Pickel vraagje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Zoals elders te lezen was ben ik vorige week voor het eerst serieus te voet sneeuw en ijs op geweest. Nou kreeg ik een pickel mee (en enige instructie hoe te gebruiken als rem) met de mededeling dat het ook een handige wandelstok was. Echter, daarvoor was hij m.i. veel te kort! Ik moest behoorlijk diep reiken om 'em in de sneeuw te prikken, met als gevolg dat ik rugpijn kreeg. Aangezien ik zelf het evenwichtsgevoel van een biljarbal op een speldenpunt heb is voor mij iets van een wandelstok wel nodig. Wat ik me dus eigenlijk afvroeg, is het gebruikelijk om een pickel als wandelstok te gebruiken, en hoe lang moet zo'n ding dan zijn? Ik heb mijn wandelstokken altijd op 1.25m staan (ben zelf 1.92m), maar een vluchtige blik op internet leert me dat de langste pickels 70cm zijn....is dat niet wat kort. Zelfs al je meerekent dat je 'em aan de bergzijde in sneeuw prikt...

Groetz,
Dennis

- Slechts nieuwsgierig zonder aankoopgedachte -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Copy/ pasta

"Pickels

Door: Jeroen Offermans (© Alpintreff, december 2001)

Pickels kan men onderverdelen in twee hoofdgroepen, te weten basispickels en technische pickels, die qua toepassingen en eisen volledig uiteenlopen.

De basispickel (CE: B-norm) wordt gebruikt voor de volgende toepassingen (in willekeurige volgorde):

* Sonderen: het testen van de kwaliteit van de sneeuwlaag en opsporen van eventuele gletsjerspleten
* Zekeren: het maken van een verankeringspunt aan ingeramde pickel of Totermannzekering (dodeman, T-anker)
* Steunen: evenwichtshulp bij het lopen in steil terrein. (Let op: steunen is niet hangen)
* Remhulp:bij het vallen in sneeuw/firn
* Treden hakken: vooral voor de gids c.q. instructeur is dit een niet te onderschatten toepassing.

De lengte van de pickel wordt als volgt afgemeten: rechtop gaan staan, pickelkop in de hand nemen, de punt moet nu tot aan de enkels reiken of net daar boven. Is de pickel te kort, dan wordt hij voor veel van bovenstaande toepassingen onbruikbaar (denk eens aan het hakken van treden onder je).

Een technische pickel (CE: T-norm) wordt veelal korter gekozen dan de zojuist beschreven basispickel en kan daarom worden ingezet in steiler terrein (lange steel zit minder in de weg). De lengte reikt, bij het in de hand nemen van de kop, tot halverwege het onderbeen. De steilijspickel is dus ook geschikt voor beklimmingen met "Schaftzug-techniek" (piolet traction). Hoewel de trend lang kort is geweest gaat men, op advies van vele gidsen, toch weer naar de ietwat langere technische pickel (lengte een paar cm boven de enkel). Zeker voor instructeurs. Reden: lengte voordeel bij sonderen, treden hakken, etc. Bovendien: Een goede klimmer gebruikt geen Schaftzug-techniek tot 70 graden ijssteilte. Vanaf 80 graden wordt het wellicht tijd voor een ijsbijl.

Houw

De houw vormt een compromis tussen springwerking (treden hakken, "Führerpickel") en beet (steilijsklimmen, steilijspickel). Hoe krommer de houw des te minder de springwerking/des te groter de beet. Een kromme houw trekt zich bovendien vast naarmate de steel van het ijs wordt weggetrokken.

Een mooi compromis voor een instructeur of gids is een pickel met een niet al te kromme houw en wat extra vertanding (en een goede techniek) ter compensatie. Bij de basispickel worden er geen eisen gesteld aan de houw, bij de technische pickel wel. De houw wordt op verschillende manieren in een proefopstelling belast.

Steel

De minimale eisen met betrekking tot de breuksterkte van de steel bedragen (volgens CE-Normen):

* 100 kg voor de basispickel (B)
* 250 kg voor de technische pickel (T)

Om dit te bereiken maken fabrikanten veelal gebruik van 6091 T6 of Ergal 7075 aluminium voor de vervaardiging van de steel. Enkele buizen zijn zelfs voorzien van een profiel aan de binnenzijde om nog meer weerstand te bieden tegen buigen. Het houten en kunststof (glasvezel) tijdperk hebben we ver achter ons gelaten.

Een rubberen of kunststof bekleding voorkomt het vastvriezen van de hand aan de pickel bij zeer lage temperaturen en zorgt voor wat extra grip.

Polslussen

Polslussen worden tegenwoordig afgeraden. Bij een val sleep je een dodelijk projectiel achter je aan!"
 
Een pickel is bijna nooit een wandelstok, zo'n lang ding is alleen maar onhandig. Een pickel is om een val mee te remmen, aan te zekeren of een toter mann te graven. Bij steile traverses kan ie wel als wandelstok dienen. In 40-50 graden sneeuw omhoog kan je een pickel gebruiken als balanspunt. 55-60 cm lengte is prima.
 
Oeps! Is het dus maar beter om de polslussen te verwijderen? Of hangt het er vanaf waar-ie precies zit? Bij enkele van onze pickels zit de polslus met een ring om de steel, bij een andere in een gat in het houweelgedeelte. Zo'n polslus zorgt er toch ook voor dat je de pickel niet verliest, hetgeen van levensbelang kan zijn. Is het misschien zaak om te zeggen bij erg steil terrein polslus los? Is het wel eens gebeurd dat je bij een plotselinge val de pickel loslaat en terwijl je valt je de pickel omdat-ie aan een polslus om je pols vastzit nog kunt pakken en ermee remmen?
 
Tja als jij uitglijdt en je laat de pickel vallen dan is er een kans dat hij in het ijs hapt. Draag je een polslus als de pickel hapt, dan breek jij je pols waarschijnlijk door de polslus omdat je erg gauw een hoge snelheid opbouwt.
Mocht je je pickel verliezen: je kan ook remmen zonder pickel, dit gaat prima in de sneeuw. In firn en ijs kan je echter bijna niet remmen zonder pickel, maar ook met pickel is het moeilijk.

Groeten Bas
 
Eeerhm, als ik mag kiezen tussen een gebroken pols en een dodelijke glijpartij afsluitende met een val van 450 meter over een verijsde sneeuwhelling dan liever toch dat eerste

Ik gebruik zelf altijd een polslus bij mijn pickel, al is het maar om niet elk seizoen een nieuwe te hoeven kopen...

Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi,

Sluit me helemaal bij Rob aan. Ook ik sleep zeker in firn/ijs liever een gevaarlijk projectiel met me mee dat ik dan nog kan proberen te pakken te krijgen ipv zeker te weten dat ik onderaan de berg terecht kom.

De polslus is bij mij vervangen door een korte schlinge en daaraan een korte prusik. Deze prusik zit in de karabiner van mijn gordel waar ook de andere prusiks in zitten ipv om mijn pols.
Voordeel:
-Scheelt een hoop gedoe/tijd met omdraaien bij traverseren. Tevens is er geen risico om tijdens deze actie je pickel te droppen en dus richting dal te zien verdwijnen.
-Je hebt nu 2 handen om de losgelaten pickel te pakken te krijgen.
-Je kunt nu heel snel een anker voor jezelf maken door de pickel in de grond te stampen, je zit met je gordel al vast.
-de pickel sleept dichterbij je over de grond, wat de kans dat je hem te pakken krijgt vergroot.
Nadeel:
-Hij sleept dus ook wat meer in de omgeving van je koppie in plaats van ergens ver boven je als je hem tijdens een val loslaat.....

Om terug te komen bij Dennis zn vraag: inderdaad is een pickel nou niet de ideale wandelstok nee ;) . Beetje afsteunen voor de balans is fijn, maar daar houdt het dan ook wel mee op.
Volgende keer gewoon een wandelstok in je andere (dalzijde-)hand meenemen. Deze niet in de polslus vasthouden (dan heb je namelijk ook een probleem als je valt), maar gewoon los. Verlies je hem tijdens een val, nu ja, dan heb je reden om zo'n mooi nieuw lichtgewichtstokkie aan te schaffen ;) ......

Have fun!
Petra
 
>Verlies je hem tijdens een val, nu ja, dan heb je
>reden om zo'n mooi nieuw lichtgewichtstokkie aan te schaffen

Hihi, omdat (één van) mijn wandelstok(en) tijdens een laatste sneeuwwandeling brak(!) had ik ook een goede reden.

Maarrrr, Dennis als je kijkt naar die spannende foto's van klimmer boven de x meter, dan zie je dat ze daar de pickel wel degelijk als 'wandelstok' gebruiken bij het naar boven 'lopen'. Ze steunen er dan namelijk vaak op als op een gewone wandelstok.
Op de minder spannende foto's lopen ze overigens nog gewoon vaak met normale wandelstokken ;)

Raymond
- ook met polslus om de pickel
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan