Padjelantaleden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil eind juli de Padjelantaleden in Zweden gaan lopen. Vanuit Kvikkjokk, via Pieskehaure naar Akka. Nu maak ik me een beetje zorgen over de hoeveelheid eten die we mee moeten nemen en in welke hutten er proviand gekocht kan worden. Vooral omdat ik wat verschillende informatie lees her en der.

Vraag 1: weet iemand uit eigen ervaring of er in de hut van Staloluokta ook proviand te koop is? Zo niet dan wordt het voor bijna 10 dagen eten meenemen.

Vraag 2: Heeft iemand ervaring met vissen onderweg? Wat voor visspullen adviseer je mee te nemen en waarmee te vissen. Enig idee wat voor vis er gevangen kan worden?

Vraag 3: Klopt het dat je samenvistas tegenkomt onderweg, waar je ook nog vlees, vis en brood kunt kopen?

Graag hoor ik iets van iemand die de route al eens gelopen heeft.

Groetjes,
Gerard
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb even gegoogled op Staloluokta en vond het volgende:

"Staloluokta är ett sameviste i Padjelanta nationalpark. Vistet är viktigt för renskötseln i området och utgör bas för fisket i sjön Virihaure.

Padjelantaleden passerar genom Staloluokta och i byn finns en stuga för övernattning samt två små butiker som sommartid säljer förnödenheter samt samisk mat som glödkakor, torkat renkött och rökt fisk. Flera operatörer erbjuder reguljära helikopterturer till Staloluokta från Kvikkjokk eller Ritsem, vilket gör byn till en utgångspunkt för många vandrare. Sareks nationalpark ligger ungefär en dagsetapp från Staloluokta."

Poging tot vertaling van Zweeds dat ik niet beheers:

"Staloluokta is een sameviste (Samennederzetting?) in Padjelanta nationaalpark. De Viste is velangrijk voor de rendierdrift(?) in de omgeving en vorm de basis (?) voor het vissen in het meer Virihaure.

Het Padjelantaleden passeert door Staloluokta en in het stadje is een hut voor overnachting en 2 kleine winkels die 's zomers souvenirs/benodigdheden(?) verkopen, zowel als samisch eten zoals glödkakor (een soort koeken), gedroogd rendiervlees en gerookte vis. Diverse touroperators bieden regelmatige helicoptertochten aan naar Staloluokta vanuit Kvikkjokk of Ritsem, wat het stadje tot een uitgangspunt maakt voor veel wandelaars. Sarek nationaalpark ligt ongeveer een dagsetappe van Staloluokta."

Ik denk dat er onderweg in rivieren forel en misschien arctische zalmforel te vangen is. Reken erop dat je een visvergunning moet kopen.
Als ik ga vissen (in Noorwegen, niet in Zweden) neem ik een vlieghengel mee en een lichte werphengel met kleine metalen pilkertjes voor in de rivier, ook populair zijn deze dingen met een metalen vleugeltje dat in het water er omheen draait. Een haak met rubberen wormen is ook effektief. Voor in meertjes kun je ook een plugje met een schoep gebruiken.

Linda
 
Hallo Linda,

Bedankt voor het googelen, ben zo bezig geweest met het zoeken op Padjelantaleden, dat ik niet heb gedacht om ook eens op de plaats te zoeken. Bedankt ook voor het vertalen, voor iemand die het niet beheerst heb je het erg goed vertaald (ben zelf bezig met een cursus Zweeds).

Dat er dus eten te koop is erg prettig. Ik zal eens gaan zoeken naar die visspulletjes. Ik heb al een lichte werphengel, ik zal eens gaan zoeken naar die 'lokkertjes'.

Bedankt,
Gerard
 
Heb zelf de padjalantaleden in 2005 gelopen, maar dan de andere kant op. Weet uit eigen ervaring dat er in Staloluokta wel iets te koop is, maar wat precies, dat weet ik niet. Wij hadden namelijk voor 7 dagen eten bij ons, en dat was voor ons voldoende. Ik geloof dat brood en gedroogde vis te koop is, maar zeker weten doe ik dit niet. Ook wij hebben visspullen meegenomen, maar de vangst was marginaal. Zou ook niet weten welke spullen je mee moet nemen, dat was iets dat mijn reisgenoot meehad. De Samenvistas kom je wel tegen, maar dat was bij ons van een afstand. Je moet dan wel van de route afwijken wil je proviand kopen.
Wat ik je wel kan zeggen is dat het echt een fantastische tocht was, dus dat wordt genieten!

Groeten, Roderik
 
RE: Visdingetjes

Hier zijn wat plaatjes van die aasjes die ik gebruik als ik met een werphengel vis. Het heten geen aasjes, maar dat woord gebruik ik altijd.

http://gulesider.dinpris.no/?cid=18&gid=223&sid=1017&pid=103296

Met vleugeltje:

http://www.abru.no/shopexd.asp?id=708

Rubberen worm (probeer een kleine variant te vinden):

http://www.komplettfritid.no/product.php?mpg=1656994197&spg=1264652531&ps=18125

Met schoep:

http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=34215755

Al deze zouden moeten werken om forel te vangen. Gebruik niet te grote.

Linda
 
RE: Visdingetjes

Mijn ervaring met vissen in Zweden in het algemeen is dat spinners, pluggen, etc. het best in meertjes werken. In een rivier gaat er toch eigenlijk niks boven een vlieghengel als je tenminste een redelijke kans wilt maken iets te vangen...

Groetzels,
Dennis
 
RE: Visdingetjes

>Mijn ervaring met vissen in Zweden in het algemeen is dat
>spinners, pluggen, etc. het best in meertjes werken. In een
>rivier gaat er toch eigenlijk niks boven een vlieghengel als
>je tenminste een redelijke kans wilt maken iets te vangen...

Ik gebruik ook het liefst een vlieghengel in de rivier. Vorige week trouwens mijn eerste zalm (7 kg) gevangen, op de vlieg. :9 (smulbekje, met de emoticon werkt niet)

Een paar weken geleden had ik in een meertje een forel op een plug. In meertjes zijn vliegen weer niet handig, omdat de vissen rondzwemmen en nooit op dezelfde plek blijven. Je loopt dan altijd achter de feiten aan te rennen als je je vlieg werpt op de plek waar je een vis hebt gezien. Verder kom je met de werphengel verder van de kant af.

Overigens denk ik wel dat een werphengel meer zekerheid kan geven om eten te vangen dan een vlieghengel. Handig als je van dat extra eten afhankelijk bent. Bijvoorbeeld met koud weer zijn er geen insekten en vang je niets op de vlieg en bij harde wind vaak ook niet. Als mijn man lichtgewicht wil gaan, neemt hij een lichte en een stevigere vlieghengel mee, plus een lichte werpmolen die met een elastiek op de vlieghengel kan worden gezet.

Linda
 
RE: Visdingetjes

We lopen het risico dat dit fishing-site.nl gaat worden :)

Maar wat overigens ook wel goed werkt in de rivier als je alleen een werphengel bij je hebt, is aan het einde van je lijn een zogenaamde buldo zetten (da's zeg maar een plastic bolletje van een paar cm doorsnee dat je met water kunt vullen) en daarboven 3-4 zijlijntjes maken met kunstvliegen er aan. Drijvende of zinkende, maakt niet uit.
Met het gewicht van de buldo kan je lekker ver gooien, en heb je toch vliegen op het water.
Voordat ik het vliegvissen machtig was heeft dat reeds enige vlagzalmpjes en forelletjes opgeleverd...

Groetzels,
Dennis
 
RE: Visdingetjes

Dank je voor deze goeie tip. Ik heb namelijk een werphengel geleend en daar zat ook zo'n bolletje bij. Maar met je tip van de zijlijntjes en de kunstvliegen begin ik er het nut van uit te zien.

Ik ben wel erg blij met al deze tips. We zijn al eerder in Zweden wezen hiken en ook visspullen meegenomen, maar dat heeft nog nooit iets opgeleverd. Maar als ik het allemaal zo lees, dan kan dat nog best leuk worden dat vissen.

Is er trouwens nog een goed tijdstip om te vissen? 's ochtends heb ik nog geen trek in vis :) dus dan zal het toch 's avonds moeten worden, voor het avondeten. Ideaal is natuurlijk rond 19.00 uur mijn tentje opzetten en dan even een uurtje vissen. De vis schoonmaken en lekker bakken. En dat dan ook nog iedere dag 2-3 weken lang.

Groetjes,
Gerard
 
RE: Visdingetjes

Hoi Gerard,

In Zweden (maar ik vermoed in Skandinavie in het algemeen) is 's avonds inderdaad 's avonds de beste tijd om te vissen, dan dalen de insecten tot boven het water en is de vis het meest actief. Dat duurt totdat het zo'n beetje donker is...Daarna zie je je vliegen/dobber niet meer - met een spinner heb je dat probleem natuurlijk niet :)

Oh, de insecten dalen dus ook op jou als je staat te vissen. Dus...op z'n minst insmeren met iets (gebruik zelf graag Djungelolja) en iets op/om je hoofd om te voorkomen dat ze in je haar gaan zitten en in je hoofd steken. Dat jeukt namelijk als de kl...

Groetz,
Dennis
 
gerard:
Ik was er in 2005, heb m gelopen van noord naar zuid: een prachtige tocht !

.1.
Je inschatting om voor 10 dagen eten mee te nemen kan misschien wel meevallen: in Pieskehaure, Staloluokta, en Arasluokta kun je t meest noodzakelijke kopen; daarnaast kun je op verschillende plaatsen (onder meer in Staloluokta en in een Sami-nederzetting in de buurt van Kutjaure) gerookte forel en tunnbrod (=vergelijkbaar met matses) kopen)
.2.
geen idee, bergforel schijnt er veel te zitten, maar ik heb me beperkt tot de vriesdroog-variant... ;)
.3.
zie boven


geniet van je tocht, of op z'n zweeds: har det bra!

groet, Rinze

PS kijk ook eens op www.padjelanta.com !
 
RE: Visdingetjes

Net terug van vakantie en heb 3 maal eigen gevangen vis gegeten. Twee gewone öringen gevangen en één lax öring, van wel een kilo. Helaas viel het niet mee de vis precies voor het eten te vangen, dus hebben we één keer als ontbijt vis zitten bakken (en dat moest nog in twee keer ook, want hij paste niet ineens in het pannetje).

Ik heb gewoon met een blinkertje gevist in meren en rivieren (al moet je daar wel uitkijken met al die stenen).

De eerste twee keer dat ik wat gevangen had ging erg gemakkelijk. Misschien 10 keer uitgooien en ik had al beet. Dus ik was in de veronderstelling dat het er vol met vis moet zitten. Tot ik later hoorde dat het helemaal niet meevalt om in de fjällen te vissen.

Bedankt allemaal voor alle tips!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan