Pyreneeen, GR11, berghutten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Heyhey,

Ik wil deze zomer nog (een groot deel van) de GR11 lopen.
Nu heb ik wel kampeer- en dagtochtervaring maar heb nog geen meerdaagse tochten gelopen. Ik heb al het een en ander op kunnen doen in de verschillende discussies op deze interessante site, maar graag wil ik meer weten over de werkwijze van berghutten in de pyreneeen.

1. welke prijzen worden er gemiddeld gevraagd voor een overnachting
2. betaal je dat ook als je je tent bij de hut op zet
3. mag je uberhaupt je tent bij een hut opzetten
???

overige tips en opmerkingen altijd welkom!

Groet,
donQ
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ken de situatie niet over gans het traject.
Ik merk dat je de tent gaat meenemen.
Goed idee want dan zal je geen moeilijkheden wat betreft overnachten- tegen komen als je je tocht goed voorbereidt hebt tenminste.
Wat een overnachting kost weet ik niet, maar dat valt wel op te zoeken.
Ik denk niet dat er veel verschil is met de Franse kant.
Het zal eerder te maken hebben met het soort hut/hotel waar je overnacht.
Over het algemeen zijn er in de buurt van de hutten afgebakende plaatsen waar je je tent kan opzetten.
Volgens mij is dat altijd gratis.
Als je echter gebruik maakt van de voorzieningen van de hut zou je wel eens moeten betalen of minstens moet je iets verbruiken.
Lijkt me logisch wat de waard moet er dikwijls van leven.
Tentlopers worden meestal wel toegelaten , na het eten en als er nog plaats is aan de tafels.
Bij sommige hutten is het verboden om te bivakkeren. Dit is zo bij refugio de Viados .
Dit moet geen probleem zijn, loop je gewoon iets verder, zet daar je tent op en laat je voor de rest van de avond niet zien. ’s morgens op tijd de tent terug opbreken en vroeg op stap voor weer een heerlijke dag.
Bivakkeren mag meestal in Spanje tussen 20u en 8u. In sommige gebieden is het verboden (Aigules tortes bv) of gereglementeerd (Ordessa).
Zelf loop ik dit jaar vanuit Cauteret naar de spaanse kant door ordessa en dan terug naar Cauteret of ik begin in Gavernie en loop van daaruit naar Ordessa om dan door te steken via Viados, Estos naar Luchon. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik ga bivakkeren en waar mogelijk overnachten in een cabane
Wat nuttige links
http://www.phholidays.co.uk/Activities/Walking/Walking.htm
http://www.pyrenees-refuges.com/
http://www.gites-refuges.com/

Ivo
 
Waarschuwing voor Pyreneeën

Hallo,

Allereerst even een antwoord op je vragen:
- de kosten verschillen sterk per streek. Soms is het slechts 4 tot 7 euro per nacht, andere keren kan het oplopen tot 15 euro of meer
- tent opzetten is niet altijd toegestaan. Alleen als daar (de door Ivo al genoemde) speciale stukjes voor zijn klaargemaakt.
- Overigens kan men daar ook geld voor vragen, zelfs als je niet in de hut komt.

Verder een waarschuwing die afgelopen week door de Guardia Civil is uitgegaan met betrekking tot de Pyreneeën, maar met name Ordesa: in de maanden april en mei is er uitzonderlijk veel sneeuw gevallen in de Pyreneeën. Omdat dit zo laat in het jaar is geweest zijn er veel paden (met name ook de drukke én gevaarlijke paden in Ordesa) nog vol met sneeuwvelden. Zelfs lawinegevaar behoort nu nog tot de mogelijkheden!

Het gevaar schuilt 'm (volgens het bericht) voornamelijk in de onervaren wandelaars die vanuit het dal de berg bekijken en denken dat het dan wel meevalt. Wat zij van het dal uit echter niet kunnen zien is dat paden zelf (uitgesleten, horizontaal en dus van onderaf niet te zien) nog vol met sneeuw en ijs liggen. Men gaat zonder stijgijzers omhoog en komt dus voor een onaangename verrassing te staan. Velen negeren vervolgens de (extra geplaatste!) borden met waarschuwingen en gaan vervolgens ofwel toch over het pad of proberen zelf hun pad te maken.

Het bericht gaat verder met de melding dat er vorig jaar verschillende doden zijn gevallen in verband met dit soort onervarenheid, maar dat men dit jaar (vooral in Ordesa) een veelvoud van het aantal ongevallen verwacht. Er is meer sneeuw gevallen en de sneeuw is ook later gevallen.

'Tis maar dat je het weet :)

Raymond
- liep afgelopen week nog op een hoogte van 1200 meter tot zijn enkels in de sneeuw!!
 
RE: Waarschuwing voor Pyreneeën

->Verder een waarschuwing die afgelopen week door de Guardia
Civil is uitgegaan met betrekking tot de Pyreneeën, maar met
name Ordesa: in de maanden april en mei is er uitzonderlijk
veel sneeuw gevallen in de Pyreneeën. Omdat dit zo laat in
het jaar is geweest zijn er veel paden (met name ook de
drukke én gevaarlijke paden in Ordesa) nog vol met
sneeuwvelden. Zelfs lawinegevaar behoort nu nog tot de
mogelijkheden!

Dat is dan wel heel slecht nieuws. Had ik dit jaar zo graag de faja de las flores gelopen. Niet via de clavijas (dat lijkt mij, met rugzak toch iets te gevaarlijk) maar via breche de Roland. Nu duurt het nog wel even eer het augustus is, maar toch....
Mooie prenten op

http://www.pirineodearagon.com/verano/faja/lafaja.htm
 
RE: Waarschuwing voor Pyreneeën

Ivo,

Over de Senda de las Flores wordt letterlijk gezegd dat deze (en de Senda de los Cazadores) zich dit jaar waarschijnlijk tot 'zwarte punten' zullen ontwikkelen op de wandelkaart. Hiermee wordt hier een gebied/route bedoeld waar doden zijn gevallen.

De Senda de los Cazadores en La Faja de Pelay zijn nu ook voorzien van borden om aan te geven dat de route uiterst gevaarlijk wordt geacht.

Raymond
 
RE: Waarschuwing voor Pyreneeën

Bedankt voor jullie snelle reakties R en I.
Opletten en plaatselijk goed blijven informeren is dus het motto wat betreft de waarschuwingen...Ik vlieg 8juli richting Spanje en start bij Cabo Higer en kom pas na een dag of 15 in serieus hooggelegen delen. Tis nog ff maar ik zal zien of ik alternatieve routes moeten bedenken.

Wat is de beste site voor waarschuwingen en weerberichten in de pyreneeën?

donQ
 
RE: Waarschuwing voor Pyreneeën

donQ,

Kijk dan vooral zo af en toe eens op de site van Barrabes (http://www.barrabes.com/eltiempo/meteo.asp). Da's waarschijnlijk de grootste zelfstandige buitensport-winkel van Spanje en die hebben op hun website altijd info staan over sneeuw-, weer- en lawine-situatie.

Groet,

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan