Planet Holland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gisteravond was er een uitzending van de Nikon, Planet Holland.
Daarin was een reportage te zien over 2 jonge jongens die als hobby wildklimmen hadden. Hup, zo zonder touw of veiligheid even omhoog tegen een gebouw. Hogere gebouwen beklimmen ze wel met veiligheid maar wel illegaal.
Het leuke is dat ze nu van hun hobby hun werk kunnen maken, omdat ze gevraagd worden voor allerlei klussen op hoogte. Schilderen van een hoge brug, schoonmaken van silo's, kroonluchters ophangen en lampen vervangen of een heel lichtplan in een circustent ophangen. Erg grappig om te zien. En ze verdienen er nog een hoop geld mee ook.
Zo zie je maar waar het allemaal toe kan leiden.

Groetjes,
Digna
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er was een soortgelijke docu bij 2 vandaag een week of 2-3 terug, alleen deze jongens kregen alleen de politie achter zich aan.

En mensen die geld verdienen met klimmen: er bestaan al jaren bedrijven die gecertificeerde klimmers leveren voor allerlij klussen op hoogte waarbij stijgers of te duur of simpel te moelijk te plaatsen zijn.
In Europa zijn dit veel britten en ik weet dat er ook in NL wat mensen een boterham mee verdienen. Er bestaat ook een heuse school voor, en gezien de risico's en de arbowet die ineens om de hoek komt kijken geen overbodige luxe.
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Van het weekeind was er in Gent de europese klimkampioenschappen voor professionele klimmers. En daar deden voornamelijk Nederlanders, Belgen, Duitsers en een paar Denen mee. Dit was voornamelijk gericht boomklimmen, iets waar voornamelijk de Nederlanders veel mee doen. En dat gebeurt allemaal wel veilig en volgens de arbo. Erg vet allemaal, alleen geen iedee wie er gewonnen heeft.

Apropos, op prikbord.climbing.nl ook een langdradig draadje over geweest.

Al moet ik zeggen dat ik klimmen op een lijn met prusics een beetjke achterhaalt vindt, daar heb je toch tegenwoordeig van die hele mooie touwklemmen voor?


Maar "Urban Bouldering" is idd wel aardgi om te doen, alleen idd opletten voor de "blauwe vrinden". Wel een aardig aantal abri's ed al gehad.
 
Sja, ik heb het uiteraard niet gezien (wil nog steeds niet aan de schotel om de Nederlandse TV te zien), maar toen ik destijds in Parijs studeerde was er op een dag vrij veel opschudding tijdens de lunch op het plein voor La Grande Arche (dat kubus-gebouw in het zakencentrum La Défence).

Bleek dat er één of andere 'mafkees' het gebouw aan buitenkant aan het beklimmen was. Deze werd met de grootst mogelijke voorzichtigheid naar beneden gehaald en toen herkende ik 'm ook: het was die Franse 'Spiderman' Alain Robert. Grappig is dat er nu nog steeds foto's van op zijn site (http://www.alainrobert.com/)staan vanuit exact dezelfde hoek als ik het zag.

Er zijn in Nederland overigens best veel mensen die hun boterham met klimmen verdienen. Kijk maar eens op http://klim.pagina.nl/ en dan in de rubriek 'Professioneel klimmen'.

Raymond
- heeft zelf al hoogtevrees op een keukentrapje :)
 
Zit me wat te vervelen, dus even een negatief puntje. Ik denk niet dat gerenommeerde bedrijven dergelijke gasten zullen vragen een klus te klaren. Immers zoal Rob al aangaf hebben we ook nog zoiets als de arbowet, die nu zelfs voorschrijft dat een schilder geen ladder mag gebruiken maar zo'n hefwagentje. Het zal wel voer voor juristen zijn, maar als er een valt dan is het bedrijf aansprakelijk en zal het zeker een lieve duit gaan kosten. Overigens vind ik het ook niet zo leuk om als omstander geconfronteerd te worden met iemand die te pletter valt voor mijn voeten. Heb altijd een dubbel gevoel bij deze 'grensverleggende' praktijken.
:-(
Ali
 
Een vriend van mij zit in de boomverzorging. Hij heeft daar een uitgebreidde opleiding in gehad en natuurlijk veel klimtraining. Dat is zeker wel profesioneel klimmen volgens de arbo eisen. Ook een gerenomeerd bedrijf zou zo iemand rustig kunnen inhuren. Maar het is wel een zwaar beroep! Maar dat geld voor meer dingen...
 
In de industrie wordt er steeds meer gebruik van deze profs gemaakt, maar dat is dus zoals ik al schreef gecertificeerd personeel met naast de nodige papieren op klauterkunde gebied dat ook de nodige zaken afweet van VCA, chemicalieen etc etc.
Bovendien MOET er bij industrieel klimmen altijd minimaal een dubbele zekering zijn en zodra er ook maar een kleine kans bestaat op doorsnijden/zagen of smelten van touwen gaan de heren gelijk met staalkabel in de weer.

Deze klimmers zijn duur, maar een komplete kolom van 50 meter hoog in de stijgers zetten om de bovenkant een lik verf te geven is al snel vele malen duurder.
Rob
-Probeert al een jaar zijn baas er van te overtuigen dat ook voor zijn stiel een paar klimmers een weekend inhuren vele malen goedkoper is dan een steiger van 35 meter hoog


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
brrr, ik liever prettig gezekerd hoor :)

Gr, Jur.

- vraagt zich af sinds wanneer de tallisteig klettersteig onder de categorie "keukentrapjes" valt ? ;) -
 
Met dit soort mafkezen heb ik dus helemaal niks. Eigenlijk vind ik het grote sukkels die de klimsport in een negatief daglicht stellen. Vorige week ben ik bij een bijeenkomst van de branchevereniging voor buitensportbedrijven geweest. Daar zijn ze al beig met een lobby om ervoor te zorgen dat buitensportbedrijven hun toprope touwen op de manier kunnen inhangen zoals ze dat nu doen. De arbowet wil dat 'we' daarvoor een hoogwerker gebruiken. Tsja, da's niet echt meedenken he?
 
Ik zie me dat in de klimhal al doen... Straks gaan ze ook nog mekkeren dat mensen die professioneel sportklimmen grote risico's nemen en ARBO-onvriendelijk met hun vingers omgaan :)
Of dat er een hulptouw van bovenaf moet zijn in plaats van het gebruikelijke voorklimtouw. Weg spanning.

Jeroen: het zal die klimmers waarschijnlijk worst wezen of je ze mafkezen vindt die de klimsport in een kwaad daglicht stellen. Ze genieten gewoon lekker van wat ze doen: de drang om te kijken of dingen (in dit geval toevallig gebouwen) beklimbaar zijn. Daar doen ze de maatschappij minder kwaad mee dan voetbalfans die een complete winkelstraat in puin leggen... Ik ben het dan ook niet met je eens dat het mafkezen zijn die de mening over de klimsport negatief beïnvloeden, sterker nog: het kan me geen hol schelen of andere, vaak onwetende, mensen een mening over de klimsport hebben. Ik wete toch zelf hoe de vork in de steel zit, en als iemand mij bevooroordeeld aanspreekt op mijn waaghalzerij kan ik toch haarfijn uitleggen dat een ritje over de Autobahn pas écht gevaarlijk is?

Dat imago van waaghalzerij, anarchie en rebellie raakt de sport toch niet meer kwijt, daar hebben figuren als Alain Robert wel voor gezorgd. Alles waardoor nederlandse klimmers in beeld kunnen komen, en misschien subsidies of een plekje op de Olympische spelen kunnen lospeuteren is dan mooi meegenomen, vind ik. Zo kunnen mensen die anders bevooroordeeld zouden zijn na het zien van alleen dit soort "tuig" een genuanceerder beeld vormen. Een itempje in het journaal doet het dan wel beter dan een item over ilegaal builderen, dat is zo. Maar het zijn wel allebei hele actuele voorbeelden van het klimmen in ons landje.

@ ALi: die "gasten" hebben gewoon een professioneel bedrijfje wat door de gerenommeerde bedrijven kan worden ingehuurd. Als je je geld ermee verdient kun je je niet permitteren wat aan te klooien. Het is echt wel een heel goed georganiseerde bedrijfstak hoor!

Pieter
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Pieter,

>>ALi: die "gasten" hebben gewoon een professioneel bedrijfje wat door de gerenommeerde bedrijven kan worden ingehuurd. Als je je geld ermee verdient kun je je niet permitteren wat aan te klooien. Het is echt wel een heel goed georganiseerde bedrijfstak hoor!<<

Ik kreeg de indruk dat ze bepaalde gebouwen illegaal beklimmen, en dat vind ik vreemd als je van je hobby je werk maakt, want dan kan het toch legaal? Het komt bij mij over als de computer hacker die ongevraagd je pc binnen dringt alleen mmar voor de 'fun of it'. Zoals gezegd lijkt het mij niet erg prettig als je als voorbijganger ineens geconfronteerd wort met iemand die te pletter stort.
En ik weet dat er dergelijke bedrijven bestaan evenals het feit dat de opdrachtgever ook verantwoordelijkheden heeft, dus ervoor moet zorgen dat ze zich zekeren en niet even snel een 'overstapje' maken.

Maar ik gaf ook aan dat ik een dubbel gevoel heb bij dergelijke stunts, waar ligt de grens tussen 'aanvaardbaar' risico en onacceptabel risico een discussie die hier al vaker is gevoerd als het bijv gaat over bergwandelen. Ik val dus ook niet van bewondering van mijn stoel bij dergelijke stunts, ook al is het sec gezien een knap staaltje sport. Wat is het verschil tussen deze waaghalzerij en bijv treinliften om maar iets te noemen?

Ali
 
@ pieter: Je hebt helemaal gelijk. Laat iedereen lekker zelf weten hoe hij of zij klimt. Ik kan me prima voorstellen dat een stelletje klimmende mafketels mooie televisieuitzendingen voor leken oplevert. Ik wordt er niet zelf slechter van en het imago van de nederlandse klimsport kan alleen maar groeien na het gezeur rondom Ronald Naar en Bart Vos.
 
>Ik kreeg de indruk dat ze bepaalde gebouwen illegaal
>beklimmen, en dat vind ik vreemd als je van je hobby je werk
>maakt, want dan kan het toch legaal? Het komt bij mij over als
>de computer hacker die ongevraagd je pc binnen dringt alleen
>mmar voor de 'fun of it'. Zoals gezegd lijkt het mij niet erg
>prettig als je als voorbijganger ineens geconfronteerd wort
>met iemand die te pletter stort.


Zoiets kan niet legaal. Tenminste niet als je zoiets wil doen op een respectabel gebouw. Als je aan de buurman vraagt of je via zijn regenpijp op zijn dak mag klimmen heb je nog wel eens kans dat ie daarin toestemt, maar de mensen waarover we het hier hebben beklimmen gebouwen die nogal wat hoger en van de overheid zijn.

En ja als voorbijganger een trauma oplopen doordat zo'n freeclimber zijn enkels voorbij zijn oren hoort suizen kan gebeuren. De vraag is of deze gasten daar wel aan denken.
 
>Ik kreeg de indruk dat ze bepaalde gebouwen illegaal
>beklimmen, en dat vind ik vreemd als je van je hobby je werk
>maakt, want dan kan het toch legaal?

Die jongens waren waarschijnlijk zo goed, dat de eigenaar van een rope access bedrijfje ze in dienst heeft genomen. Net als die jonge buskaper die nu al een baan aangeboden gekregen heeft :)
Als ze eenmaal gebouwen beklimmen voor hun werk, is dat uiteraard gewoon legaal. En dat gaat met zoveel back-ups en extra veiligheidsvoorzieningen, allemaal extra zwaar uitgevoerd, dat het veiliger is dan sportklimmen in de rots of in de hal.

Solisten die ongevraagd een gebouw beklimmen lopen natuurlijk altijd een risico om te vallen. Dat weet je, en dat drijft je ook. Die spanning voelt heerlijk. Ikzelf vind het trouwens met touw spannend genoeg, dus hoef niet zo nodig te soleren. :)
Meestal zijn die lui zo overtuigd van het lukken van die beklimming dat ze absoluut niet vallen. Het is niet dat ze levensmoe zijn ofzo. Maar uitglijden omdat je in een glibberig vogelpoepje grijpt kan natuurlijk altijd. Ik denk niet dat ze bij hun plan om dat gebouw te beklimmen denken aan wat ze jou aandoen als ze vallen. Daar denkt een zelfmoordenaar die zich voor de trein gooit toch ook niet aan?
(Moet ineens aan "La fabuleux destin d'Amelié Poulain" denken, waarin een vrouw die zelfmoord pleegt vanaf de notre dame bovenop de moeder van Amelié landt. maar die kans is vrij klein....)

>Maar ik gaf ook aan dat ik een dubbel gevoel heb bij
>dergelijke stunts, waar ligt de grens tussen 'aanvaardbaar'
>risico en onacceptabel risico een discussie die hier al vaker
>is gevoerd als het bijv gaat over bergwandelen.

Dat zal die lui hoogstwaarschijnlijk aan hun achterwerk corroderen wat jij er voor gevoel bij hebt. Jij hoeft het niet aanvaardbaar te vinden, zíj moeten zelf de risico's aanvaarden. Daar denken klimmers echt wel over na, ik maak zelf ook voortdurend afwegingen. Als je die kick van het nemen van een risico kennelijk nodig hebt, dan ga je daar toch voor? Ze veroorzaken hooguit wat angst bij mensen die vinden dat het er van een afstandje eng uitziet, maar meer overlast geven ze niet. Nogmaals, ik vind dat deze jongens heel wat minder overlast opleveren dan dronken voetbalfans en hangjongeren. Van mij mogen ze. Straks gaan ze nog bushokjes intrappen omdat ze met die energie nergens heenkunnen ;)

>Wat is het
>verschil tussen deze waaghalzerij en bijv treinliften om maar
>iets te noemen?
Dat is er dus niet, het is allemaal in meer of mindere mate een vorm van adrenalineverslaving. En ik vind die verslaving van mij ook heerlijk!

Pieter
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Pieter, ik ga een heel eind met je mee, want ik denk dat je gewoon gelijk hebt.
Enige waar ik mijn vraagtekens bij zet is de publiciteit die er meer en meer aan de hele sport gegeven wordt.
Outdoren in de stad is toch al populairder en populairder aan het worden, kijk maar eens naar die jongens (Meisjes heb ik nog niet gezien) die met een soort van moderne Voetje van de Vloer meets Apekooi hele wijken doorkrijsen via muren, daken, randjes enzovoort, en dat ook nog eens met veel gevoel voor acrobatiek en en enorme snelheid.

Ik ben nu wel benieuwd wanneer de eerste knul zich te pletter valt vanaf een flat in Vlaardingen Holy omdat hij denkt dit ook even te kunnen doen en NIET de ervaring en basistechnieken in huis heeft die de mensen die hij net op TV zag wel hadden.

Dat is niet de schuld van de ervaren klimmers, en zelfs niet van de TV maar ik kan me enige sensatiezucht bij het samenstellen van deze docu's bij de diverse zenders wel voorstellen

Rob

Hangt ook ergens aan nu: zijn tandvlees want d'r zit me toch een griep aan te komen...:(
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
In Engeland zijn veel klimmers in de jaren '80 werkzaam geweest bij bedrijven die op hoogte werken. Met name het aanbrengen van plaatwerk aan de buitenkant van gebouwen/ schilderwerk/ kabelwerk etc. Bijna alle bekende klimmers hebben op die manier wat bijverdient: Stevie Haston, Joe Simpson, Simon Yates etc etc.

Stevie Haston kan prachtige verhalen vertellen hoe dat in zijn werk ging..... Je loopt nooit meer in Engeland onder een gebouw met marmeren platen, het waren klussen die aangenomen waren en controle van de hechtpunten kon niet uitgevoerd worden want controleurs durfden niet te gaan kijken ...(!!!)
 
Ha Rob,

Dat is nou survival of the fittest zoals Darwin het bedoelt heeft. Als er van die klonten zijn die dat denken te kunnen en zich te pletter vallen, sorry hoor, weinig gemis voor de maatschappij. Jammer dat anderen de rotzooi moeten opruimen, dat wel..

Groetz,
Dennis

- Heeft weer zon, jippieeeee -
 
Yep.

Natuurlijke selectie.
Alleen jammer dat 95% van de bevolking, alle klimmers gelijk over één kam scheren en denken dat ze allemaal zo zijn.
Media en sensatie hebben daar dan ook grote invloed op.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan