(Over) Ambitieus van west naar oost door de Pyreneen - Wie heeft zoiets al eens gedaan

  • Onderwerp starter Peter Broshuis
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Peter Broshuis

Guest
Lezers,

Na vele jaren (wandel)ervaring in de pyreneen en veel marathons wordt het tijd voor een extra dimensie. Daarom ga ik met een vriend van mij de pyreneen van west naar oost lopen binnen 4 weken. We zoeken het daarbij niet in de laag gelegen delen, maar een combinatie van GR10, GR11, HRP en eigen routes.

Dit alles leidt wel tot een vreselijk ambitieus schema van ongeveer 40Km per dag. Waar wij nu naar zoeken zijn mensen die een vergelijkbare trip hebben gemaakt. Ikzelf heb ook ervaring, maar meer kennis is altijd welkom.

Peter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: (Over) Ambitieus van west naar oost door de Pyrenee...

Hoi Peter,

Da's inderdaad ambitieus, maar 't is eerder gedaan. Kijk maar op http://www.randonner.leger.free.fr/recits/traversee.htm. Deze jongens hebben er ook vier weken over gedaan en zich daarbij bepaald niet beperkt tot de makkelijkste en kortste trajecten.

Een dergelijke zware trip heb ik zelf nooit gemaakt. Wel in de afgelopen twintig jaar heel veel gelopen in de Pyreneeen waaronder grote delen van HRP, GR10 en GR11. Dus als je specifieke vragen hebt over een bepaald gebied dan weet ik misschien antwoord. Ik zou zeggen, gooi maar op het prikbord. Verder heb ik hier thuis nog liggen het HRP boek van Georges Veron; een franstalige versie uit 1991 en een engelse vertaling uit 1981. Wel gedateerd, maar er staan leuke varianten in die in latere edities, en bij Ton Joosten, niet terug te vinden zijn.

groet,

Fred
 
RE: (Over) Ambitieus van west naar oost door de Pyrenee...

Fred,

Twee jaar geldeden heb ik de route al eens gelopen. Ik denk dat dat ook precies de reden is waarom ik het nu op deze manier doe. Het is goed en leuk om te zien dat er ook andere gezonde gekken bestaan die dit doen.

Aanstaande zondag loop ik de Rotterdam marathon. Dit wordte een eerste echte test. Doel is om het in bijna 5 uur te doen. (meer dan 1,5 uur langzamer dan mijn "normale" tijd.) Als de test slaagt, gaan we aan sponsoring werken. Niet voor onszelf, maar voor goede doelen.

Bedankt voor je reactie, ik kom zeker nog eens terug bij je.

Groet Peter
 
RE: (Over) Ambitieus van west naar oost door de Pyrenee...

Peter,

bijzonder interessant plan heb je. Klinkt als een soort adventure race, maar dan erg lang. Hoe gaat zoiets; is het nog wandelen, of ben je aan het hardlopen? Wat voor type schoeisel gebruik je? Wat neem je verder allemaal mee?

Joeri
 
RE: (Over) Ambitieus van west naar oost door de Pyrenee...

Fred gaf in zijn mail al een link aan waarop je een deel van de antwoorden leest. Voor adventure racing (lijkt het op) zijn aparte trail running shoes beschikbaar. Deze vertonen een erg grote gelijkenins met hardloopschoenen. Alleen zijn ze veel stabieler en hebben een grover profiel.

Bergop is het over het algemeen wandelen. Daar gaat veelal sneller dan hardlopen en kost minder energie. Om een zweefmoment te bereiken bergop bij hardlopen moet je omhoog gaan. Echter, het pad loopt ook omhoog dus moet je meer energie erin steken...

Wij bevoorraden ons via de Poste Restante truuk. Om de 4 tot 6 dagen komen we in een dorpje en we sturen de benodigde spullen daarheer. Een boekje, schone kleren etc en basis mondvoorraad. We slapen in principe in hutten, echter voor nood hebben we een erg klein en licht tentje. (zie de site die fred al noemde)

De grootste denkfout die mensen maken als ze ons plan horen, is dat we alles hardlopen. Dat doen we dus niet. Het is welliswaar 40KM, maar we hebben daar 10 tot 12 uur per dag voor (inclusief pauze). Bergop is het dan meestal snelwandelen, bergaf gaat het rennend. Daar zit onze grootste winst, Wellicht heb je het al eens gedaan, maar de kick is enorm.

Dit idee is overigens begonnen toen we de Monte Perdido beklomen. Bergop liepen we met de snellere klimmers/wandelaars mee. Bergaf hebben we van twee fransen een intro bergaf rennen gekregen We waren zo ongeloofelijk snel beneden... Echt een geweldige ervaring...

Bedankt voor je interesse. Meer weten, vraag gerust...
 
Ambitieus van west naar oost door de Pyreneen - Wie he...

Tja,

lijkt me heel leuk. Van west naar oost staat ook nog op mijn lijstje, alleen.... niet in 4 weken.
Ik wens je veel plezier enne.... VERGEET NIET OM JE HEEN TE KIJKEN

Nico ;)
 
Wanneer ga je dat doen ?

Of ben je al terug ?

In ieder geval een fantastisch plan !
Na 3 dagen geraak je in een roes waar je een maand of 3 voor nodig hebt om van te herstellen. Zorg maar dat je dat zwart gat niet tegenkomt. Ik wil niets anders meer dan trekken en 'cruisen'.
HET belangrijkste : je vriend ! Zie dat het ne goeie is !
Ik ben de mijne kwijt geraakt na 2 dagen cruisen. Hij zag het duidelijk anders... al hadden we er zoveel bij pot en pint over gefilosofeerd. Zeer vreemd.

Ik wens je veel succes !
Lieven
 
RE: Wanneer ga je dat doen ?

Lieven, en anderen die keken en reageerden op dit item,

Ruud Moes en ik zijn net terug. We hebben de route in 24 dagen afgelegd, ongeveer 750 werkelijk afgelegde kilometers. Gemiddeld per dag 31 km. Mbv de GPS weten we dat we een gemiddelde snelheid van 6,3 km per uur haalden (werkelijke snelheid, stijgen en dalen bij elkaar. Onze gemiddelde daalsnelheid lag rond de 25 meter per minuut, met een maximum van 42 meter per minuut. Absoluut stijgrecord was ongeveer 900 meter in 1 uur.

Volgens de log van de hoogtemeter hebben we ongeveer 44 km gestegen en gedaald,een gemiddelde van ruim 1800 per dag.

Het klopt inderdaad dat je na 3 dagen in een ritme en roes komt. We hebben bewust "slechts" drie dagen niet gelopen. Eerdere ervaringen met dit soort expedities laten zien dat meer dan 24 uur rust leidt tot verstijven etc.

Overigens hebben wij nauwelijks gelopen met de "traditionele" bergschoenen. Die zijn gewoonweg te zwaar en vermoeien de voeten en benen meer, dan ze bescherming en steun bieden. "Trailrunning" schoenen doen het beter, echter daar hebben we wel twee paar van nodig gehad...

Later zal ik wat meer vertellen en de macho feiten weglaten.

Wat ik nog wel even kwijt wil is dat voor dit soort ondernemingen het zwakste punt de voeten zijn. Die zijn nu echt "op". Geen vetkussentjes meer en bijna geen plek voor nieuwe blaren.....

ot later
 
Ivo,

Bedankt voor deze tip. Wij hebben uitgebreid contact gehad met de persoon achter de GPS waypoints. Hij heeft alles perferct voor elkaar en we hebben zijn data zeker gebruikt.
 
RE: Ambitieus van west naar oost door de Pyreneen - Wie he...

Nico,

Gelukkig heb ik al vele jaren door de Pyreneen gelopen en wist ik hoe mooi het is daar. Dit keer heb ik niet om mij heen kunnen kijken.....
 
RE: Wanneer ga je dat doen ?

Peter,

Ik denk dat er zeker mensen geïnteresseerd zijn in je verhaal op de site. Wellicht leuk om er een schrijfblok-verhaal van te maken?

Groet,

Raymond
- 900 meter in 1 uur?? Da's best zweten :)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan