Outdoormaaltijden DIY - Zakjes?

Een hele goedemiddag allemaal! Ik ben een nieuw lid, dus ik zal mij eerst even netjes voorstellen:

Mijn naam is Sifra Koops, 35 lentes jong en enorme fan van hiken. Inmiddels hiken wij met lichtgewicht materiaal en maak ik onze maaltijden zelf.
Wij hiken het hele jaar door samen met onze twee beagles!

Mijn vraag aan jullie is of er ervaringen zijn met het verpakken van zelfgedroogde maaltijden?
Tot nu toe heb ik ze verpakt in vacuümzakken. Hier kan je gewoon kokend water bij gieten. Om het eten warm te houden heb ik uit een voorruitscherm (zo eentje die je in de winter op de autoruiten kan plaatsen) een soort tasje gemaakt waar dit zakje in geplaatst kan worden.
Wat ik echter merk is dat ik het lastig vind dat er geen drukstrip op het zakje zit, iets wat ik altijd super handig vind aan de outdoormaaltijden die je in de winkel koopt. Daarbij worden deze zakjes wat slap, wat lastig is met eten.

Weet iemand een goed alternatief? Wellicht zo'n zelfde soort systeem als waar de kant en klare outdoormaaltijden in zitten? Zijn deze ergens te krijgen?
Ik wil graag iets wat ik met mijn sealapparaat kan sealen, zodat het langer te bewaren is.

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sifra, welkom op de Hiking-Site!

Ik maak weliswaar nooit zelf eten, maar volgens mij is het DIY-aspect niet essentieel in je vraag.

Mijn gevriesdrooge maaltijden doe ik op lange tochten in een klein (HEMA-) diepvrieszakje, dat ik dichtknoop. Voor het opgieten van heet water en het laten staan gebruik ik een ziplockzakje met bodem. Zie foto.
De ziplock gebruik ik de hele tocht of langer. De diepvrieszakjes zijn na het oppeuzelen van de maaltijd een klein propje.

Helaas is dit geen oplossing voor lange houdbaarheid (sealen etc.), maar daar hebben andere HS-ers weer verstand van.

Marla

20140702_042855.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor je antwoord Marla! Ik had inderdaad de zakjes van de hema gezien. Helaas voor mij geen optie i.v.m. de houdbaarheid tijdens een langere tocht. Deze zijn wel super handig om de dagrantsoenen in de vervoeren

Wat bedoel je precies met je eerste opmerking over het DIY-aspect?
 
Ik vind zelf vier weken best een lange tocht, maar alles is relatief natuurlijk. Succes met je zoektocht!

Wat ik bedoelde met DIY is dat ik zelf geen eten maak.

Marla
 
Overigens heeft @babelfish op dit forum heel veel gedeeld over de maaltijden die hij droogt. Waarschijnlijk terug te vinden via de zoekfunctie. Misschien staat daar ook iets bij over de verpakking.

Marla
 
Ik zou een zakje gevriesdroogd eten kopen, dat opeten en daarna het zakje bewaren. Dan op trektocht elke avond jouw gedroogde voeding vanuit je gesealde zakjes in het adventure food zakje doen, kokend water erbij en dichtstrippen. Na het eten het zakje uitspoelen en de volgende avond weer gebruiken.
Ik deed het zo met zelf samengestelde couscous maaltijden en die adventure food zakjes gaan heel lang mee.
 
Ik vind zelf vier weken best een lange tocht, maar alles is relatief natuurlijk. Succes met je zoektocht!

Wat ik bedoelde met DIY is dat ik zelf geen eten maak.

Marla
Ik zie dat ik een foutje heb gemaakt in mijn zin. Wat ik bedoel is dat het niet handig is voor de voorbereiding voor een lange tocht (ik maak de maaltijden al ver van tevoren). Vier weken is een behoorlijke tocht!
 
Ik zou een zakje gevriesdroogd eten kopen, dat opeten en daarna het zakje bewaren. Dan op trektocht elke avond jouw gedroogde voeding vanuit je gesealde zakjes in het adventure food zakje doen, kokend water erbij en dichtstrippen. Na het eten het zakje uitspoelen en de volgende avond weer gebruiken.
Ik deed het zo met zelf samengestelde couscous maaltijden en die adventure food zakjes gaan heel lang mee.
Wat een goed idee zeg! Had ik nog helemaal niet aan gedacht :)
 
Je zou ook wat stazakjes kunnen kopen..... er zijn zat leveranciers van die dingen (PouchDirect, DeMoZa, Cartaluce om er maar eens een paar te noemen waar wij goede ervaringen mee hebben) en over het algemeen zijn ze hersluitbaar. Kosten afhankelijk van hoeveel je er besteld en hoe groot ze moeten zijn tussen de 40 cent en 1 euro per zakje...

Groetzels,
Dennis
 
De zakjes van de merken maaltijden kan je alleen zelf vacuum trekken als je een apparaat hebt waar heel het zakje in gaat (vacuumkamer). De meeste diy'ers (ik ook) hebben er eentje waar je alleen de rand in het apparaat stopt. Dan kan je alleen zakjes gebruiken met ribbels aan de binnenkant waardoor lucht kan ontsnappen.

Er zijn (stevige) ziplocks te koop met bodem die je zelf kan sealen. De seal strip je er onderweg vanaf en dan kan je de zip nog gebruiken. Ik gebruik ze voor m'n ontbijtjes (LamiZip transparant 400ml). Die kan je dus niet vacuum trekken.

De zelfgedroogde avondmaaltijden doe ik in een pan. Ik heb de ervaring dat alleen kokend water erbij niet voldoende is, het moet even doorkoken. Hoe krijg jij dat wel voor elkaar?

Heb jij ook last dat veel eten scherp wordt bij het drogen waardoor het door de vacuumzak heen prikt?
 
Je zou ook wat stazakjes kunnen kopen..... er zijn zat leveranciers van die dingen (PouchDirect, DeMoZa, Cartaluce om er maar eens een paar te noemen waar wij goede ervaringen mee hebben) en over het algemeen zijn ze hersluitbaar. Kosten afhankelijk van hoeveel je er besteld en hoe groot ze moeten zijn tussen de 40 cent en 1 euro per zakje...

Groetzels,
Dennis
Ik had inderdaad al op internet gezocht, maar nog niet echt iets goeds kunnen vinden.... Met welke van deze zakjes heb jij zelf ervaring? Ik zag bij Pouchdirect dat het water niet heter mag zijn dan 80 graden. Bij de andere twee kan ik dat niet vinden, weet jij dat misschien?
 
De zakjes van de merken maaltijden kan je alleen zelf vacuum trekken als je een apparaat hebt waar heel het zakje in gaat (vacuumkamer). De meeste diy'ers (ik ook) hebben er eentje waar je alleen de rand in het apparaat stopt. Dan kan je alleen zakjes gebruiken met ribbels aan de binnenkant waardoor lucht kan ontsnappen.

Er zijn (stevige) ziplocks te koop met bodem die je zelf kan sealen. De seal strip je er onderweg vanaf en dan kan je de zip nog gebruiken. Ik gebruik ze voor m'n ontbijtjes (LamiZip transparant 400ml). Die kan je dus niet vacuum trekken.

De zelfgedroogde avondmaaltijden doe ik in een pan. Ik heb de ervaring dat alleen kokend water erbij niet voldoende is, het moet even doorkoken. Hoe krijg jij dat wel voor elkaar?

Heb jij ook last dat veel eten scherp wordt bij het drogen waardoor het door de vacuumzak heen prikt?
Dat klopt inderdaad! Ik hoef ze ook niet perse vacuüm te trekken, zolang ze maar geseald zijn (alleen drukstrip komt toch nog zuurstof bij) Ervaring is dat er sneller gaatjes komen in de zakjes als je ze wel vacuüm trekt, vandaar dat ik wel vacuüm zakken gebruik, maar ze alleen seal. Dus ja, ik heb daar ook zeker last van!
Bovendien is het soms juist makkelijker in je tas je stoppen als je het nog wat kan vormen.

Ik ga eens kijken naar die ziplockzakjes, thanks!

Mijn ervaring is dat kokend water erbij voor ons goed werkt. Het isolerende zakje eromheen zorgt ervoor dat het water goed warm blijft. Wel moet het eten echt 20 min. staan, anders heeft het niet genoeg water opgenomen. Wellicht dat dit het verschil maakt?
 
Ik had inderdaad al op internet gezocht, maar nog niet echt iets goeds kunnen vinden.... Met welke van deze zakjes heb jij zelf ervaring? Ik zag bij Pouchdirect dat het water niet heter mag zijn dan 80 graden. Bij de andere twee kan ik dat niet vinden, weet jij dat misschien?
Ik heb met al die zakjes ervaring.....alleen niet jouw ervaring 😉. Ik ben koffiebrander en gebruik ze dus om koffie in te verpakken...

Maar 80 graden lijkt me zat...of moet outdoor voedsel kokend water hebben?
Anders even een berichtje sturen, pouchdirect is behoorlijk vlot met reageren, cartaluce overigens ook (ook al ziet hun website er werkelijk niet uit).

Groetjes,
Dennis
 
Wat ook nog een overweging is om uit te zoeken is wat voor soort plastic het is als je er kokend water ingooit. Vaak zitten er weekmakers in en dat is niet echt gezond.. Ik geloof dat diepvrieszakjes daarom wel geschikt zijn, en gewone ziplockzakken niet. En die zakken van outdoormaaltijden natuurlijk
 
Wat ook nog een overweging is om uit te zoeken is wat voor soort plastic het is als je er kokend water ingooit. Vaak zitten er weekmakers in en dat is niet echt gezond.. Ik geloof dat diepvrieszakjes daarom wel geschikt zijn, en gewone ziplockzakken niet. En die zakken van outdoormaaltijden natuurlijk
Als het ziplockzakjes specifiek voor voeding zijn, gaat het vaak om polyehtyleen, weekmakervrij.
Is het niet gewoon handiger (sorry UL'ers) om zo'n S2S vouwbaar siliconenbakje mee te nemen?
 
Ik heb met al die zakjes ervaring.....alleen niet jouw ervaring 😉. Ik ben koffiebrander en gebruik ze dus om koffie in te verpakken...

Maar 80 graden lijkt me zat...of moet outdoor voedsel kokend water hebben?
Anders even een berichtje sturen, pouchdirect is behoorlijk vlot met reageren, cartaluce overigens ook (ook al ziet hun website er werkelijk niet uit).

Groetjes,
Dennis
Bij een gedroogde maaltijd moet inderdaad kokend water, dit is anders bij een gevriesdroogde maaltijd. Helaas zijn die zakjes dus geen optie. Maar wellicht is het toch mogelijk met wat heter water, ik zal ze eens een mailtje sturen!
 
Als het ziplockzakjes specifiek voor voeding zijn, gaat het vaak om polyehtyleen, weekmakervrij.
Is het niet gewoon handiger (sorry UL'ers) om zo'n S2S vouwbaar siliconenbakje mee te nemen?
Heb ik ook naar gekeken, is inderdaad wat zwaar ;) Ik heb nog geen bakje gevonden met een deksel, jij wel? Het eten moet namelijk wel warm blijven om zo goed het water op te kunnen nemen (en ook gewoon omdat warm eten lekkerder is)

En @Lein, ik wil zeker geen weekmakers, dus dit dubbelcheck ik! Goed dat jij hier ook op let!!
 
Van siliconen zijn er ook een soort ziplocks met bodem (met losse zip). Misschien isoleert dit ook al waardoor de losse hoes niet nodig is.
Klopt, van stasherbag o.a. Die staat zeker op mijn lijstje om eens uit te proberen, is een mooie optie!
Hij isoleert niet genoeg, dus het isolerende zakje is wel nodig, maar weegt nauwelijks iets, dus dat is geen probleem.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heb ik ook naar gekeken, is inderdaad wat zwaar ;) Ik heb nog geen bakje gevonden met een deksel, jij wel? Het eten moet namelijk wel warm blijven om zo goed het water op te kunnen nemen (en ook gewoon omdat warm eten lekkerder is)

En @Lein, ik wil zeker geen weekmakers, dus dit dubbelcheck ik! Goed dat jij hier ook op let!!
Nou lach maar, er zijn UL'ers die per twee tandenborstelhaartjes 1tje afknippen ;)
Deksel nee, ik eet gewoon braaf uit het gekochte zakje en het zakje houd ik warm door hem in mijn slaapzak te zetten. Ik eet pas warm namelijk als ik op kampeerplek aangekomen ben.
Tot die tijd: zelfgemaakte flapjacks!!!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan