Partner klimmer voor de rechter


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

babelfish

Lid Club Hiking-site.nl
Las een berichtje in de spits voor het vervolgen van iemand die kennelijk een ongeluk heeft veroorzaakt tijdens een recreatieve bezigheid in de klimhal...


Het eerste wat mij opvalt is dat aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid niet eindigt bij georganiseerde reizen en activiteiten (waarbij je overigens nog vaak een papiertje moet tekenen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor ongelukken e.d.). Eigenlijk is dat logisch want ook bij dodelijke auto-ongevallen kan je vervolgd worden als er sprake is van meer dan stomme pech.

Dit zet het recreatieve klimmen in hallen en buiten en het daarbij weten wat je doet in een heel ander daglicht...

Gelezen in de spits:

Partner klimmer voor de rechter

Justitie in Amsterdam vervolgt een 26-jarige klimmer vanwege betrokkenheid bij een dodelijk ongeval in een klimcentrum in Amsterdam-West in mei vorig jaar. De klimmer was de zogenoemde zekeraar van een 39-jarige vrouw uit Haarlem, die vanaf een klimmuur ruim 10 meter naar beneden viel en als gevolg daarvan kwam te overlijden. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de zekeraar tijdens de fatale klimsessie roekeloos heeft gehandeld en legt deze daarom dood door schuld ten laste.

Roekeloos

Vanwege een tweede ongeval in hetzelfde klimcentrum Tussen Hemel en Aarde vervolgt het OM nog een zekeraar. Op 26 maart vorig jaar viel een andere klimmer van de muur en raakte ernstig gewond. Ook in deze zaak zou de zekeraar roekeloos hebben gehandeld. Justitie verwijt de 25-jarige zekeraar zwaar lichamelijk letsel door schuld. Beide zaken komen op 10 februari voor de rechter.

Fout

Van het incident in maart was vooralsnog niets bekend. Na het fatale ongeval in mei liet het klimcentrum weten dat de veiligheid van de klimhal niet ter discussie stond, omdat het ongeluk werd veroorzaakt door een "tragische persoonlijke fout". De klimpartners waren ervaren klimmers en bekende gezichten in het klimcentrum waar het ongeluk plaatsvond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo

ben niet direkt de eerste die in een hal zou klimmen, maar ben wel bekend met klimmen in het algemeen.
Waar wordt gewerkt maakt men fouten.
Alleen de vraag is hoe. Dat zal men nu zeker onderzoeken. Of je er makkelijk van af komt door te stellen dat degene ervaring genoeg heeft etc.etc. heeft nog niet iets te zeggen over de verantwoordelijkheden van deze instellingen en organisaties.
Enige jaren geleden is bij mij in de buurt een vrouw verongelukt van 15 m hoogte bij een bedrijfuitje. Pardoes van plankje af naar beneden. Bij dit soort toestanden moet je je natuurlijk afvragen of dit wel een ongeluk is of een onvoorzichtigheid of een slechte voorbereiding.

Het zal ook aan de verzekeraar(s) liggen dat dit juridisch moet worden uitgediept. En begrijpelijk ook om deze voorvallen te voorkomen.

Al met al voor allen grootste mogelijke opmerkzaamheid bij het zekeren. Oefeningeningen houden met zekeringen en proeven van bekwaamheid zullen zeker noodzaak zijn.
Een zekeraar moet ten ALLE tijden alert zijn op een ongeval. De knopen controleren en bindingen liever 2x controleren.

Bert
 
==================================
"Een man van 26 die terechtstond voor een dodelijk ongeluk in een klimhal in Amsterdam is veroordeeld voor dood door schuld. Hij krijgt geen straf omdat de rechtbank vindt dat hij al genoeg is gestraft door het ongeluk zelf.

Overleden
Een vrouw van 39 overleed vorig jaar mei nadat ze van meer dan tien meter naar beneden was gevallen. De veroordeelde man was haar zekeraar. Hij had het klimtouw losgemaakt terwijl de vrouw nog boven was. De Amsterdammer erkende in de rechtszaal dat hij een hele domme fout had gemaakt. Zijn aandacht zou bij zijn vriendin geweest zijn, die ook aan het klimmen was.

Justitie had een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 80 uur geëist maar de veroordeelde krijgt dus geen straf."
==================================
bron: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/2/24/240209_klimhal_uitspraak.htmlgrtz
Henk
 
Hallo Sander ,

>Het eerste wat mij opvalt is dat aansprakelijkheid en
>verantwoordelijkheid niet eindigt bij georganiseerde reizen en
>activiteiten (waarbij je overigens nog vaak een papiertje moet
>tekenen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor ongelukken
>e.d.).

en Hallo Bert,

>Het zal ook aan de verzekeraar(s) liggen dat dit juridisch
>moet worden uitgediept. En begrijpelijk ook om deze voorvallen
>te voorkomen.


Jullie halen hier twee dingen door elkaar. En dat zijn aansprakelijkheid (schadeloosstelling) en strafbaarheid. Aansprakelijkheid is iets uit civiel recht, dus gaat altijd over twee partijen die iets van elkaar willen. Strafrecht is iets anders dit gaat over verwijtbaar handelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid en eventueel straf en niet over schadeloosstelling. Je kunt aansprakelijk zijn, maar niet strafbaar. Omgekeerd kan ook je kan strafbaar zijn, maar niet aansprakelijk. En natuurlijk kun je strafbaar en ook aansprakelijk zijn.

Verzekeraars hebben geen enkele invloed op strafbaarheid of op vervolging. Dit is een zaak van het Openbaar ministerie (=justitie)en wetboek van Strafrecht

In beide gevallen die hier worden aangehaald gaat het over strafvervolging door Openbaar ministerie. Het gaat hier dus niet over aansprakelijkheid. Sanders verhaaltje over aansprakelijkheid en Berts opmerking over juridisch uitspitten door verzekeraars hebben niets met deze twee zaken te maken. Als je daar wat mee wilt moet je bij de civielrechter zijn en en niet bij de strafrechter.

MVG

Rolf
 
Altijd opletten. Hoe nonchalant je ook lijkt. Altijd je partner eraan herinneren dat hij in de gaten gehouden wordt. Een grapje maken kan, maar daarna wel even vragen (en hem laten demonstreren) of hij zijn karabiner-sluiting goed dicht heeft, omdat hij met zijn rug naar je stond op het moment van de sluiting.

Doet me denken aan een Nederlandse kliminstructeur die in Frankrijk vervolgd was omdat hij een klim-duo niet wees op hun onveilige manier van werken, terwijl hij zelf voor de fun aan het klimmen was en toevallig in de buurt. Ook buiten je werk om heb je als kliminstructeur dus een verantwoordelijkheid... Het gaat soms ver.

Doet me verder denken aan die keer dat m'n klimpartner een route zocht in de Ardennen, maar een meter of 10 in een andere richting klom... Vroeg 'ie of ik even voorzichtig wilde zijn met het touw, zodat hij rustig kon terugklimmen tot enkele meters boven de haak: dan kon hij zich even laten vallen en dan uitrusten...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan