Parcho variant

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Zoals in mijn eerdere draadje over de ZPacks-slaapzak al aangekondigd, ga ik proberen zelf een Parcho (samenvoeging Parka& Poncho) te maken in Cuben Fiber.

Patroon en beschrijving van Questoutfitters:
http://www.questoutfitters.com/10JuneParChoSewRedFileSz (1).pdf
http://www.questoutfitters.com/10JuneParChoLayout.pdf

Bijgaande foto's geven mijn eigen prototype aan. Ik heb er ook twee foto's bij gedaan van door anderen gemaakte Parchos, eentje van van Cuben en een van silnylon; die Cuben poncho zit een beetje strak; die meneer is vast nog in de ontkenningsfase over zijn omvang;).

Op advies van Ivo ben ik begonnen met een neppert van plastic om het uit te proberen. Ik ben er best tevreden over. De variant die ik wil maken heeft geen rits aan de voorkant maar twee korte ritsen aan de zijkant (waar ik nu wasknijpers heb gezet) en een korte rits in de capuchon bij de kin/hals.

Het plastic probeersel is natuurlijk, buiten de nog ontbrekende ritsen, ook verder niet afgewerkt. De capuchon heeft in de echte versie tal van verstel- en aansnoermogelijkheden. De mouwen hebben een band om je hand in te fixeren en klitteband om de mouw rond de polsen vast te zetten.

Over het model ben ik erg tevreden en wat ik vooraf van plan was met de korte ritsen aan de zijkant, lijkt nog steeds een goed plan. Dan blijft het een poncho die in principe open is aan de zijkant, maar bij slecht weer en wind kan ik de ritsen dichtdoen en hou ik toch ventilatie. Optioneel in het originele patroon is ook nog een koord aan de onderkant om aan te snoeren als het echt hard waait, maar dat zal ik bij twee ritsen aan de zijkanti.p.v. één in het midden, anders moeten oplossen.

Vraag voor de ervaren Cuben-kenners

1. Ik vind het plakken voor de rechte stukken geen probleem, maar voor de capuchon met alle rondingen, toch wel een lastige. Ik weet inmiddels dat je Cuben eigenlijk plakt en niet naait, maar het kan toch wel als ik het daarna seamseal?
2. Als het naaien van Cuben geen goed idee is, zou ik dan de capuchon van Silnylon kunnen maken en kunnen combineren met poncho die voor het overige van Cuben Fiber is?

Marla
 

Bijlagen

  • Parcho rechts.jpg
    Parcho rechts.jpg
    90,4 KB · Weergaven: 334
  • Parcho open met onzichtbare stokken.jpg
    Parcho open met onzichtbare stokken.jpg
    86,5 KB · Weergaven: 301
  • Parcho 1238816143_11692.jpg
    Parcho 1238816143_11692.jpg
    67,1 KB · Weergaven: 309
  • parchoclp.gif
    parchoclp.gif
    13,4 KB · Weergaven: 301
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In plaats van een koord aan de onderkant zou je ook gewoon een knoopje aan de voorkant en een oogje aan de achterkant kunnen maken. Met harde wind kun je dat dan tussen je benen dicht doen en maak je effectief 2 broekspijpen. Mijn Bever poncho heeft iets vergelijkbaars, maar ik moet zeggen dat ik dat nog nooit heb gebruikt, ook niet bij windkracht 7. Volgens mij is zoiets eigenlijk alleen handig op een relatief steile bergwand waar de wind van onderen kan komen.

Zelf heb ik helaas geen ervaring met cuben, maar ik geloof dat MLD of Zpacks hun cuben gewoon naaien. Beiden hebben ze een uitstekende reputatie, dus volgens mij kan het gewoon. Als je het naaien combineert met seamseal/lijm lijkt het me meer dan sterk genoeg.
 
Nog even een aanvulling en een tip.

Ik denk eigenlijk dat die ritsen aan de zijkant weinig zin hebben. Als het regent zul je ze dicht moeten doen omdat je anders nat wordt. Als het niet regent heb je de poncho niet aan. Ventilatie komt eigenlijk vooral van de onderkant en de grote gaten die ook wel eens met mouwen verward worden.

Ik zou ervoor zorgen dat je de poncho over je tas kan klemmen zonder dat jij de poncho aan hebt. Als je de onderkant vervolgens breed genoeg maakt dat je de poncho die aan je rugzak hangt kan omdoen zonder je rugzak af te zetten, kun je veel sneller de poncho aan en uit doen als het wisselvallig weer is. Zodra het begint te regenen, trek je hem vanuit je nek over je hoofd en zodra het weer droog is gooi je hem gewoon naar achteren.
 
Hoi Mark,

Bedankt voor de antwoorden en tips!
Inderdaad een goed idee om iets te zoeken dat de poncho aan de rugzak gefixeerd zit en vrij makkelijk bij de eerste druppels over mijn hoofd getrokken kan worden.

Dat van de ritsen in open toestand zal ik in de plastic try-out een uitproberen met de sproeier. Ik denk zelf dat het wel meevalt (bij een gewone poncho is de zijkant toch ook altijd open?), maar misschien heb je gelijk.
De reden dat ik ze daar had geplaatst was omdat ik in ieder geval niet volgens het patroon een dichte zijkant wilde en een rits middenvoor. Dan heb je echt een jas waarvan alleen de mouwen van onder open zijn.

Marla
 
Zoals in mijn eerdere draadje over de ZPacks-slaapzak al aangekondigd, ga ik proberen zelf een Parcho (samenvoeging Parka& Poncho) te maken in Cuben Fiber.

Bijgaande foto's geven mijn eigen prototype aan.
Marla

'k moet zeggen.... je kan zo de Catwalk op :D

Maar dat terzijde goed bezig!!!
 
Hoi Marla,

ga ik proberen zelf een Parcho (samenvoeging Parka& Poncho) te maken

De fotos bekijkend begint het al aardig op een Burcho te lijken :p

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het lekker zit, maar dat ligt mogelijk meer aan de manier waarop ik m'n rugzak draag. Ik heb mijn rugzak namelijk meestal ver van mijn rug af, waardoor hij bij het lopen nogal beweegt. Dat vind ik geen probleem en eigenlijk wel lekker luchtig. Maar als ik dan een poncho of zo draag, trekt continue de poncho heen-en-weer met de beweging van mijn rugzak wat ik dan wel weer onprettig vind.
Wat ik me nou dus afvraag, heb jij dat ook en vind je dat geen probleem, of draag je je rugzak gewoon veel strakker tegen je rug aan waardoor dit niet optreedt?

Groetjes,
Dennis
 
Hoi Dennis,

Haha, voor de Burcho moet ik het gezichtsdeel nog aanpassen:D

Ik heb mijn rugzak altijd stijf tegen mijn rug aan, dus die wiebelt niet. Maar eerlijk gezegd heb ik behalve één zeer ongemakkelijk half uurtje nooit met volle bepakking en een poncho gelopen. Het is allemaal één groot experiment.

Ik ben ook eigenlijk geen liefhebber van een poncho, maar deze 'parcho' wil ik proberen omdat ik in ieder geval één van de nadelen (voor mij) van een 'gewone' poncho kan wegnemen: blote en dus natte armen als je wandelstokken gebruikt.

Het andere overbekende nadeel is dat je niet kunt zien waar je je voeten zet als je op een rotspad loopt. Hoe dat uitpakt moet ik gewoon in het echt gaan zien.

Ik wil al deze moeite doen om op de John Muir Trail (waar vooral droge warmte te verwachten is, plus een enkele zomerse stortbui) een relatief luchtige en toch lichte regenbescherming te hebben, die tegelijk mijn rugzak beschermt.

De Cuben Fiber versie wil ik in maart klaar hebben. De ervaring met de praktijk zal leren wat het waard is. Als het mij niet bevalt kan ik hem vermoedelijk voor een dikke prijs doorverkopen op Backpackinglight.com;)

Marla
 
Parcho

Marla,

Uniek, deze zelfbouw knutsels, maar wat voor voordeel zie je t.o.v. een jack met okselritsen? Wellicht heb je minder snel een regenbroek nodig, omdat dit model langer is dan een jack, maar verder zie ik geen voordelen. Ik kan het ook makkelijk verkeerd zien, ik ben benieuwd!

Mirjam
 
Hoi Mirjam,

Om te beginnen wil ik iets dat over mijn ruzak heen gaat.
Verder vind ik een jack niet luchtig genoeg, zelfs niet met okselritsen.

Marla
 
Parcho

Marla,

Punt 1 is inderdaad een goede, maar weegt voor mij persoonlijk niet genoeg op tegen het feit dat een poncho wappert en dat je inderdaad je voeten niet kan zien. Het aantrekken van touwtjes kan daarvoor een oplossing zijn, maar het lijkt me dat je dan het ventilerende effect teniet doet.

groetjes, Mirjam die het knap vind, dat mensen dergelijke dingen uitdenken en zelf nog maken ook!
 
Ik zie hier eigenlijk gewoon een poncho, met wellicht iets langere armen. Ik heb lang met een poncho gelopen (heb er nog een liggen) en de nadelen van te korte armen vielen me mee, en je voeten hoef je toch niet te zien. Wandelen gaat sneller; je kijkt alleen waar je je voeten neer wil zetten. Met een bevestiging tussen je benen zie je je voeten weer wel. Ik heb dit bijna nooit gebruikt.

Wat vond ik de grootste nadelen:
- Aantrekken is lastig, je krijgt hem niet altijd mooi over de rugzak geworpen. op de rugzak leggen en die omdoen werkte bij mij niet.
- Het wappert alle kanten op, maakt herrie en in het bos raak je alle takken.
- Het ventileert nog steeds beroerd, tenzij de stof ademt.
De voordelen zijn bekend.

groet,
Henk
 
- Aantrekken is lastig, je krijgt hem niet altijd mooi over de rugzak geworpen. op de rugzak leggen en die omdoen werkte bij mij niet.

Bovenstaande gaat over de poncho. Ik heb ook even geknoeid met hoe het nou makkelijk ging. Wanneer je in staat bent om je wandelstok aan beide uiteinden vóór je vast te nemen en deze met redelijk gestrekte armen over je hoofd tot achter je rug te brengen, dan kun je datzelfde ook realiseren met je poncho.

Ik frummel de poncho vanaf het onderpand achterzijde in de handen op, tot ik bijna mijn hoofd door de capuchon kan steken (zoals sommige mensen een trui aantrekken zeg maar) en maak vervolgens met mijn hoofd al in de capuchon dezelfde beweging als hierboven beschreven met de stok. Nu laat ik alleen de stof langzaam uit mijn handen schuiven. Gaat altijd in 1x goed en zonder problemen.

Jees wat is het toch lastig om met woorden één simpele handeling te beschrijven :-)
 
Ik ga oefenen met de tip van Mark: ik bevestig hem aan mijn rugzak en hoef hem dan alleen nog maar over mijn hoofd te trekken als de eerste droppen vallen.

Marla
 
Beste Marla, een lid van mijn wandelvereniging heeft ook al zoiets gemaakt, ook van Cuben fiber. Als je wilt kan ik jullie in contact met elkaar brengen. Dan stuur ik je een PB'tje.

Huib
 
Goed idee!

Hoi Huib,

Dat zou ik erg leuk vinden!
Ik ben erg handig met de naaimachine voor kleding, maar het plakken van Cuben is nog een beetje vreemd voor mij.

Ik stuur je wel een email via de site, zodat je daarna mijn emailadres hebt.

Marla
 
poncho jacket Cuben Fiber

Ik heb een poncho jacket gemaakt van Cuben Fiber naar het model van Roger Caffin van Backpackinglight.com. Hij valt tot halverwege de dijen en dan het ik verder rain chaps gemaakt. Ik heb het poncho jacket eerst in silnylong gemaakt en genaaid en de Cuben versie is helemaal geplakt met dubbelzijdig tape. Het is wel een werk en je kunt het het beste met z'n tweeën doen, maar het uiteindelijke resultaat weegt (uit mijn hoofd gezegd) zo'n 110 gram. Als je lid bent van backpackinglight.com kijk dan naar deze beschrijving.
www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/process. Anders zoeken in Make Your Own Gear, Silnylon Mountain Poncho.
Het voordeel van de poncho jacket over je rugzak is, dat deze droog blijft en je niet weer een regenhoes hoeft mee te nemen.
Gr. Marianne
Sorry de link werkt niet, je zult even moeten zoeken.
 
Laatst bewerkt:
Al flink op weg zie ik.
Veiligheidshalve zal je bij gebruik van ritsen toch moeten gaan naaien
zie "shear versus peel strenght"
Hieronder vind je nog wat tips om rondingen in cuben te kleven/lijmen
http://www.backpackinglight.com/cgi...ums/thread_display.html?forum_thread_id=39693
Die naaitip om naderhand de kromming dicht te tapen lijkt een mogelijkheid en zal goed uitgevoerd een fraaier uitzicht geven dan de naad dicht te sealen

Aquasure (pu lijm)/bruikbaar voor cuben is in nederland te vinden en is 'vergeeflijk' als het fout loopt tijdens het kleven omdat je nog lang kan corrigeren
 
Dankjewel Marianne.
Ik kende dit model van BPL wel. Ik weet wat de Silnylon Mountain Poncho is (foto en http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/myog_mntn_poncho.html - link alleen voor BPL-members te openen)
maar dat is niet wat ik zoek.

Ik zoek juist een poncho, geen jacket (met mouwen), en heb mijn keuze voor het model al bepaald. Dat is het patroon van Questoutfitters dat ik hierboven aangeef. Ergens op BPL wordt wel de vergelijking tussen de twee gemaakt. Doet er verder niet toe ...

Ik ben nu vooral op zoek naar tips over het naaien en plakken. Rechte lijnen zijn geen enkel probleem, maar de capuchon met al zijn rondingen misschien wel. Kun je mij misschien vertellen hoe jij dat gedaan hebt bij de mouwinzet en de capuchon?

Ivo,
ik zal me eens gaan verdiepen in wat er is geschreven, maar de link op BPL die je aangeeft gaat over de "cat curve" van een tent en dat die kromming is m.i. niet zo sterk als bij een capuchon. Maar ik kan het met wat restjes cuben wel uitproberen om een genaaide naad af te plakken met een strip cuben eroverheen.

Marla
 

Bijlagen

  • myog-mntn-poncho-1.jpg
    myog-mntn-poncho-1.jpg
    55,1 KB · Weergaven: 213
poncho CF

Het is een pieterpeuterig werkje om de capuchon te maken en de mouwen in te zetten. Met kleine stukjes tape en hier en daar een stukje inknippen om de rondingen mogelijk te maken. Het beste is het als je het met z'n tweeën kan doen. En ik vind een (onnodig) vouwtje hier en daar niet zo erg.
Hoop dat dit helpt.
Gr. Marianne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben nu vooral op zoek naar tips over het naaien en plakken. Rechte lijnen zijn geen enkel probleem, maar de capuchon met al zijn rondingen misschien wel. Marla

Hay Marla, 'k ben niet zo'n ster in het ontwerpen van kleding, maar kan me voorstellen dat als je het rugpand over je hoofd laat doorlopen tot waar je capuchon moet ophouden, net boven je ogen? je aan de zijkant met 2 gelijke gebogen lijnen de zaak aan elkaar kan zetten, word 't een beetje hoekiger van maar 't ziet er toch al niet uit in zo'n ding, dus dat mag de pret niet drukken;)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan