Pakistan

Ik ben net terug van 3 weken (noord) pakistan.

Ik had me goed voorbereid. Sommige streken, zoals de meeste berggebieden in het Noorden, zijn absoluut veilig. Andere gebieden, zoals het zuidwesten, absoluut niet en moet je dus vermijden.

Echt zorgen om mijn veiligheid heb ik niet gehad. Toch was ik zeer aangenaam verrast. Ik had namelijk verwacht dat Pakistan meer zoals India zou zijn met al zijn touts en oplichters. Niets van dat alles; iedereen die we ontmoeten was uitermate vriendelijk en behulpzaam zonder opdringerig te zijn. Zelfs de hoofdstad Islamabad is vrij relaxed en voelt heel veilig. Het enige lastige is dat bijna iedereen met je op de foto wil. Dit werd wel altijd netjes gevraagd.

Daarnaast is noord Pakistan 1 van de meest spectaculaire berggebieden op aarde. Een must visit voor iedere bergfreak. Volledige fotoserie volgt later maar alvast een paar teasers.

e5668eb29f7448c275e5440dda7fe5f2.jpg
733e1bc89fd4549d8d1f76ca22c38656.jpg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Joost,

Altijd leuk en inspirerend om van jullie reizen te horen. Ik zie een tent. Was het een trektocht met gids of zijn jullie op eigen gelegenheid gegaan? Wat is het beste seizoen?

Marla

PS Ik dacht al dat je ver weg was,gezien de tijdstippen van je forumreacties ;)
 
Ik heb 2 kortere trektochtjes gedaan. Ik heb ter plekke een gids en een drager ( we worden wat ouder en luier [emoji4]) geregeld. Is allemaal prima te doen. Ik heb wel mijn eigen kampeerspullen en eten meegenomen.

Het hoogseizoen is van juni t/m augustus. Dit zijn de warmste maanden. Van de monsoon heeft het Noorden weinig last omdat het in de windschaduw ligt van de K2 en Nanga Parbat. Het is dan wel wat drukker, vooral met binnenlandse toeristen. Een zeer klein deel gaat daadwerkelijk de bergen in.

Andere populaire maanden zijn oktober, vanwege de herfstkleuren en april, wanneer alke fruitbomen in bloei staan.

September is een prima maand. Iets meer kans op helder weer maar het wordt wel snel kouder. Toen we vertrokken begonnen in de valleien de bomen te kleuren.
8b4aa7032d4a1848ea4f619d539f9dc4.jpg

dbfbe60d47c4a95e8c99914507e22f1c.jpg
 
Laatst bewerkt:
J

JeroenBouman

Guest
Ziet er nog totaal ongerept uit & authentiek uit, mooi!
 
Wegens het gebrek aan recente reisgidsen en beperkte online info heeft pakistan me relatief veel voorbereidingstijd gevraagd. Informatie moet je delen dus hier wat info voor potentiële pakistan reizigers

Pakistan, tips and tricks

Veiligheid

Hierover heb ik de meeste vragen van familie en vrienden over gekregen. Is Pakistan wel veilig? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Er zijn gebieden in Pakistan, zoals Hunza, die zo veilig zijn als maar mogelijk is. Andere gebieden, zoals het zuidwesten, zijn nog niet veilig. Wel is de algemene veiligheidssituatie in grote delen van Pakistan de laatste jaren sterk verbeterd. Er gaan zelfs weer toeristen naar plekken als Swat en Peshawar; die een tijd lang door de Taliban werden gecontroleerd.

Visa

De visa procedure is nog is een beetje ‘lastig’. Het buitenlandse toerisme is nog volledig gericht op groepen. Je hebt een Letter of invitation nodig die je alleen kunt krijgen via een officiële tourcompany die je vervolgens peperdure reizen willen verkopen. Via de website Caravanistan (https://caravanistan.com/visa/pakistan/loi/) kan je een bedrijfje benaderen die je een LOI kan leveren zonder je een tour te verkopen. Dit verliep verder soepel. De aanvraagpocedure bij de ambassade in den Haag is verder veel papierwerk maar verliep probleemloos.

Die nieuwe president heeft overigens aangekondigd de visa procedure voor toeristen te gaan versoepelen.

Vlucht

Er zijn geen directe vluchten naar Pakistan. Turkish airlines had veruit de beste verbinding en was ook het goedkoopst. Aankomst op Islamabad was half 4 s’ochtends. Het voordeel is dat je direct een interne vlucht kan pakken die allemaal rond zes uur vertrekken. Wij zijn doorgevlogen naar Gilgit. 1 ½ uur vliegen. Over de weg is het 12 uur. De vlucht is spectaculair. Je vliegt op ongeveer 5000 meter hoogte maar de bergen rondom zijn een stuk hoger. We scheerden vlak langs het Nanga Parbat massief. Als buitenlandse gast werden we zelfs uitgenodigd om even in de cockpit te komen kijken. Waar maak je dat nog mee?

De interne vluchten gaan alleen bij helder weer. Er is dus een risico, vooral tijdens de monsoon, dat vluchten worden gecancelled en je alsnog over land moet.

Mensen

Van mij hoor je niets dan lof over de Pakistani. Pakistan is geen land met 1 volk. Er wonen ruim 200 mln mensen en de diversiteit is groot. In Hunza, waar ik het grootste deel van mijn tijd heb doorgebracht wonen voornamelijk Ismaëli moslims wat als een liberale stroming binnen de Islam geldt. Ze kijken ook een beetje neer op het religieus fanatisme in het Zuiden. Werkelijk iedereen was vriendelijk en behulpzaam. Zelfs de kinderen waren beleefd.

Ook Islamabad was verassend relaxed. Niemand, op een enkele bedelaar na, heeft ons lastiggevallen. Ik vermoed als je naar een stad als Karachi of Peshawar zal gaan dat de sfeer daar anders zal zijn, maar daar ben ik niet geweest.

Trekking

Het noorden van Pakistan is 1 van de meeste spectaculaire plekken om te gaan hiken. De mogelijkheden zijn enorm. Er is 1 goed en vrij recent boekje te koop; Trekking Guide To The Karakoram And Hindu Kush Of Northern Pakistan by Isobel en Ben Shaw uit 2014. In vergelijking met Nepal vind ik dat Pakistan net wat ruiger is en sterker vergletsjerd. De gletsjers rijken deels tot in de valleien. Boven de 4500 meter is alles sneeuw en ijs. Een ijsvrije pasovergang boven de 5000 meter is in Pakistan niet mogelijk.

Ik heb geprobeerd vanuit Nederland 2 kortere trekkings te regelen via een lokaal trekking bureautje. Dit is alleen maar een bron van frustratie geweest. Ik heb veel verschillende bureautjes aangeschreven en het goedkoopste aanbod dat ik uiteindelijk kreeg voor een 4-daagse trektocht was 600 dollar….PER PERSOON! Als je een beetje googled kan je ook quotes vinden voor trekkings aangeboden aan pakistaanse toeristen. Het verschil met wat ze mij vroegen was enorm. Iemand op het lonelyplanet forum tipte om gewoon een gids en een drager ter plekke te regelen en dat heb ik uiteindelijk maar gedaan. Een gids vraagt ongeveer 30 euro per dag een drager ongeveer 15. Voor een 4-daagse tocht met gids en 1 drager ben ik uiteindelijk, inclusief wat aanvullend vervoer en tips, op zo’n 250 euro totaal uitgekomen. Het verschil met de gevraagde 1200 Dollar is wel héél erg groot. Ik wil best de lokale economie stimuleren maar dit neigt naar zakkenvullerij. In het eerder genoemde boekje staan goede tips waar je kan informeren over gidsen en dragers.

Klimaat

De meest noordelijke berggebieden van Pakistan liggen in de regenschaduw van de Monsoon en hebben een landklimaat. Vrij warme zomers (tot 30 graden in de dalen), en strenge winters (-10 tot -15 in de valleien). Het trekkingseizoen gaat van begin juni tot en met half oktober. De meer zuidelijke berggebieden, zoals bijvoorbeeld Swat, vallen nog binnen de monsoon belt en kennen dus meer neerslag in de zomermaanden. Het is hier dan wel een stuk groener.
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan