Opvouwbaar zonnepaneel. Miskoop of aanrader?


Status
Niet open voor verdere reacties.
In april volgend jaar vertrek ik naar Nepal voor een (kampeer)trekking van 4 weken door Dolpo. Een van de problemen wordt om aan electriciteit voor de accu's van mijn camara te komen.

Ik kan natuurlijk gewoon accu's bijkopen. Bij (voor mij) normaal gebruik doe ik ongeveer 3 dagen met 1 accu. Ik zal er dus ongeveer 10 nodig hebben. Op dit moment heb ik er 4. Dus nog een behoorlijke investering!

Ik vroeg me af of het niet slimmer is zo'n opvouwbaar zonnepaneel te kopen die ik op mijn rugzak kan binden? Na wat surfen op het internet kwam ik bijvoorbeeld dit tegen:
http://store.sundancesolarcorp.com/brso6wafosop.html
Er zijn echter legio andere voorbeelden te vinden.

Heeft iemand ervaring met die dingen? Werkt het een beetje of heb je 1 week nodi om 1 batterij half vol te krijgen?

Joost
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Joost,


Beverzwerfsport heeft mooie flexibele zonnepanelen, niet goedkoop, maar je accu is wel in een paar uur vol. Zelf wil ik dit ooit ook aanschaffen, maar heb nu een kleine zelfbouwsel, die ook werkt.
Je kan ook kijken op Conrad.nl, daar hebben ze ook zonnepanelen.
Omdat je naar Nepal gaat hoef je je geen zorgen te maken over de zon. alleen het voltage en het amperage, en de grote van je zonnepaneel zal bepalen hoe snel je accu vol is.

Groetjes Fazernoot.
 
Afgelopen zomer had ik op Spitsbergen hetzelfde probleem. Daar heb ik uiteindelijk met een zonnepaneel m'n batterijen opgeladen. Werkte snel en prima, maar wij hadden dan ook een mega paneel, wat ook gebruikt werd om een ijskast op aan te sluiten...

Overigens, ik weet niet wat voor camera je hebt, maar die zonnepanelen zijn niet echt goedkoop. Je zou nog wel eens goedkoper kunnen uitkomen door gewoon extra batterijen te kopen, zo duur zijn die niet meer.
 
Hoi,

Zelf heb ik ooit eens een zonnepaneel gekocht bij Bever. Dit is mij toen niet bevallen. Het duurde verschrikkelijk lang om te vullen omdat het amperage (of was het nou voltage ... ?) heel lag was. En als je niet zo lang kan wachten zijn je batterijen zo weer leeg. Dus wat mij betreft een miskoop van rond de 80 euro :-(

Roel

P.S. Het kan zijn dat die dingen ondertussen verbeterd zijn want het is al weer een tijdje geleden.

=======================================
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Joost,

Bestaat er voor jouw camera een soort accu-adapter waar je gewone baterijen in kunt doen en dan de camera in?

Zou het mogelijk zijn om een oplader op basis van baterijen te fabriceren/kopen? Dus je accus opladen met gewone baterijen? Zou dat werken? Leveren gewone baterijen voldoende vermogen?

Lijkt me een vraagje voor JAO

Eins
 
Zelf geen ervaring met zonnepanelen maar ik ken wel de formules ivm wet van ohm , hoe vermogen berekend moet worden.
Ik zou nooit batterijen gebruiken om een accu op te laden. Dat geeft veel te veel rendementsverlies. Dan kan je beter de batterijen rechtstreeks aansluiten op het fototoestel.
Gaat het niet inwendig, dan via een (zelfbouw?) plug naar een set aan de buitenkant van het toestel;
Over het zonnepaneel:
Hoe hard moet de zon schijnen om 1000w/m2 te kunnen produceren (en dan nog moet het paneel ideaal gericht zijn op de zon.)?
Ze schrijven 4 tot 6 uur voor een AA accu. Ze vermelden er wel niet bij welk vermogen de accu kan leveren/opslaan die ze gebuikt hebben voor hun test.
Tegenwoordig zijn 2500/2700ma accus (nimh) gebruikelijk.
Mijn fototoestel heeft 4x 1.2 V (nimh) accus nodig.
Blijkbaar levert de zonnecel in ideale omstandigheden iets minder dan 500 ma. Laten we het houden op 400 ma. Theoretisch zou een (om niet te veel te moeten rekenen) 2400 ma 6 uur nodig hebben. Tel er echter maar gerust een 2 a 3 uur bij omdat het rendement van laden niet 100% is.
Kom ik uit op 9uur laden voor mijn cellen (en zoals gezegd 'volle bak zon' en altijd de zon in de rug-want daar hangen de cellen/en dan hebben we nog niet gesproken over de hellingshoek van de cel tov de zon).
Ik ben niet het meest zonnige type en zou dus durven zeggen (met de natte vinger):
Drie dagen laden voor 4x 2400 ma 1.2v cellen (weinig gevaar voor overladen bij die laadstromen denk ik)
Met je 4 accus en zonnepaneel zit je wel goed (als het weer meezit)

Ivo
 
ola,

Zoals Ivo al schrijft is het opladen van een accu via je batterijen niet de meest ideale. Nu was ik afgelopen zaterdag bij de Mediamarkt en zag daar een universele batterijen lader voor camera's. Je hebt dan in principe een bassisation waarbij e een adaper moet kopen voor het type accu dat je wil opladen. Kosten bin elkaar ongeveer €45,-.

Het voordeel van deze lader is dat je hem ook op 12V kan aansluiten, een spanning die doorgaans ook met zonnepanelen gehaald wordt. Helaas is het geen licht apparaat en kon ik niet zo snel lezen hoeveel stroom hij minimaal aangevoerd moet krijgen om te werken.

Ik heb zelf een Sunlinq opvouwbaar zonnepaneel en ben nu druk uit te zoeken wat de beperkingen (en meerwaarden) ervan zijn. Tot nu toe heb ik nog steeds fronsende wenkbrouwen. Het paneel is een 12W, welke volgens de fabrikant maximaal 0.8A bij 20°C zou moeten opleveren. De geleverde spanning is iets boven de 15V. Tot nu toe heb ik op een zonnige dag slechts 0.63A gemeten. Oorzaak kan zijn dat de zon niet meer zo hoog komt en de stralen dus een langere weg door de vervuilde atmosfeer moeten afleggen, of misschien kan het beestje niet meer leveren (zou niet kloppen, de specificaties geven +/- 15% op). Ik zit binnenkort op de Filipijnen en zal daar eens kijken wat hij levert:p .

Naast de hoeveelheid stroom die een zonnelpaneel levert zijn de specificaties van de daar aangekoppelde apparatuur ook van belang. Sommige batterij/accu laders vragen vrij veel voordat ze überhaupt iets gaan doen. Afgelopen zaterdag was de productie zo rond de 0.5A. Ik had mijn oplader van GP Powerbank eraan gekoppeld, maar die verdomde het om iets te doen. Navraag leverde op dat de lader ongeveer 0.65A moet zien om iets te doen. Bij een andere lader lukte het me om 1 batterij (2300mA) aan het laden te krijgen, een tweede batterij in de lader was teveel van het goede. Hoe lang het duurt om een batterij op te laden heb ik nog niet getest.

Ik hoop dat mijn verhaal wat duidelijk is. Als iemand andere ervaringen heeft of bruikbare tips, dan hoor ik het graag.

groet,
Richard
 
Hoi Joost,

Zelf gebruik ik af en toe de Mana Solar Claw (http://www.hiking-site.nl/indekijker_clearbluehawaiimanasolarclaw.php), maar loop daarbij vaak tegen het punt dat Ivo ook al noemt: je moet dan nagenoeg continu met de zon in de rug lopen om optimaal rendement uit het ding te kunnen halen.

Zelf vind ik het toch idealer om op de wildkampeerplek te gebruiken, omdat je dan wel continu op de zon kunt richten. Maar tijdens het wandelen zelf is het nog steeds niet super optimaal, enkel een beetje hulpmiddel voor mij.

Raymond
 
Richard,
het werkt niet zo goed om een GP powerbank oid aan te sluiten op een zonnepaneel vermits er intern toch heel wat elektronica in zit die een constante spanning vragen.
Sluit jouw zonnecel rechtstreeks aan op de accus (bv 4 cellen van 1.2V in serie geplaatst-> accu houders zijn wel te vinden in de elektronica branche) die je wil laden.
Nu weet ik te weinig over zonnecellen en vraag me af of je accus kunnen ontladen via de zonnecel als er onvoldoende licht is?->maw als de spanning over de zonnecel lager zou zijn als de spanning over de te laden accu (dacht van wel).
In dat geval zou ik een diode plaatsen in de leiding zodat de stroom maar in een richting gaat lopen nl richting accu.
Ik zou het in ieder geval doen.Een 1n007 diode kan al een stroom aan van 1 A en zo'n dingetje kost niets.
Afhankelijk van de grootte van de zonnecel lijkt het toch goed om eens een stroommeting te doen maar ik zou niet bevreesd zijn dat je je accus zult 'overladen'. Snelladers pompen soms veel hogere stromen door de accus (in een beperkte tijd natuurlijk)->vandaar dat de zonnecel in 'ademnood' komt als een powerbank wordt aangesloten)
Je moet je niet teveel zorgen maken over de spanningen die vermeld staan bij het zonnepaneel in vergelijking met de spanning over de accu. Het vermogen wat hij kan leveren is het belangrijkste criterium.
Ivo
 
Ivo,

Bedankt voor de info. Ik wilde in eerste instantie voor een 'normale' lader gaan omdat je dan in de bewoonde wereld ook uit de voeten kan zonder je zonnepaneel over het balkon te moeten hangen. Ik zal eens op zoek gaan naar zo'n accuhouder, dat kan wel eens de oplossing worden.


Het paneel dat ik heb heeft overigens een diode om het leegtrekken van de batterijen te voorkomen.


groet,
Richard
 
Cobus,

Inderdaad een leuk alternatief, maar dat zou betekenen dat je continu loopt te zwengelen. Een batterij is immmers niet binnen enkele minuten opnieuw opgeladen. Toch?

Raymond
 
Ha Raymond,

Dat zou kunnen, zoveel verstand heb ik er namelijk niet van. Maar ik zag in dit topic mensen die veel meer kaas hebben gegeten van elektriciteit. Dus ben benieuwd hoe lang je moet draaien om bijvoorbeeld 3 AA batterijen op te laden... Het product is bedoeld voor het opladen van een gsm accu, dus ik zou denken dat gewone batterijen ook haalbaar moet zijn.

Groet Cobus
 
Mmm, ik denk dat dit dingen vooral bedoeld zijn om bij te vullen in plaats van volledig op te laden. Onder het mom van: x minuten draaien is x minuten bellen/muziek luisteren. Dat lijkt me in zo'n geval nog wel ok, maar om elke keer als je een paar foto's wilt maken eerst te moeten zwengelen... :)

Overigens gaan de redeneringen van Ivo en consorten mij ook volledig boven de pet. Heb nooit echt goed op gelet bij natuurkunde merk ik wel ;)

Raymond
 
Tussen de bedrijven door zo'n zwengelaar aan de meter gehouden
Hij geeft onbelast een spanning af van 5.10 V
Met een stroommeter over de uitgang geeft hij max 300 a 400 mA af maar dan moet je daar flink aan zwengelen.
Hoogstens bedoeld voor een GSM even wat extra te geven.
Louter bij wijze van een gedachtenexperiment zou je hem kunnen gebruiken om 4 AA batterijen op te laden.
Niet in serie zetten want dat gaat niet. Daarvoor zitten ze (deze toch) tekort bij de max. spanning van de zwengelaar.
Parallel zetten gaat ook maar dan moet je in serie met iedere cel een kleine diode plaatsen alvorens de andere uitersten terug met elkaar te verbinden omdat anders door kleine verschillen in spanning tussen de verschillende cellen onvoorspelbare laad/ontlaadstromen lopen tussen de verschillende cellen.
Met de 400 mA van hierboven zou er dus theoretisch door iedere cel 100 mA lopen. Als je dan weet dat er AA's zijn van 2700mA -> moet je bij een lege cel al 27 uur zwengelen (en dan is hij nog niet helemaal vol omdat het rendement nooit 100% is.

Ivo
 
Cobus,
kleine aanvulling op mijn eerste cijfers omdat je bij parallel schakelen mogelijk niet het volle vermogen van de generator benut
vermogen= spanning x stroom

Zoals gedacht lukte het mij niet om 4 cellen in serie op te laden
3 nimh cellen van 1.2V in serie gezet en beginnen te zwengelen. Hij gaf bij benadering 200mA laadstroom.
Dus zo'n zwengel geeft op dat moment 3.6V x 0.2A = 0.72 W af
Wat dat betreft ben je nu klaar op de helft van de tijd.
Omdat drie cellen niet gebruikelijk zijn bij bv fototoestellen bekeken wat de laadstroom bij twee cellen in serie is:
ik kwam uit op een laadstroom van 300mA doorheen de twee cellen.
Mocht je toch 4 cellen tegelijk willen bijvullen dan zou het wel eens iets 'voordeliger' kunnen zijn om 2 series van twee parallel te plaatsen (met nu twee diodes).
Misschien moeten de mannen van radical design er maar eens over nadenken om hun Wheelie wandelkar te voorzien van een naaf dynamo.
Met een beetje zon lijkt het echter dat de zonnecel het pleit gaan winnen.

Ivo
 
Ivo,

Bedankt voor je experiment, zat me al een tijdje hetzelfde af te vragen. Dus toch voorlopig maar extra accu's meesjouwen, want van goed weer wil ik niet afhankelijk zijn, en dat lijkt voorlopig nog wel een voorwaarde voor de redelijk lichte zonnepaneeltjes.

gr. Joop
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan