Overhandschoenen


Na die natte kou van vorige week ben ik eens begonnen aan overhandschoenen. Ik had nog een stukje stof over van een ski-broeken project.

Eerst een patroon ontwikkelen, en testen in een versie van papier. Daarbij scheelt het veel dat handschoenen relatief klein zijn.Heel leuk om te zien dat het dan 3D wordt, en wat puzzelen om het in de goede vorm te krijgen.

20221211_120425.jpg


20221211_122737.jpg
20221211_122740.jpg
Dat lapje voor de duim heeft echt een rare vorm.

Alles overtekenen (opletten, wat is binnen en buiten, wat is de rekrichting!)
20221211_160047.jpg

De duim naaien is wat gepiel, hij wil meteen 3D worden, en dat past niet onder de naaimachine. Dan de rest van de handschoen vastnasien. Bij de duim lijkt wat raars te zitten, maar met een klein stukje lostornen ziet het er beter uit.

Dan weer een stuk lostornen om het bandje van een oude rugzak erin te zetten (na poging 4 was dat gelukt) en een elastiek aan de bovenkant.

Foto volgt

Vandaag was mijn linker hand heerlijk warm op de fiets, nu de rechter nog.

Dan nog een vraag, hoe kan ik deze naden het beste tapen? Voor mijn skibroek heb ik (stretch) tape op gestreken, maar komt iedere keer los na de stof een aantal keer te rekken. Het lijkt erop dat het tape minder rekt dan de stof.
 
Na een paar foute keuzes erg tevreden over volgende tape https://www.extremtextil.de/seamtape-f-beschichtete-gewebe-22mm.html
Eerder tape gebruikt die ze ook gebruiken voor het tapen van gtx jassen (zie linken)maar daar de fout gemaakt dat ik dit wilde toepassen op de waterafstotende laag ipv langs de coating kant (was voor een vbl sok). De tape hecht niet goed op de 'parelende' kant daarom zou ik langs binnen de naad open plooien en dan tapen. Goede ervaringen wanner je moet strijken voor dergelijke complexe vormen is de sok/handschoen te vullen met rijstkorrrels oid voor een strak resultaat. Volgende blogartikels zijn dus enigzins gedateerd maar mogelijk helpt het ook voor anderen. Het patroon waar naar wordt verwezen is vrij behoorlijk al vind ik dat thv de aanzet van de duin er nog wat gecorrigeerd kan worden voor een betere pasvorm. Mooi project als je zin hebt om te experimenteren (al is het moeilijk om geschikte stof te vinden)
ivm tapen kan volgende helpen
 
Ik heb hier nog oude overwanten liggen. Iemand interesse om ze uit elkaar te halen en een patroon van te maken (om hier te delen)?

IMG_20230123_120120.jpg
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan