Patagonie per zeilboot en voet


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

ik zoek zoveel mogelijk informatie over het gebied waar ik volgend jaar heen ga: Chileens Patagonie.

Even in het kort de reisplannen: ik vertrek samen met een vriend in december 2008 per zeilboot van Buenos Aires naar Ushuaia in Vuurland. Van daaruit gaan we varen rondom Kaap Hoorn en bezoeken we de gletschers van dit gebied. Door de lage breedtegraad komen deze tot op zeeniveau. Vanuit Ushuaia zeilen we in 2-3 maanden naar Puert Montt door volledig onbewoond gebied. Ergens in de 1500 km tussen de Straat van Magelhaen en Golfo de Penas gaan we op zoek naar een mooie gletscher voor enkele mooie tochten. We denken aan ijsklimtochten (mijn maat is zeer ervaren klimmer) en meer alpiene tochten rondom en over de gleschers.

Wat ik tot nu toe heb begrepen is dat het toerisme in dit gebied zeer geconcentreerd is tot enkele bekende plaatsen. Daarbuiten woont niemand en komt niemand. Lastig dus ook om informatie over te krijgen. We gaan sowieso met volledige uitrusting (gewicht speelt immers geen rol omdat we met een zeilboot gaan) dus met sneeuwschoenen, stijgijzers, touwen, gordels, tent, extreme kleding e.d.

Toch hoop ik op deze manier meer te weten te komen over het gebied. Wie is hier wel eens geweest? Waar moeten we zeker aan denken?

Voor mensen die het leuk vinden: H.W. Tilman schreef in 1957 een boek ("Mischief in Patagonia") over een soortgelijke reis per zeilboot naar de gletschers. Hij liep in enkele weken over de bergen naar Lago Argentino en terug.

Alle info is welkom!!!

Groet, Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Klinkt gaaf :)

een zelfde soort tocht wordt nu gemaakt door Ronald Naar, Martin Fickweiler en nog wat klimmers. Je kunt hun vorderingen volgen via http://www.climbing.nl/patagonia2008/

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Maarten,

Als het goed is ga ik komende augustus naar Ushuaia, dus als je iets wilt weten van daar kan ik voor je kijken of ik de info kan vinden...

Overigens vind ik je opmerking wel grappig:
"Vanuit Ushuaia zeilen we in 2-3 maanden naar Puert Montt door volledig onbewoond gebied."

Zeilen doe je neem ik aan op zee. Is dat niet per definitie onbewoond gebied??

Groetzels,
Dennis
 
Mijn zeilmaat Paul Schot heeft al contact gelegd idd. Als ze terug zijn gaan we met Ronald Naar om de tafel zitten, hij verzamelt ook info voor ons: hoe gemakkelijk kom je bijvoorbeeld aan land bij de gletschers en welke winteromstandigheden zijn daar?


Wie weet er hoe anderen dit soort expedities aanpakken qua sponsoring? We zoeken niet veel, maar wel enkele specifieke sponsoren, o.a. voor Zodiac bijboot. Reacties zijn welkom!!
 
Hallo Dennis,

ik ben op zoek naar alle eventueel bruikbare info. We verblijven volgend jaar langere tijd (enkele maanden) in de haven van Ushuaia en zijn van plan van daaruit met kleine groepjes naar de gletschers te varen. Ben nu bijvoorbeeld benieuwd wat de kansen daarop zijn?

Ook benieuwd ben ik naar de houding van de autoriteiten. Zo weet ik bijvoorbeeld al dat we ons in Chili 2 maal daags zullen moeten melden bij de kustwacht. Sinds de Falklandoorlog is de relatie tussen Chili en Argentinie niet meer goedgekomen. Doen ze verder nog moeilijk?

Over je laatste opmerking: als je op de kaart kijkt zie je tussen Punta Arenas en Puert Montt een groot eilandenrijk. Feitelijk zijn dit allemaal fjorden en lijkt de kust op die vann Noorwegen met als verschil dat de fjorden langszij de kust lopen en er niet dwars op staan. Het is dus mogelijk om in z'n geheel binnendoor te varen tussen de fjorden en gletschers door. Er is dan altijd land vlakbij, alleen woont er niemand....

Pas in de Golfo de Penas steek je 100 mijl de Pacific over. Dan wordt het ook direct ruig, want dit stukje aarde staat niet bekend om z'n vriendelijke klimaat....

Ben in ieder geval benieuwd van je te horen wat je gaat doen in Ushuaia en wat je ervaringen zijn!!
 
hey,

net terug van 7 maanden reizen...

o.a. 3,5 maanden in Patagonia

wij deden een zelfgeorganiseerde miniexpedtie op de zuidelijke patagonische ijskap (rondomrond Cerro Torre en het Marconimassief)...

op de bootpassage van Puerto Natales naar Puerto Montt (3 dagen met ferry) hebben we heel wat onafhankelijke zeilboten in de fjorden zien liggen... hoofdzakelijk volgen de zeilboten de route van de Navimag maar kunnen ze meer de diepere ingesneden fjorden vanuit de kanalen aansnijden...

lijkt me enorm interessant wat jullie van plan zijn!

misschien kun je eens ons blogje doornemen en kun je met specifieke vragen afkomen, indien je dat wenst...

http://www.travelblog.org/Bloggers/stevekatrijn/

veel succes!
 
Reeds als PB naar Maarten gestuurd...maar mochten er meer mensen geinteresseerd zijn bij deze mijn bevindingen:

=====
"... en heb zoals beloofd nog geprobeerd wat informatie in te winnen over je verblijf daar per boot. Bij deze een lijstje met dingen die ik aan de weet ben gekomen:

- Als je in Argentijnse wateren komt moet je contact opnemen met de eerste radarpost van de kustwacht. Zover ik begreep moet je melden waar je heen gaat, en dan krijg je aanwijzingen. Pas als je binnen het bereik komt van de volgende kustwacht post hoef weer contact op te nemen.

- In Ushuaia krijg je aanwijzingen waar je moet liggen met de boot. De eerste keer moet je je dan eerst melden bij de douane (aan de haven) en daarna bij de prefectuur. Deze is gevestigd aan de andere kant van de "boulevard" die langs de haven loop (Avenida Maipú) op de hoek met Yaganes - een houten gebouw met duidelijk "prefectura naval" er op. Zij zullen de immigratie afhandeling doen. In principe krijg je gewoon een toeristenvisum voor 3 maanden, waarna je je verder niet hoeft te melden als je een stukje de zee op gaat en weer terug komt. Echter, als je langer dan 3 maanden wilt blijven moet je al in Nederland een visum aanvragen bij de ambassade hier..

- Zolang je in de haven ligt hoef je je hierna nergens te melden. Als je gaat varen moet je weer regelmatig bij de kustwacht melden, maar hoe vaak is niet vastomschreven - de kustwacht geeft aan als je je meld voor wanneer je je weer moet melden.

O ja, maak nooit de fout om in Argentinie de Falkland eilanden zo te noemen. Het heten daar de Malvinas...en daar zijn ze héél gevoelig en eng nationalistisch over. Er staat aan de kade in Ushuaia een groot monument ter ere van "de diefstal van de eilanden" met groot de tekst eronder "we zullen terugkeren". Brrr...
====


Groetjes,
Dennis
 
Hallo Steve, dank voor je bericht!

Toffe blog hebben jullie, mooie foto's! Het duurt nog drie maanden voor ik naar die streken vertrek, voor minimaal een jaar. We komen in onze voorbereiding steeds meer te weten over Patagonie en de omstandigheden daar.

Heb daar ook nog veel vragen over, die wel allemaal heel specifiek zijn en misschien lastig te beantwoorden.

1. welke temperaturen maakten jullie mee en in welke tijd was dat?
2. slaapzak: extreem spul of minder mag ook?
3. was het vochtig in Torres del Paine? Klopt de 4000mm neerslag gevoelsmatig ook?
4. hebben jullie ook toppen beklommen? wat zijn de omstandigheden van het ijs?
5. is er in Ushuaia een goede buitensportwinkel?

Heb nog meer vragen, maar die komen eventueel later wel.

Mijn eigen weblog is http://roerkoning.blogspot.com en de reis van mijn reisgenoot Paul (per zeilbootje van NL naar Aussieland) is te volgen op www.syrebellion.com.
 
hey maarten,

om kort te antwoorden op je vragen:

1) patagonia kende vorige zomer een extreem warm jaar met temperaturen die zelfs in zuidelijk patagonia boven de 30 graden kwamen overdag, s'nachts koelde het af tot net boven het vriespunt afhankelijk van welk deel
(wij waren in patagonia van februari tot half mei)
2 jaar geleden zijn we gaan trekken in Torres Del Paine in juli (hartje winter) en hadden we s'nachts temperaturen tot -10 in de tent

2) wij hadden valandre classic 900 mee die comfort tot -15 aankan, zelfs tijdens ijskapexpeditie geen koud mee gehad...

3) in de winter (juni-juli) is Torres Del paine droog en windstil, in de zomer kan het daarintegen stormen met enorme neerslag, wij zijn tijdens een 12-daagse in het park, na 9 dagen het park moeten verlaten omdat je geen meter meer voor je uitzag wegens te hevige regen

4) in Patagonia hebben we enkel een poging gedaan om de Gorra Blanca te beklimmen, dit is een top gelegen op de zuidelijke patagonische ijskap, op de col zijn we teruggekeerd wegens nakend onweer
http://www.summitpost.org/mountain/rock/317115/gorra-blanca.html
het ijs op de ijskap en de berg waren dit jaar slecht in de zin dat er geen mm sneeuw meer op het ijs lag, dus was het meestal ploeteren op beenhard ijs (dit was te wijten aan de extreem warme zomer... die alle sneeuw had doen smelten )

5) in Ushuaia zijn er een 3-tal (dat ik me herinner) buitensportzaken met hoogwaardig technisch materiaal

dit is kort enkele antwoordjes, voor meer mail me of stuur me een berichtje

mvg,
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan