Pompprobleem met Coleman Unleaded 2 benzinelamp

Goededag,
Ik heb een probleem met mijn (al wat oudere) Coleman Unleaded 2 benzine lamp. Jaren niet gebruikt en afgelopen weekend weer uit de kast gehaald. Helaas, hij doet het niet meer. Probleem met de pomp: hij pompt nog prima (er komt druk in de tank, maar op het moment dat ik mijn duim van het 'gaatje' haal, hoor ik de lucht (met wat benzinedampen :) ) uit het gaatje ontsnappen. Heb de pomp eruit gehaald, maar dit ziet er nog goed uit. Ik denk niet dat het pompje zelf stuk is. Het lijkt erop dat er in de benzine tank zelf een afsluiting niet meer goed is of open blijft staan. Ik heb even gekeken, maar volgens mij zijn de benzinetankjes van de lamp niet als los onderdeel te koop?

Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan repareren?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,
Ik heb ook zo'n lamp staan met hetzelfde probleem. Niks aan te doen, er zit een afsluiter in het tankje die inderdaad open blijft staan. Waarschijnlijk vuiligheid en misschien is-tie sonisch te reinigen maar op conventionele manier lukt het niet. Het onderdeel is ook niet meer te krijgen...

Ben overgestapt op een oplaadbare LED lamp met zonnepaneeltje.

Groetzels,
Dennis
 
Dat is echt jammer :(. Je kunt na het pompen je duim op het gaatje proberen te houden en dan het pompje dichtdraaien. Volgens mij blijft de druk er dan redelijk in zitten. Heb je toevallig geprobeerd of dat werkt? Of verliest de lamp dan toch snel de druk?
 
Dat heb ik geprobeerd want wij kwamen pas op vakantie in Frankrijk tot de ontdekking dat er een probleem was... Het werkt redelijk, maar je moet toch wel iedere 20-30 minuten wat druk bijpompen.
 
Het is op te lossen, probeer maar eens met wat benzine in pomphuis en deze met de zuiger, vol kracht in de tank pompen, de tankdop los draaien. Meestal na een paar keer blijft de ventiel dicht. Probeer dit een paar keer, bij mij is het nog steeds gelukt.
Een zandkorreltje of vuil in het pomhuis kan dit probleem geven. Er zit een afsluiter met een kogeltje onder, die krijg je er ook met het juiste tool, er bijna niet uit.
succes.
 
Voor onze lamp was dat te laat. We hadden indertijd contact met campz.nl omdat zij potentieel nog aan onderdelen konden komen en wij kregen inderdaad deze tip. Was ik al weer vergeten, het is alweer een 5 jaar geleden. Maar 10+ keer geprobeerd zonder effect. Ik vermoed dat de lamp te lang met benzine erin ongebruikt heeft gestaan... Maar hopelijk helpt het voor vuurvogel nog wel.
En inderdaad, als het onderdeel al te koop zou zijn is demonteren nog een verhaal apart.

Groetzels,
Dennis
 
.... probeer maar eens met wat benzine in pomphuis en deze met de zuiger, vol kracht in de tank pompen, de tankdop los draaien. Meestal na een paar keer ventiel dicht. Probeer dit een paar keer, bij mij is het nog steeds gelukt.
Dank voor je reactie. Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. Pompje eruit halen, benzine in het gat gieten, pompje er weer in zetten en dan met kracht naar binnen drukken (met de tankdop gesloten). Tot slot daarna de tank dop open draaien zodat de overdruk weer weg kan. Heb ik het dan goed begrepen?
 
Hi Vuurstoker,

nee met tankdop open. Het is de bedoeling het kogeltje in het terugslag ventiel los te weken.

Zie ook dit draadje

Overigens is het vrij normaal dat dit ventieltje een beetje lucht lekt, daarom moet je na het pompen altijd de de pompstang terug en vast draaien. Dan pas wordt ventiel definitief gesloten.

MVG
Rolf
 
Dank voor je reactie. Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. Pompje eruit halen, benzine in het gat gieten, pompje er weer in zetten en dan met kracht naar binnen drukken (met de tankdop gesloten). Tot slot daarna de tank dop open draaien zodat de overdruk weer weg kan. Heb ik het dan goed begrepen?
Nee, de tankdop open of los, de druk moet uit de tank
je moet meestal veel kracht zetten, druk recht op de lengte van de pompsteel, probeer het eerst met een paar flinke druppels
hierdoor spoel je elke keer een deel van de rommel uit het ventiel

dit gebruikte ik ook bij een paar lampen van de scoutinggroep en wat losse branders van coleman

na afloop kijken of het leertje niet te droog is, een heel klein beetje leervet of vaseline op je vinger doen en dit tussen de vingers verdelen, en dan een dun laagje op het leertje wrijven is voldoende

(onderin zit een 'ventiel' n veertje met een kogeltje, een zandkorreltje kan al voldoende zijn om de druk te laten weglekken)
 
Even een update, wellicht ook handig voor hikers die later hetzelfde probleem hebben.

De tip van BertusS heeft gewerkt! Na een paar keer was het probleem opgelost @BertusS: dank voor deze gouden tip!!

Mocht de tip niet werken, dan is er nog een oplossing: het vervuilde onderdeel is de 'Check valve'. Dit is onderdeel 200-6381 en in NL te koop als je even googled. Probleem is wel dat je de oude los moet schroeven met een mega grote schroevendraaier. Dat is mij niet gelukt. Hier een instructie filmpjes:
en hier een filmpje van iemand die iets gemaakt heeft om de valve los te kunnen schroeven (heb ik dus niet geprobeerd omdat de tip van Bertus bij mij al gewerkt heeft):

Maar goed, bij mij bleek daarna ook nog de generator verstop te zijn. Hier een filmpje hoe je de lantaarn uit elkaar kunt halen:
Dit filmpje was erg behulpzaam.

Je kunt een verstopte generator vervangen, maar je kunt hem ook schoonmaken. Dat heb ik gedaan omdat ik hem dit weekend nodig heb. Het 'pinnetje' een paar keer goed op en neer bewegen tot het weer soepel loopt en (heel belangrijk) het puntje van de generator los schroeven en schoonmaken. Deze was bij mij verstopt. Ik heb dat gedaan met een goedkope ultrasone reiniger. Je kunt zien als het gewerkt heeft: het gaatje kun je doorheen kijken. Zo niet, dan zit hij nog verstopt.

Daarna alles in elkaar gezet en ik heb weer een werkende bezinelamp! :)

Dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om te helpen het probleem op te lossen!
 
Fijn dat het gelukt is, bij de branders komt vaker verstopping voor.
Door het gaatje in de doorgang van de pompsteel kan vuil naar binnen. Daarom liever de lampen op verhoging te zetten of ophangen.
In de tent heb je een lekkere verwarming met de lamp
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan