Optimus Nova defect

Als fervent benzinebrandergebruiker hebben we in 2004 de Optimus Nova aangeschaft. Dit was de oude versie. Een zwak punt van deze oude versie is het afbreken van de bevestigingsbout, waardoor de branderkop losraakt van de poten. Dat gebeurde in 2011. Jammer, want brandtechnisch was deze brander top! Nadat we deze brander naar de importeur hebben gestuurd (en niet te herstellen), kregen we de 'aanbieding' op tegen inkoopsprijs een nieuwe te kopen (met felgroene brandstoftoevoerregelaar). Zo gezegd, zo gedaan.

We schatten in dat we de brander in totaal zo'n 10 weken hebben gebruikt. Tijdens de laatste vakantie op Ameland (april 2014) hield de brander er onverwacht mee op. Meermaals schoongemaakt zonder positief resultaat en uiteindelijk naar de importeur gestuurd. Deze bericht ons dat de oorzaak niet te vinden is en dus niet te herstellen. De importeur biedt ons (wederom) een nieuwe brander tegen inkoopsprijs aan.

Na het lezen van diverse reveiws (oa Hikingsite en Globetrotter) trekken we de conclusie dat de 'oude' generatie brander Optimus Nova prima was (afgezien van het afbreken van de bout), maar de nieuwe generatie Optimus Nova niet meer de kwaliteit levert die men mag verwachten.
Van ons hoeft deze benzinebrander Optimus Nova niet meer en gaan we op zoek naar een andere benzinebrander van een ander merk of type.

Welke brander bevelen jullie aan?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hadden jullie de nova of de nova+ ? De Nova+ heeft de regeling aan de brandstoffles zijde zitten. En de standaard nova versie is volgens mij niets aan veranderd.

Mijn advies zou zijn met dat ding naar de winkel te gaan waar je 'm hebt gekocht /geleverd hebt gekregen. En daar om herstel of vervanging eisen op grond van wetgeving (recht op deugdelijk product). Hij is naar mijn mening en gezien eerdere ervaring te snel stuk gegaan. Of hij moet aantoonbaar door jullie zelf gemold zijn door er bijvoorbeeld autobenzine in te doen... Brandstoffen met additieven erin voor automotive industrie zijn meestal niet zo goed voor de meeste branders. Meeste branders slikken het liefst zuivere brandstoffen.

https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/c...conformiteit/recht-op-een-deugdelijk-product/
 
Hmm dat is dus gewoon nog het standaard model met normale regeling. Zeer vreemd dat deze in zo'n korte tijd ermee stopt. Als importeur de leverancier/verkoper is van de defecte brander dan moet hij aan de wet voldoen.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Ik vind het ook een beetje een vreemd verhaal van de importeur. Ik heb ook indertijd de Optimus Nova gekocht (kan me niet meer herinneren wanneer precies, maar moet ook rond 2004 zijn geweest) en die ging in 2008 reeds kapot omdat inderdaad de bevestigingsbout van de branderkop was afgebroken. Ze hebben toen in de bestaande brander een nieuwe branderkop geplaatst tegen in totaal nul kosten. Ik snap dus niet waarom dat bij jou niet kon, aangezien het afbreken van de bout een bekende fabricagefout is.
Ik heb de Nova nu nog steeds en heeft sindsdien nooit meer reparatie nodig gehad.

Er zitten bijna geen onderdelen op de Nova, dus ik vraag me af wat er kapot aan kan gaan dat ze niet kunnen vinden. Als hij er mee op gehouden is neem ik aan dat dat betekent dat er geen brandstof meer uit komt. Dus wat kan het zijn: brandstofpomp of kraantje werkt niet meer of er zit ergens een verstopping in een leiding. Aangezien hij zo'n beetje helemaal uit elkaar kan moet het toch niet moeilijk zijn om één voor één de onderdelen te vervangen totdat hij het weer doet? Vind het een beetje een slap verhaal door te zeggen dat de oorzaak niet te vinden is, en hij daarom niet te herstellen is... Ik zou daar geen genoegen mee nemen...

Succes,
Dennis
 
En ach geen zin in moeilijk doen en toch een andere halen. dan wil ik wel gratis je kapotte nova komen ophalen:D
 
zonneroos, als je zegt wat het niet doet. Dan heb ik misschien nog suggesties.

Tot nu toe heb ik bijna alle branders kunnen fixen met wat o-ringen, leertjes vetten en schoonprikken.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan