primus of msr brander.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hoi,

Ik ben van plan om binnen kort een brander, alles bijna) brander te kopen. Nu ben ik twee merken tegen gekomen primus en msr. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen deze twee merken en waar ik op moet letten bij het kopen van een brander!!!


gr

sylvia :)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Syl,

Belangrijkste is dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat je ermee wilt.

Carl en ik stonden anderhalf jaar geleden voor dezelfde keus.
Ten eerste was het voor ons belangrijk dat de brander op zoveel mogelijk soorten brandstof kan werken, omdat we veel rondreizen in gebieden waar geen schone colemanfuel of zelfs schone benzine voorhanden is.
Ten tweede was het voor ons belangrijk dat de brander zo min mogelijk features had, waardoor hij het zou kunnen begeven. Dit omdat we vaak lang en geheel zelfvoorzienend rondrtrekken. Daarnaast is een brander cruciaal bij winterkamperen (wat wij veel doen) om aan je drinkwater te komen, dus hij moet echt helemaal 100% betrouwbaar zijn.
Ten derde moest ie licht zijn....

Wij zijn zo uitgekomen op een MSR XGK.
Andere branders met regelbare vlam waren ook mooi, maar ook weer meer features, dus er kan meer weigeren.
Lichtere branders waren ook mooi, maar konden weer minder soorten brandstof aan.

Dus... even op een rijtje zetten wat je eisen zijn en dan de brander erbij zoeken. De MSR bevalt ons prima, niks dan lof. Primus is volgens mij ook prima, kan ik je verder niks over vertellen....

Groetjes en succes!
Petra
 
het ligt er aan wat je met de brander wilt doen. Als je alleen snel dingen wilt opwarmen is de xgk perfect en zoals petra zegt een robuust ding waar weinig kapot aan kan gaan. Alleen het nadeel vind ik dat hij eigenlijk alleen maar de stand keihard heeft dus met vlees sudderen wordt het wat lastiger.

De optimus nova vind ik zelf een mooie brander, geen plastic pompje zoals bij de xgk, ik weet niet of de xgk nog steeds zon vast "slangetje" heeft waar de brandstof doorheen gaat van de fles naar de brander. En mooi compact op te bergen in de hoes.
http://www.optimus.se/products/nova/

groetjes Frank
 
>het ligt er aan wat je met de brander wilt doen. Als je
>alleen snel dingen wilt opwarmen is de xgk perfect en zoals
>petra zegt een robuust ding waar weinig kapot aan kan gaan.
>Alleen het nadeel vind ik dat hij eigenlijk alleen maar de
>stand keihard heeft dus met vlees sudderen wordt het wat
>lastiger.

Misschien een tipje:
Als je je pannetje ietsiepietsie boven het fikkie tilt, gaat het ook wat minder hard.
Heb dr in Alaska perfect tosti's, vlees, tortilla's etc. mee gebakken op deze manier.

Wij gebruiken um dus echt alleen op de zwaardere tochten om sneeuw te smelten en van die adventure food, knorr ed. op te warmen met water. Of als gasblikjes niet 1-2-3 voorhanden zijn, of als het langer dan 5 dagen de bush bush in is.
Voor de relaxte 'ik-ga-es-uitgebreid-koken' weekendjes, gaat de MSR PocketRocket mee (nope, geen aandelen), veel lichter en lekker regelbaar!

XGK heeft nogsteeds een vast stangetje, wat een onding zeg! Maar dat weegt voor ons niet op tegen de voordelen van de XGK. De primus omnifuel is natuurlijk errug mooi, maar wij vonden hem gewoonweg te prijzig.

Wij hebben dus goeie ervaringen met de bovengenoemde branders. De vrienden waarmee we in Patagonie hebben rondgereisd hebben een MSR Whisperlite. Die gaf wel erg veel problemen met de meer vervuilde Argentijnse bezine, Micha heeft de hele middag die we hadden om te relaxen met die brander zitten klooien en heeft het vervolgens opgegeven.
Kijk voor ervaringen ook es op de materiaalervaringen op deze site, staat vrij veel over branders volgens mij.

Succes!
Petra
 
>Wij hebben dus goeie ervaringen met de bovengenoemde branders. De
>vrienden waarmee we in Patagonie hebben rondgereisd hebben een MSR
>Whisperlite. Die gaf wel erg veel problemen met de meer vervuilde
>Argentijnse bezine, Micha heeft de hele middag die we hadden om te
>relaxen met die brander zitten klooien en heeft het vervolgens
>opgegeven.


Ik heb dus ook in patagonie gelopen met in totaal 2 wisperlites en 1 dragonfly van MSR. De dragonfly was een ramp. Hij liep met de vervuilde bezine telkens vast op de fijn afregeling. Uit eindelijk heeft de eigenaar (toe hij thuis was) deze eraf gezaagd en nu functioneer hij als een XKG (zelfde kop)

De wisperlites gingen (itt de ervaringen van Petra) perfect. Ook op de locale benzine blanca. Wel een groot verschil tussen de "nieuwe" en "oude" whisperlite. De mijne was een oude en die moest ik om de 2 dagen even uit elkaar halen en schoonmaken (doorprikken, ect). Gebruikte wel de k-sproeier, dus iets grovere vlam. De "nieuwe" whisperlite international heeft een automatische doorpriknaald. Dat was elke dag even schudden en gaan met die banaan. De whisperlite is zo simpel, dat als je het je eigen maakt je hem in 5 minuten geblinddoekt uit elkaar kunt halen, schoonmaken en weer in elkaar kunt zetten. (helemaal als je de MSR lepel erbij hebt, die tegelijk als gereedschap dient)

Ga je echt donker afrika en/of azie in en moet je brander werken op afgewerkte motorolie -> Dan is de MSR XKG je brander. Brand altijd en zo goed op alles. 1 nadeel: Je hebt een F-16 langs je tent staan zoveel herrie maakt hij. (enne als je er diesel ingooit, mag je een kilometer verder gaan staan vanwege de stank.. Maar hij brand wel :p )

Als je in westerse gebieden blijft (bijna alles behalve afrika / echt afgelezen azie) zou ik gaan voor de whisperlite. Betrouwbaar genoeg en makkelijk te onderhouden. En een gesprek blijft mogelijk tijdens het koken. Let wel op dat je de internationale versie koopt. De "lite" versie brand alleen op kookpunt benzine.
 
Mijn 5ct:

MSR -> Mountain Safety Research -> veiligheid voor alles en dus misschien de pomp wat kwetsbaarder, bij lekkage/brand weet je wel waar de steekvlam heengaat als de boel uit elkaar spat
Primus/Optimus -> Mooier, pomp net als fles aluminium, dus bij brand/lekkage maar afwachten of de pomp eruit knalt of de fles barst.

Zelf heb ik van behoorlijk wat merken branders getest en kom ik steeds uit op dat ik een van de volgende twee branders meeneem op vakantie:

MSR Dragonfly -> als ik goed wil kunnen regelen (pannekoeken met kaas wil kunnen bakken) of als ik weet dat ik niet makkelijk aan heel schone brandstof kan komen (ergens in de rimboe of ruig gebruik).

Trangia -> als ik weer eens een week of zo scandinavie induik, dat is immers de schoonste en snelste brander/brandstof (wel oppassen omdat de vlam van methylacohol bijna niet zichtbaar is)
 
hoi allemaal,

thanks voor de reacties. Je ziet al die branders en boekjes staan met een mooi verhaaltje.
We gaan in september de kroatie heen trekken voor twee weken.
we willen een goede brander die veel stoffen kan branden en ook wel een beetje gebruiksvriendelijk is en makkelijk in je rugtas op te bergen is. we willen er ook een simpele maaltijd op maken.

gr syl
 
@ Frank:

De Nieuwe XGK heeft niet meer een vast stangetje, maar een flexibel slangetje

@ Petra:

Het nadeel van zo'n flexibel slangetje tov een stangetje is dat die eerste makkelijker lek gaat.

@ iedereen:

Wat mij nog steeds tegen houdt bij de aanschaf van een benzinebrander (even afgezien van het gewicht) is de techniek. Zo'n ding heeft een pompje, ventiel, kraantje(s?), doorprik naalden, slangetjes. Er zijn dus best veel dingen die kapot kunnen gaan. En ergens in eoa bos met een multitool aan de slag gaan voordat je kunt koken trekt me niet zo. Nu zijn die branders in principe goed "field repearable", dus het is best mogelijk.

Het fijne van een alcohol brander vind ik vooral de geruisloosheid. Nadeel is dan weer de verkrijgbaarheid van de geschikte alcohol in de meeste landen. (En mijn Highland Park gaat echt niet de fik in).

Wie weet tot welke temperatuur en tot welke hoogte je nog met alcohol kunt koken? Sneeuw smelten is voor mij niet nodig.

Ing Eins
 
>Mijn 5ct:
>
>MSR -> Mountain Safety Research -> veiligheid voor alles en
>dus misschien de pomp wat kwetsbaarder, bij lekkage/brand weet
>je wel waar de steekvlam heengaat als de boel uit elkaar spat
>Primus/Optimus -> Mooier, pomp net als fles aluminium, dus bij
>brand/lekkage maar afwachten of de pomp eruit knalt of de fles
>barst.

Mijn kwartje.

Ik weet niet waar je de ervaring van een steekvlam en dat de boel uit elkaar spat vandaan haalt maar dat valt wel mee hoor.
Heb zelf ervaring met lekkende O ringetjes en het begint om de fles heen spontaan te branden maar ik heb ze alle 10 nog.
Geen knal of wat dan ook.
Ringetje vervangen en hij deed het weer prima.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Gooi ik er ook nog 50 ct tegenaan:

Om een fles te doen knallen moet eerst de vlam naar binnen, en moet daar dan nog voldoende zuurstof zijn. Dat laatste is twijfelachtig, 't is voornamelijk benzinedamp van een dusdanig rijk mengsel dat ik niet geloof dat het een explosief mengsel is. Kans dat je je wenkbrauwen verschroeit omdat je slecht hebt voorverwarmd is vele male groter dan de kans op explosie van de fles...

Groetz,
Dennis
(Peter, doe mij ook maar een Vosje)
 
Mijn 1 euro.

Ik dacht zelf dat zoiets wel duidelijk zou zijn.
"Ober, 2 Vosjes AUB".

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, één voor Dennis en één voor mij).
 
Nog een tip mbt die O-ringetjes. Die kun je bij Bever halen voor redelijk veel euri of gewoon voor 20ct per stuk bij elke lokale autohandel. Dan kun je er altijd een paar reserve meenemen.
 
Hallo allemaal

Toch ook even Primus ophemelen, want anders wordt het wel een erg eenzijdig MSR verhaal:

mijn omnifuel doet het uitstekend (iig tot nu toe op gas, coleman fuel en op gewone autobenzine) en schijnt het (ok volgens het boekje) ook nog goed te doen op diesel of petroleum. Die laatste twee opties zal ik zelf nog een keer moeten testen. Het enige dat ik daarvoor hoef te doen is met de meegeleverde tool de sproeier (klein moertje met een gaatje erin dat je door kunt prikken met de doorpriknaald in de tool) vervangen, wat overigens een fluitje van een cent is. Dit heb ik al gedaan toen ik van gas overging op de andere twee brandstoffen. De fijnafstelling is een groot voordeel bij deze brander vind ik, dus van sudderen tot de F16 naast de tent is allemaal mogelijk. Verder gebruik ik al jaren benzinebranders en de risico's vallen reuze mee zoals eerder al door de Vosjes-drinkers (lekker: mag ik er ook eentje?) genoemd werd. Eventueel wat reserveonderdelen mee en met periodiek onderhoud heb je gewoon prima presterende branders.

Succes met uitzoeken en veel plezier in Kroatië.

Groets, Rutger
 
Hallo allemaal,

Ik heb zelf zowel de Primus Multifuel en de Primus Omnifuel gehad en ben er zeer over te spreken. Handig in gebruik, branden zichzelf heel goed schoon door de brandstoffles om te draaien en is errug stevig. Is misschien wel iets zwaarder dan de msr branders maar wel steviger.

Mijn reisgenoot had de whisperlite en ik de multifuel en het verschil in geluidsoverlast is wel erg duidelijk. Het verschil is te vergelijken met een Landrover Range Rover en een F16. De eerste een mooi gezoem, die ander vette herrie. Toch zou ik zelf absoluut voor de Primus gaan.

Succes met je keuze!

Groeten Damien
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan