Paklijst Mullerthal

Beste allemaal,

Recent hebben jullie mij goed geholpen met het uitzoeken van mijn eerste trail. Ondertussen ben ik spullen aan het aanschaffen. Ik ben tot de volgende lijst gekomen voor mijn 4 daagse hike in Luxemburg. Kunnen jullie mij van advies voorzien? Aanvullingen? Tips om dingen thuis te laten?

Rugzak
Rugzak Ospray Atmos 65 AG 2,2 kg

Kamperen
Tent Forclas 900, 1 persoonstent 1,3 kg
Slaapmat Klymit insulated V light (R4.4) 556 gram
Slaapzak Cumulus X-light 300 (comfort 2 graden, max -4) 465 gram
Stoel MH500 1,1 kg

Koken
Koken Jetboil Minimo 415 gram
Bakpan Robbens Leaf 208 gram
Gas Coleman treme 2.0 gas 100 gram 191 gram
Waterfilter Grayl ultra light 309 gram
Zakmes Victorinox Huntsman, 15 tools 100 gram

Kleding
Schoenen Salomon XA PRO 3D V8 GTX 358 gram
Regenjas Haglofs LIM Comp Jacket 240 gram
Regenbroek Berghaus 386 gram
Fleecejasje Mountain Equipment Lumiko 162 gram
Jas Odlo, dun donsjasje 272 gram
Trui Tufte wollen trui 547 gram
Petje Under Armour 46 gram
Muts Under Armour 26 gram
Buf Buf 96 gram
Handschoen Odlo, dunne 47 gram
Wanten Mammut, dikke 128 gram
Overhandschoenen waterdicht 55 gram
Sokken 3x dunne joemerino sokken -
Ondergoed 3x ondergoed -
Shirt 2x ondershirts, verkoelend of thermo -

Electronica
Telefoon iPhone X 227 gram
Oordopjes B&W Pi3 31 gram
E-reader Kobo 166 gram
Powerbank Nitecore NB10000 150 gram
Hoofdlampje Fenix HM50R 2.0 78 gram
Kabeltjes

Nog nodig
Broek
EHBO-setje
Handdoek
Legging
Loopstokken?
Bestek en spatel
Lichamelijke verzorging, nagelknipper, deo, tandenborstel en tandpasta, vaseline, handenalcohol, zeep, wc papier
Reparatiesetje
Packliners
Aansteker
Kaart

Voor toekomstige hikes
Muggennetje
Kompas
Garmin InReach

Ik had graag een lichtere rugzak genomen. De Ospray Exos en Rook zaten niet lekker, vandaar dat ik voor comfort ben gegaan.
Zijn loopstokken aan te bevelen?

Groeten,

Michael
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Michael,

Belangrijkste is dat je er gewoon op uitgaat en gaandeweg ervaart wat voor jou werkt. Ik weet niet of je veel van de spullen al hebt of nog moet kopen? Mocht je nog moeten kopen dan hoogover een paar reacties....

Je hebt veel lichtgewicht spullen, maar er zijn een paar zaken waar je meteen aan kan denken (mits het je financieel past uiteraard).

Je rugzak is in verhouding een zware en ook niet de goedkoopste. Kijk ook eens naar Huckepack, Gossamer Gear of DCF rugzak. Je haalt er meteen zo'n 1,5 kg af voor misschien iets meer aan kosten.
De Cumulus X-light 300 gaat je denk ik koude nachten opleveren. Er is nu soms al grondvorst , maar goed ik weet niet wat je allemaal als pyama gebruikt...

Qua kleding, je moet het vooral fijn vinden zitten, het mag vies worden en het isoleert/koelt goed. Denk vooral aan merino en probeer het klein in volume te houden. En de helft draag je sowieso. Enige wat mij opvalt is een trui van meer dan een halve kilo ;)

En qua wandelstokken... ik zweer erbij. Niet alleen voor het lopen (met name wanneer het meer bergachtig is) maar anders kan ik mijn tent niet opzetten. De Garmin inReach heb je alleen nodig wanneer je erg afgelegen gaat lopen. In Europa zijn die plekken schaars.

En vergeet ook niet dat eten en water behoorlijk wat gewicht toevoegen. Ik ken mensen die echte grammenjagers zijn, maar ondertussen wel onnodig een liter water 'teveel' meenemen. Hoeveel jij nodig hebt hangt van zoveel factoren af.

Kortom, gewoon doen en niet blindstaren op een meteen perfecte setup. Geniet vooral van je tocht!

Groet, Roald
 
Wat is het totaalgewicht van wat er allemaal in aan en op je rugzak gaat? Ik vind het nogal een lijst, maar goed, ik vind alles boven de 5 kilo base weight al te veel. Volgens mij zit je met deze bagage boven de tien kilo? Dan zou ik zelf nog niet naar een ultralichte rugzak gaan, pas onder de tien kilo vind ik dat aangenaam.
Dit is mijn lijst: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vJlBRFU3hkDAYD0lOqfEfLKD8o-KgDhKoHwKl1cbn_U/edit?usp=sharing
Base weight: 3,7 kilo. Met consumables erbij 7 kilo.
Overigens heb ik tijdens mijn laatste hikes wel de Z-Rest vervangen voor mijn donsmat, die luxe permiteer ik me tegenwoordig.

Eins
 
Eens met Roald, kom er maar achter wat je wel en niet mee wil nemen, waar je wel of niet wat aan hebt, en hoe jouw afweging comfort/gewicht gaat zijn.

Eén belangrijke opmerking wil ik echter niet achterwege laten: jou Klymit bedje is een veelbesproken matje, niet in de minste plaats omdat de geclaimde R4,4 volgens ASTM standaard slechts R1,9 is. Nou zijn er honderden "testimonials" waar bij hoog en laag beweerd wordt dat ze comfortabel tot lage temperaturen hebben geslapen (ikzelf ben er één van), maar toch.... Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De stoel (waarvoor ik ook al één van de testimonials kan leveren over het comfort: topstoeltje!) zou ik echter thuis laten. Kofferbakkamperen, motor-/kanovakantie: allemaal prima voor de MH500, maar wandelen met vrijwillig 1,1kg teveel. Ik ben geen UL-profeet, maar dit gaat zelfs mij te ver.
 
Michael,
iedereen ontwikkeld een eigen stijl. de ene hoeft niet beter te zijn dan waar een ander voor kiest. Ik overloop jouw lijstje met mijn eigen stijl van rugzak vullen en dn zou ik zelf bv een slaapzak kiezen met ongeveer 600 gr dons in. Dat geeft veel meer marge om niet direkt een tweede slaapzak te moeten kopen wanneer ik naar de winter wil. Ik ben heel tevreden over mijn neoair xtherm omwille van zijn isolatie en pakvolume. Een stoel heb ik nooit gemist maar ik kijk er wel naar uit wanneer ik gewoon eens kan zitten (eenmaal thuis).Ik ben niet voor een jetboil omwille van de beperkingen en zweer bij mijn kovea spider die mij bij elke temperatuur nooit in de steek laat en heel stabiel staat. . Met een pan erboven kan ik ook sneeuw smelten, het blik omkeren om alle brandstof op te stoken. Ik vraag mij af of je iets kan doen met een braadpan in combinatie met een jetboil. Ik kook nooit. de brander dient enkel voor het aan de kook brengen van water. Voor luxemburg zal die coleman brandstof wel volstaan maar bij diepe vriestemperaturen zal die combinatie niet volstaan ondanks de titel dat die tot -27°C geschikt is (dat klopt maar bij het steeds leger worden van het blik gaat die stelling niet op). Mijn kleding is heel sober. merino onderlaag en dan wat decathlon fleece truien (alfhankelijk van de te verwachtte temperatuur); Erg belangrijk is een windstopper want anders heb je niets aan een fleece trui die de wind niet goed blokkeert. Voor 4 dagen zou ik nooit 'drie paar' ondergoed meebrengen. Petje,muts en tal van handschoenen lijkt mij en voor luxemburg teveel van het goede. Tot zover wat eerste gedachten
 
Veel al gezegd. De Grayl waterfilter heb ik ook, qua gebruiksgemak een topper! Wat de wandelstokken betreft, ik zou het doen! Je bent beter in balans en vooral bij afdalingen ontzie je je knieën.

En gewoon gaan en proberen, je merkt het wel wat je nodig hebt en wat je favoriete uitrustingsstukken worden. Mijn ervaring is is dat ik evengoed vaak teveel mee heb. Mijn rugzak is ook relatief zwaar, maar zit voor mij gewoon erg fijn. Ik neem dan het gewicht voor lief.
 
Bedankt voor jullie reacties. Super!
Een aantal opmerkingen had ik verwacht en zijn ook terecht. Zelf had ik graag een lichtgewicht rugzak aangeschaft. Huckepack kende ik niet, maar helaas uitverkocht. Wel heb ik gekeken naar Atom en Z-packs, maar die moeten uit Amerika komen. En dan zonder te passen lijkt mij geen goed idee. Maar Huckepack komt uit Duitsland en is misschien als volgende rugzak interessant. Daarom probeer ik ook de lichtgewicht spullen aan te schaffen.
Andere lichtere rugzakken zijn overal uitverkocht. Er is weinig keus.

Tsja, die stoel. Mijn idee is om in de avond een beetje te kokkerellen. Beetjes worstjes braden en lekker zitten.

Gr Michael
 
Bedankt voor jullie reacties. Super!
Een aantal opmerkingen had ik verwacht en zijn ook terecht. Zelf had ik graag een lichtgewicht rugzak aangeschaft. Huckepack kende ik niet, maar helaas uitverkocht. Wel heb ik gekeken naar Atom en Z-packs, maar die moeten uit Amerika komen. En dan zonder te passen lijkt mij geen goed idee. Maar Huckepack komt uit Duitsland en is misschien als volgende rugzak interessant. Daarom probeer ik ook de lichtgewicht spullen aan te schaffen.
Andere lichtere rugzakken zijn overal uitverkocht. Er is weinig keus.

Tsja, die stoel. Mijn idee is om in de avond een beetje te kokkerellen. Beetjes worstjes braden en lekker zitten.

Gr Michael
Nogmaals, ieder zijn ding. Ik heb ook echt niet de meest lichte rugzakken, mijn meest lichte 50+ liter is 860 gram (45-70 liter roltop, de volledig gestripte versie), mijn meest zware 2,4 kilo (50+10 liter). Ik geloof dat kwalitatief goede rugzakken bij meer gewicht ook meer comfort brengen, en dus per activiteit of zelfs per bui (geestesgesteldheid, niet weersgesteldheid) wel of niet de juiste rugzak zijn.
Ipv een stoel neem ik een harmonica-CCF matje mee. Prima om op ze zitten met kont of knie, rusten, klussen aan beschadigd materiaal, windscherm voor de brander, bescherming voor kwetsbaar matje, etc. Geen rugsteun inderdaad, maar met 1,1 kg minder heb je wellicht ook geen rugsteun nodig ;)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan