plaatsing heupband rugzak?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben momenteel aan het rondkijken en passen voor een rugzak. Alleen krijg ik nogal wat wisselend advies over de plaats waar de heupband moet zitten. De een zegt dat de bovenrand gelijk moet zijn met de bovenrand van je heupbot, de ander zegt juist dat de heupband daar deels (1/3e) bovenuit moet steken. Op internet kom ik ook geen eenduidig antwoord tegen...


Wat is jullie advies/ervaring?


Groeten, Edgar
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, wie ben ik om tegen jou te zeggen hoe je de heupband dient af te stellen. Tegen mijn klanten zeg ik idd dat het heupbot op ca 1/3 van de bovenrand van de rugzak moet zitten, maar als het voor jou lekkerder zit om de rugzak hoger of lager te dragen dan is daar niets mis mee. Kwestie van proberen wat bij jou het meest prettige zit.

Eins
 
Hoi Edgar,

Leuk! Nieuwe rugzak zoeken!
Veel modellen hebben tegenwoordig een mooie, anatomisch gevormde heupband. Bij Osprey bv. wordt ie zelfs in de winkel volledig op jou bouw aangepast.

IMHO:
Een heupband is om het gewicht van de rugzak vooral op de heupen te dragen. Het zou niet logisch zijn deze dus onder de bekkenrand te dragen, want dan hangt de rugzak alsnog aan je schouders.
Het beste zoek je een rugzak waarbij de heupband dus wijd uitloopt naar beneden en daardoor als het ware op je bekken te zetten is.
Dus: imho 1/3 boven de bekkenrand!

Succes!
Petra
 
Het woord heupband is hier eigenlijk verkeerd gebruikt.
Aangezien de heupband op het bekken moet rusten!
Het sterkste deel van het menselijk lichaam is, naast het dijbeen, het bekken. Als de heupband steunt op de bovenste bekkenrand dan kan de rugzak ideaal afsteunen. Door de heupband op 1/3e of een 1/2 te dragen (wel hard aansnoeren) kan dat dus. Hierbij let je op dat een mannenbekken relatief smal is en recht en een vrouwenbekken wat wijder en in een V. Doe je in beide gevallen de heupband gelijk met de bovenrand dan zal het gewicht van de rugzak ervoor zorgen dat de boel afglijdt naar beneden zodat het gewicht echt aan de schouders komt te hangen. Door nu de heupband aan te snoeren op 1/3e of een 1/2 ontstaat een omgekeerde /\ zodat deze wel goed afsteunt.

Helder?
Succes
Binker
 
Hoi Edgar,

over het algemeen is het goed om de band inderdaad 1/3 boven je bekken te dragen. Nu ga ik deze zin wellicht weer ontkrachten door te zeggen dat ik mijn rugzak een eindje onder de rand van mijn heupbot draag. Ik ben tamelijk lang, 2 meter zo ongeveer, en een vrij groot deel van die lengte zit in mijn benen. Als ik de tas op mijn bekken draag zit 'ie onprettig hoog. Het zal misschien iets met mijn zwaartepunt te maken hebben ofzo, maar het zit in ieder geval niet lekker. Om maar even aan te geven dat die 1/3 boven je heupbot geen wet is...

Succes met je zoektocht
Harold
 
Hoi Edgar,
Afgelopen jaar heb ik een paar proefjes gedaan met de rugzak. Daaruit komt als conclusie tevoorschijn: de heupband zit goed, als het op de langere afstand ook nog prettig zit. Hoe dat precies is, hangt af van het model rugzak, de manier van beladen en natuurlijk de lichaamsbouw. Een kwestie van proberen dus.
Ook heb ik gemerkt dat als je echt snel wilt lopen, het gunstig is om het zwaartepunt wat omlaag te brengen.Waarschijnlijk onder andere omdat het bovenlichaam dan wat aktiever "mee" loopt. Dit klopt dan ook met de opmerking van Harold die waarschijnlijk in gewone doen al behoorlijk snel loopt.Mogelijk hebben lange, slanke niet mensen zelf al een zwaartepunt dat in verhouding aan de hoge kant zit. Maar dat mag ik zonder verder onderzoek eigenlijk helemaal niet zeggen...
Groeten,
Boelo
 
Allemaal bedankt :)


Had de afgelopen weken hier in de omgeving al het een en ander gepast. Gisteren een dagje A'dam (lekker weer trouwens). Was wel nuttig; ze hadden daar (deels) toch weer andere merken en types.

De Bach Specialist bleek nog steeds het beste te passen. Maar in A'dam hadden ze ook nog de Slim Mac 2. Die zat hetzelfde. Maar de diagonale band die vanaf de heup omhoog loopt gaf een groot verschil vond ik; daarmee trok je de last nog meer op je bekken.

Dus die wordt het waarschijnlijk. Ik zeg "waarschijnlijk", omdat de heupband wat te breed is voor mij. Als ik hem aansnoer zit 'ie wel goed vast, maar hij kan bijna niet strakker meer. Dus dat houdt niet echt over. Demmenie gaat nu voor me informeren of er een smallere heupband geleverd kan worden (heupband van de Specialist 1 paste beter).


Even geduld nog dus :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan