en dat de branderkwaliteit nu wel verbeterd is, maar nog niet zo goed als het ooit was.

Heeft iemand nog niet zo lang geleden deze brander gekocht? En wat zijn de ervaringen?

Vraag 3
Als de nova echt niet meer zo betrouwbaar is: Wat is dan het beste alternatief wat het best met deze brandereigenschappen overeenkomt.

Een heel belangrijk punt is dus dat de vlam goed regelbaar is, aangezien ik echt eten wil bereiden en niet alleen van die kokend water opgiet maaltijden heb. Daarnaast betrouwbaar en stabiel. .


bedankt
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Een deel van jouw vraag en de antwoorden zijn onderwerp van een recente discussie, zie ook:

http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=8882

Wat betreft vraag 1), dat zal je de importeur of de winkel waar je 'm hebt gekocht moeten vragen.
Ik weet alleen dat ik in 2008 nog een brander uit 2004 heb laten repareren omdat de bout aan de onderzijde was afgebroken. Deze reparatie was gratis omdat het afbreken van de bout een fabricagefout is van de oorspronkelijk Nova...

Groetjes,
Dennis
 
Bedankt. ik zal dan proberen nieuwe delen te krijgen. Helaas bestaat de winkel niet meer waar ik hem gekocht heb.

Enig idee waar ik dan het beste terecht kan? Direct bij Optimus?
 
Je moet over die gebroken bout aan de branderkop even kontakt opnemen met optimus (gaat via Katadyn). Ze zullen je een regeling aanbieden waarbij je een keuze hebt uit nieuwe brander met wat bijbetalen of je kan de kaduuke opsturen en dan zetten ze er een nieuwe branderkop in. Tenminste zo ging dat bij mij.

Over de pomp het volgende. Als hij niet goed meer pompt dan moet je je leertje nakijken. als deze is gebarsten of gescheurd dan moet deze vervangen worden. je hebt setjes in de winkel met spare parts waaronder een pompleertje. Verder moet je dat leertje onderhouden. Volgens katadyn is geweervet het beste spul. Ik gebruik zuurvrije vaseline omdat ik geweervet niet kan vinden (maar die zwitsers hebben daar niet zoveel moeite mee) en zuurvrije vaseline tast alu ook niet aan.
 
Hallo,

Bedankt. ik zal dan proberen nieuwe delen te krijgen. Helaas bestaat de winkel niet meer waar ik hem gekocht heb.

Enig idee waar ik dan het beste terecht kan? Direct bij Optimus?

Om je bestaande brander te repareren, heb je een losse burner nodig. De afgebroken bout is meegegoten met de burner. Zoals al gezegd in draadje dat Dennis aanhaald, zijn bij nieuwere NOVA branders die burners veranderd. Zij hebben oa een dikkere eindbout en passen daarom niet meer in jouw branderhuis. De nieuwere branderhuizen hebben een groter gat voor de eindbout en een nokje in de zijwand die voorkomt dat de burner kan draaien in het huis. De nieuwste modellen van na 2009 hebben burners met aangepaste spindelkamers. Kortom als je wat wilt met je oude brander zul je een originele burner moeten vinden uit de eerste serie. Deze worden niet meer gemaakt en zijn derhalve eigenlijk niet te vinden.
Uitgebreide onderdelen ook van oudere Optimus branders kun je oa hier vinden. Maar voor zover ik weet kunnen zij hem ook niet leveren.

Betere kans heb je door te informeren bij Jongejans Trading de Nederlandse importeur of je nog aanspraak kan maken op enige vorm van garantie of coulance. Hij kan dat met Optimus afstemmen. Zo ja dan ruilen ze hem om voor nieuw model of geven korting op nieuwe via Optimus zelf. Ik ken Jongejans als zeer behulpzaam, maar eerlijk gezegd denk ik dat je wat laat bent. Voor 2009 ruilde Optimus ze nog om, maar dan alleen de brander en niet de pomp. Echter nu ook de pomp veranderd is en Optimus een andere eigenaar heeft weet ik het niet. Je kunt in ieder geval je geval voorleggen.

Zoals ik ook al in andere draadje gezegd heb, zijn de nieuwe branders m.i. de beste Nova's tot nu toe. Nog beter regelbaar, stiller en zuiniger. Dat weegt ruimschoots op tegen de twee extra O-ringen (1 van on/off kraan en 1 op slang kant van snelkoppeling).

MVG

Rolf
 
Laatst bewerkt:
OK bedankt. Ik probeer het eerst wel even via Jongejans Trading. Die zullen din ieder geval wel weten wat nog mogelijk is.

Betreffende de Pomp. Het leertje is niet het (grootste) probleem. Op de een of andere manier heeft de moer (bij het leertje) zich vastgevreten aan de pompstang. Hierdoor is het meeste schroefdraad er af. Ik ben er creeatief mee geweest, maar hij werkt gewoon niet zo goed en betrouwbaar.
 
Katadyn kan een nieuwe branderkop makkelijk vervangen in een oude branderhuis, ze boren het gaatje in de branderhuis voor de bout van de branderkop wat groter. :D
 
Moertje vast gevreten aan de stang en draad is weg. Verschillende opties: pomphuis ook maar erbij versturen naar katadyn na contact te hebben gehad over je probleem. Andere optie is nieuwe draad tappen voor kleiner moertje evt. met ring.
 
Hi Sander,

Katadyn kan een nieuwe branderkop makkelijk vervangen in een oude branderhuis, ze boren het gaatje in de branderhuis voor de bout van de branderkop wat groter. :D

Daarmee is probleem nog niet opgelost, bovendien is gat niet rond meer. Om afbreken van bouten als gevolg van rek en krimp door temperatuur wisselingen op te lossen is het design op 4 punten aangepast:

1. aanpassing burner met dikkere bouteind
2. dikkere moer van ander materiaal, met meer "rek",
3. ander vorm van moer zodat strak aandraaien niet meer zo makkelijk gaat.
4. nok in zijwand die voorkomt dat burner heen en weer draait in huis en daarmee de centrale moer lost, die dan weer door gebruiker te strak wordt aangedraait.


Bovendien is op dit moment de productie in Taiwan van burner volledig dedicated aan de nieuwe modellen van na 2009. Zowel de burners van 2004 - 2006 als die van 2006-2009 zijn, behalve van sloop, niet te krijgen. Om een burner van 2009 in een oud branderhuis te zetten, moeten ook de spindle assembly en pomp veranderd worden en brandstif filter verhuizen van burner naar pomp. Dat staat dus gelijk aan een nieuwe brander. Ik denk dus niet dat ze de oude op zullen kunnen lappen.

Ik heb in 2005 in Engeland, een geheel nieuwe brander gekregen, op kosten van Optiums, waarna de winkelier zei: "Ik geef je de pomp ook maar mee, want wat moet ik met alleen een pomp".

Ik ben wel benieuwd naar die van jouw en die van Dennis, ik vermoed dat die gemodificeerd zijn naar de standaard van na 2006 of anders heb je gewoon een nieuwe gekregen. Zou je moeten kunnen zien aan de nok in branderhuis. Die zit precies op de plek waar de spindel uit branderhuis steekt. Je kunt de burner nog maar een klein beetje heen en weer bewegen. Bij model 2004 zijn alle zijopeningen in branderhuis gelijk, bij model 2006 is er één zijopening met een nokje.

MVG

Rolf
 
Laatst bewerkt:

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi Rolf,

Als je met "spindel" de brandstoftoevoer bedoelt dan steekt deze bij mij door een kleiner gat in het branderhuis dan de overige gaten in het branderhuis. De speling is daardoor inderdaad beperkt tot een cm of zo.
Het branderhuis is overigens nog wel zilverkleurig, ik begrijp dat het tegenwoordig zwart is....

Groetzels,
Dennis
 
Nou, ik heb Jongejans Trading gemaild. Even afwachten of ze nog wat kunnen regelen.

Maar ik begrijp dat iedereen dus tevreden is met het huidige nieuwe model (anno 2012) en er geen problemen mee heeft?

Dan wordt het waarschijnlijk gewoon een nieuwe nova als ik een nieuwe moet kopen.
 
Hi Dennis,

De spindel (of spindle) is eigenlijk de lange pin in de brandstof toevoer waar je de vlam mee regelt. Het is een van de onderdelen van zeer hoge kwaliteit. Hij moet heel nauwkeruig passen met de vorm van de spindelkamer in het binnenste van de burner. Dus ja ik bedoel inderdaad dat stuk van de brandstof toevoer. Dat nokje zit er dus op bij jouw. In ieder geval heb je een na 2006 burner EN branderhuis gekregen. Er is zo geen methode om te zeggen of de rest van de brander oud of nieuw is. Dus of alle oude onderdelen overgezet zijn op nieuwe burner en branderhuis , of dat je gewoon en hele nieuwe brander hebt gekregen. Ik denk eigenlijk het laatste en dat de foute brander in z'n geheel naar Optimus is teruggestuurd.


MVG

Rolf

P.S.

vanaf eind 2008 zijn de branderhuizen zwart, vanaf model jaar 2009 staat daar ook een serienummer op. Voor die tijd zijn ze allemaal zilver.
 
Laatst bewerkt:
Ik had alles metaal kleurig en kreeg mijn oude branderhuis weer terug en er in was een branderkop gezet met zwarte spindelhuis. Slang is ook nog orgineel dus met de filter aan het spindlehuis. De draaiknop (die je dus kan inklappen op het spindlehuis) is ook nog orgineel. aan de brander knop zit een ronde moer met twee spleetjes. Ik heb 'm even los geschroefd om te kijken naar het vierkant verhaal. Onder de branderkop zit idd een aangegoten bout maar die is nu dikker. de voet van deze bout is dik rond en daarop zit nog een iets dunnere en veel plattere voetje maar aan een zijde is deze recht gemaakt om idd in een uitsparing van de branderhuis te kunnen vallen. Maar goed katadyn heeft dat niet gebruikt, gewoon gat in mijn branderhuis groter gemaakt en de bout tot de verdikking (dus niet met verdikking van de voet) erdoor gestoken. Dat rechte anti-draai stukje op de voet van de bout is overigens maar 1 a 2mm hoog. Dat is dus geen ramp. Of ze hebben nu de branderkop weer veranderd...
 
Hi Sander,

Ziet er naar uit dat ze bij jouw het zuinigst zijn geweest! Je hebt nog niets gezegd over het nokje in de zijuitsparing van branderhuis waar de brandstoftoevoer uitsteekt. Maar uit je verhaal maak ik op dat je de burner in het huis kunt draaien over de volle breedt van zo'n uitsparing en dat alle uitsparingen even groot zijn. In dat geval hebben ze inderdaad een nieuwe burner in een oud branderhuis gezet. Je blijft dan met het (kleine) probleempje zitten dat de centrale moer kan lossen door beweging van de burner. Het feit dat spindel etc hetzelfde eruit ziet wil niet zeggen dat het ook je eigen spindel is die hebt terug gekregen, maar dat lijkt wel waarschijnlijk. Vorm en montage van spindel is vanaf het begin tot 2009 hetzelfde gebleven: met een brede moer over uiteinde van brandstof toevoer. Pas met de komst van nieuwe model in 2009 is vorm van spindel, de montage daarvan en dus ook inwendige van burner gewijzigd. Hoewel bij NOVA + brandstof filter al naar de pomp was verplaatst hadden de laatste gewone NOVA's voor 2009 deze nog gewoon aan de burner kant. Voor zover ik weet zijn bij de kleurverandering naar groen de eerste zwarte burners verschenen, weliswaar in- en uitwendig nog hetzelfde, maar wel zwart afgewerkt. M.i. betekent dat je een van de laatste beschikbare burners hebt gekregen van de serie voor 2009. De burners na 2009 zij wezenlijk anders met geheel andere vorm van spindel en montage met een dunne M10 moer die op en niet over brandstoftoevoer zit.

Ik benieuwd wat meneer Avonturier nog voor elkaar krijgt. Ik zie namenlijk net dat Basecamp inmiddels de kale burner T82 model 2006-2008 weer in voorraad heeft (partnr 8402). Dat betekent dat met zijn brander dezelfde modificatie als die van Sander mogelijk is. Hij kost wel 45 pond overigens en dat is kaal, zonder andere gemonteerde onderdelen. De oorspronkelijk burner 8401 van 2004-2006 is nog steeds niet leverbaar.

MVG

Rolf
 
Ik denk dat je nu idd helemaal gelijk hebt. Over het spindle huis dat door de branderhuis steekt. Die zit netjes door het nokje van een van de drie grote gaten. er zit idd iets speling op ongeveer 2 a 3 mm naar links en rechts. De moer komt idd wel af en toe los (was ook bij mijn orgineel model). Maar makkelijk aan te draaien en zolang niets afbreekt ben ik zeer tevreden over de Nova. Ik had hiervoor een Explorer ook een fijn brandertje.
 
hi Sander,

als je de burner maar klein beetje heen en weer kan bewegen heb je m.i. toch ook een nieuw branderhuis gekregen, misschien ben je na al die tijd vergeten dat bij de oude brander de burner wel 4 of 5 cm heen en weer kon. Als je goed kijkt zul je zien dat niet alle drie de gaten aan de zijkant hetzelfde zijn, er is er één met een nokje halverwege die voorkomt dat de burner verder kan draaien. Dat was bij de originele 2004 branders niet het geval.

MVG

Rolf
 
Wel interessant dan. Nog een keer goed gekeken en nee hoor bij mijn brander huis zitten nog steeds dezelfde 3 identieke grote gaten met alle drie een nok waar het spindelhuis door past. Kan wel zijn dat het spindelhuis van de oudere branderkop wat hoger uitkwam zodat hij over dat nokje kon als hij wat los zat. En dat de nieuwe branderkop wat lager uitvalt zodat hij beter achter het nokje blijft zitten. Ik weet vrijwel zeker dat ik alleen een nieuwe branderkop heb gekregen. Leuk puzzeltje zo met al die versies.
 
Vraag 3
Als de nova echt niet meer zo betrouwbaar is: Wat is dan het beste alternatief wat het best met deze brandereigenschappen overeenkomt.

Een heel belangrijk punt is dus dat de vlam goed regelbaar is, aangezien ik echt eten wil bereiden en niet alleen van die kokend water opgiet maaltijden heb. Daarnaast betrouwbaar en stabiel. .
bedankt

Primus OmniFuel of OmniLite TI
 
Laatst bewerkt:

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Er is zo geen methode om te zeggen of de rest van de brander oud of nieuw is.

Ach, het belangrijkste is dattie het doet! Afgezien van dit ene probleempje met de bout istie werkelijk nog nooit kapot geweest en hij wordt toch best veel gebruikt met wisselende brandstoffen. Meestentijds wasbenzine, soms Coleman fuel (als ik geld over heb) en soms met loodvrije benzine. Een enkele keer diesel en petroleum geprobeerd; beide niet zo'n groot succes. Niettemin nog nooit verstopt geweest, geen problemen met de pomp gehad of wat dan ook... Dit in tegenstelling tot mijn Coleman Peak 1 die na 3-4 jaar kapot ging en toen in 5 jaar tijd 3 nieuwe generatoren, een branderkamer en een nieuwe kop kreeg en toen nog altijd oranje vlammen produceerde. Die staat dus nu eenzaam in een hoekje weg te kwijnen :)

Groetzels,
Dennis

(1x Optimus Nova 2004, 1x Coleman Peak 1 Unleaded 1995, 1x MSR Pocket Rocket en 3x Camping Gaz Bleuet 206)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Wim,

inderdaad de Primus Omnifuel en Omnilite TI zijn branders vergelijkbaar qua design, betrouwbaarheid en funkionaliteit met de Optimus Nova en Nova+. Op een rijtje gezet:

Omnifuel Omnilite TI Nova

Gewichten
brander 339 239 320
pomp 105 105 110
Totaal 444 344 430

Vlam aangepast aan warmtewisselaar nee ja ja

Vermogen (W) 3000 2600 2850
Verbruik (gr/min) 3,2 2,3 3,0

Gas ja ja nee
extra nippels nodig ja ja nee

nr kritische O-ringen 4 4 4
ingebouwde naald nee nee ja

adviesprijs in Euro 199,95 219,95 149,95

Alle drie prachtige indrukwekkende branders, waarbij ik de volgende kantekeningen wil plaatsen:
- het lage verbruik van de Omnilite TI wordt vooral bereikt door vermogen te knijpen, een verstandige gebruiker van Nova of Omnifuel kan soortgelijke verbruiks cijfershalen door temperen van de vlam zonder verlies van kooktijden. Met name door de vlam binnen de pan bodem te houden.
- Als je gas wilt kunnen gebruiken, blfijt de vraag of de Omnilite wel een goede keus is, er zijn zat gasbranders die 1/5 wegen en 1/5 kosten die r op een smalle vlam ook 3000 w uitgooien.
- alle drie gebruiken zelfde type burner en verbranding

Mijn 1e prijs voor "Lean mean design": NOVA+
Mijn 1e prijs voor "Backpacking usability"" NOVA
\Waarbij aangetekent dat verschillen met de nummers 2 en 3 in beide categorien klein zijn en vooral bepaald wordt door exorbitante prijzen van de runners-up en de vraag hoenuttig het is om gas en vloeibare brandstoffen met de zelfde brander te doen.

Maar ja het blijft mijn mening, en die kan zo maar veranderen

MVG

Rolf
 
Laatst bewerkt:
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan