Padjelenta zweden

  • Onderwerp starter ratjemax
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
R

ratjemax

Guest
Hallo wandelaars,
Ik wil dit jaar graag een wandeltocht gaan maken in het natuurgebied Padjelenta in Zweden (Lapland). Natuurlijk vind ik het erg fijn wanneer het ook een beetje mooi weer is, maar het liefst zo min mogelijk muggen. Hopelijk kan iemand mij advies geven over de meest geschikte periode in het jaar om te gaan wandelen in het noorden van Zweden.

Daarnaast zijn tips over hoe er te komen (vliegtuig, bus of trein informatie) ook altijd welkom.

Groet,
Cindy
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi

Een erg mooie route de Padjelanta. Heb hem in 1998 gelopen (voor een verslag zie mijn website: http://www.natureview.nl/hiking/ klikken op Sweden -> Padjelanta).
Sja, ben bang dat als je er zeker van wilt zijn dat je geen muggen tegenkomt, dat je dan in de winter moet gaan, dan ben je daar wel verzekerd van. In principe zou het vanaf augustus minder moeten worden, maar wij hadden net de pech dat we net in een laat muggenseizoen zaten en dat we er dus nog midden in zaten.
Het weer is lastig iets van te zeggen, ik ben nu meerdere malen daar geweest en had meestal vrij aardig weer, maar ook altijd wel een dag dat het (bijna) alleen maar regende.

Wat denk ik de goedkoopste optie is om er te komen is om met Transavia.com naar Stockholm te vliegen (als die dat tenminste nog steeds doen, heb ik nog nooit gedaan). Je komt dan niet op het grote vliegveld Arlanda aan, maar op een wat kleiner vliegveldje. Dan met de trein vanaf Stockholm cs naar ik denk Gallivare (dat is helemaal niet zo duur), en van daaruit de bus nemen naar Ritsem. Dan lopen naar Kvikkjokk en weer terug via Jokkmokk naar Gallivare.
Je kunt ook, met een overstap op Arlanda naar Gallivare vliegen, maar dat is veel duurder.

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel.

Veel plezier in ieder geval

Arjen
 
Hallo Cindy,

Mijn vriend en ik zijn afgelopen jaar geweest. Wij zijn met basiq air (nu transavia) gevlogen naar Stockholm, waar je dan inderdaad op een klein vliegveldje buiten Stockholm aankomt en waar de bus je naar het centraal station kan brengen. Het is overigens nog een behoorlijk eind rijden vanaf het vliegveld. Vanaf Stockholm zijn wij ook met de trein naar Gallivare gegaan (hebben we overigens via NS Internationaal een couchette geboekt, kun je lekker slapen). Het is een aardig eind met de trein maar wij vonden het niet vervelend. Omdat we na onze wandeling in Padjelanta ook nog verder in Zweden en Denemarken wilden rondreizen hebben we een Scanrail genomen, dus ik kan je niet vertellen wat een treinkaartje kost. Vanaf Gallivare dan met de bus naar Ritsem waar een bootje je naar het Nationaal Park brengt. Wij zijn op 17 augustus vertrokken en hadden toch nog wel wat overlast van muggen (meer van knutjes, steken niet maar bijten). En dat terwijl het 's nachts onder nul was.
Wij vonden het een geweldige ervaring, mocht je nog vragen hebben kun je me ook rechtstreeks mailen via chantal_marcel@hotmail.com

Als je ervoor kiest om te vliegen en je hebt nog tijd wil ik je zeker aanraden om wat langer te blijven en Stockholm te bezoeken. Ik vind het een geweldige stad, heel levendig en ontzettend mooi. Wij hebben op de camping gestaan die ook overigens goed te bereiken was met het openbaar vervoer.

groeten
Chantal
 
Goed plan: prachtig gebied ! Maar wel, zoals overal in lapland, veel muggen en knut, vooral in juli en augustus. In juni kans op slecht begaanbare stukken ivm dooi / smeltwater, na augustus wordt t al snel herfst (zie ook Sarek in Op Pad 2004/6)
De snelste manier om er te komen: wanneer Transavia op Skavsta blijft vliegen, zit je bij vertrek op zaterdag in ca. 24 uur van Rotterdam in Ritsem, via Stockholm en Gallivare.
Voor trein- en busverbindingen in Zweden: zie www.tagplus.se
(en even googelen op padjelanta biedt je ook een schat aan informatie)
Wie weet kom ik je nog tegen, als t meezit loop ik er ook, begin juli.
 
De snelste manier om in Padjelanta te komen gaat via Oslo en kost retour 220 euro. Neem Transavia naar Oslo en Norwegian naar Bodo. Daar ben je in een halve dag. Van Bodo de bus naar Sulitjelma en van Sulitjelma meteen lopen of je omhoog laten brengen tot vlak bij de zweedse grens en de Sorjushytta . Je zit de daaropvolgende dag meteen midden in Padjelanta!
Geen muggen vanaf begin september. Alle hutten zijn dan al gesloten (in Zweden) op een noodruimte na, dus je moet rekenen op 30-35 kg bagage bij vertrek omdat een beetje tocht dan minimaal toch wel acht dagen duurt, omdat busdiensten en veerbootjes met het sluiten van de hutten ook vervallen, behalve de bus naar Kvikkjok, of terug naarr Sulitjelma.

Jaap

Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan