Platypus of Camelbak?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha Hikers,

Na vier jaar trouwe dienst ga ik m'n Platypus drinkzak vervangen (type hoser). De bite valve begint te scheuren en de kunststof zak begint ook sporen van veroudering te tonen. Maar het grootste probleem van deze zak is de schimmelaangroei aan de binnenkant van de zak en de slang. Nu zijn er veel manieren om dit schoon te maken of te voorkomen en de meeste manieren zijn al een keer gepost. Nu kan ik me herinneren dat er in een van die topics gesproken is over een "anti-aanbaklaag" :9 van Camelbak (HydroGuard anti-Microbial Technology).

Is er iemand hier die ervaring heeft met een Camelbak met deze coating?

Verder ben ik benieuwd naar de ervaring van mensen die zowel een Platypus als een Camelbak hebben gebruikt. Heb zelf nog twijfels bij de sterkte van het materiaal van de Camelbak, bij twee tochtgenoten is de zak al lek geprikt in de rugzak......x(

Ben benieuwd naar de reacties,

Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ik heb zowel een platypus gebruikt als een camelbak.

Mijn Hoser en fles heeft veel sporen van gebruik, vooral bij vouwen zien ze er slecht uit na een tijdje. Het materiaal gaat ook steeds stugger aanvoelen.

Bij camelbak blijft het materiaal soepeler, bij mij nooit een lek gegaan Bij de oude camelbak reservoirs, was het wel eens bij mij gebeurd dat ik niet door had dat mijn dop niet goed vast zat, waardoor ik wat nattigheid ging voelen. Bij de nieuwe "omega" reservors is dat een stuk duidelijker. Zelf heb ik ook nog de nieuwste met anti-bacterieele laag thuis liggen, maar nog niet echt gebruikt. Dus ik kan geen ordeel geven over de effectiviteit van de laag. Zelf overigens nooit last gehad van schimmels of dergelijk. Ik zorg dat mijn reservoirs altijd na gebruik schoon worden gespoeld en te drogen worden gehangen.

langst gebruik is 5 dagen achter elkaar zonder drogen, wel vaak water ververst. Geen last van dingen die gingen groeien. Stop er wel altijd exclusief water in.
 
Ik gebruik al jaren een platypus. Doe er zowel water als limonadepoeder met water in. De limonadepoeder heeft oranje afgegeven aan de binnenkant van de fles. maar verder heb ik niets van schimmels i.o.d. ontdekt. Ik spoel hem ook altijd goed uit na gebruik en laat hem met de opening na beneden staand drogen.

Linda
 
Heb ook van beide merken waterzakken en in mijn ogen zijn de Camelbak's de absolute winnaar. Vooral de grote opening is zo makkelijk met vullen en schoonmaken.

Een tijdje terug al eens geroepen maar die HG werkt echt super, zo goed dat ik m'n zak niet eens meer leeg (laat staan schoon) maak als ik thuis kom. Als ik weg ga spoel ik de nog natte zak om en vul hem bij, bij de zak zonder HG heb je na verloop van tijd een slijmerige laag in de zak zitten maar met de HG zak heb ik daar absoluut geen last meer van.

Wat nog het overwegen waard is om een Camelbak te bestellen uit de Maximum Gear lijn, deze zijn nog weer een stukje steviger en voorzien van betere slangen en mondstuk. Tevens zijn van deze zakken de slangen voorzien van isolatie.
 
Tot zover bedankt voor de reacties.

PC2K, wat jij aangeeft over het lekken van de dop is ook wel een punt bij de Camelbak.... als je niet goed oplet heb je grote kans om de dop er scheef op te draaien en dan loop hij behoorlijk snel leeg. Maar dat is een kwestie van goed opletten en dan hoeft dat niet fout te gaan.

De reactie van JAO doet me besluiten om toch voor de Camelbak te gaan en ik ga zeker kijken naar de Maximum Gear line. Klinkt interessant.

Bedankt en meer reacties zijn altijd welkom;-)
 
Mmm,

Ik heb ook zo'n CamelBak met een mega-grote opening, maar als je de dop er scheef op draait heb je dat echt wel door hoor.
Enig minpuntje dat ik kan bedenken (als het toch moet) is dat de O-ring in de deksel misschien slijt als je er zand of gravel in krijgt tijdens het vullen in een rivierbedding ofzo. Maarja, dan heb je ook zooi in je drinkwater...

Het draai-deksel is trouwens ook voor non-experts stukken praktischer dan de omvouw-constructie. Toen we met een groep een nacht vast zaten in een noodhut bovenop een berg in IJsland werd mijn CamelBak en een Platypus omvouwzak meegenomen op een desperate zoektocht naar water. Resultaat: een volle, afgeloten Camelbak en een halfvolle Platypus, omdat men deze niet snapte en niet dichtkreeg... (wellicht door koude vingertjes).

Harry
--- jaja, het is een sterk verhaal, maar er zijn foto's van ---
 
Nog een kleine stem voor de platypus:

Mijn eerste drinksysteem was een camelbak, nog van de oude stempel. Die hadden een kleine vulopening, en alleen met drukkracht te sluiten.
Na jaren trouwe dienst ging ie uiteindelijk lek bij de aansluiting van de vuldop.

M'n platypus (de meest simpele, de doorzichtige zak van stug materiaal) heeft me nooit in de steek gelaten, maar is wel bacteriegevoelig. Altijd goed uitspoelen en drogen na gebruik is dus het devies. En sowieso doe ik er nooit zoetigheid in: de eerste zak is daardoor besmet geraakt met een hardnekkige familie bacteriën die het op mijn darmen hadden gemunt, waardoor ik heel wat hikes van boom naar boom heb moeten afleggen. x(
Wat ik ook probeerde, ik kreeg het er niet uit. Sindsdien dus limonade in een apart flesje, en alleen water in de platypus. Prettig bijkomend voordeel is dat losse zakken goedkoop zijn, en als je het dopje ooit kwijtraakt, kun je m gewoon sluiten met een dop van een frisdrankfles.

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Als ik dat zo lees is het een heel gedoe met uitspoelen, drogen, bacterievrij houden...Aan de andere kant zoek ik toch een oplossing voor winterse (fiets)tochten zonder halfbevroren drank...en tandpijn.
Heeft iemand eigenlijk ervaring met de smarTube? Op papier lijkt dat alleszins een minder arbeidsintensieve oplossing dan Camelbak en consoorten?

Gr

Rob
 
Nee, ik heb geen ervaring met smarTube (nog nooit van gehoord zelfs). Maar volgens mij heb je een reactie gemist. JAO geeft namelijk aan dat hij met een Camelbak met HydroGuard coating helemaal geen problemen meer heeft met bacterien en schimmels. Dus dat is een oplossing :) Niet meer uitspoelen, laten drogen etc. met de HG coating (alhoewel dat natuurlijk wel beter is)

Maar misschien is smarTube een goed alternatief. Ik ga eens kijken wat het is.

groeten
 
SmarTube is hier ooit besproken..staat nog op site..
Zal m'n leven beteren en reacties in de toekomst grondig doornemen voor ik mijn "bijdrage" lever :)

Ga die Camelbak eens onder de loep nemen...

Groeten

Rob
 
Aha, smarTube is een Camelbak slangetje met een universeel dopje (met ventiel(?)), zodat je als waterreservoir de overal verkrijgbare PET-flessen kan gebruiken. Meer info over smarTube op http://www.drinkingtube.com/

Ziet er erg goed uit en is ook qua prijs een interessant alternatief. Blijft inderdaad de vraag hoe goed het systeem is.... Om maar weer bij Rob aan te sluiten: iemand ervaring met smarTube?

Groet

En Rob bedankt voor de tip!;-)
 
He verrek,

Dat is dat ding dat ik ooit bij de Bever in de aanbieding heb gekocht.
Is me prima bevallen tot nu toe. Ik heb de CamelBak later gekocht om meer water mee te kunnen nemen.

Ook drogen is supersimpel: je blaast het buisje leeg en hangt het aan de kapstok. Ik had er twee "verloop" doppen bij, waarvan er 1 prima past op de Spa 1.5 liter fles. Als je niet meer water nodig hebt en je een harde PET-fles kwijt kunt in de rugzak zou ik deze kopen.

Groeten,

Harry
 
Beste Harry,

bedankt voor info, meer had ik niet nodig om tot aankoop over te gaan :). Zal later m'n ervaringen hier doorgeven..

Groeten

Rob
 
Ik heb zowel een platypus als camelbak gehad. Die laatste bevalt me veel beter. Ik heb er een van de nieuwe generatie met anti bacterieel spul. Zaterdag toch schimmel verwijderd uit de slang. Reservoir zat helemaal niks in.
Verwijderen gaat trouwens makkelijk met een ijzerdraadje met aan het eind wat wollen draadjes.

Mijn platypus was opeens lek en zat al eerder vol schimmel. De grote vulopenng bij camelbak is ideaal.
 
ik ben erg tevreden over mij Platypus big zip 2. deze heeft aan de bovenkant een grote sluiting waardoor hij veel makkelijker open kan dan het omgega reservoir.( niet te verwarren met de oudere Platypus hoser die alleen een schroefdop had) het is gewoon een strip die je goed dicht moet drukken net als bij die kleine zakjes.

en als je iets wil vervangen zijn de assosoires ook niet zo belachelijk duur. ik heb nog nooit last gehad van schimmel. de binnenkant is alleen geel van de iodine die ik in nepal gebruikte om mn water drinkbaar te maken. verder zijn ze echt heel robust.

het voordeel van camelback is wel dat als je 7 euro meer uitgeeft je gelijk een mooi rugzakje hebt waar je het reservoir uit kan halen.

groeten coen
 
Is het eigenlijke verschil v/d aangroei niet gewoon het verschil in zichtbaarheid ervan? Ik denk dat het bij zowel Platypus als Camelbak net zo hard groeit, maar dat het bij de Platypus beter zichtbaar is omdat het van transparant materiaal is gemaakt. Borstelen en evt Steradent. Ik vind de waterzakken van Platypus erg fijn, omdat ze superlicht zijn. Wat betreft de opening heb je nu ook zakken met een brede opening, maar die met een smalle opening vullen prima in een beekje door de plaatsing. Lijkt me bij Camelbak lastiger.
 
Sushi,

Zoals de eerdere reacties doen vermoeden is het niet alleen een verschil in zichtbaarheid van de schimmels, maar ontbreken de schimmels in het reservoir van de camelbak... ondertussen heb ik een camelbak aangeschaft, van schimmels heb ik nog geen last (zou ook niet best zijn na een week gebruik):) . Nadeeltje wat ik heb opgemerkt bij de camelbak is dat de dop moeilijk is los te draaien. Kan ook komen doordat ik hem te strak vastdraai natuurlijk.....

groet Cobus

Iedereen bedankt voor zijn reactie;-)
 
Yep/No Cobus,

Ik heb zelf zo'n Unbottle van 3 liter en die dop gaat ook bij mij altijd moeilijk los. Dan denk ik dus dat het niet aan het te strak vastdraaien ligt, maar dat dit zo "hoort" i.v.m. voorkomen van lekkage via de vulopening/dop.
Wat ik overigens altijd doe is bij het losdraaien van de dop:
dat grote zwarte stuk plastic onder de vulopening vasthouden. Dan verdraait de boel in ieder geval niet.

Ruud
 
Hehehe, blijkbaar geen Camelbak gebruiker.

Wat zichtbaarheid heb je gelijk, met de Camelbak is de opening echter dusdanig groot dat je er gewoon je hand in kan steken en kan voelen of er een slijmerige substantie aan de binnenkant van de zak zit, voor mij standaard procedure bij het vullen.

Je filosofie dat een Platypus makkelijker vult dan een CB ontgaat mij een beetje....

Ik geef trouwens grif toe dat het openen van de CB zak soms erg lastig kan zijn, zeker met vermoeide en/of koude vingers wil het wel eens duren voordat hij open is.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nee, klopt..

Ik wil ermee zeggen dat schimmelgroei toch wel optreedt, ondanks een vermelding op de verpakking dat de waterzak antimicrobieel is (zoals beiden hebben) en dat het dus geen rol in je overweging hoeft te spelen. Gewoon goed schoonmaken voor gebruik inderdaad.

Wat betreft het vullen, kan ik me voorstellen dat de Platypus makkelijker vult in een laag beekje door de plaatsing van de opening op de hoek i.p.v. midden op de zak. Detail.

Maar goed, belangrijkste overweging voor mij is gewicht en daarom heb ik voor een waterzak van Platypus gekozen. :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan