Plastificeren kaart


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha Hikers,

De eerste drie weken van augustus hopen we in de Kackar Mountains van Turkije door te brengen. Na lang zoeken hebben we eindelijk (op internet) een ingescande topografische kaart gevonden >http://travel.valek.net/storage/maps/Kackar.jpg< En omdat er officieel geen kaarten van het gebied te krijgen zijn (kaarten zijn militair geheim in Turkije) zijn we hier al erg blij mee (en jullie nu ook waarschijnlijk :+).

Een vriend van me heeft de kaart op zijn werk laten afdrukken op een plotter. Maar het papier waarop geprint is is absoluut niet zo duurzaam als normaal kaartpapier.

Weet iemand een goede manier om de kaarten waterbestendiger en duurzamer te maken. Een optie is om te plastificeren maar de drukker zij dat het dan zo hard wordt als een placemet en dat lijkt me dan weer niet handig. Hebben jullie goede tips? ervaringen met deze dingen?

Groeten Jacob

PS: kan iemand me uitleggen hoe je een url van een afbeelding kan weergeven zonder dat hij de afbeelding inlaad in het bericht?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste jacob,

Wat het plastificeren van kaarten aangaat: Je kunt het met 'boeklon' doen. Dat doorzichtige spul waar je boeken mee in kaft. Niet duur.

HEt is wel even weten en voorzichtig aanbrengen, Ik heb er zelf ook wel eens luchtbelletjes :-( aan overgehouden. Als je die met een naaldje inrpikt en vervolgens het boeklon strak strijkt (niet met strijkijzer) komt dat meestal goed. Dat spul houdt zich lang en is vrij flexbel.:)

Bij grotere kaarten vergt het wat meer oefening maar is het proberen waard. En als de kaart vrijgemakkelijk te krijgen is beplak ik ook wel eens alleen de vouwlijnen en randen met plakband. Dan is de kaart niet weerbestendig maar wel vouwbestendig/duurzamer.

Wat die url aangaat, dat weet ik niet, sorry.

Groeten, Twan.
 
Boeklon is inderdaad een goedkope optie. Heb er ervaring mee met het kaften van schoolboeken (is al weer effe geleden).... is inderdaad wel even oefenen om dat op een groot oppervlak te plakken.

Die Nikwax ziet er interessant en makkelijk:p uit. Iemand ervaring mee?:p

Heb ondertussen zitten googellen en kam een site tegen waar je een kaart kan laten lamineren. Ook hier weer de vraag.... iemand ervaring mee?
 
Kijk eens bij een kopieershop of ze iets voor je kunnen betekenen.
Laat de kaart desnoods in stukken snijden en lamineren, denk aan een menu kaart in een restaurant, dan heb je voor onderweg maar een deel in de hand die je dan nodig hebt.
Nadeel is wel dat je het niet zo makkelijk kan oprollen/vouwen.

Eric
 
>Weet iemand een goede manier om de kaarten waterbestendiger en
>duurzamer te maken. Een optie is om te plastificeren maar de
>drukker zij dat het dan zo hard wordt als een placemet en dat
>lijkt me dan weer niet handig.

Ik heb diverse posters laten lamineren bij copieshops, en vaak heb je dan verschillende keus in dikte van de plastic laag. De dunste is zeker wel geschikt om op te vouwen. Bij de balie hebben ze meestal wel proefstukjes liggen.

Zelf heb ik wel eens een stafkaart met boeklon beplakt, dat waren wel meerdere banen omdat ik geen boeklon had met de juiste breedte (zal vast te koop zijn). Het was echter geen groot probleem het netjes aan te brengen, zolang je het maar op je gemak doet. Geen goedkope optie trouwens, laten lamineren was goedkoper geweest.

Bij sommige kaartleveranciers kan je je kaarten gelamineerd bestellen. Wellicht kan je hun bellen en vragen of ze het voor een aangeleverde kaart ook willen doen of waarmee ze lamineren.

succes!
Henk
 
Hoi Jacob,

Bedankt voor de kaart;-) . Boeklon heeft het voordeel dat de kaart wat soepeler is dan wanneer je hem laat lamineren. Mijn ervaring is echter dat gelamineerde kaarten langer mee gaan. Ze worden wel wat stugger (vouwen kost wat meer tijd) en zwaarder, maar ze gaan dus langer mee.

Om het gewicht te drukken, kun je de kaart ook dubbelvouwen voordat je gaat boekloneren of lamineren (uiteraard alleen bij een enkelzijdig gedrukte kaart).

Veel prutsplezier.

groet,
Richard
 
Ik heb ervaring met de nikwax. Ik heb het zelf op verschillende kaarten gedaan, en het papier scheurt dan minder snel, en het papier is dan wat vettiger (er zit een soort waslaagje op) waardoor het water er afrolt.
Op zich werkte het voor mij prima! Nadeel is natuurlijk dat als je gewoon papier gebruikt, dat het een stuk minder stevig is. Dus dat je sowieso een slechtere kaart hebt.

Kaarten die bij mij lang mee moeten gaan plak ik ook wel eens vast op een stuk stof.
Een licht stuk stof (ik had toevallig nog wat linnen liggen) en dan met boekbinderslijm of gewoon houtlijm goed insmeren en de kaart erop vastplakken. De kaart kan nu goed gevouwen worden en scheurt niet. Nadeel; je kaart is een stuk zwaarder.

Tot zover mijn kaart-ervaringen.
Veel succes!
 
>Ik heb ervaring met de nikwax. Ik heb het zelf op
>verschillende kaarten gedaan, en het papier scheurt dan minder
>snel, en het papier is dan wat vettiger (er zit een soort
>waslaagje op) waardoor het water er afrolt.
>Op zich werkte het voor mij prima! Nadeel is natuurlijk dat
>als je gewoon papier gebruikt, dat het een stuk minder stevig
>is. Dus dat je sowieso een slechtere kaart hebt.


Je hebt de kaart toch digitaal, dan kan je dat bestand meenemen naar de copyshop en laat je daar adviseren over speciale kaartpapiersoort.....

En dan de keuze maken over nikwax, boeklon, dun lamineren, it's up to you..

Succes
 
Bedankt allemaal voor de reacties.

Op het moment lijkt lamineren me de beste optie. Ga begin volgende week eens even informeren bij de lamineer-boer:D wat het gaat kosten en wat er allemaal mogelijk is.

groeten
 
Hoera!! wat een briljant idee:+ Uiteraard heb ik daar al aan gedacht. Maar mijn ervaring is dat de kaart ook met kaarthoes behoorlijk "toegetakelt" wordt. Als de kaart ook nog eens van dun papier is verwacht ik dat hij snel doorscheurt of onleesbaar wordt.

Want waarschijnlijk moet je net als het regent de kaart (die in de kaarthoes zit) omdraaien x( En omdat de kaarthoes relatief klein is moet je de kaart toch regelmatig omdraaien. En moet de kaart ook vaak gevouwen worden.

Of zat je te denken aan een kaarthoes van een vierkante meter?

Groet
 
>Want waarschijnlijk moet je net als het regent de kaart (die
>in de kaarthoes zit) omdraaien x( En omdat de kaarthoes
>relatief klein is moet je de kaart toch regelmatig omdraaien.
>En moet de kaart ook vaak gevouwen worden.

Haha, ja dat heb ik nou ook altijd

>Of zat je te denken aan een kaarthoes van een vierkante
>meter?

Nou de laatste keer in scholand had een andere hiker een kaarthoes in A2 (?) formaat en dat leek me best handig.

Eins
 
handig wel denk ik, maar jij was toch degene die bezig was om drastisch je uitrusting te snijden om gewicht te besparen;-)?
 
>Want waarschijnlijk moet je net als het regent de kaart (die
>in de kaarthoes zit) omdraaien x( En omdat de kaarthoes
>relatief klein is moet je de kaart toch regelmatig omdraaien.
>En moet de kaart ook vaak gevouwen worden.

Vouw de kaart zo dat je zoveel mogelijk ziet van je route, en doe dat dubbelzijdig. Met kaarten 1:50.000 hoef je dan meestal maar 1x per dag de kaart te vervouwen.

Maar een kaart kan veel hebben hoor, heb je het al een geprobeerd?

grtz
Henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan