Oriëntatielopen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey Henk,

Is inderdaad wel leuk om te doen. Ik heb het zelf 2 keer gedaan, één keer in het bos en één keer in de stad. Beide keren overigens wel op standje relax, want hardlopend een kaart lezen vond ik niks :)

Raymond
 
Beide Veluwe Thru Hikes zijn gelopen op deze manier, alleen begin, eind en doorsteek punten liggen vast en tijdens de tocht werd genavigeerd mbv kaart en kompas.

GPS ging wel mee maar alleen als backup...

Natuurlijk doet dan maar 1 iemand de navigatie, dus zo'n orientatie tocht zou per 2 moeten ofzo om iedereen aan het navigeren te krijgen anders sjokt de rest er maar wat achteraan.
 
Hai,

Ik heb er zelfs een boek van/over...

Voor de liefhebber:
"Orientatie, essentiele informatie over uitrusting en technieken"
Door Ian Bratt, ISBN 90 5920 128 0

Binnen Defensie is het zelfs een erkende sport met (internationale) kampioenschappen.
Ik ben er zelf nooit aan toe gekomen maar leuk lijkt het mij zeker!

Groet,
Duncan.
 
>Iemand ervaring mee? Het lijkt me leuk aan zoiets mee te doen,
>maar dan met gewoon wandelen, dus geen tijdselement. Vooral om
>je kaartleestechniek te verbeteren.
>
>Zou het wat zijn hier een hike te organiseren waarbij het
>orienteren centraal staat?

Ik heb wel eens een adventure race gedaan waarbij orientatie een vast onderdeel is. Een AR is alleen uitgebreid met meerdere vormen van zelfaangedreven verplaatsing (kano/kayak, skate, mountainbike), maar wel altijd met een aantal coordinaten die middels kaart en kompas gevonden moeten worden.

Is best leuk om te doen. Alleen is Nederland er niet heel geschikt voor omdat we ons in NL eigenlijk alleen over paden mogen verplaatsen en daarbuiten vaak niet.

Ik ken in NL slechts twee gebieden waar een orientatie loop echt leuk zou zijn: Schiermonikoog en de Loonse en Drunense duinen omdat je in beide gebieden vrij mag rondlopen. Misschien zijn er meer van dat soort gebieden alleen ken ik ze niet.

Eins
 
Hier in Noorwegen is het een populaire sport. Aan de ene kant als echte sport met hardlopen en op tijd gebaseerd, en aan de andere kant als "tur", dus voor de wandelaars zonder tijdsaspect.
Wat het voor hun makkelijk maakt, is dat ze super gedetailleerde kaarten gebruiken, bijv. 1:5.000. Daarop staan zelf de grote rotsblokken aangegeven. Dit is heel wat anders dat wat wij normaal op een 1:50.000 of 1:25.000 kaart zien.
Ik denk dat het inderdaad wel grappig zou zijn om te doen, alleen orienteren en hardlopen tegelijk dan kan ik ook niet. Veel te veel kans om te struikelen.
Er bestaat trouwens ook ski-orienteren, op langlaufski's.

Linda
 
Zeker de Drunese Duinen hebben hiervoor genoeg mogelijkheden heb zelf ook voldoende kaartmateriaal hiervoor als je het nodig hebt stuur ik wel het een en ander door.

Lijkt me erg leuk om wat mee te doen. Ik help er graag bij om het te organiseren.

cheers

Stepnan
 
Ik ben ook wel geinteresseerd om hier eens iets meer mee te doen. Wil het graag gebruiken tijdens de jongerenvakanties die ik begeleid maar merk dat ik zelf te weinig weet. Mocht er iets georganiseerd worden en ik kan dan ga ik mee!

Groetjes, Jolanda
 
De Finnen die het allereerste WK Adventure Racing in Zwitserland wonnen (team Nokia, was dat niet rond 2002 of 2004?), wonnen dankzij hun goede navigatie. Deze kwaliteiten zouden zij geoefend hebben bij de vele oriëntatielopen in hun omgeving. Hierdoor konden zij zelfs in volledig dichte begroeiing feilloos de coördinaten vinden zonder GPS.

Lijkt me lachen om zoiets te doen. Maar dan wel met zo'n kek Silva-kompasje.
http://www.compasspoint-online.co.uk/acatalog/silva6jetSPECTRAsm.jpg
 
Mooi dat er interesse voor is. Ik zou dan denken aan een wandelvariant in groepjes van (bijvoorbeeld) twee personen, die zelf hun weg moeten vinden. Ook is het misschien een leuk idee als er genoeg mensen mee gaan, in twee groepen te werken, waarbij de helft voor de andere helft een tocht uitzet. Kan op 1 dag, maar twee dagen is leuker.

In Nederland komen er steeds meer gebieden waar je je niet persé aan de paden hoeft te houden, en dus mag struinen, maar helaas zijn dat vaak kleine, omheinde gebieden. Orientatielopen wordt overigens leuker als je ook een hoogteaspect hebt, dus bv. in de ardennen.

Stephan, ik maak graag gebruik van je aanbod mee te helpen, en Duncan, misschien kan ik dat boek van je lenen?

grtz
Henk
 
Henk,

Okay om 't even te bevestigen dat ik meehelp, lijkt me erg leuk over het orientatielopen wat meer te leren.

Om te reageren wat je hierboven hebt gezet lijken me dit idd de meest logische alternatieven. Het lijkt me idd wel het meest leuk in 'n gebied met hoogteverschillen. Dan spreekt 2 dagen me meer aan door de wat langere reistijd naar wss de ardennen dan.

cheers,
Stephan
 
Mooi. Stephan, we hebben later nog wel contact hierover om het conkreter te maken...

grtz
Henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan